Najbolje tlo za drvece citrusa u zatvorenom prostoru

Sve što treba da znate o citrusima i zemljištu

Bez obzira da li živite u tropima ili u hladnom okruženju, uzgoj stabala citrusa u zatvorenom prostoru je uzbudljiv poduhvat sa mnogo koristi i prednosti. Pored odgovarajućih svetlosnih uslova i odgovarajućih temperatura, jedan ključni deo brige o drveću kao što su limete, limuni i kumkvati je odabir odgovarajuće zemlje za saksiju. Odabirom odličnog tla za saksije, lako je obezbediti svom drvetu citrusa vodu i hranljive materije koje su mu potrebne. Čitajte dalje da biste saznali više o tome kako odabrati najbolju mešavinu tla za vaše unutrašnje citruse.


Najbolja mešavina tla za drveće citrusa u zatvorenom – najvažnije
Drveće citrusa preferira dobro drenirajuću zemlju za saksije koja obezbeđuje mešavinu aeracije i kapaciteta zadržavanja vode. Oni uspevaju u zemljištu sa pH između 5,5 i 7,0. Dobra mešavina za saksije za drveće citrusa uključuje 2 dela tresetne mahovine, 2 dela perlita i 1 deo odležanog komposta.

Zašto je važno koristiti ispravnu zemlju

Zemljište igra ključnu ulogu u zdravlju biljaka tako što ima nekoliko važnih funkcija. Međutim, nije sva zemlja ista!

Mešavine zemljišta uglavnom uključuju organske materijale kao što su kompost i drvena sečka ili neorganske materijale kao što su pesak i perlit. Pronalaženje prave mešavine materijala ključno je za uzgoj zdravih biljaka.

Tlo je takođe uključeno u nekoliko važnih biljnih funkcija, uključujući sledeće:

Strukturna podrška: Zemlja služi kao osnova za korenje tako da biljke mogu da ostanu uspravne.
Čuvanje i razmena hranljivih materija: Mnogi hranljivi sastojci formiraju hemijske veze sa česticama tla sve dok biljka nije spremna da koristi ove hranljive materije. Organski materijal i glina sadrže najviše hranljivih materija.
Zadržavanje vode: Sastav tla u velikoj meri utiče na kapacitet zadržavanja vode, a samim tim i na sposobnost biljke da apsorbuje vodu.
Prozračivanje: Iako je tlo važno, nedostatak zemlje je takođe presudan. Vazdušni prostori između čestica tla omogućavaju razmenu gasa i drenažu.
Ako izaberete pogrešnu mešavinu tla za vaše drvo citrusa, ono će biti podložno velikom broju problema. Dobra vest je da uz odgovarajuće informacije možete odabrati mešavinu zemljišta koja će se svideti vašim stablima citrusa.

Da li je svim citrusima potrebno isto tlo?
Da li je svim stablima citrusa potrebna ista zemlja
Na sreću, sve vrste stabala citrusa će se dobro ponašati u sličnoj mešavini za saksije. To znači da možete koristiti istu mešavinu za svoju lipu i drvo narandže iz Valensije.

Kada birate zemljište za saksiju za svoje drvo citrusa, želite da potražite sledeće karakteristike.

Dobro drenirajuće: Stabla citrusa vole tlo koje je vlažno, ali nije zasićeno. Pravilna mešavina zemljišta će omogućiti da višak vode pobegne.
Može da zadrži vodu: Iako bi tlo trebalo da dozvoli da višak vode pobegne, ono takođe treba da zadrži dovoljno vode da citrusi usvoje sve što im je potrebno.
Prozračno: Dobro prozračeno tlo omogućava biljkama da razmjenjuju gasove i razvijaju jak korijenski sistem.
Može da zadrži hranljive materije: Ako tlo nije u stanju da zadrži hranljive materije, đubrivo će se isprati iz vašeg tla pre nego što ga biljka preuzme.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za drveće citrusa
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za drveće citrusa
Ako koristite pogrešno tlo, možda ćete primetiti da vaša stabla citrusa pokazuju jedno ili više od sledećeg.

Požutjelo lišće (često u kombinaciji sa opadanjem lišća citrusa) može ukazivati na nekoliko problema. Dva najčešća uzroka žutog lišća su prekomerno zalivanje ili nedostatak hranljivih materija.

Ako koristite podlogu koja ne obezbeđuje dovoljno drenaže, vaše biljke će na kraju sedeti u vlazi. Ako koreni nemaju pristup vazduhu, neće moći da razmenjuju gasove.

Drugi uzrok žutog lišća je nedostatak hranljivih materija. Ako koristite zemljište koje se sastoji prvenstveno od peska, perlita i drugih velikih neorganskih čestica, hranljive materije će se isprati kada zalivate. Zbog toga biljke neće moći da dobiju hranljive materije koje su im potrebne.

Drveće citrusa takođe može imati poteškoća da dobije hranljive materije kada je u zbijenom tlu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za obrezivanje stabala citrusa u zatvorenom prostoru za sečenje starog ili raspadnutog lišća i grana.

Gniloba korena je gljivična infekcija koja utiče na koren biljke. Najčešće se javlja na vlažnim zemljištima.

Dok je pravilan raspored zalivanja jedan od ključeva za sprečavanje truljenja korena, odabir odgovarajućeg tla je još jedan važan aspekt.

