Moze li hibiskus da raste u punoj senci

Cvetovi hibiskusa su lepi, ali prolazni jer traju samo jedan ili dva dana. U zavisnosti od tačnog tipa, hibiskus uspeva u različitim klimatskim uslovima. Ali i dalje im je potrebna odgovarajuća količina sunčeve svetlosti. U ovom članku ćemo saznati da li hibiskus može da raste u punoj senci.


Može li hibiskus da raste u punoj senci?
Biljkama hibiskusa je potrebna dobra količina sunčeve svetlosti da bi proizvele svoje fantastično cveće . Kao takve, ni popularne tropske ni izdržljive vrste hibiskusa ne mogu u potpunosti da rastu u punoj senci. Biljke hibiskusa će se boriti da proizvedu cveće kada se uzgajaju u punoj senci i mogu razviti žuto lišće ili usporen rast.

Otporni hibiskus najbolje raste u hladnijim klimama u USDA zonama 4 do 9. Tropski hibiskus uspeva u toplijim klimama u zonama 9 do 12.

Koja je vrsta svetlosti najbolja za biljke hibiskusa?

Otporni hibiskus i tropski hibiskus preferiraju nešto drugačije uslove osvetljenja u zavisnosti od klime. Otporne biljke hibiskusa preferiraju puno sunca, posebno kada rastu u hladnijim klimatskim uslovima. Međutim, izdržljiv hibiskus može rasti i u delimičnoj senci.

Pokušajte da obezbedite izdržljivim biljkama hibiskusa puno sunca tokom jutra, a ne popodne. Jutarnja sunčeva svetlost je manje intenzivna, dok direktna popodnevna sunčeva svetlost može da spali lišće i cvetove. Obezbedite izdržljivim biljkama hibiskusa delimičnu senku u popodnevnim satima u toplijim klimama.

Biljke tropskog hibiskusa uspevaju u vrućim, vlažnim uslovima. Kao takve, biljke tropskog hibiskusa najbolje rastu u delimičnoj senci. To im daje zaštitu od oštre popodnevne sunčeve svetlosti, koja može da im sprži lišće. Biljke tropskog hibiskusa uspevaju kada dobiju nekoliko sati direktne jutarnje sunčeve svetlosti.

Koji su neki znaci da mom hibiskusu treba više svetla?

Kao i svim cvetnim biljkama, hibiskusu je potrebna odgovarajuća količina sunčeve svetlosti da bi proizveo svoje najbolje cveće. Ako biljke hibiskusa ne dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti, mogu patiti od nekih ozbiljnih problema. Evo glavnih znakova da vaša biljka hibiskusa ne dobija dovoljno sunčeve svetlosti:

Ne proizvodi cveće
Može biti frustrirajuće ako vaša biljka hibiskusa izgleda zdrava, ali ne daje cveće. Međutim, to obično znači da vaš hibiskus ne dobija dovoljno direktne sunčeve svetlosti. Biljke hibiskusa zahtevaju dobru količinu direktne sunčeve svetlosti svakog dana da bi proizvele cveće.

Premestite svoju biljku na sunčanije mesto koje pruža nekoliko sati direktne sunčeve svetlosti ujutru. Ovo je najlakše ako uzgajate svoj hibiskus u kontejneru. Ako vaša biljka raste u zemlji, možda ćete morati da je presadite na sunčanije mesto.

Opušteni ili žuti listovi
Ako vaša biljka hibiskusa počne da pokazuje opuštene ili žute listove, možda neće dobiti dovoljno sunčeve svetlosti. Biljkama je potrebna sunčeva svetlost za fotosintezu, proces kroz koji proizvode celulozu. Ovaj materijal je primarni gradivni blok svih biljnih tkiva, uključujući lišće i cveće.

Kada su biljke hibiskusa ostavljene u punoj senci, one ne mogu dobiti dovoljno sunčeve svetlosti da nastave optimalnu proizvodnju celuloze. To dovodi do opadanja ili žutog lišća. Pomerite svoj hibiskus negde gde može biti nekoliko sati direktnog jutarnjeg sunca.

Nepravilan ili zakržljao rast
Biljke hibiskusa koje predugo rastu u punoj senci pokazaće izobličen ili usporen rast. Opet, ovo je rezultat smanjene proizvodnje celuloze uzrokovane nedostatkom sunčeve svetlosti. Premestite svoj hibiskus na sunčanije mesto sa nekoliko sati direktne jutarnje sunčeve svetlosti dnevno. Kada vidite zdrav novi rast, uklonite sve oblasti izobličenog ili usporenog rasta.

Česta pitanja o hibiskusu u punoj hladovini:

Hoće li hibiskus rasti u senci?
Otporni grmovi hibiskusa najbolje rastu na punom suncu, dok tropski hibiskus najbolje raste u delimičnoj senci. Mogu tolerisati delimičnu senku, ali nijedna vrsta hibiskusa ne raste dobro u punoj senci.

Može li hibiskus ne biti na direktnoj sunčevoj svetlosti?
Otporne biljke hibiskusa mogu rasti na direktnoj sunčevoj svetlosti u hladnoj klimi. Međutim, pokušajte da obezbedite direktnu sunčevu svetlost ujutru, a ne popodne. Direktna popodnevna sunčeva svetlost je previše intenzivna i može spaliti lišće ili cveće.

Može li Hardi Hibiskus rasti u vlažnim senovitim uslovima?
Otporni hibiskus može da raste na vlažnim zemljištima u delimičnoj senci ako je potrebno. Tlo takođe mora biti dobro drenirano kako se ne bi preplavilo. U hladnijim klimatskim uslovima, izdržljiv hibiskus preferira puno sunca.

Okončanje
Ni izdržljiv hibiskus ni tropski hibiskus ne mogu rasti u punoj senci. Otporne biljke hibiskusa najbolje rastu na punom suncu ili u delimičnoj senci. Biljke tropskog hibiskusa najbolje rastu u delimičnoj senci, posebno u vrućim klimama. Ako se ostave u punoj senci, biljke hibiskusa mogu se boriti da cvetaju i paće od zastoja u rastu.