Kada i kako zalijevati biljke zmija osnovni saveti

Sve što treba da znate o zalivanju zmijskih biljaka kod kuće
Biljke zmije su jedna od onih biljaka koje najbolje rade laganom rukom. Ne zahtevaju puno vode, a zapravo najbolje rade kada im dozvolite da se osuše između zalivanja. Ovde ćemo pokriti sve što treba da znate o zalivanju zmijskih biljaka kod kuće, uključujući kada zalivati, kako zalivati i glavna razmatranja koja se odnose na svetlost, temperaturu, tlo i godišnja doba. Idemo!


Kako zalijevati biljke zmija – najvažnije
Potpuno zasitite tlo biljke zmije dehlorisanom vodom iz slavine ili filtriranom vodom kada se gornje 2/3 zemlje osuši – otprilike svake 2-3 nedelje leti i 6-8 nedelja zimi. Više temperature, povećana sunčeva svetlost i niska vlažnost će povećati količinu potrebnih biljkama vodenih zmija.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom zalivanja zmijskih biljaka

Da biste shvatili koliko vam je potrebno za zalivanje biljaka zmija (Dracaena trifasciata), razmotrite sledeće fizičke faktore i faktore životne sredine.

Temperatura & Vlaga
U područjima sa visokim temperaturama vazduha, sve vrste zmijskih biljaka će izgubiti znatnu količinu vode kroz transpiraciju. Zbog toga ćete morati da zalivate svoju biljku više na toplijim temperaturama nego na nižim.

Vaše biljke će se takođe više raspršiti u suvim nego u vlažnim uslovima. Dakle, moraćete da zalivate češće ako je vazduh suv.

Zapamtite, biljke zmija su dobro cenjene zbog svojih prednosti prečišćavanja vazduha, tako da je njihovo hidratizovanje ključno za njihov uspeh.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za toleranciju temperature i vlažnosti zmijskih biljaka u zatvorenom prostoru.

Ako planirate da uzgajate biljke zmija na otvorenom, pogledajte naš detaljni vodič o idealnim zonama otpornosti za ove biljke da uspevaju.

Preovlađujući svetlosni uslovi

Biljke zmije preferiraju indirektno svetlo, ali mogu preživeti u tamnijim područjima ili indirektnom svetlu. Za intenzivniji i duži period svetlosti biće potrebno više vode.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje pozicije za zmijske biljke da napreduju.

Sezona
Tokom zime, mnoge biljke zmija usporavaju svoj rast zbog smanjene količine svetlosti. Zbog toga ne koriste mnogo vode, tako da im nije potrebno često zalivanje. Takođe ćete želeti da prestanete da đubrite svoju biljku zmije tokom ovog perioda.

Kako dani postaju duži, biljke zmija nastavljaju svoj rast i počinju da koriste više vode.

Ako obezbeđujete dosledno svetlo tokom cele godine sa svetlom za rast, godišnja doba neće dramatično uticati na to koliko vam je potrebno da zalivate svoju biljku zmija.

Vašu biljku zmiju treba posaditi u mešavinu zemljišta koja dobro drenira koja omogućava da višak vode iscuri. Ako koristite mešavinu koja ne drenira dobro, moraćete manje da zalivate. Ali, najbolji potez je prelazak na odgovarajuću mešavinu tla.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za najbolju mešavinu tla za biljke zmija.

Veličina i tip kontejnera + veličina biljke

Trik će uvek biti u pronalaženju prave ravnoteže ovde – velike biljke zmija zahtevaju više vode nego manje biljke zmija, kao što možete očekivati, ali veće biljke su obično u većim saksijama od manjih biljaka. Međutim, to ne znači nužno da ćete morati češće da zalivate veće biljke. Umesto toga, treba da obezbedite veću količinu vode svaki put kada zalivate.

Pošto se tlo u manjim kontejnerima suši brže od tla u većim posudama, moraćete češće da zalivate manje kontejnere. Ali, nećete morati da obezbedite veliku količinu vode tokom svakog zalivanja.

Vrsta posude takođe utiče na to koliko često ćete morati da zalivate. Saksije od terakote izvlače vodu iz zemlje, omogućavajući da se zemlja brže osuši. Dakle, biljke u saksijama od terakote će morati da se zalijevaju češće nego biljke u keramičkim ili plastičnim saksijama.

Raznovrsnost biljke zmija
Sve vrste zmijskih biljaka najbolje uspevaju u sličnim okruženjima i pod sličnom negom. Prema tome, vrsta zmijske biljke ne utiče na to koliko zalivate.