Zemljišta koja su zbijena ili sadrže previše gline neće moći da odvode višak vode. Ako voda ne može da pobegne, koreni će početi da trunu.

Trulež korena sprečava biljke da usvoje vodu i hranljive materije koje su im potrebne. U ekstremnim slučajevima, može čak dovesti do uginuća stabala citrusa.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje citrusa kod kuće.

Koji pH nivoi tla su najbolji za drveće citrusa?
Drveće citrusa preferira zemljište sa blago kiselim do neutralnim pH. Potražite mešavinu zemljišta koja ima pH između 5,5 i 7,0.

Drveće citrusa uključujući limete, Meier limune, lokvati i pomorandže će uspevati u mešavini zemljišta sa pH od 6,0.

Pri ovom pH, mnogi hranljivi sastojci će biti dostupni za biljku.

Kako vrsta sadilice utiče na izbor zemljišta
Vrsta sadnice ne utiče na tlo koje odaberete.

Stabla citrusa u zatvorenom prostoru u posudama od terakote, plastike i keramike će uspevati u dobro drenirajućoj, blago kiseloj mešavini za saksije.

Kada izaberete sadilicu, uverite se da ima drenažne rupe. Čak i ako koristite mešavinu za saksije koja dobro drenira, višak vode i dalje treba mesto za bekstvo.

Odabir tla za presađivanje citrusa
Kada presađujete svoje drvo citrusa, trebalo bi da koristite mešavinu za saksije koja je ista kao ona koju ste prvobitno koristili.

Ako ste zabrinuti zbog zbijenih ili zaraženih tla, trebalo bi da presadite koristeći svežu zemlju. Jednostavno obrišite staru zemlju sa korena vaše biljke i dodajte novu zemlju.

Ultimativni recept za mešavinu drveća citrusa u zatvorenom prostoru

Sada kada znate karakteristike najbolje mešavine za saksije za stabla citrusa u zatvorenom prostoru, vreme je za detalje.

Lako je napraviti sopstvenu mešavinu za sađenje citrusa. Jednostavno kombinujte sledeće.

2 dela tresetne mahovine
2 dela perlita
1 deo odležanog komposta
Tresetna mahovina je kisela, tako da će obezbediti niži pH koji drveće citrusa voli. Takođe će pomoći u zadržavanju hranljivih materija i vode bez stvaranja zbijenih tla.

Perlit je inertna supstanca koja pomaže u drenaži i aeraciji. Mešanjem perlita sprečavate sabijanje i zalijevanje tla.

Kompost obezbeđuje hranljive materije, kao i povećanje života u zemljištu. Takođe pomaže kod zadržavanja hranljivih materija i vode.

Kada dodate kompost, uverite se da je materijal potpuno razbijen. Ovo će sprečiti da se tlo vremenom slegne.

Ako više volite da kupite gotovu zemlju umesto da pravite sopstvenu, imate mnogo opcija.

Espoma Cactus Potting Mik je organska zemlja za saksije dizajnirana za kaktuse, palme i stabla citrusa. Pravi se od tresetne mahovine, perlita, starih šumskih proizvoda i drugih sastojaka.

Miracle-Gro mešavina kaktusa, palmi i citrusa je još jedna opcija. Dobro drenira i uključuje zalihe neorganskog đubriva koje može hraniti stabla citrusa do šest meseci.

Okončanje
Sada kada znate o pravilnom tlu za saksije za stabla citrusa, možete odabrati zemljište koje će vaše biljke voleti. Sadnjom u sjajno tlo, postavićete osnovu za pravilno zalivanje i đubrenje. Ne zaboravite da izaberete mešavinu zemljišta koja dobro drenira sa blago kiselim pH.

Česta pitanja o zemljištu za citrusovo drvo u zatvorenom prostoru:
Koji pH tla je najbolji za drveće citrusa u zatvorenom?
Stabla citrusa u zatvorenom prostoru najbolje uspevaju u zemljištu sa blago kiselim pH. Zapamtite da je neutralni pH 7,0, a svaki broj ispod ovog se smatra kiselim. Drveće citrusa u zatvorenom prostoru najbolje uspeva u mešavini sa pH između 5,5 i 7,0.

Možete li koristiti zemlju za kaktuse ili orhideje za drveće citrusa u zatvorenom?
Mešavine zemljišta za kaktuse, sočne ili orhideje obično imaju slične korisne karakteristike (kao što su blaga kiselost i dobra drenaža) što je pogodno za stabla citrusa u zatvorenom prostoru.

Koja su glavna razmatranja tla pri presađivanju stabla citrusa u zatvorenom?
Uvek promenite svoje zemljište kada presađujete svoje drvo citrusa kako biste uklonili sve probleme sa zbijanjem i bolestima.

Kako mešati zemlju citrusa?
Da biste napravili mešavinu zemlje citrusa, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne postane vlažna. Temeljno pomešajte sastojke, a zatim napunite saksije sa citrusima.

Da li stabla citrusa u zatvorenom prostoru vole vlažno tlo?
Stabla citrusa u zatvorenom delu najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Uverite se da vaša posuda za saksije ima drenažni sistem kako bi se višak vode mogao raspršiti tokom ciklusa zalivanja.