Cvece koje pocinje sa H prelepih sorti kojima se divite

Uovom vodiču ću vas provesti kroz prelepu raznolikost cveća koje počinje slovom H. Ljubitelji prirode, baštovani i cvećari dive se raznolikosti cveća koje raste širom sveta. Sa stotinama hiljada vrsta i bezbroj više sorti i hibrida, može biti izazovno sve ih sortirati, pronaći svoje favorite i odabrati jedinstvene cvetove za svoju baštu i cvetne aranžmane.

Cveće koje počinje sa H: 50 prelepih sorti kojima se divite
Da biste otkrili raznovrsnost cveća na zabavan i svež način, pridružite nam se dok prolazimo kroz svetsko cveće, slovo po slovo. Ovde ćete pronaći 50 cveća koje počinju slovom H, zajedno sa opisima, zabavnim činjenicama, slikama, simboličkim značenjima, sezonama cvetanja i savetima za uzgoj.


50 fantastičnih cveća koje počinju slovom ‘H’:
1. Haemanthus
Hemantusi su prelepi cvetovi koji počinju slovom H
Haemanthus je rod koji sadrži 23 prihvaćene cvetne vrste, lukovice koje pripadaju porodici biljaka Amarillidaceae , istoj porodici biljaka kao i popularne lukovice amarilisa.

Otkrio sam da cvetovi hemantusa imaju neprijatan miris i da su veliki i žbunasti, nalik na debele četke za puder podržane krugom listova u istoj nijansi kao i latice i prašnici. Najpopularniji hemantus je krvavi ljiljan, koji proizvodi grimizno-crvene cvetove, ali može biti i beli, žuti, narandžasti ili ružičasti.

Naučno ime: Haemanthus spp.
Izvorni opseg: Južni vrh Afrike
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

2. Hakone trava
Hakone trava
Hakone trava je jedna od najomiljenijih ukrasnih trava, posebno u senovitim vrtovima. Proizvodi velike gomile zakrivljenog, vitkog lišća. Listovi u obliku koplja njišu se na povetarcu i napreduju kroz različite boje tokom cele sezone, od svetlo zelene do zlatne i krem boje.

Humke daju male, tanke, žutozelene cvetove sredinom do kasnog leta. U jesen, lišće postaje živo narandžasto. Na jeziku cveća, trava simbolizuje pokornost i korisnost.

Naučno ime: Hakonechloa macra
Izvorni opseg: Japan
Sezona cvetanja: Sredinom do kasnog leta

3. Hardi Fuchsia
Hardi Fuchsia su prelepo cveće koje počinje slovom H
Izdržljiva fuksija je biljka ispod žbuna sa drvenastim stabljikama, tamnozelenim jajolikim listovima i visećim cevastim cvetovima u kombinacijama crvene i ljubičaste, ružičaste i lavande, a ponekad i bele.

U klimama bez mraza, ovo prelepo cveće koje počinje slovom H može narasti do 10 stopa u visinu i prečnik. U hladnijim regionima, one su popularne ukrasne biljke i obično se uzgajaju u visećim korpama kako bi prikazale svoje privlačno cveće. Cvetovi grimizne fuksije simbolizuju ukus na jeziku cveća .

Naučno ime: Fuchsia magellanica
Izvorni opseg: Južni vrh Južne Amerike
Sezona cvetanja: Leto do prvog mraza

4. Zečje uho
Hare’s Ear su prelepi cvetovi koji počinju slovom H
Zečje uvo je jednogodišnja biljka koja se prvenstveno smatra korovom u zapadnoj Evropi i delovima Sjedinjenih Država, jer brzo pušta korene na kultivisanom zemljištu. Biljke imaju vitke stabljike koje kao da probijaju ušičaste listove u obliku ušiju. Cvetovi su mali, grozdasti, zelenkasto zlatne boje, sa oreolom sa šiljastim žuto-zelenim listovima.

Naučno ime: Bupleurum rotundifolium
Izvorni opseg: Evropi, Bliskom istoku i severnoj Africi
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

5. Zečji rep trava
Zečja repna trava je jednogodišnja grudvica koja naraste do oko 20 inča visoka i 12 inča u prečniku. Biljke proizvode dugačke, vitke vlati trave. U leto, trava zečjeg repa cveta cvetovima koji počinju kao male, zelene cvetne glavice na vrhovima vretenastih stabljika. Cveće sazreva u nejasne, belo-bež šišarke koje izgledaju kao zečji repovi koji vire iz trave.

