Tolerancije temperature i vlažnosti orhideja u zatvorenom prostoru

Najbolji raspon temperature i vlažnosti za uspevanje biljaka orhideja
Jedna od sjajnih stvari kod orhideja, ili članova porodice Orchidaceae, je da ih možete uzgajati u zatvorenom prostoru. Ovo čini biljku idealnom ako nemate puno prostora ili živite u hladnijoj klimi. Ali, pre nego što izađete i kupite biljku orhideja, neophodno je razumeti njihove ekološke zahteve. Čitajte dalje da biste saznali koji su idealni uslovi temperature i vlažnosti kako bi orhideje u zatvorenom prostoru bile srećne i zdrave tokom cele godine.


Tolerancija temperature i vlažnosti biljke orhideja – najvažnije
Biljke orhideja uživaju u različitim temperaturama, u zavisnosti od sorte. Generalno, ova biljka voli dnevnu temperaturu od 75 do 85 stepeni Farenhajta. Njegove idealne noćne temperature su od 65 do 75 stepeni. Pored toga, orhideje preferiraju srednji raspon vlažnosti od 40 do 70 procenata.

Tipični rasponi temperature i vlažnosti u prirodnom staništu biljke orhideja

Većina vrsta orhideja je porijeklom iz tropskih regiona sa toplim temperaturama i visokom vlažnošću. Iz tog razloga, mnoge orhideje ne mogu tolerisati temperature ispod 50 stepeni Farenhajta.

Ako živite u umerenom regionu, možda ćete moći da ponovite prirodne uslove rasta orhideje u zatvorenom prostoru. To možete učiniti tako što ćete koristiti ovlaživač i održavati višu temperaturu u vašem domu ako je potrebno.

Alternativno, možete kupiti orhideju posebno uzgajanu da toleriše niže temperature. Na primer, orhideje Vanda, orhideje dragulja, orhideje moljca, orhideje Ladi’s Slipper ili Cipripedioideae mogu uspevati u hladnijim uslovima uzgoja.

Znaci da je vaša biljka orhideja izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti
Izlaganje pogrešnim uslovima temperature i vlažnosti može uticati na rast i izgled orhideje. Evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju koji mogu ukazivati na nepravilnu temperaturu ili nivo vlažnosti.

Listovi opadaju ili venu
Cveće prebrzo bledi
Listovi postaju žuti ili smeđi
Listovi pokazuju crnu trulež ili smeđe, umiruće vrhove listova
Bube, štetočine i bolesti koje utiču na vašu biljku orhideja.

Idealna temperatura i vlažnost za biljke orhideja

Obično orhideje preferiraju dnevne temperature od 75 do 85 stepeni Farenhajta. Vole noćne temperature od 65 do 75 stepeni. Većina ljudi drži svoje domove u ovim temperaturnim rasponima. Dakle, velike su šanse, ako vam je udobno, i vaša biljka orhideja.

Sada, orhideje preferiraju umereni nivo vlažnosti od oko 40 do 70 procenata. Da li vaš dom spada u ovaj raspon zavisiće od nekoliko faktora, uključujući klimu u kojoj živite. Ako mislite da je vlažnost u vašem domu preniska za vaše orhideje, pronađite nekoliko saveta u odeljku Kako povećati vlažnost u vašem domu ispod.

Možda ćete želeti da pratite temperaturu okoline i vlažnost na različitim lokacijama u vašem domu kako biste odredili najbolje mesto za svoje orhideje. To možete učiniti pomoću alata kao što su digitalni termometar i higrometar za biljke.

Pored toga, orhideje će najbolje rasti kada se nalaze u blizini prozora okrenutih prema istoku ili jugu. Oni uživaju u jakom svetlu, ali morate da se uverite da ne dođu u direktan kontakt sa sunčevim zracima.

Konačno, važno je da prostor u koji stavljate svoje orhideje ima dobru cirkulaciju vazduha. Međutim, trebalo bi da izbegavate postavljanje ovih biljaka u blizini područja sa promajem, ventilacionih otvora ili klima uređaja. I na kraju, pazite da ne zalivate svoje orhideje. Orhideje ih zalivajte samo kada im je zemlja suva na dodir.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

Ako mislite da bi vaša orhideja imala koristi od povećanja vlažnosti, počnite tako što ćete je premestiti na vlažnije mesto kao što je kuhinja ili kupatilo. Takođe možete koristiti ovlaživač za podešavanje vlažnosti ili pokušati da zamaglite biljku jedan ili dva puta dnevno.

Pored toga, možete koristiti posudu za vlažnost da poboljšate vlažnost oko vaše orhideje. Ovo su plastične posude sa šljunkom i vodom koje stavljate ispod biljke orhideje. Tacna oslobađa vlagu kako bi se povećala vlažnost vazduha oko vaše biljke.

Vaše orhideje mogu takođe uživati u postavljanju u blizini drugih orhideja ili sobnih biljaka. Ovo može povećati vlažnost oko biljaka. Međutim, u većini slučajeva ćete želeti da izbegnete sadnju orhideja u istoj sadilici kao i druge biljke. Čak i dve različite orhideje smeštene u istu saksiju mogu ugroziti nivo vlage kojoj biljke mogu da pristupe.

