najboljih sobnih biljaka za male stanove

Najbolje zatvorene biljke za male domove i uslove slabog osvetljenja
Od vašeg kuhinjskog prozora do vašeg kućnog kancelarijskog stola, svaka površina predstavlja priliku da vašem prostoru dodate dašak zelenila. Ali u malom stanu postoje uobičajene zabrinutosti oko kupovine sobnih biljaka, kao što su zahtevi za prostorom i osvetljenjem i toksičnost za kućne ljubimce. Ovde ćete pronaći 30 najboljih sobnih biljaka koje treba uzeti u obzir za male stanove i domove koje će cvetati u svim vrstama malih mesta i skrivenih uglova.


Na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira biljke za vaš mali stan

Prave kućne biljke mogu da ulepšaju i najmanji prostor u stanu. Međutim, postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu pre nego što kupite svog novog lisnatog pratioca. Zapamtite ove ključne tačke kada birate koje biljke ćete uneti u svoj dom.

Prvo ćete želeti da razmotrite koliko svetla je potrebno vašoj novoj biljci da bi uspela. Nekim vrstama kao što je biljka žada potrebno je mnogo sunčeve svetlosti, dok biljka zmija dobro funkcioniše u uslovima slabijeg osvetljenja.

Razmislite o lokaciji na kojoj želite da bude vaša nova biljka i koliko svetlosti ta tačka prima tokom dana. Odatle možete suziti pretragu da biste pronašli idealnu biljku za prostor.

Očekivanja rasta
U malom stanu, rast sobnih biljaka je prirodna briga. Poslednja stvar koju želite je da kupite biljku samo da biste shvatili da je vaš prostor premali da bi mogao da cveta.

Iz tog razloga, preporučujemo da istražite prosečnu maksimalnu veličinu vrste koju razmatrate. Ovo će vam pomoći da utvrdite da li je biljka dobra za vaš stan.

Zahtevi za održavanje

Još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir je održavanje vašeg novog postrojenja. Svaka vrsta ima svoje zahteve u rasponu od minimalne nege do visokih potreba za održavanjem.

Ako ste novi u nezi biljaka u zatvorenom prostoru, možda ćete želeti da testirate svoj zeleni palac na kućnoj biljci koja nije potrebna za održavanje. Iskusniji vlasnici biljaka mogu se odlučiti za nagradu izazovnije vrste.

Toksičnost i prihvatljivost za kućne ljubimce
Pored toga, važno je znati sve karakteristike toksičnosti prilikom kupovine sobne biljke. Ovo je posebno važno za vlasnike kućnih ljubimaca i porodice sa malom decom.

Neke kućne biljke su bezopasne, dok se druge smatraju toksičnim za životinje ili ljude. Brza pretraga će vam reći da li je određena vrsta bezbedna za vaš mali stan.

Opcije pozicioniranja i lokacije
Zatim ćete morati da razmislite gde želite da postavite svoju novu kućnu biljku u svom malom stanu. Prilikom donošenja ove odluke treba da uzmete u obzir gore navedene faktore.

Da li lokacija nudi dovoljno sunčeve svetlosti i prostora za rast vaše biljke i da li je van domašaja kućnih ljubimaca i dece? Neke biljke takođe zahtevaju redovnu rotaciju kako bi se obezbedila ravnomerna distribucija svetlosti po svom lišću, pa zapamtite ovo kada pozicionirate svoju biljku. Imajući na umu ova razmatranja, sigurno ćete se usredsrediti na savršene biljke za vaš mali prostor.

30 odličnih opcija kućnih biljaka za male stanove
Zaokružili smo 30 naših omiljenih varijanti za male stanove kako bismo vam pomogli u procesu odlučivanja. Izaberite jednu ili nekoliko i uživajte u pogodnostima kao što su prečišćavanje vazduha i unutrašnje smirenje koje dolazi sa dodavanjem zelenila vašem domu.

1. Biljke zmije (Dracaena trifasciata)

Biljka zmija je odlična prva sobna biljka. Ova visoka, zelena i žuta vrsta može preživeti na bilo kojoj lokaciji u vašem stanu uz vrlo malo održavanja. Pored toga, NASA je proučavala biljku zmija u svojoj studiji o čistom vazduhu, otkrivajući njenu sposobnost da filtrira toksine iz vazduha.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Dobro raste pri slabom do jakom indirektnom svetlu
Očekivanja rasta: U zavisnosti od sorte, od osam inča do šest stopa ili više.

2. Srećni bambus (Dracaena sanderiana)

Lucki bambus je odlična kućna biljka koju treba uzeti u obzir ako želite da istražite prednosti Feng Shuija u svom malom stanu. Ova višegodišnja biljka podseća na pravi bambus i simbolizuje sreću, rast i nove početke. Postavite ovu kompaktnu vrstu u svoju kuhinju ili na svoj sto da predstavlja razvoj karijere i uspeh.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo i rotacija da bi se održao ravnomeran rast
Očekivanja rasta: Može narasti do jedne stope godišnje da bi dostigla prosečnu visinu od tri stope.