Naučno ime: Lagurus ovatus
Izvorni opseg: Mediteranska regija
Sezona cvetanja: Leto

6. Harebell
Harebell je prelepo cveće koje počinje slovom H
Campanula rotundifolia je višegodišnja biljka sa veoma vitkim, delikatnim, smeđe-crvenim stabljikama. Cvetovi u obliku zvona imaju široko zaobljene ivice i pojavljuju se u terminalnim grozdovima. Cvetaju u nijansama u rasponu od plave do svetloljubičaste, a ponekad i bele.

Uobičajena imena uključuju zec, zvončić, zvončić i veštičin naprstak. Na jeziku cveća, lepa zečja zvona simbolizuju tugu, žaljenje i pokornost .

Naučno ime: Campanula rotundifolia
Izvorni opseg: Umerena Evropa i Azija
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni

7. Harlekin cvet
Harlekin cvet je prelepo cveće koje počinje slovom H
Sparakis tricolor je lukovičasta trajnica koja se obično naziva cvetom harlekina ili štapićem. Specifičan epitet vrste odnosi se na trobojnu prirodu njenih cvetova koji imaju okruglo, zlatno-žuto grlo u sredini, okruženo braonkasto-crnim rubom, i na kraju zaokruženo prstenom šiljatih latica u nijansama crvene, narandžasta, žuta, bela ili lavanda. Cvetovi su skupljeni među lišćem u obliku mača sa do pet cvetova prečnika dva inča po biljci.

Naučno ime: Sparakis tricolor
Izvorni opseg: Cape provincije Južne Afrike
Sezona cvetanja: Kasno proleće do rano leto

8. Lakoća srca
Heart’s-Ease su prelepo cveće koje počinje slovom H
Viola tricolor je divlji cvet u Evropi i zapadnoj Aziji i obično se uzgaja u baštama i kontejnerima u drugim delovima sveta. Mogu biti jednogodišnje ili kratkotrajne višegodišnje biljke. Cvetovi izgledaju kao mala lica i imaju gornje latice u nijansama plave, ljubičaste ili ljubičaste, bočne latice u beloj, i žutu donju laticu.

Ovo cveće koje počinje sa H ima nekoliko zabavnih uobičajenih naziva, uključujući lagodnost srca, divlje maćuhice, oduševljenje srca, dođi-i-mazi me, golicaj-moju-fanziju, ljubav u besposlici, ružičasto od moje maćuhice i tri lica u kapuljaču.

Na jeziku cveća, maćuhice predstavljaju misli i „ne zaboravi me“.

Naučno ime: Viola tricolor
Izvorni opseg: Evropi i Zapadnoj Aziji
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

9. Heartleaf Bergenia
Heartleaf Bergenia su prelepi cvetovi koji počinju slovom H
Bergenia cordifolia je višegodišnja biljka koja formira bazalne grozdove velikih listova u obliku srca. Grozdovi lišća narastu u prečniku od jedne do dve stope. Debele, crvenkaste stabljike od dvadeset četiri inča izbijaju iz središta biljaka i podržavaju obilne grozdove sitnih cvetova u nijansama ružičaste, crvene i bele.

Cvetovi bergenije srca privlače leptire i savršeni su za masovne sadnje u velikim cvetnim krevetima ili na padinama.

Naučno ime: Bergenia cordifolia
Izvorni opseg: Severno-centralna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

10. Heather
Biljke vrijeska su žbunje sa crvenkasto-braon, drvenastim stabljikama i proizvode male listove u obliku srca u uskim segmentima. Cvetovi mogu biti ružičasti, ljubičasti ili krem boje. Oni su zvonastog oblika i proizvedeni su u grozdovima na terminalnim grozdovima. U Škotskoj se cvetovi belog vrijeska smatraju srećnim i često se prodaju kao privesci ili ugrađuju u svadbene bukete.

Naučno ime: Calluna vulgaris
Izvorni opseg: Evrope i zapadne i centralne Azije
Sezona cvetanja: Kasno leto

11. Nebeski bambus
Mali zimzeleni ili polu-zimzeleni grm, Nandina domestica (obično nazvan nebeski bambus) je omiljena baštenska ukrasna biljka koja ima vizuelni interes tokom cele godine. U proleće, biljka cveta sa obiljem metlica malih, belih cvetova . Cveće prate veliki grozdovi zelenih bobica koje sazrevaju u grimiz. Lišće biljke varira od ljubičaste do zelene do crvenkasto-ljubičaste u jesen.

U Japanu se nebeski bambus naziva „ nanten “, što u prevodu znači „južno nebo“. Međutim, ova reč je sinonim za drugu japansku reč koja se prevodi kao „problemi koji se menjaju na bolje“. Ova igra reči je namerna, jer se obično veruje da biljka donosi sreću.