Kada treba da zalivam biljku zmija?
Najbolje pravilo koje treba slediti je kada se gornje 2/3 zemlje biljke zmije osuši, vreme je za zalivanje. Da biste proverili nivo vlage u zemljištu, možete koristiti prst.

Alternativno, možete koristiti merač vlage da proverite tlo. Kada merač očita 2 na skali od 1-10, vreme je za zalivanje.

Koliko često treba da zalivam biljku zmija?
Iako ćete morati da uzmete u obzir gore navedene faktore kada određujete koliko često ćete zalijevati biljku zmije, možete koristiti sledeće procene.

Zalivajte biljku svake 2-3 nedelje leti i svakih 4-6 nedelja zimi. Polako povećavajte učestalost zalivanja u proleće i smanjite učestalost u jesen.

Koja je vrsta vode najbolja za biljke zmija?

Voda je najbolja za biljke zmija
Biljke zmije nisu previše izbirljive u pogledu vode, ali će se boriti ako njihova voda ima veliku količinu hlora ili drugih soli. Pustite da voda iz slavine stoji na pultu preko noći, a zatim zalijte ili koristite kišnicu.

Kako zalijevati biljke zmija

Kada zalivate biljku zmija, vodite računa da ne pokvasite listove tako što ćete zalivati samo osnovu biljke.

Kada zalivate biljku zmije, dodajte vodu dok ne vidite da voda curi sa dna posude. Ako koristite mešavinu za saksije koja je dobro provetrena i dobro drenažna, ne morate da brinete o tome da li će zemlja zadržati previše vode, čak i kada je potpuno zasićena.

Ako imate posudu za prelivanje ispod saksije vaše biljke, obavezno je ispraznite nakon zalivanja. Biljke zmija mrze sedenje u vlažnim uslovima.

Šta raditi između ciklusa zalivanja

Jedna od najvažnijih stvari koje treba zapamtiti u vezi sa zalivanjem biljaka zmija je da dozvolite da se zemlja osuši između zalivanja.

Čak i ako se površina tla čini suvom, dublje tlo može i dalje biti vlažno. Upotrijebite prst da dosegnete nekoliko centimetara u tlo. Ako je suvo, vreme je za ponovo zalivanje, ali ako je vlažno, trebalo bi da sačekate.

Vremenom bi trebalo da shvatite koliko brzo se vaša biljka suši. To znači da nećete morati da proveravate tlo svaki put kada idete u vodu.

Kako zalijevati razmnožene biljke zmija

Nakon što razmnožite biljku zmije putem rezanja ili podele, bitno je da vaša biljka ne sedi u vlažnom tlu. Pratite raspored zalivanja sličan onom koji se koristi za zrele biljke zmija, pazeći da se zemlja osuši između zalivanja.

Zalivanje zmijskih biljaka nakon presađivanja

Nakon što presadite biljku zmije, zalijte je u njenu novu posudu tako što ćete dobro navlažiti novu zemlju. Od ovog trenutka, pratite tipičan raspored zalivanja biljaka zmija.

Prekomerno zalivanje i nedovoljno zalivanje biljaka zmija
Biljke zmije obično imaju probleme sa prekomernim zalivanjem nego nedovoljno zalivanjem, ali mogu patiti i od jednog i drugog.

Znaci prekomernog zalivanja uključuju truljenje listova ili korena, opadanje i žutilo. Ako korenje postane trulo, biljka teško preuzima vodu i kiseonik, što može dovesti do žutih listova ili mrlja.

Podvodnjavanje biljaka zmija može dovesti do toga da razviju smeđe, hrskave vrhove listova.

Da li da zamaglim biljke zmija?

Zmijskim biljkama nije potrebna visoka vlažnost, tako da nema potrebe da im zamaglite lišće. Zamagljivanje zapravo može dovesti do buđi i drugih gljivičnih problema, pa držite bocu sa raspršivačem dalje od biljaka zmija.

Kako zalijevati biljke zmija – poslednja reč
Biljke zmije je lako zaliti, sve dok ne preterujete! Zapamtite da različiti faktori utiču na to koliko vam je potrebno da zalivate biljku, pa napravite neka zapažanja i zabeležite da biste odredili savršen raspored zalivanja za svoje biljke. U optimalnim uslovima uzgoja, biljke zmija mogu da žive 20 godina ili više.

Ako želite da proširite svoju kolekciju, pogledajte naš osnovni vodič za najbolje prodavnice biljaka i rasadnike koji isporučuju biljke zmija širom zemlje.