Da li sisari rastu u senci ili delimicnoj senci

Šišarke su uobičajen prizor na travnjacima i prerijama od leta do jeseni. Ove višegodišnje divlje cveće uspevaju na sunčanim, otvorenim područjima širom centralne i istočne Severne Amerike. Ali šta je sa drugim svetlosnim uslovima? U ovom članku ćemo saznati da li šišarke mogu da rastu u senci ili delimičnoj senci.


Objašnjeni svetlosni uslovi
Postoje četiri glavne kategorije izloženosti svetlu za biljke. Puno sunce znači da biljke dobijaju najmanje šest do osam sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Biljke kojima je potrebno puno sunca obično rastu na otvorenim staništima kao što su travnjaci i prerije.

Delimično sunce i delimična senka su relativno slični. Delimično sunce znači da biljke dobijaju između tri i šest sati sunčeve svetlosti dnevno, a biljke dobijaju nekoliko sati direktnog svetla, ali većinu dana provode u senci.

Puna senka je pogodna za biljke koje su osetljive na sunčevu svetlost. Biljke koje zahtevaju punu senku ne bi trebalo da dobijaju više od tri sata direktne sunčeve svetlosti dnevno.

Bez obzira na potrebne svetlosne uslove, jutarnje sunce je bolje nego popodnevno jer je manje intenzivno. Direktna popodnevna sunčeva svetlost može da sprži lišće ili cveće biljke. Previše izlaganja direktnom popodnevnom suncu oštećuje većinu biljaka.

Koji su svetlosni uslovi najbolji za češarke?

Većina vrsta šišarki preferira puno sunca i zahteva šest do osam sati sunčeve svetlosti dnevno. Ovo nije iznenađujuće jer šišarke (Echinacea spp.) obično rastu na otvorenim travnjacima i prerijama. Kao i mnoge biljke kojima je potrebno puno sunca, šišari su takođe otporni na sušu.

Čak i šišarke koje rastu u šumskim staništima treba puno ili delimično sunce. Ove vrste obično rastu na otvorenim površinama koje stvaraju šumski požari. Šumski požari stvaraju praznine u šumskim krošnjama, omogućavajući sunčevoj svetlosti da sija na šišarke i drugo divlje cveće.

Da li šišari rastu u senci ili delimičnoj senci?

Iako šišarke preferiraju puno sunce, većina vrsta takođe toleriše delimično sunce ili delimičnu senku. Šišarke koje rastu na delimičnom suncu ili u senci neće dostići istu veličinu kao primerci koji rastu na punom suncu.

Šišarke neće tolerisati punu senku jer neće dobiti dovoljno sunčeve svetlosti da bi održale zdrav rast. U punoj hladovini, šišarke počinju da padaju i proizvode slab ili usporen rast. Šišarke koje rastu u punoj senci su ranjivije na štetočine i bolesti poput lisnih uši ili pegavosti lišća.

Najbolje lokacije za šišarke

Da biste obezbedili dovoljno sunca za svoje šišarke, posadite ih na lokacijama okrenutim prema jugu ili jugozapadu. Ova područja nude šest do osam sati punog sunca tokom dana. Oblasti okrenute prema istoku ili zapadu takođe rade, ali neće pružiti toliko direktne sunčeve svetlosti.

Izbegavajte oblasti okrenute prema severu, jer one pružaju samo delimičnu ili punu senku. Uzgajanje šišarki u saksijama omogućava vam da ih premestite u odgovarajuća područja kako biste im pružili dovoljno sunčeve svetlosti.

Okončanje
Šišarke mogu da rastu u delimičnoj senci, ali više vole puno sunce. Potrebno im je između šest i osam sati sunčeve svetlosti dnevno. Ovo cveće ne može da raste u punoj senci jer se neće pravilno razvijati. Lokacije okrenute prema jugu ili jugozapadu pružaju najbolje svetlosne uslove za šišarke.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako uzgajati šišarke u svojoj bašti.