Naučno ime: Nandina domestica
Izvorni opseg: Severno-centralna, južna centralna i jugoistočna Kina
Sezona cvetanja: Proleće

12. Helenijum
Helenijum je prelepo cveće koje počinje slovom H
Rod Helenium sadrži 33 prihvaćene vrste cveća nalik tratinčicama koje mogu da cvetaju u narandžastim, crvenim, žutim ili vatrenim dvobojnim kombinacijama . Cvetovi iz roda se ponekad obično nazivaju kijavicama jer su se njihovi osušeni listovi istorijski koristili za pravljenje burmuta koji se udisao da bi se izazvali napadi kihanja za koje se verovalo da očiste telo od zlih duhova. Helenijum simbolizuje suze na jeziku cveća.

Naučno ime: Helenium spp.
Izvorni opseg: Veći deo Severne Amerike i umerena Južna Amerika
Sezona cvetanja: Kasno leto do jeseni

13. Helianthus
Helianthus is a genus containing 55 accepted species of flowers that we commonly call sunflowers due to their habit of “following” the Sun’s path through the sky. Flowers of this genus can be short or tall. They produce thick, sturdy stalks and large flowerheads consisting of disc and ray florets.

The flowers can be yellow, orange, golden, red, mahogany, maroon, bronze, brown, or bicolor. In the language of flowers, dwarf sunflowers symbolize adoration, whereas tall sunflowers symbolize haughtiness.

Scientific Name: Helianthus spp.
Native Range: North America and Central America
Flowering Season: Summer through fall

14. Helichrysum
Helichrisum su prelepi cvetovi koji počinju slovom H
The Helichrysum genus contains 556 accepted species of flowering shrubs, annuals, and herbaceous perennials. The features of this genus’s plants are highly varied.

These flowers that start with H range from individual, daisy-shaped flowerheads with ray and disco florets to large umbel-shaped panicles of small flower clusters. The flowers can be red, orange, yellow, white, or pink. Common names include everlasting daisy, strawflower, and imortelle.

Scientific Name: Helichrysum spp.
Native Range: Africa, Europe, western and Central Asia, and Australia
Flowering Season: Summer

15. Heliotrope
Heliotropi su prelepi cvetovi koji počinju slovom H
Heliotrop je zimzeleni grm koji u zrelosti naraste do oko četiri stope visine i širine. Ovaj lisnati grm proizvodi velike, upadljive, okrugle grozdove sićušnih cvetova u nijansama plave, ljubičaste, ljubičaste ili bele. Ovi grmovi su omiljeni zbog svog prijatnog mirisa nalik vaniliji. Na jeziku cveća, heliotrop simbolizuje odanost i vernost .

Naučno ime: Heliotropium arborescens
Izvorni opseg: Severozapadna Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

16. Hellebore
Hellebore su prelepi cvetovi koji počinju slovom H
Helleborus je rod koji sadrži 15 prihvaćenih vrsta nisko rastućih, cvetajućih višegodišnjih biljaka iz porodice ljutika. Oni proizvode bazalne rozete lišća i zvezdaste cvetove u obliku čaše u prašnjavim nijansama ružičaste, kestenjaste, ljubičaste, kajsije, žute, plave, zelene, skoro crne, krem i bele.

U sredini cvetova nalaze se jastučići od istaknutih žutih prašnika. Iako otrovni, stari Rimljani i Grci koristili su crni kurik za lečenje raznih bolesti, uključujući i ludilo. Na jeziku cveća, kurik simbolizuje delirijum, skandal i klevetu .

Naučno ime: Helleborus spp.
Izvorni opseg: Region severnog Mediterana, Balkan i zapadna Kina
Sezona cvetanja: Kasne zime do ranog proleća

17. Helleborine
Član porodice orhideja, Epipactis je rod koji sadrži 53 prihvaćene vrste cvetnih biljaka koje se obično nazivaju helleborine. Kao i većina orhideja, cvetovi ovog roda su veoma simetrični i složeni. Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom H mogu biti kremasto beli, ružičasti, žuto-zeleni ili crvenkasto-ljubičasti sa tamnoljubičastim žilama.

Naučno ime: Epipactis spp.
Izvorni opseg: Umerena i suptropska klima Evrope, Azije, Afrike i Severne Amerike
Sezona cvetanja: Leto

18. Hemerocallis
Hemerocallis su prelepi cvetovi koji počinju slovom H
The Hemerocallis plant genus contains 16 accepted species of rhizomatic flowering plants commonly called daylilies. Despite the common name and the resemblance of these species’ flowers to those of lilies, daylilies are not actually lilies because they belong to the Asphodelaceae plant family. The flowers can be yellow, orange, red, maroon, purple, pink, or white. In the language of flowers, daylilies symbolize coquetry.

