Uobičajenih štetočina krotonskih biljaka i lekova

Kako ukloniti bube, štetočine i bolesti sa vaše biljke Kroton

Krotoni privlače entuzijaste kućnih biljaka svojim jarkim bojama i smelim šarenim listovima. Postoji na desetine vrsta i popularnih sorti biljaka krotona koje možete izabrati i o njima se generalno lako brine. Ipak, ovi privlačni listovi takođe mogu doneti više štetočina od jednostavnijih kućnih biljaka. Sprečavanje oštećenja, opadanja listova i širenja bolesti zahteva proaktivan pristup prirodnoj kontroli štetočina. Uverite se da vaše kućne biljke Kroton ne izgube boju ili zdravlje pomoću ovih saveta za laku kontrolu štetočina i bolesti.


Suočavanje sa uobičajenim štetočinama i bolestima krotonskih biljaka – najvažnije
Krotoni su podložni oštećenjima od većine malih insekata koji mogu završiti u zatvorenom prostoru, uključujući tripse, lisne uši, paukove grinje i još mnogo toga. Oni su generalno otporni na bolesti, ali se mogu zaraziti pepelnicom ili antraknozom ako su previše vlažni.

Najčešće štetočine i bolesti krotonskih biljaka (i kako ih prepoznati)
Biljke krotona su tropska grupa kojoj su potrebne tople temperature, ali se sade na otvorenom na Havajima i Floridi. Kada se uzgajaju na otvorenom, skloni su nekoliko ozbiljnih infestacija štetočinama. Srećom, samo nekoliko štetočina može uticati na njih kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru kao kućna biljka. Sledeće su najčešće štetočine koje utiču na sobne biljke Kroton.

Ove grinje ne liče toliko na paukove jer su malo premale da bi se lako videle. Umesto toga, naziv se odnosi na mreže koje imaju tendenciju da ostave preko zemlje i duž donje strane listova biljaka.

Uprkos njihovoj maloj veličini, teške infestacije mogu brzo ubiti Kroton biljku. Treba ih tretirati temeljnim čišćenjem i upotrebom pesticida u spreju ili nanošenjem hortikulturnog sapuna nedeljno. Grinje se brzo šire, tako da je odvajanje sobnih biljaka takođe ključno za lečenje i kontrolu.

Ostale grinje:
Jarko crvene grinje, poznate i kao lažne paukove grinje, i grinje sa dve tačke, mogu ugroziti i biljku Kroton. Ipak, za razliku od grinja, nijedna od ove dve štetočine.

Skala:

Jedan od najbolje prikrivenih štetočina koji ugrožava zdravlje biljke Kroton, ljuskavi insekti, više liče na uzdignute mrlje na listu nego na insekte. Ipak, ta smeđa ili zelena kvržica koja nije bila tu dan ranije zapravo isisava sok iz lista i slabi biljku.

Insekti se moraju ručno ukloniti, a zatim svakodnevno proveravati. Prskanje pesticidima nije veoma efikasan način za njihovo tretiranje, ali korišćenje pravih ulja može pomoći da ih sačuvate podalje.

Bela mušica:

Bele mušice svih vrsta su značajna štetočina za biljke Kroton. Postoji čak i vrsta bele mušice koja posebno cilja na krotonske vrste i tako je dobila ime po biljci. Ove štetočine podsećaju na moljce dok lepršaju oko biljaka, ali njihove male zelene ili bele larve nanose najveću štetu. Ako bele mušice uspeju da napadnu sobne biljke, može biti teško lečiti ih.

Proverite da li ima odraslih muva ili njihovih jaja u celoj kući, izolujući sve zaražene ili oštećene biljke Kroton. Insekticidi su dostupni u većini država koji su bezbedni za primenu u zatvorenom prostoru, ubijajući larve i odrasle bele mušice kada pokušavaju da se hrane.

Tripsi su sićušni, toliko mali da ih je teško uočiti. Oni su takođe često boje lišća kojim se hrane da bi im pomogli da se sakriju. Primetićete nejednaka, rasprostranjena, neujednačena oštećenja, a ne izolovane udubljenja ili rupe.

Ako novo lišće ispadne kovrdžavo, obezbojeno ili tanko, pokušajte da tapkate Kroton preko belog lista papira. Sitne mrlje zelene ili braon boje oko veličine crnog bibera ukazuju na invaziju tripsa. Kontrole predatorskih insekata kao što su korisne nematode i grinje se uglavnom koriste u stakleniku, ali ćete se morati držati hortikulturnog sapuna i ručnog čišćenja kod kuće.

Male, ali izrazito pahuljastog izgleda, brašnaste bube je lakše uočiti od mnogih drugih štetočina koje napadaju Kroton. Ipak, u početku će i dalje izbeći vaše inspekcije, ostavljajući za sobom oštećenja na donjoj strani listova i stabljika.

Tretiranje biljke dok ima samo nekoliko insekata povećaće šanse za uspeh. Čak ni hemijski pesticidi neće pomoći ako je zaraza dovoljno jaka. Ako su listovi obilni brašnastim bubama i njihovim lepljivim ostacima medljike, odlaganje biljke može biti jedina opcija.

Lisne uši dovode do slabih, obezbojenih i venućih listova koji se neće oporaviti zalivanjem. Lisne uši su sitne i teško ih je uočiti, ali mogu biti vidljive pomoću ručne lupe ako pogledate duž bodlji lista. Čišćenje lisnih uši hortikulturnim sapunom i tretiranje biljke uljem može prirodno kontrolisati ove štetočine sve dok se rano otkriju.

