Zahtevi za suncevu svetlost karanfila osnovni saveti

Cvetovi karanfila potiču iz roda Dianthus i poznati su i kao ružičasti. Poznati po svojim prelepim laticama i simboličnoj vrednosti , karanfili proizvode slatki, začinski miris poput karanfilića tokom proleća i leta. U ovom članku ću proći kroz sve što treba da znate o zahtevima za sunčevu svetlost karanfila za optimalan rast i maksimalno cvetanje svake sezone.


Zahtevi za sunčevu svetlost karanfila
Većina vrsta karanfila treba otprilike četiri do šest sati punog sunca svakog dana. Karanfili više vole da budu sunčani tokom jutra nego popodne. Aspekti okrenuti prema istoku ili jugu su idealni za karanfile i nude dosta zaštite od direktne popodnevne sunčeve svetlosti.

Većina karanfila može tolerisati delimičnu senku, što je idealno ako živite u vrućoj klimi. Tokom toplih i suvih leta, pobrinite se da vaši karanfili dobiju delimičnu senku tokom popodneva. Međutim, karanfili će se boriti da pravilno rastu u punoj senci i mogu patiti od slabog ili usporenog rasta.

Uloga sunčeve svetlosti u zdravlju i razvoju biljaka

Kao i većina biljaka, sve vrste karanfila zavise od sunčeve svetlosti za fotosintezu . Biljke se oslanjaju na fotosintezu za proizvodnju glukoze. Glukoza je važan šećer koji omogućava biljkama da proizvode celulozu, koja čini osnovni gradivni blok biljnog tkiva.

Tokom fotosinteze, biljke apsorbuju sunčevu svetlost koristeći hlorofil , zeleni pigment u njihovim listovima. Ova solarna energija se zatim meša sa ugljen-dioksidom i vodom da bi se proizvela glukoza i kiseonik. Dok biljke koriste glukozu kao gorivo, kiseonik se oslobađa u atmosferu.

Dok je svim biljkama potrebna sunčeva svetlost, nije svim biljkama potrebna ista količina. Međutim, ako bilo koja biljka ne dobije dovoljno sunčeve svetlosti, ona će početi da izgleda bolesno i nezdravo. To je zato što neće moći da proizvede dovoljno celuloze za izgradnju jakih, zdravih stabljika, listova ili cveća.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako visoki i široki karanfili rastu u optimalnim uslovima.

Objašnjene vrste sunčeve svetlosti
Različite biljke trebaju različite količine sunčeve svetlosti. Baštovani koriste četiri nivoa sunčeve svetlosti da bi svojim biljkama dali pravu količinu svetlosti. Četiri kategorije su:

Biljke kojima je potrebno puno sunca treba da dobijaju između šest i osam sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Većina biljaka više voli sunčanje ujutru nego popodne.

Delimično sunce ili delimična senka
Biljke kojima je potrebno delimično sunce ili senka treba da dobiju između tri i šest sati direktne sunčeve svetlosti ujutru. Ovim biljkama je tada potrebna senka do kraja dana. Biljke koje preferiraju delimično sunce mogu tolerisati nešto duži period direktnog sunca od onih koje preferiraju delimičnu senku.

Biljke kojima je potrebna puna senka treba da dobijaju samo nekoliko sati sunca dnevno. Biljke koje preferiraju punu hladovinu obično potiču iz šumskih ili prašumskih staništa.

Ostala razmatranja sunčeve svetlosti

Dok je biljkama potrebna sunčeva svetlost, previše sunčeve svetlosti može zapravo oštetiti biljke. Jutarnja sunčeva svetlost je manje intenzivna nego popodnevna. Zbog toga je poželjno dati biljkama direktnu sunčevu svetlost ujutru. Ako su biljke izložene previše intenzivnom popodnevnom suncu, njihovi cvetovi i listovi mogu se oštetiti.

Sve bašte imaju različite aspekte, što se u osnovi odnosi na to kako sunce prolazi preko bašte tokom dana. Ovi aspekti odgovaraju tačkama kompasa. Aspekti okrenuti prema istoku dobijaju direktno sunce ujutru, dok aspekti okrenuti prema zapadu dobijaju direktno sunce popodne.

Česta pitanja o zahtevima karanfila za sunčevu svetlost

Hoće li karanfili rasti u hladu?
Karanfili najbolje rastu na punom suncu. Međutim, mnoge vrste karanfila takođe mogu tolerisati delimičnu senku. Tokom vrelog leta, obezbedite delimičnu senku tokom popodneva kako biste zaštitili svoje karanfile tokom sezone cvetanja . Međutim, karanfili ne mogu dobro da rastu u punoj senci.

Gde je najbolje mesto za sadnju karanfila?
Posadite karanfile na sunčanom, zaštićenom mestu sa bogatim zemljištima koja dobro dreniraju. Karanfili uspevaju kada dobiju između četiri i šest sati direktne sunčeve svetlosti svakog dana. Karanfili najbolje rastu u USDA zonama 3 do 8 .

Da li se karanfili vraćaju svake godine?
Većina vrsta karanfila su zeljaste višegodišnje biljke koje se vraćaju svake godine. Međutim, karanfili su kratkotrajne trajnice koje žive samo tri do četiri godine. Karanfili miruju i zimi umiru, ali se ponovo pojavljuju u proleće.

Zašto moji karanfili umiru?
Vaši karanfili možda umiru ako rastu u punoj senci ili direktnom popodnevnom suncu. Karanfili takođe mogu umrijeti kada se ostave u vlažnom tlu. Koristite dobro drenirajuće zemljište i postavite svoje karanfile na punom suncu ili delimičnoj senci.

Da li se karanfili mogu uzgajati u saksijama?
Karanfili su kompaktne biljke koje dobro rastu u saksijama ( iz semena ili kao mlade rasadničke biljke) sve dok imaju bogato, dobro drenirano tlo. Karanfili su pogodni za male ili srednje posude. Zalivajte karanfile u saksiji jednom nedeljno kad god se gornjih 2 inča zemlje osuši.

Okončanje
Karanfili više vole puno sunca i treba im između četiri i šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Međutim, većina karanfila može rasti i u delimičnoj senci. Međutim, ove korisne biljke ne vole punu senku i verovatno će patiti od slabog ili usporenog rasta. Posadite karanfile na istočnoj ili južnoj strani kako biste im pružili puno sunca tokom jutra.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i izvornim područjima , savetima o upravljanju karanfilima koji ne cvetaju , prelepom cveću koje se dobro slaže sa karanfilima , najmirisnijim vrstama karanfila i kako da razmnožavate i presađujete cvetove karanfila u vašem bašta.