Scientific Name: Hemerocallis spp.
Native Range: Asia and the eastern Mediterranean region
Flowering Season: Spring to first frost

19. Henbane
Cvetovi kokošijeg bana su bledožuti i u obliku trube sa ljubičasto-crnim grlom. Članovi porodice velebilja, biljke kokošije imaju toksična svojstva koja imaju istorijsku upotrebu kao analgetik i sedativ.

Pored toga, biljka je korišćena zbog svojih psihoaktivnih svojstava koja mogu izazvati osećaj letenja i halucinacije. Kada se priprema za gutanje, doza mora biti tačna. Zbog toksičnosti biljke, unos previše može biti smrtonosan. Na jeziku cveća, henbane simbolizuje nesavršenost.

Naučno ime: Hiosciamus niger
Izvorni opseg: Severna Afrika , Evropa i Azija
Sezona cvetanja: Proleće do rane jeseni

20. Herb Robert
Herb Robert je prelepo cveće koje počinje slovom H
Herb Robert je jednogodišnja ili dvogodišnja vrsta ždralkljuna sa dlakavim, crvenkastim stabljikama i duboko isečenim zelenim lišćem koje postaje crvenkasto u jesen. Biljke proizvode male ultraružičaste cvetove sa pet latica sa belim prugama nalik na zrake koje sežu od njihovih centara ka ivicama latica.

Biljka ima istoriju biljne medicine sa širokim spektrom primena. Miris njegovog zgnječenog lišća podseća na zapaljenu gumu i kaže se da pomaže u odbijanju komaraca.

Naučno ime: Geranium robertianum
Izvorni opseg: Umereni regioni Severne Amerike, Evrope, severne Afrike i zapadne Azije
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

21. Zeljasti božur
Zeljasti božur su prelepi cvetovi koji počinju slovom H
Paeonia lactiflora je višegodišnji grm koji proizvodi upadljivo, ukrasno cveće. Cvetovi božura su u obliku čaše ili posude sa velikim, naboranim laticama u nijansama bele, ružičaste ili grimizne, i listićima zlatno-žutih prašnika u sredini.

Zeljasti božuri bili su popularna tema na slikama mrtve prirode nekoliko istaknutih umetnika impresionista. Božuri se često povezuju sa dugotrajnom ljubavlju i bračnim blaženstvom. Na jeziku cveća, međutim, simbolizuju stid i stidljivost .

Naučno ime: Paeonia lactiflora
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

22. Hesperantha
Hesperantha
Član porodice biljaka Iridaceae , rod Hesperantha sadrži 89 prihvaćenih cvetnih vrsta biljaka koje se obično nazivaju crvena zastava ili grimizni ljiljan.

Ovo cveće koje počinje slovom H uglavnom raste iz kukolja i proizvodi čvrste, živozelene stabljike sa završnim cvetovima. Cvetovi imaju šest duguljastih latica i retke, tanke prašnike. Cvetaju u nijansama crvene, ružičaste i snežno bele.

Naučno ime: Hesperantha spp.
Izvorni opseg: Južna i istočna-centralna Afrika
Sezona cvetanja: Kasno leto do prvog mraza

23. Hesperis
Hesperis je prelepo cveće koje počinje slovom H
Pripadnik porodice biljaka Brassicaceae (crucifer), Hesperis matronalis je tipično cvetajuća dvogodišnja biljka (ponekad višegodišnja) koja se obično naziva damina rukola ili hesperis.

Sitni cvetovi sa četiri latice se rađaju u velikim, zaobljenim, završnim grozdovima u nijansama ružičasto-ljubičaste. Cveće postaje sve istaknutije pred kraj dana, i odatle potiče ime „hesperis“, jer potiče od grčke reči za „veče“.

Naučno ime: Hesperis matronalis
Izvorni opseg: Sredozemna Evropa i Azija
Sezona cvetanja: Proleće

24. Hibiskus
Hibiskus je prelepo cveće koje počinje slovom H
Član porodice biljaka Malvaceae (mallov), rod hibiskusa sadrži 434 prihvaćene vrste zeljastih višegodišnjih i jednogodišnjih cvetnica.

These beautiful flowers that start with H are exotic looking with fluttery petals and prominent, brightly-colored stamens. They commonly bloom in shades of red, purple, orange, yellow, and pink. More rarely, their flowers are white, purple, or multicolored.

In the language of flowers, hibiscus symbolizes delicate beauty.

Scientific Name: Hibiscus spp.
Native Range: Tropical, subtropical, and temperate regions of the world
Flowering Season: Summer

25. Himalayan Blue Poppy
Himalajski plavi mak je prelepo cveće koje počinje slovom H
The Himalayan blue poppy is a popular ornamental commonly grown in cottage gardens. Although the perennial blossoms are relatively short-lived, they are beloved for their striking, silky flowers in a rare shade of blue.