Kroton takođe može razviti nekoliko problema sa bolestima. Većina bolesti dolazi sa biljkom iz rasadnika, iako leže u stanju mirovanja sve dok im loša briga ne omogući da savladaju odbranu Krotona.

Pepelnica:

Pojavljuje se kao brašno ili šećer u prahu prosuto je po biljnom lišću. Ova gljivična bolest polako ubija zaražene delove Krotona. Odrežite zaraženo tkivo i ostavite biljku da se osuši na svežem vazduhu kako biste smanjili vlažnost između listova. Fungicidi mogu dobro da deluju, ali većina se mora primeniti na otvorenom radi bezbednosti.

Krunska žuč
Izazvana bakterijskom infekcijom koja se širi upotrebom alata za orezivanje, krunska žuč dovodi do otečenih delova na listovima, stabljikama i korenu. Uništavanje zaražene biljke je jedini način da se nosi sa tim.

Antraknoza:

Ako primetite mrlje na listovima koji su udubljeni i tamni, to bi mogla biti antraknoza. Ova gljivična infekcija znači da previše zalivate i zamagljujete biljku. Ostavite Kroton da se osuši i koristite mešavinu koja dobro drenira kako biste osigurali da nivoi gljivica ostanu niski.

Rešenja pesticida i insekticida

Postoji nekoliko različitih opcija za borbu protiv štetočina i insekata. Prvo, proverite šta je dostupno lokalno i legalno za korišćenje u vašoj državi. Hemijske opcije se značajno razlikuju između država, ali skoro sve oblasti nude prirodne tretmane kao što su hortikulturni sapun i ulje neema.

Hortikulturni sapun
Možda zvuči glupo oprati lišće i stabljike vašeg Krotona, ali to je najbolji način da se rešite većine štetočina bez rizika da oštetite biljku. Hortikulturni sapuni prodiru kroz školjku ili egzoskelet mnogih štetočina insekata kako bi im pomogli da ih direktno ubiju, dok ostaju relativno inertni.

Iako se ovi sapuni prvenstveno koriste za direktno lečenje infestacija štetočina, oni takođe mogu smanjiti rizik od bolesti, ali uklanjaju medljiku i rast buđi.

Razna ulja
Neem ulje je jedan od najpoznatijih dostupnih organskih pesticida koji je takođe poznat po lečenju mnogih biljnih bolesti. Kroton biljke generalno mogu da podnesu njihovu primenu u razblaženim sprejevima ili pranjima.

Ostala biljna i eterična ulja preporučuju se za specifične infestacije štetočina kao što su bele mušice, koje se mogu obeshrabriti uljem mente ili ruzmarina.

Izopropil alkohol

Za tvrdoglave insekte koje je teško ukloniti kao što su štetočine, izopropil alkohol je odličan izbor koji je dostupan svuda. Koristite proizvod jačine 50% da obrišete listove Kroton-a tako da se medna rosa, prašina, insekti i još mnogo toga uklone. Ovo se može raditi svake nedelje da bi se istovremeno smanjio rizik od bolesti. Nema potrebe za ispiranjem listova sve dok se koristi odgovarajuće razblaživanje.

Insekticidni sprejevi
Zahvaljujući čvršćim listovima, nekoliko komercijalnih insekticida je bezbedno za upotrebu na biljkama Kroton. Međutim, samo nekoliko ovih sprejeva se preporučuje za unutrašnju upotrebu. Možda ćete morati da iznesete Kroton napolje i držite ga tamo nekoliko nedelja da biste izbegli direktno izlaganje hemikalijama.

Kako koristiti pesticide i insekticide za biljke Kroton

Ciljajte sprejeve, sapune ili maramice koje odaberete na oblastima koje pokazuju znakove oštećenja od štetočina. Ali nemojte zanemariti da tretirate celu biljku, uključujući i zemljište ako insekticid to preporučuje. Krotonu je generalno potrebno nedeljno čišćenje i pregled kako bi se osiguralo da nema znakova oštećenja od insekata.

Upravljanje štetočinama i bolestima
Biljke krotona su uglavnom otporne na štetočine jer imaju debele, gotovo kožne listove. Ako biljke privlače štetočine koje sisaju sok kao što su lisne uši i brašnaste bube, verovatno na druge načine pate od problema sa negom.

Smanjite cikluse zalivanja biljaka krotona, ponudite više sunčeve svetlosti i uravnotežite mešavinu zemljišta kako bi biljka mogla sama da se odupre bubama. Kroton često razvija bolesti ako se drži previše na hladnom. Iako ne vole ekstremnu toplotu, oni žele da ostanu iznad 60 stepeni F u svakom trenutku (za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje lokacije za biljke Kroton da uspevaju u kući ili kancelariji).

Takođe je pametno da đubrite svoju biljku krotona mesečno u proleće do leta svake godine i posvetite dodatnu pažnju zaštiti nedavno razmnoženih biljaka krotona. Takođe ćete želeti da povremeno obrezujete i presađujete svoju biljku krotona da biste obezbedili svežu, hranljivim materijama bogatu osnovu tla i prostor za budući rast.

Upakovati

Atraktivne i generalno jednostavne za negu, biljke Kroton zaslužuju pažnju koju dobijaju zbog svog šarenog lišća. Uverite se da radite sve što možete za svoju kućnu biljku tako što ćete znati znakove uobičajenih štetočina i bolesti koje mogu da utiču na nju. Brzo reagujući na prve znake oštećenja, možete lečiti ove probleme pre nego što prestignu zdravlje vaše biljke.