Listovi biljke zmije postaju žuti uobičajenih razloga

Sve što treba da znate o zmijskim biljkama koje žute i kako to da popravite
Iako biljke zmija (Dracaena trifasciata) imaju reputaciju da ih je gotovo nemoguće ubiti, to ne znači da ne pate od priličnog broja problema. Ako primetite da listovi vaše biljke zmije postaju žuti, niste sami. Pokrićemo uzroke žutog lišća u biljkama zmija, kao i načine za poboljšanje ovog ružnog problema.


Listovi zmijske biljke postaju žuti – najvažnije
Listovi biljke zmije mogu požuteti iz raznih razloga. To uključuje prekomerno zalivanje, izlaganje niskim temperaturama i višak đubriva. Obezbeđivanje odgovarajućeg okruženja i nege zmijskih biljaka pomoći će da se ispravi žutilo lišća.

Uobičajeni razlozi zbog kojih listovi vaše biljke zmije postaju žuti

1) Nedostatak vode
Nestašica vode
Iako biljke zmija vole svoje tlo na sušoj strani, i dalje ćete morati redovno zalijevati ove biljke.

Ako dozvolite da zemlja ostane suva duže od nedelju dana, vaša biljka će postati pod stresom. Bez dovoljno vode, neće moći da završi fotosintezu ili da pravilno pomera hranljive materije kroz svoje tkivo.

Da biste sprečili požutenje od podvodnjavanja, zalijte biljku zmije kada se gornja tri do četiri inča zemlje osuši.

2) Prekomerno zalivanje
Dok nedovoljno zalivanje može izazvati žuto lišće, prekomerno zalivanje je češći problem. Pošto biljke zmija vole svoju zemlju na suvoj strani, trebaćete da zalivate svoju biljku zmija samo jednom u jednu do četiri nedelje.

Kada preterate, tlo ostaje vlažno. Ovo vlažno zemljište može izazvati vrstu gljivične bolesti poznate kao trulež korena.

Kada biljka zmije razvije ovu bolest, njen koren će postati mekan i promeniće boju. Pored toga, korenje neće pravilno uzimati vodu i hranljive materije. To može dovesti do žutog lišća.

Pošto se trulež korena razvija u vlažnim zemljištima, morate izbegavati prekomerno zalivanje. Zalivajte samo kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši.

3) Nedostatak hranljivih materija
Iako biljke zmija nisu teške hranilice, ipak su im potrebne hranljive materije, uključujući azot, kalijum, fosfor i magnezijum. Iako vaša zemlja za saksije može imati neke hranljive materije, moraćete da primenite đubrivo da bi vaša biljka zmija bila zdrava.

Uravnoteženo đubrivo za kućne biljke je najbolja opcija za vašu biljku zmija. Razblažite đubrivo prateći uputstva za proizvod, a zatim primenite jednom u rano proleće i ponovo u rano leto.

4) Prekomerno đubrenje
Listovi biljke zmije zaista mogu požuteti ako nemaju hranljive materije koje su im potrebne. Međutim, prekomerno đubrenje vaših biljaka može biti jednako opasno!

Kada đubrite, želite da obratite pažnju na dve stvari: koncentraciju đubriva i učestalost nanošenja.

Ako koristite tečno ili granulirano đubrivo, poželećete da ga razblažite prateći uputstva za proizvod. Nikada nemojte primenjivati koncentrisaniji oblik!

Takođe treba izbegavati nanošenje đubriva više nego što je potrebno. Biljke zmija zahtevaju samo dve primene godišnje.

Bilo koji tip prekomernog đubrenja može dovesti do opekotina soli. Ovo oštećenje se obično pojavljuje kao žuti vrhovi listova, iako ceo listovi mogu biti pogođeni tokom vremena.

Takođe ćete želeti da se uzdržite od đubrenja nedavno razmnoženih biljaka zmija.

5) Loša drenaža
Ako biljku zmije zalivate samo jednom mesečno, loša drenaža može dovesti do vlažnog tla. I neodgovarajući kontejner i loše tlo mogu dovesti do problema sa drenažom.

Kada birate saksiju za biljku zmije, uverite se da ima drenažne rupe. Ako vaša sadilica ima posudu ispod, obavezno ispraznite višak vode koja se nakuplja nakon zalivanja.

Izbor zemljišta takođe ima značajan uticaj na drenažu. Biljke zmija preferiraju dobro drenirajuća i dobro provetrena tla. Ako primetite da zemlja vaše biljke zmije ostaje vlažna tokom dužeg vremenskog perioda, dobro je da promenite zemlju i presadite biljku zmije.

Tradicionalna tla za saksije na bazi treseta ili kokosa, kao što su Happi Frog Potting Soil i Miracle-Gro Indoor Potting Mik, obično su malo preteška za biljke zmija. Ako odlučite da koristite jednu od ovih mešavina, umešajte još perlita ili plovućca.