Sa zlatno-žutim centralnim prašnicima, ovaj mak cveta u plavoj boji koja deli svoju boju sa nebom u sunčano popodne. Takođe može da cveta u nijansama ljubičaste, crvene i bele.

U cveću, plava boja asocira na misterije, težnju ka nemogućem, spokoj i spokoj.

Naučno ime: Meconopsis betonicifolia
Izvorni opseg: Južna i centralna Kina
Sezona cvetanja: Kasno proleće do rano leto

26. Hoari Stock
Matthiola incana , koja se obično naziva sivkasta stoka, omiljena je baštovanima i cvećarama. Višegodišnje ili dvogodišnje biljke rastu u grudvicama i proizvode velike grudve u obliku konusa cveća sa mirisom karanfilića u širokom spektru boja. Prosivi cvetovi cvetaju u nijansama crvene, ružičaste, ljubičaste, lavande, bele, breskve i žute. Cvetni cvetovi simbolizuju trajnu lepotu na jeziku cveća.

Naučno ime: Matthiola incana
Izvorni opseg: mediteranska Evropa
Sezona cvetanja: Kasno proleće do prvog mraza

27. Hoari Verbain
Verbena stricta (obično nazvana siva verbena), je zeljasta višegodišnja biljka koja formira grudve bazalnog lišća i dlakavih stabljika. Čvrsto tkane terminalne grozdove u obliku prstiju cvetaju sitnim cvetovima.

Ovo divno cveće koje počinje sa H najčešće je boje lavande, ali ponekad može da cveta u beloj ili ružičastoj nijansi. Privlače leptire. Na jeziku cveća, verbena simbolizuje očaranost.

Naučno ime: Verbena stricta
Izvorni opseg: Sjedinjenih Država i istočne Kanade
Sezona cvetanja: Proleće do kasnog leta

28. Hollihock
Hollihock je prelepo cveće koje počinje slovom H
Hollihocks su omiljene širom sveta zbog svojih visokih stabljika (do osam stopa!) velikih, upadljivih, svilenkastih cvetova. Cvetovi su obično u obliku čaše i dolaze u različitim varijantama i bojama u rasponu od bele do skoro crne, crvene, ružičaste, ljubičaste, narandžaste i žute.

Sa svojom visokom strukturom, najčešće se uzgajaju uz ograde ili uz zgrade kako bi obezbedile visinu i dubinu baštenskog kreveta. Na jeziku cveća, borovnice simbolizuju ambiciju i plodnost.

Naučno ime: Alcea rosea
Izvorni opseg: Turkey
Flowering Season: Summer

29. Holy Basil
A mint or sage (Lamiaceae) plant family member, Ocimum tenuiflorum is an aromatic perennial commonly called holy basil or tulsi. The plant produces racemes of petite flowers in light shades of pink, purple, or white.

It is commonly used in cooking and brewing an herbal tea believed to have medicinal properties and spiritual significance in several religious practices.

Scientific Name: Ocimum tenuiflorum
Native Range: Tropical and subtropical regions of the western Pacific, Australia, and southeastern Asia
Flowering Season: Summer

30. Honesty
Iskrenost je lepo cveće koje počinje slovom H
Honesti je jednogodišnja ili višegodišnja cvetna biljka koja pripada porodici Brassicaceae. Naraste oko tri stope i proizvodi zaobljene grozdaste cvetove sa četiri latice u nijansama u rasponu od tamno ljubičaste ili ljubičaste do bele.

Ime roda, Lunaria, je latinski za oblik meseca i odnosi se na mesečevu pojavu kružnih belih mahuna sa semenom. Na jeziku cveća, cveće iskrenosti simbolizuje fascinaciju, divljenje i, naravno, iskrenost.

Naučno ime: Lunaria annua
Izvorni opseg: mediteranska Evropa
Sezona cvetanja: Kasno proleće do rano leto

31. Honeivort
Član porodice biljaka Borginaceae (borage), Cerinthe major je jednogodišnja biljka koja proizvodi atraktivno plavkasto-zeleno lišće i grozdove oborenih, visećih, cevastih cvetova u nijansama lavande, ljubičaste, žute i krem boje.

Listovi u obliku novčića okružuju cveće u nijansama od srebrnoplave do prašnjavo ružičaste. Biljke privlače pčele i kolibrije i obično se nazivaju medonoscem .

Naučno ime: Cerinthe major
Izvorni opseg: Mediteranski region
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

32. Hukerove usne
Član porodice biljaka Rubiaceae (madder/kafa), Psichotria elata je cvetajući grm koji je nadaleko poznat po svojim trešnja-crvenim cvetnim listovima u obliku usana.

