Najbolja mešavina zemlje za salonske palme osnovni saveti

Sve što treba da znate o palmama i zemljištu!

Salonske palme sadrže gomile više tankih stabljika prekrivenih tankim listovima. Kao što im ime govori, srećni su u zatvorenom prostoru. Iako se ove palme lako održavaju, odabir odgovarajuće mešavine zemljišta je od suštinskog značaja za zdravu biljku. Pokrićemo neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu tla za vašu palmu.


Najbolja mešavina zemljišta za salonske palme – najosnovnije
Zašto je izbor zemljišta bitan
Osnovni tipovi zemljišta
Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemlje za salonske palme
Iellov Leaves
Velting Leaves
Važnost dobro drenirajuće zemlje za saksije za salonske palme
Koji pH nivoi tla su najbolji za palme?
Kućni recept za vrhunsku mešavinu za saksije za palme
Najbolja prethodno mešana tla za salonske palme

Česta pitanja o mešavini zemlje za Parlour palme:

Najbolja mešavina zemljišta za salonske palme – najosnovnije
Salon palme preferiraju rastresito i dobro drenirajuće zemljište sa pH vrednosti između 5,5-7,0. Odnos dva dela tresetne mahovine, jednog dela perlita i jednog dela peska dobro će odgovarati za palme. Tresetna mahovina će omogućiti zadržavanje vode i hranljivih materija, dok će perlit i pesak povećati aeraciju i drenažu.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Uz odgovarajuću svetlost i redovno zalivanje, zemljište je neophodno za biljke palmi. Međutim, nisu sva tla ista. Odabir odgovarajuće mešavine zemljišta omogućava vašoj biljci da izvrši osnovne funkcije.

Pravilno tlo:

Pruža biljkama mesto da fizički usidre svoje korene.
Omogućava pravilnu razmenu gasa.
Zadržava vlagu i omogućava odvod viška vode.
Umerena temperatura.
Zadržava hranljive materije sve dok ih biljke ne poprime.
Obezbeđuje okruženje za korisne mikroorganizme.
Osnovni tipovi zemljišta
Prirodna tla su klasifikovana na osnovu tri primarne čestice: pesak, mulj i glina. Ove čestice su klasifikovane po njihovoj veličini. Najveće su čestice peska, zatim mulj i potom glina.

Kao što možete zamisliti, većina tla nije 100% od jedne čestice. Umesto toga, oni su mešavina ove tri čestice. To znači da možete imati ilovastu glinu ili peskovitu ilovaču.

Pošto su glinena tla sastavljena od sitnih čestica, ona se sporo dreniraju. Međutim, oni su dobri u zadržavanju hranljivih materija, kao i vlage.

Muljna tla su između glinenog i peščanog zemljišta. Imaju srednje kapacitete drenaže i zadržavanja vode.

Peščana zemljišta su sastavljena prvenstveno od peska. Iako su dobri u isušivanju viška vode, brzo se suše i ne mogu zadržati mnogo hranljivih materija.

Ilovasta tla sadrže relativno slične količine peska, mulja i gline. Imaju dobar balans zadržavanja vode i drenaže.

Tresetna tla sadrže veliku količinu treseta — ova vrsta organske materije nastaje kada se vegetacija raspada u kiselom, anaerobnom okruženju. Takođe možete dodati tresetnu mahovinu zemljištu da biste poboljšali teksturu.

Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Kada dođe vreme da napravite ili kupite mešavinu za zalivanje, videćete da možete birati između mnogo različitih komponenti. Iako ne morate da koristite sve ovo u mešavini za saksije, korisno je da naučite šta je svako od njih.

Kompost je razložena organska materija. Visokokvalitetni kompost ne samo da će povećati zadržavanje hranljivih materija i vode, već će obezbediti i podsticaj korisnih mikroba.
Sfagnum tresetna mahovina je blago kisela organska materija koja je razložena u vlažnim, anaerobnim uslovima. Poboljšava aeraciju i drenažu, kao i sposobnost zadržavanja vode.
Coco Coir se pravi od kokosove ljuske. Neki o tome misle kao o održivoj alternativi tresetnoj mahovini.
Vermikulit je ekspandirani mineral koji se koristi za poboljšanje aeracije i drenaže.
Pine Bark Fines su mali komadi ružičaste kore koji se koriste za poboljšanje aeracije i drenaže.
Plovac je vulkanska stena ispunjena sitnim džepovima. Koristi se za poboljšanje aeracije i drenaže, a istovremeno omogućava tlu da zadrži vodu.
Perlit je ekspandirani mineral koji se koristi za poboljšanje aeracije i drenaže.
Pesak se može koristiti za povećanje drenaže.
Aktivatori zemljišta su mešavine korisnih mikroorganizama koji pomažu hranljivim materijama da postanu dostupni za biljku.
Kamenje i šljunak mogu povećati drenažu i aeraciju.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemlje za salonske palme
Korišćenje pogrešne mešavine zemlje za vašu palmu može dovesti do brojnih problema sa biljkama. Ako uočite bilo koji od sledećih problema, možda koristite pogrešnu mešavinu za zalivanje.

Veliki broj faktora može izazvati žuto ili smeđe lišće. Međutim, vredi istražiti da li je kriva pogrešna mešavina zemljišta.