Alternativno, možete odabrati mešavinu za saksije dizajniranu za sukulente.

6) Neprikladna temperatura
Biljke zmije vole toplo, tačnije između 60-90ºF. Ako temperature padnu ispod ovog opsega, vaša biljka zmija će doživeti stres. Kao rezultat, njegovi listovi mogu postati žuti.

Čuvajte svoju biljku zmije na toplom mestu, bez vrućih i hladnih propuha. Takođe treba da se potrudite da izbegnete izlaganje vaše biljke velikim promenama temperature vazduha.

7) Loši svetlosni uslovi
Iako biljke zmija imaju reputaciju da preživljavaju pri slabom osvetljenju, najbolje će se ponašati pri jakom, indirektnom svetlu. Iako je istina da ove izdržljive biljke mogu da žive u senovitim predelima, mogu da pate ako ih ostavite na tamnim mestima duže vreme vreme.

Ako primetite da listovi vaše biljke zmije postaju žuti, premestite je na mesto koje prima malo više svetlosti.

8) Štetočine koje sišu sok
Iako su biljke zmija izdržljive, one su i dalje podložne štetočinama. Štetočine koje sišu sok, uključujući lisne uši, brašnaste bube, paukove grinje i tripse, mogu da odlome lišće i uklone biljni sok.

Iako manja oštećenja nisu razlog za zabrinutost, veliki broj štetočina može dovesti do ozbiljnih malih mrlja, poznatih i kao mrlja. Kada se mnogo ovih sićušnih stvorenja nahrani odjednom, listovi zmijskih biljaka mogu požuteti, pasti ili pokazati znake opadanja.

Da biste sprečili ovu štetu, uklonite štetočine čim ih uočite. Možete koristiti vlažnu krpu sa sapunom da obrišete insekte sa vaše biljke. Alternativno, možete prskati štetočine insekticidnim sapunom ili hortikulturnim uljem.

9) Starost biljke
Kao i sve biljke, biljke zmija neće živeti večno. Kako biljke stare i spoljni listovi stare, uobičajeno je da postanu žuti ili smeđi. Vremenom će ovi listovi umrijeti i biti zamijenjeni novim rastom.

Da li je žutilo prirodno?
Iako je uobičajeno da se brinete o svakoj maloj promeni boje, žutilo je prirodno. Kako sve vrste zmijskih biljaka stare, njihovi spoljni listovi blede i padaju. Stoga, ne treba uvek da brinete ako velika, stara biljka ima žute listove.

U drugim slučajevima, žutilo često ukazuje na problem. Iako to nije neprirodno samo po sebi, to je znak da bi vaša biljka zmija mogla imati koristi od promene.

Može li žuto lišće ponovo postati zeleno?

Ovo zavisi i od težine i od uzroka žućenja.

Ako su vaše biljke blago žute, možda će moći da povrate svoju zelenu boju. Ovo je posebno tačno kada je promena boje posledica nedostatka hranljivih materija.

Međutim, ako vaše biljke zmija imaju uglavnom ili potpuno žute listove, malo je verovatno da će se oporaviti.

Da li treba da uklonim žuto lišće?
Ponekad je najbolje smanjiti gubitke i pokušati ponovo. Ako je nekoliko listova vaše biljke zmije žuto, uklanjanje promenjenih listova je često najbolja akcija. Ovo će omogućiti vašoj biljci da svoju energiju pošalje zdravim listovima.

Ako uklonite listove, neophodno je ispraviti problem koji je izazvao žutilo. Ako to ne učinite, verovatno ćete imati više žutih listova.

Prevencija i briga za vašu biljku zmija
Jedan od najboljih načina da sprečite žutilo lišća je da svojoj biljci zmije obezbedite odgovarajuće okruženje i negu.

Koristite dobro drenirajuću mešavinu za saksije, kao i posudu sa drenažnim rupama. Ne zaboravite da zalivate svoju biljku zmija samo kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši.

Čuvajte svoju biljku zmija u oblasti sa temperaturom između 60-90ºF i umerenom vlažnošću. Pored toga, izbegavajte izlaganje vaše biljke promaji ili iznenadnim promenama temperature.

Dok biljke zmija mogu da podnesu različite svetlosne uslove, one će uspevati na jakom, indirektnom svetlu. Uverite se da iznenada ne izložite svoju biljku zmije jakoj, direktnoj svetlosti.

Pošto su ove biljke lagane hranilice, primenite uravnoteženo đubrivo za sobne biljke jednom u proleće i ponovo u leto.

Pazite na štetočine insekata i uklonite ih čim ih primetite.

Okončanje

Iako biljke zmija imaju reputaciju izdržljivih, ne brinite ako primetite da lišće vaše biljke postaje žuto. Istražujući uzrok promene boje i preduzimajući korektivne korake, možete pomoći vašoj biljci da se vrati u zeleno stanje.

Ako tražite svoju sledeću biljku zmija koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke zmija širom zemlje.