Cvece kamelije i sunceva svetlost osnovni vodic za optimalan rast

Kamelije su prelepi zimzeleni grmovi koji se prilično malo održavaju kada se postave i dostupni su u nizu šarenih nijansi. Međutim, kao i svim biljkama, kamelijama je potrebna odgovarajuća količina sunčeve svetlosti da bi zaista uspevale. U ovom članku ćemo objasniti koliko je sunčeve svetlosti potrebno cvetovima kamelije.


Uloga sunčeve svetlosti u zdravlju i razvoju biljaka
Kao i mnogi organizmi, biljke zavise od sunčeve svetlosti da bi preživele. Bez sunčeve svetlosti, biljke ne bi mogle da ostvare fotosintezu, proces koji omogućava biljkama da proizvode glukozu. Ovaj vitalni šećer se zatim koristi za proizvodnju celuloze, koja je osnovni građevinski blok većine biljnog tkiva.

Da bi se postigla fotosinteza, biljke apsorbuju sunčevu svetlost kroz zeleni pigment u svom lišću, poznat kao hlorofil. Biljke zatim koriste ovu sunčevu energiju da pretvore ugljen-dioksid i vodu u glukozu i kiseonik. Višak kiseonika se oslobađa u atmosferu, pomažući ljudima i drugim životinjama da dišu.

Različite biljke trebaju različite količine sunčeve svetlosti. Međutim, ako biljka ne dobije dovoljno sunčeve svetlosti, ona će se boriti da proizvede zdrave nove stabljike, listove i cvetove. Biljke koje ne dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti su podložnije bolestima i štetočinama.

Objašnjene vrste sunčeve svetlosti
Postoje četiri vrste sunčeve svetlosti koje određuju koliko svetlosti treba svakoj biljci. Evo kratkog pregleda svake kategorije:

Biljke kojima je potrebno puno sunca treba između 6 i 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Mnoge biljke koje zahtevaju puno sunca su otporne na sušu i rastu na sunčanim, sušnim staništima.

Delimično sunce ili delimična senka
Biljke koje vole delimično sunce ili delimičnu senku trebaju između 3 i 6 sati direktne sunčeve svetlosti ujutru. Ovim biljkama je tada potrebna senka do kraja dana. Biljke kojima je potrebno delimično sunce mogu tolerisati duži period direktnog sunca od onih koje zahtevaju delimičnu senku.

Biljkama koje zahtevaju punu senku potrebno je samo nekoliko sati sunca dnevno. Biljke kojima je potrebna puna senka obično potiču iz šuma ili staništa u džungli gde je sunčeva svetlost na prvom mestu.

Ostala razmatranja sunčeve svetlosti

Takođe je važno imati na umu vreme kada biljka dobije direktnu sunčevu svetlost. Direktna sunčeva svetlost je slabijeg intenziteta ujutru, a intenzivnija popodne. Kao takve, biljke preferiraju direktnu sunčevu svetlost tokom jutra. Ako biljka ima previše intenzivnog direktnog sunca u popodnevnim satima, njeni listovi i cvetovi će postati sprženi i uvijeni, a mnogi pokazuju znake žućenja.

Kada birate gde ćete locirati biljku, obratite pažnju na različite aspekte vaše bašte. Aspekti odgovaraju tačkama kompasa i određuju kada vaša biljka prima direktnu sunčevu svetlost. Na primer, aspekti okrenuti prema istoku dobijaju direktno sunce rano ujutru, dok aspekti okrenuti prema zapadu dobijaju direktno sunce u popodnevnim satima. Pre sadnje, identifikujte koji aspekti će najbolje odgovarati vašim biljkama.

Koliko sunčeve svetlosti treba cvetovima kamelije?

Većina sorti kamelije najbolje uspeva u delimičnoj senci, iako neke vrste tolerišu i punu senku. Sorte poput Camellia japonica i Camellia reticulata preferiraju delimičnu senku. Međutim, sorte Camellia sasankua mogu rasti na punom suncu kada se postave.

Aspekti okrenuti prema istoku i zapadu najbolje funkcionišu za većinu sorti kamelije, pružajući pravu mešavinu sunca i senke. Aspekti okrenuti prema severu idealni su za sorte kamelije koje tolerišu punu senku. Sorte Camellia sasankua dobro rastu na južnoj strani kada uspostave dobar korenov sistem.

Dok su pravi svetlosni uslovi i aspekt važni za kamelije, njima je takođe potrebna zaštita od hladnih vetrova. Kamelije mogu tolerisati niže temperature, ali hladni ili jaki vetrovi mogu oštetiti cvetne pupoljke u razvoju tokom zime.

Posadite kamelije u zaštićenim delovima vaše bašte ili ih uzgajajte u saksijama. Uzgajanje kamelija u saksijama omogućava vam da ih premestite u zatvorenom prostoru tokom zime ili da ih umotate u runo da bi bile tople.

Mogu li kamelije rasti u senci?
Kamelije najbolje rastu u delimičnoj senci, preferirajući direktno jutarnje sunce i senku popodne. Neke sorte kamelije tolerišu punu senku u oblastima okrenutim prema severu, iako će se druge boriti da cvetaju.

Da li kamelije više vole jutarnje ili popodnevno sunce?
Kamelije preferiraju direktno jutarnje sunce kada je sunčeva svetlost manje intenzivna. Većini kamelija je potrebna delimična senka, koja ih štiti od intenzivne direktne popodnevne sunčeve svetlosti.

Šta se dešava ako kamelija dobije previše sunca?
Ako žbun kamelije dobije previše direktnog sunca odmah, lišće će se spržiti. Ne samo da to čini grm manje atraktivnim, već i uzrokuje štetu.

Zamotavanje cveta kamelije i sunčeve svetlosti
Većina kamelija zahteva delimičnu senku, iako neke sorte tolerišu punu senku. Sorte Camellia sasankua mogu da podnesu puno sunca kada se postave. Aspekti okrenuti prema istoku ili zapadu su idealni za većinu sorti kamelije. Zaštitite kamelije od direktne popodnevne sunčeve svetlosti koja prži njihovo lišće.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste cvetova crvene, bele i ružičaste kamelije.