Briga o biljkama orhideja u proleće i leto

U prolećnim i letnjim mesecima, poželećete da svoje orhideje postavite na mesto koje prima puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti. Uverite se da odabrana lokacija spada u temperaturne zahteve biljke, između 65 i 85 stepeni Farenhajta. Napravite bilo koje podešavanje potrebni su za održavanje zahtevanog nivoa vlažnosti orhideje između 40 i 70 procenata.

Pored toga, želećete da oplodite svoje orhideje svake jedne do dve nedelje u toplijim mesecima. Koristite razblaženo đubrivo sa odnosom 20-20-20 NPK. Ili, možete izabrati da đubrite ovu biljku višom koncentracijom izbalansiranog đubriva jednom mesečno.

Zapamtite, veća vlažnost u letnjim mesecima može dovesti do razvoja buđi i plesni. Preduzmite neophodne korake da biste to izbegli, kao što je osiguranje da vaš dom ne premašuje preferencije vlažnosti orhideje. Takođe ćete želeti da se uverite da ova biljka ne sedi u vlažnom tlu bez odgovarajuće drenaže.

Briga o biljkama orhideja tokom zime

Sada ćete možda morati da preduzmete neke dodatne korake kako biste svoje orhideje u zatvorenom prostoru učinili srećnim u zimskim mesecima. Da biste održali željene uslove temperature i vlažnosti ove biljke, možda ćete želeti da koristite grejač prostora ili ovlaživač.

Ako koristite grejač prostora, uverite se da oštro kretanje vazduha ne pogodi direktno vaše orhideje. Oni uživaju u dobroj cirkulaciji vazduha i toplim temperaturama. Međutim, oni ne cene propuh i druge ometajuće uslove vazduha.

Držite svoje orhideje na jakoj, indirektnoj sunčevoj svetlosti i redovno proveravajte njihovo korenje kako biste bili sigurni da će ostati zdrave tokom zime. Ovoj biljci će možda trebati više vode u hladnijim mesecima. Dakle, pratite biljku kako se godišnja doba menjaju i izvršite sva potrebna prilagođavanja da bi vaše orhideje bile adekvatno hidrirane.

Ako želite, možete koristiti druge metode za povećanje nivoa vlažnosti osim ovlaživača. Na primer, vaše orhideje mogu ceniti redovno zamagljivanje tokom zime. Oni takođe mogu imati koristi od tacne sa šljunkom postavljenom ispod njihove sadilice tokom ovog hladnijeg doba godine.

Česta pitanja o toleranciji temperature i vlažnosti biljke orhideja

Koja je temperatura prehladna za biljke orhideja?
Temperature ispod 50 stepeni Farenhajta su previše hladne za većinu sorti orhideja. Međutim, neke podfamilije su otpornije na hladnoću od drugih. Na primer, orhideje Ladi’s Slipper tolerantnije su na niže temperature od drugih biljaka orhideja.

Koja je temperatura prevruća za biljke orhideja?
Temperature iznad 85 stepeni Farenhajta su prevruće za većinu biljaka orhideja. Međutim, neke toplo rastuće orhideje mogu tolerisati temperature do 90 stepeni Farenhajta. Proverite koju vrstu orhideje uzgajate da biste obezbedili njen idealan temperaturni opseg.

Da li su biljke orhideja osetljive na toplotu?
Uprkos tropskoj prirodi orhideje, ova biljka može biti osetljiva na toplotu. Orhideje ne rastu dobro na temperaturama iznad 85 stepeni Farenhajta. Pored toga, ova biljka ne voli izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti.

Mogu li ostaviti svoju biljku orhideja napolju?
Biljke orhideja u zatvorenom prostoru možete ostaviti napolju sve dok uslovi odgovaraju njihovim potrebama rasta. U stvari, vreme napolju može poboljšati pristup biljke optimalnim uslovima temperature i vlažnosti. Zapamtite, biljke orhideja na otvorenom zahtevaju dobru drenažu i cirkulaciju vazduha.

Kako da znam da li je moja biljka orhideja zdrava?
Možete reći da je vaša biljka orhideja zdrava ako su njeni listovi debeli i jarke zelene boje, bez ikakvih mrlja ili promenjenih ivica. Zdrave orhideje imaju jarko obojeno cvetanje koje traje do 12 nedelja. Takođe bi trebalo da imaju belo vazdušno korenje sa zdravim, zelenim krajevima.

Okončanje

Sada kada znate o pravim nivoima temperature i vlažnosti za orhideje, možete održavati svoje simbolične biljke orhideja zdravim i naprednim tokom cele godine. Pored ovih uslova, ne zaboravite da svojoj biljci date dosta svetlosti i redovne vode. Uz malo pažnje, orhideje mogu doneti lepotu i život vašem domu godinama koje dolaze.

Ako tražite svoju sledeću biljku orhideja, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju orhideje širom zemlje.