Ultimativni vodic za negu peperomije od lubenice Peperomia argireia

Sve što treba da znate o uzgoju i negovanju biljaka lubenice peperomije kod kuće

Ova slatka mala kućna biljka osvetljava svaki prostor zelenim i srebrnim prugastim listovima u kombinaciji sa živim crvenim stabljikama. Osim toga, peperomiju od lubenice (Peperomia argireia) je lako brinuti, čak i ako sebe ne smatrate stručnjakom za biljke. Ostaje mali čak i kada dostigne zrelost, tako da je odličan dodatak svakom stolu ili maloj polici. Iako se ponekad naziva begonijom od lubenice i ima voštane, sočne listove, ova biljka je zapravo vrsta biljke radijatora. Da biste saznali više o ovoj modernoj biljci i kako se brinuti o njoj, čitajte dalje.


Nega lubenice peperomije – osnovne stvari
Peperomija od lubenice treba da dobije najmanje pet sati indirektne svetlosti, ali bez jakog svetla. Zahtevaju srednju vlažnost i temperature između 60-80ºF. Izaberite mešavinu za saksije koja dobro drenira i zalijte kada je gornji deo zemlje jedan do dva inča suv; svake 1-3 nedelje leti i 3-5 nedelja zimi.

O peperomiji od lubenice (Peperomia argireia)

Ne, ova biljka nije povezana sa slatkom, sočnom dinjom po kojoj je dobila ime. Umesto toga, to je član porodice Piperaceae, iste porodice kojoj pripadaju biljke bibera.

Peperomija od lubenice je deo roda Peperomia poznatog kao biljke radijatora. Njegova vrsta je argireia.

Poreklo i istorija
Biljke peperomije lubenice su porijeklom iz podzemlja tropskih šuma koje se nalaze u sjevernoj Južnoj Americi. Često rastu na trulom drvetu ili drugim materijalima koji se nalaze na šumskom podu.

Nije poznato kada su ove biljke dospele u druge delove sveta, ali ljudi širom sveta u njima trenutno uživaju kao kućne biljke.

Kako uzgajati peperomiju od lubenice u zatvorenom prostoru kod kuće

Šta uraditi pre sadnje
Slično drugim vrstama biljaka peperomije, ove biljke ne zauzimaju puno prostora i ne morate da brinete da li ćete ih ugraditi u svoju kuću. Međutim, i dalje ćete morati da pronađete odgovarajuću lokaciju.

Ove biljke vole najmanje nekoliko sati indirektne svetlosti, ali najvažnije je da ne dobijaju jarku, direktnu svetlost. Ne želite da sunčevi zraci udaraju u lišće biljke.

Kada pronađete odgovarajuće mesto, izaberite saksiju iste veličine kao i kontejner u koji je ušla vaša biljka. Ove biljke vole da su malo vezane za koren, pa nemojte povećavati veličinu saksije.

Koja je najbolja mešavina zemljišta?

Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke
Biljke peperomije lubenice preferiraju mešavinu tla koja je dobro drenirana, ali sposobna da zadrži vodu i hranljive materije.

Da biste napravili zemlju za saksiju koju će vaša peperomija od lubenice voleti, pomešajte sledeće:

1 deo perlita
1 deo komposta
1 deo tresetne mahovine ili kokosovog vlakna
Alternativno, možete potražiti prethodno pomešanu mešavinu za saksije koja je označena kao dobro drenirajuća.

Kako posaditi peperomiju od lubenice
Peperomiju od lubenice je lako posaditi, sve dok znate nekoliko detalja.

Rekli smo to ranije, i ponovićemo; ove biljke vole da su malo vezane za korenje. To znači da ne bi trebalo da izaberete saksiju koja je mnogo veća od vaše biljke.

Kada pronađete odgovarajuću posudu, napunite donju trećinu mešavinom koja dobro drenira, kao što je gore opisana. Stavite svoju biljku u saksiju i prelijte je mešavinom za saksije.

Zalijte biljku vodom sobne temperature i stavite je na odgovarajuće mesto.

U prirodi, ove biljke žive u podzemlju, a njihovi zahtevi za svetlošću to odražavaju. Više vole najmanje pet sati svetlosti dnevno, ali ne mogu da izdrže jaku, direktnu svetlost.