Kada koristite mešavinu zemljišta koja ne drenira dobro, zemlja i koreni biljaka ostaju vlažni tokom dužeg vremenskog perioda. Ovo može dovesti do trulež korena. Zauzvrat, biljke ne mogu da uzimaju vodu i hranljive materije.

Kada biljke ne mogu da apsorbuju vodu i hranljive materije koje su im potrebne, često dožive promenu boje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje palmi u salonu kod kuće.

Još jedan mogući znak uobičajenog da koristite pogrešnu mešavinu za saksije je uvelo lišće. Ovo je uobičajeno kod većine vrsta palmi u zatvorenom prostoru i može biti uzrokovano mešavinama za saksije koje odvode previše vode i onima koje ne ispuštaju dovoljno vode.

Ako koristite mešavinu koja ima previše peska, perlita ili drugih grubih materijala, voda će se isprazniti. Zbog toga, salonske palme neće moći da uzmu vodu koja im je potrebna.

Alternativno, mešavine za saksije koje sadrže previše gline ili organske materije mogu zadržati višak vode. Ova dodatna vlaga može izazvati trulež korena što sprečava korenje biljaka da upije vodu.

Važnost dobro drenirajuće zemlje za saksije za salonske palme
Ako koristite mešavinu zemlje koja ne obezbeđuje odgovarajuću drenažu, vaš salonski dlan će sedeti u vlažnom tlu. Vremenom, to može dovesti do truljenja korena.

Kako koreni biljaka propadaju, oni nisu u stanju da uzimaju vodu i hranljive materije. To znači da vaša biljka može izgledati uvenula ili neuhranjena. Iako ćete možda biti u iskušenju da dodate još vode ili hranljivih materija, ovo će samo još više naštetiti vašem dlanu.

Mešavine zemljišta koje su veoma bogate organskom materijom i glinom mogu se nositi sa problemima drenaže. Iako je u redu koristiti neku organsku materiju u mešavini za saksije za palme, takođe ćete morati da dodate druge komponente.

Uključivanje perlita, vermikulita, plovca ili peska će poboljšati drenažu.

Koji pH nivoi tla su najbolji za palme?
Salon palme preferiraju neutralno ili blago kiselo tlo. Potražite zemljište sa pH između 5,5 i 7,0.

Kućni recept za vrhunsku mešavinu za saksije za palme

Ako želite da napravite sopstvenu zemlju za saksije za palme, biće vam potrebne samo tri komponente: tresetna mahovina, perlit i pesak.

Tresetna mahovina će pomoći u zadržavanju vode i hranljivih materija, a istovremeno će smanjiti pH. I perlit i pesak će pomoći u drenaži i aeraciji.

Da biste napravili mešavinu, pomešajte sledeće:

Dva dela tresetne mahovine
Jedan deo perlita
Jedan deo peska
Uverite se da ste dobro kombinovali komponente pre dodavanja mešavine u lonac.

Najbolja prethodno mešana tla za salonske palme
Kada tražite prethodno mešano tlo za svoju palmu, poželećete da potražite mešavinu na bazi treseta ili kokosovog kokosa. Takođe ćete želeti da proverite da li tlo sadrži materijale koji omogućavaju odvod viška vode.

Evo nekoliko mešavina koje će dobro funkcionisati za salonske dlanove:

Happi Frog Bush Doctor Coco Loco
Espoma organska mešavina za zalivanje.

Česta pitanja o mešavini zemlje za Parlour palme:

Koliko često treba da menjam zemlju za svoju palmu?
Ako je vaša palma zdrava, moraćete da menjate zemljište svake tri do pet godina. Međutim, ako vaša biljka postane bolesna ili zaražena insektima, moraćete da zamenite zemlju što je pre moguće.

Mogu li koristiti zemlju od kaktusa za Parlour palme?
Iako možete koristiti zemlju kaktusa za palme u salonu, to nije najbolji izbor. Ako imate pri ruci zemlju za kaktuse, razmislite o dodavanju dodatne tresetne mahovine ili kokosovog vlakna pre nego što ga upotrebite za palme.

Da li salonske palme vole mokro ili suvo tlo?
Salon palme vole zemlju koja nije ni mokra ni suva. Zemljište treba da ostane umereno vlažno, ali ne mokro.

Koja su primarna razmatranja za tlo prilikom presađivanja Parlour palme?
Kada dođe vreme da presadite salonsku palmu, poželećete da izaberete zemljište za saksije koje dobro drenira, ali može da zadrži malo vode. Kada presađujete, najbolje je da zamenite svo staro zemljište novim.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za Parlour palme?
Ne, veličina vašeg salonskog dlana ne utiče na najbolju mešavinu zemljišta. Sve veličine palmi preferiraju sličnu mešavinu tla.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemlje za Parlour palme?
Ne, vrsta saksije ne utiče na najbolju mešavinu zemljišta. Međutim, treba imati na umu da se zemlja u saksijama od terakote često suši brže nego zemlja u plastičnim ili glaziranim keramičkim saksijama.

Da li su Parlour palme-u potrebne posude za duboko zalivanje?
Veličina kontejnera zavisi od veličine dlana salona. Kontejneri treba da budu dovoljno veliki da drže koren biljke, ali ne mnogo veći.