Zbog oblika cvetova nalik usnama, ove biljke se obično nazivaju kurvinim usnama, poljupcem devojke ili vrućim usnama. Kada cvetaju, crveni listovi se otvaraju i otkrivaju grozdove sitnih, snežno belih cvetova.

Naučno ime: Psichotria elata
Izvorni opseg: Centralna Amerika i severozapad Južne Amerike
Sezona cvetanja: Zima do ranog proleća

33. Hoop Petticoat Daffodil
Hoop Petticoat Daffodil su prelepo cveće koje počinje slovom H
Obručasti narcisi rastu od tri do pet cvetova po lukovici i lako se sami šire, što ih čini savršenim za sunčanu, rano prolećnu gredicu. Cvetovi imaju kratke, neupadljive latice koje okružuju velike, zaobljene levke koji su u obliku podsuknji sa obručima uhvaćenim vetrom.

Cvetovi mogu biti limun-žuti ili beli. Na jeziku cveća, narcisi simbolizuju poštovanje i uobraženost .

Naučno ime: Narcissus bulbocodium
Izvorni opseg: Iberijsko poluostrvo
Sezona cvetanja: Rano proleće

34. Rogati mak
Rogati mak je kratkotrajna, zeljasta višegodišnja biljka. Proizvodi voštano, srebrno-plavo lišće sa duboko izbočenim i talasastim listovima. Cvetovi su svilenkasti, kao i većina maka, sa blago zašiljenim ili „rogastim“ laticama.

Ovo cveće koje počinje sa H cveta u toploj nijansi zlatno žute i privlači pčele. Uprkos svojoj lepoti, rogati mak se u nekim regionima Severne Amerike smatra štetnim korovom. Takođe su veoma toksični, a gutanje bilo kog dela biljke može dovesti do respiratorne insuficijencije i smrti.

Naučno ime: Glaucium flavum
Izvorni opseg: Zapadna Azija, severna Afrika i Evropa
Sezona cvetanja: Leto do rane jeseni

35. Rogata ljubičica
Horned Violet su prelepi cvetovi koji počinju slovom H
Horned violets are herbaceous, evergreen perennials that grow to be about six to eight inches tall with a 12-inch spread. They produce strap-like foliage, and their flowers usually feature two prominent tones: blue, lavender, or violet with white or yellow. Hybrids and cultivars are also available in shades of yellow, apricot, and pink.

Scientific Name: Viola cornuta
Native Range: France and Spain
Flowering Season: Early spring to summer and fall to first frost

36. Horse Chestnut
Divlji Kesten
A member of the Sapindaceae (maple) plant family, Aesculus hippocastanum is a deciduous, flowering tree commonly called horse chestnut. It produces 12-inch tall panicles of white flowers with yellow, pink, and red markings at their bases.

After the flowers are spent, each panicle produces one to five fruits called horse chestnuts. In the language of flowers, horse chestnut flowers represent luxury and mean, “You are perfect.” The tree is an official symbol of Kyiv, Ukraine.

Scientific Name: Aesculus hippocastanum
Native Range: The western Mediterranean and Turkmenistan
Flowering Season: Spring

37. Horsetail
Konjski rep
The Equisetum genus contains 18 accepted species of vascular plants with singular, upright stems and narrow, spiky foliage that resemble horse tails. These plants reproduce with spores, instead of seeds.

The genus belongs to the Equistaceae plant family and is the only genus of this prehistoric group with plants that are still alive and growing today. As a result, plants of this genus are considered to be living fossils because their ancestors populated the understory of many Paleozoic forests.

Scientific Name: Equisetum spp.
Native Range: Cosmopolitan distribution
Flowering Season: Summer to first frost

38. Hosta
Hosta je rod koji sadrži 22 prihvaćene vrste zeljastih višegodišnjih biljaka. Hoste se najčešće uzgajaju zbog svojih upadljivih grudvica ukrasnog lišća. Zeleni, plavi, žuti, zlatni, crveni ili beli listovi mogu biti čvrsti ili šareni sa upečatljivim šarama i kombinacijama boja. Oni proizvode terminalne grozdove cevastih cvetova na visokim, mršavim stabljikama u nijansama u rasponu od lavande do bele.

Naučno ime: Hosta spp.
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće i leto

39. Hotentot Fig
Hotentot smokve su prelepo cveće koje počinje slovom H
Biljka smokve hottentot je puzavi sukulent koji može pokriti velike površine. Pojedinačni izdanci mogu porasti više od tri stope godišnje, a cele biljke se mogu širiti do 165 stopa u prečniku u zrelosti.

They produce daisy-shaped flowers with straw-like calyxes and petals that can be two to six inches in diameter. They bloom in a pale yellow shade that sometimes fades to pink as the flowers mature. Flowers open up in the morning and close at night.