Jedno od najboljih mesta za njih je blizu svakog prozora koji je prekriven zavesom ili senkom koji filtrira svetlost. Takođe možete postaviti svoju biljku u unutrašnjost sobe, sve dok ima malo svetlosti.

Postavke temperature i vlažnosti
Peperomija od lubenice najbolje uspeva na temperaturama između 60-80ºF, iako mogu da podnesu kratke periode temperatura ispod tog opsega. Ne rade dobro ni sa toplim ni sa hladnim propuhom, pa ih držite dalje od spoljašnjih vrata i unutrašnjih ventilacionih otvora.

Ne rade dobro na suvom vazduhu i preferiraju nivoe vlažnosti iznad 50%. Da biste podigli nivo vlažnosti u suvoj kući, prskajte biljku vodom svakih nekoliko dana. Ili možete postaviti poslužavnik napunjen šljunkom i vodom ispod dna saksije vaše biljke.

Kako se brinuti za peperomiju od lubenice kod kuće

Zalivanje lubenice peperomije
Sa mesnatim listovima koji zadržavaju vlagu, ove biljke su podložnije prekomernom zalivanju nego nedovoljno zalivanju, ali mogu patiti od problema zbog bilo kojeg drugog. Želite da sprečite da se zemlja potpuno osuši, ali i dozvolite da se zemlja osuši između zalivanja.

Dobro pravilo pre zalivanja ostavite da se gornji centimetar ili dva zemlje blizu osnove biljke osuši. Različiti faktori utiču na to koliko će ovo trajati, ali možete očekivati da ćete zalivati svake 1-3 nedelje leti i svakih 3-5 nedelja zimi.

Kada odlučujete kada da zalivate, uzmite u obzir sledeće faktore.

Svetlost – Što više svetlosti biljka prima, brže će se njeno zemljište osušiti.
Temperatura – ​​Više temperature dovode do povećane transpiracije, što znači da ćete morati češće da zalivate.
Vlažnost – Što je veća vlažnost, manje će vam trebati zalivanje.
Rast – Biljke usporavaju svoj rast zimi i stoga troše manje vode.

Đubrenje lubenice peperomijom
Ove biljke nemaju napredne potrebe za hranljivim materijama, ali će imati koristi od redovne doze đubriva za kućne biljke.

Razblažite standardno đubrivo za sobne biljke do polovine preporučene jačine. Koristite ovu mešavinu za đubrenje vaše biljke svakih nekoliko meseci od kasnog proleća do rane jeseni. Ne morate da đubrite tokom zime.

Obrezivanje lubenice peperomije
Nema potrebe da obrezujete ove male biljke, ali možete ih podrezati kad god osetite da njihov rast izmiče kontroli. Koristite oštre, čiste makaze da isečete stabljike biljke.

Razmnožavanje peperomije od lubenice

Dva najlakša načina za razmnožavanje peperomije lubenice kod kuće su deljenjem i reznicama listova ili stabljika.

Propagirati po divizijama
Dobijte zrelu biljku. Trebaće vam biljka koja ima najmanje nekoliko grupa listova i uspostavljeno korenje.
Uklonite zemlju. Pažljivo izvadite celu biljku iz kontejnera. Otresite zemlju tako da otkrijete korenje.
Odvojite korenje. Kada imate dobar pogled, odvojite korenje oštrim nožem ili makazama. Želite da svaki komad ima bar jedan list kao i koren.
Ponovo posadite. Posadite svaku svoju podjelu u posebnu saksiju. Zalivajte i njegujte kao odrasle biljke.
Razmnožavajte iz reznice stabljike
Uzmi rez. Nabavite rez lista zajedno sa najmanje jednim inčem crvene peteljke lista (stabljika lista).
Stavite u vodu. Stavite reznicu u posudu i dodajte vodu tako da dno peteljke bude pokriveno. List ne bi trebalo da dodiruje vodu.
Čekati. Promenite vodu svake nedelje i sačekajte da se pojave koreni.
Pot. Kada vidite korenje, možete posaditi reznicu u saksiju napunjenu dobro drenirajućom zemljom.
Razmnožavajte iz lisne reznice
Nabavite rez. Za razliku od mnogih drugih biljaka, ovim reznicama nije potreban lisni čvor za uspešno razmnožavanje. Da biste dobili rez, napravite čist rez okomito na trake lista.
Stavite u tlo. Stavite reznicu u zemlju, isečenom stranom nadole. Samo vrh reznice treba da bude ispod zemlje.
Poklopac i magla. Stavite plastičnu kesu ili posudu preko rezanja i zamaglite vodom da povećate vlažnost.
Čekati. Vaša reznica bi trebalo da razvije koren u roku od nekoliko nedelja. Za to vreme održavajte visoku vlažnost, ali izbegavajte mokro zemljište.
Presađivanje lubenice peperomije
Pošto ove biljke vole da budu malo vezane za korenje, presadite ih samo kada su prevelike za njihov trenutni kontejner.