Scientific Name: Carpobrotus edulis
Native Range: Cape Provinces of South Africa
Flowering Season: Spring to early fall

40. Hound’s-Tongue
Hound’s-tongue is a species of annual or biennial flowering plant. It produces bluish foliage with soft hairs. The leaves can be lanceolate or ovate and are shaped similarly to a dog’s tongue, hence the plant’s common name. Given this shape, the plants were sometimes used as a remedy for dog bites in historic herbal medicine.

These beautiful flowers that start with the letter H are usually red or purple, cup-shaped, and feature dark purple or red veins on their petals. In North America, Cynoglossum officinale is considered an invasive species.

Scientific Name: Cynoglossum officinale
Native Range: Western and Central Asia and Europe
Flowering Season: Spring through early summer

41. Houseleek
Čuvarkuća je prelepo cveće koje počinje slovom H
A member of the Crassulaceae (stonecrop) plant family, Sempervivum is a genus containing 52 species of evergreen, perennial succulents. The plants form rosettes of green leaf segments that can become tinged red or pink in the summer. They spread by producing offshoots and blossom sporadically with clusters of pinkish-purple flowers.

Na jeziku cveća, čuvarkuća simbolizuje domaću marljivost i živahnost. U Evropi se obično sade izvan kuća i drugih zgrada jer su stari Rimljani verovali da će sprečiti da grom udari u zgrade.

Naučno ime: Sempervivum spp.
Izvorni opseg: Evrope i Bliskog istoka
Sezona cvetanja: Proleće i leto

42. Hoia
U rodu Hoia postoje 553 prihvaćene vrste zimzelenih višegodišnjih biljaka . Hoje mogu biti vinove loze, puzave biljke, a ponekad i grmlje. Oni proizvode sferične grozdove cveća koje su male i u obliku zvezda. Cveće obično sadrži kombinacije bele, ružičaste i crvene.

Obično se uzgajaju kao sobne biljke i preovlađuju u visećim korpama i visokim kontejnerima koji pokazuju svoje široke stabljike i lišće. Na jeziku cveća, hoje simbolizuju skulpturu.

Naučno ime: Hoia spp.
Izvorni opseg: Jugoistočna Azija do Australije
Sezona cvetanja: Proleće ili leto

43. Kadulja kolibrija
Hummingbird Sage
Kadulja kolibrija je zimzelena višegodišnja biljka koja je poreklom iz malog priobalnog regiona Kalifornije . Ima rozete živo-zelenog lišća i proizvodi grozdaste cvetove sa mirisnim voćem, nejasne, crvenkaste stabljike. Cvetovi kadulje kolibrija su veoma privlačni za oprašivače i lokalnu faunu, jer privlače pčele, leptire, kolibrije i druge vrste ptica. Biljke mogu narasti do tri stope visoke i pet stopa u prečniku, što ih čini dobrim izborom za popunjavanje otvorenih baštenskih prostora.

Naučno ime: Salvia spathacea
Izvorni opseg: California
Sezona cvetanja: Kasna zima do leta

44. Zumbul
Zumbul su prelepi cvetovi koji počinju slovom H
Zumbuli su lukovičaste trajnice koje daju čvrsto lišće u obliku koplja i grozdove veoma mirisnih cvetova u nijansama ljubičaste, plave, crvene, ružičaste, žute i bele. Iako divno mirišu, nijedan deo biljke zumbula nikada ne treba unositi u organizam jer su veoma toksični (posebno lukovice).

Na jeziku cveća, zumbuli simbolizuju brzopletost pored igre, sporta i igre.

Naučno ime: Hiacinthus orientalis
Izvorni opseg: istočnog Mediterana
Sezona cvetanja: Rano do sredine proleća

45. Zumbul pasulj
Hiacinth Bean
Pripadnik familije biljaka Fabaceae (mahunarke), zumbul je vrsta cvetne loze koja proizvodi jestive mahune graška i koja se obično uzgaja kao izvor hrane u Africi.

Vinova loza proizvodi grozdove cveća u prelivnim nijansama ljubičaste, ružičaste i bele. Na jeziku cveća, cvetovi zumbula simbolizuju raznolikost.

Naučno ime: Lablab purpureus
Izvorni opseg: Indija i centralna i južna Afrika
Sezona cvetanja: Leto

46. ​​Orhideja zumbul
Orhideja zumbula je prelepo cveće koje počinje slovom H
Rod Dipodium sadrži 42 prihvaćene vrste orhideja. Rod ima dosta varijabilnosti, jer neke vrste nemaju lišće, dok druge imaju veliko lišće nalik na traku. Mogu biti zemaljski ili epifitski. Cveće, proizvedeno na uspravnim, drvenastim grozdovima, može biti bez mirisa ili mirisno sa ružičastim, ljubičastim, zelenim ili belim laticama sa mrljama ili drugim oznakama.

Naučno ime: Dipodium spp.
Izvorni opseg: Proteže se od jugoistočne Azije do južne Australije
Sezona cvetanja: Zima, proleće ili leto (u zavisnosti od vrste)

47. Hiacinthoides
Rod Hiacinthoides sadrži 12 vrsta prvenstveno lukovičastih višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju zvončićima . Ovo cveće koje počinje sa H prepoznatljivo je po svojim gracioznim grozdovima puderasto plavih cvetova u obliku zvona. Na jeziku cveća, zvončiće simbolizuju postojanost.

Naučno ime: Hiacinthoides spp.
Izvorni opseg: Zapadna Evropa i severozapadna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće

48. Hortenzija
Hortenzija je prelepo cveće koje počinje slovom H
Rod Hortenzija sadrži 86 prihvaćenih vrsta cvetnih grmova, drveća i lijana. Mogu biti zimzelene ili listopadne, stvarajući velike, lukovičaste grozdove malih cvetova u pastelnim nijansama zelene, bele, plave, ljubičaste ili roze. Na boju cveta utiče i određuje kiselost zemlje na kojoj biljke rastu. Na jeziku cveća, hortenzije su simboli bezdušnosti i hvalisavosti .

Naučno ime: Hidrangea spp.
Izvorni opseg: Jugoistočna Azija, Severna Amerika i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do rane jeseni

49. Hipericum
Rod Hipericum sadrži 513 prihvaćenih vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih drveća i žbunja koji se obično nazivaju kantarion ili kozja trava . Biljke proizvode velike grozdove cveća koje izgledaju kao bele, žute ili crvene bobice u obliku pupoljaka i otvaraju se u male cvetove u obliku zvezda u nijansama crvene, bordo, narandžaste, breskve, roze i bele. Vrsta Hipericum perforatum se koristi u biljnoj medicini da pomogne u rešavanju simptoma depresije.

Naučno ime: Hipericum spp.
Izvorni opseg: Kosmopolitska distribucija
Sezona cvetanja: Leto

50. Isop
Isop su prelepi cvetovi koji počinju slovom H
Hissopus officinalis (obično poznat kao izop) je cvetajući grm iz porodice biljaka Lamiaceae (menta). Na jeziku cveća, isop simbolizuje čistoću. Ovo cveće koje počinje sa H proizvodi grozdove lisnatih stabljika koje su drvenaste u svojim osnovama i grozdove mirisnih cvetova u nijansama ljubičaste, plave, ružičaste ili bele. Biljke se tradicionalno koriste u biljnoj medicini kao antiseptik i ekspektorans.

Naučno ime: Hissopus officinalis
Izvorni opseg: Severozapadna Afrika, Evropa i Zapadna Azija
Sezona cvetanja: Leto
Najčešća pitanja o cveću koje počinje sa H
Koja su popularna ružičasta cveća koja počinju sa H?
Neki popularni ružičasti cvetovi koji počinju slovom H uključuju zumbule, hortenzije i heather.

Koja su popularna crvena cveća koja počinju sa H?
Neka popularna crvena cveća koja počinju slovom H uključuju zumbule, borovine i glog.

Koje su to jedinstveno cveće koje počinje sa H?
Neki od najunikatnijih cvetova koji počinju slovom H uključuju hemantus, kurve usne i himalajski plavi mak.

Ima li retkih ili ugroženih cveća koje počinju sa H?
Neke retke i ugrožene biljke i cveće koje počinju sa H uključuju dlakavu nanu ( Blephilia hirsuta ), zgodnu šaš ( Carek formosa ), Hičkokov šaš ( Carek hitchcockiana ), dlakavi šaš ( Carek trichocarpa ), kukutu-peršun ( Conioselinum ). ), Hautonova ravnjača ( Ciperus houghtonii ), dlakava divlja raž ( Elimus villosus ), dlakava orlovi nokti ( Lonicera hirsuta ), srcolisna lopatica ( Neottia cordata ), dlakavi bradati jezik ( Penstemon hirsutus ), brdska jezerka ( Pondiimo ridveed i ‘-drse (Spiranthes romanzoffiana ).

H je za hortikulturu!
Možda vaše ime počinje slovom H, ili možda samo želite da odate počast ‘hortikulturi u svojoj bašti. U svakom slučaju, zasađivanje kreveta ispunjenog cvećem koje počinje sa H je neobičan i zabavan način za početak razgovora da povećate privlačnost vašeg doma dok uživate u novom pristupu baštovanju.