Uobičajeni problemi i kako ih lečiti

Ako vaša biljka gubi listove, to je verovatno zbog jednog od dva razloga.

Prvi razlog je što se prejedate sa svojom biljkom. Ako je tlo stalno vlažno, smanjite učestalost zalivanja.

Ne zaboravite da dozvolite da se gornji deo zemlje osuši pre zalivanja. Kada proverite da li ima vlage, proverite blizu sredine lonca, jer se stranice brže suše.

Drugi mogući razlog opadanja listova su niske temperature. Ako se vaša biljka nalazi u oblasti sa temperaturom vazduha ispod 60ºF, premestite je u toplije područje.

Hladna voda takođe može šokirati vašu biljku i uzrokovati gubitak listova. Zalijte biljku vodom sobne temperature.

Rotting Tissue
Ako su listovi ili stabljike peperomije vaše lubenice mekani i kašasti na dodir, oni trunu. Uzrok broj jedan truleži korena je prekomerno zalivanje.

Čak i ako ne zalivate često, vaša biljka možda pati zbog lošeg tla ili posude koja nije pravilno drenažna. Uverite se da koristite dobro drenirajuću zemlju za saksije i posudu sa drenažnim rupama.

Ako vaša biljka truli, možda ćete moći da je oživite. Odrežite bilo kakvo trulo tkivo, presadite biljku u svežu zemlju i smanjite količinu koju zalivate.

Pogodi šta? Požutelo lišće je još jedan znak da preterano zalivate svoju biljku ili koristite saksiju i/ili zemlju za saksiju bez odgovarajuće drenaže.

Pratite savete navedene iznad da biste rešili ovaj problem.

Osnovni alati za peperomiju od lubenice
Osnovni alati za kućne biljke
Jedan od razloga zašto se ove biljke tako lako brinu je taj što ne zahtevaju nikakav poseban alat. Trebaće vam samo lonac odgovarajuće veličine sa drenažnom rupom i odgovarajućim okruženjem.

Okončanje
Kao biljka koja se lako održava sa prekrasnim lišćem, peperomija od lubenice je odličan dodatak svakom domu. Ostavite da se dobro drenira zemljište, malo sunca i tople temperature da bi bilo srećno.

Često postavljana pitanja o lubenici o peperomiji
Da li je biljke lubenice peperomije lako uzgajati kod kuće?
Da, ove biljke je lako uzgajati kod kuće, sve dok obezbedite prave uslove. Odličan su izbor za ljude koji su početnici u brizi o biljkama, kao i za one koji imaju puno drugih biljaka kod kuće.

Koliko dugo će obično živeti lubenica peperomija?
Biljke peperomije lubenice mogu lako da žive više od pet godina uz odgovarajuću negu.

Da li je lubenica peperomija toksična za ljude i/ili kućne ljubimce?
Ne. Peperomija od lubenice nije toksična i za ljude i za kućne ljubimce.

Koliko će velika lubenica peperomija rasti u zatvorenom?
Ove biljke su maksimalne visine oko stopu i širine, tako da neće zauzeti tonu prostora u vašem domu.

Koliko brzo će lubenica peperomija rasti u zatvorenom prostoru?
Biljke peperomije rastu prilično brzo, a svoju maksimalnu veličinu mogu dostići za nekoliko godina.