3. Niz bisera (Curio rovleianus)

Niz bisera je prekrasan sukulent koji raste puzave loze sferičnih listova koji se prelivaju po njegovoj posudi. Dodaje jedinstvenu teksturu svakom prostoru, bilo da se nalazi na površini ili u visećoj korpi. Minimalno održavanje biljke učiniće da se savršeno uklapa u vaš mali stan.

Opšta nega: Nisko održavanje

Potrebna je jaka, indirektna svetlost. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost.
Očekivanja rasta: Vinova loza biljke će rasti oko jednu stopu godišnje.

4. Biljka ZZ (zamiokulkas)

ZZ biljka je još jedan favorit za početnike, sa sjajnim lišćem koje ostaje živo čak i uz minimalnu negu. Pored toga, biljka donosi feng šui prednosti vašem domu. Praksa preporučuje da svoju biljku ZZ postavite u ugao bogatstva vašeg životnog prostora kako biste pozvali sreću u svoj život.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Srednje do slabo, indirektno svetlo
Očekivanja u pogledu rasta: dostići će svoju maksimalnu visinu, od dva do tri stope visine, za tri do pet godina. Takođe će se širiti ka spolja oko jedan inč godišnje dok ne dostigne zrelost.

5. Širokolisna dama Palm (Rhapis ekcelsa)

Širokolisne ženske palme su odlična sobna podna biljka koju možete isprobati ako želite da uzgajate drvo u svom malom prostoru. Za ovu vrstu se kaže da filtrira toksine iz vazduha i lako ih je uzgajati u uslovima slabog osvetljenja.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Može narasti do 14 stopa na otvorenom, ali ostaje razumne veličine za male prostore uz obrezivanje i održavanje.

6. Ponitail Palm (Beaucarnea recurvata)

Palme u repu su još jedno drvo koje se lako uzgaja u vašem malom stanu. Ove palme imaju tanke, tanke listove koji kaskadiraju iz njihovog debla i ostaju mali ako se drže u manjim posudama.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Ovo je biljka koja sporo raste. Na otvorenom će dostići visinu od oko 15 stopa, ali će ostati mala ako se drži u maloj sadi.

7. Biljke aloe vere

Biljke aloe vere su popularan izbor među vlasnicima stanova zbog minimalnog održavanja i lekovitih svojstava. Dok je poznato da gel u mesnatim listovima ove biljke umiruje kožu, sama biljka simbolizuje zaštitu i sreću u nekim kulturama.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Biljka može dostići visinu od dva do tri metra tokom tri do četiri godine.

8. Molitvene biljke (Maranta leuconeura)

Molitvene biljke imaju upečatljive listove koji se noću podižu, kao u molitvi. S obzirom na ovaj jedinstveni kvalitet, biljka molitve je postala osećaj zahvalnosti. Čini odličnu biljku za stan jer je tolerantna na različite svetlosne uslove.

Opšta nega: Nisko održavanje. Uspeva na bogatom zemljištu koje zadržava vlagu.
Zahtevi za svetlo: Preferira jarko, indirektno svetlo. Tada ćete videti kako se listovi vaše molitvene biljke podižu noću, ali vrsta može tolerisati i uslove slabog osvetljenja.
Očekivanja rasta: Prosečna visina zavisi od sorte, ali možete očekivati da će dostići oko jedne stope.

9. Pauk biljka (Chlorophitum comosum)

Biljke pauka su živahne vrste koje ne zahtevaju mnogo održavanja i koje će dobro rasti bilo gde, od površine vašeg stola do viseće sadilice u vašoj dnevnoj sobi. Njihovo tanko, zeleno i belo prugasto lišće izvija se od biljke, stvarajući jedinstven izgled koji oživljava svaku prostoriju.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Ove biljke brzo rastu i mogu doseći između dva do tri metra u širinu i dužinu.

10. Bostonske paprati (Nephrolepis ekaltata)

Bostonske paprati su među najpopularnijim sortama paprati, sa dugim listovima koji dodaju dramatičnost i teksturu vašem malom stanu. Poput biljke zmije, one su takođe predstavljene u NASA-inoj studiji čistog vazduha i pokazale su sposobnost da eliminišu određene toksine iz vazduha.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Srednje, indirektno i filtrirano svetlo
Očekivanja rasta: Listovi mogu dostići dužinu do četiri stope.

11. Sukulentne biljke

Sukulenti su male, ali izdržljive sobne biljke, što ih čini odličnim izborom za dom sa ograničenim prostorom. Dolaze u svim vrstama veličina i varijanti, tako da možete izabrati nekoliko da biste stvorili zanimljivu estetiku u svom domu.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Sukulenti najbolje rade sa jakim, indirektnim svetlom. Međutim, neke sorte mogu tolerisati neoptimalne uslove osvetljenja.
Očekivanja rasta: Veličina će uveliko varirati u zavisnosti od vašeg sukulenta. Oni mogu biti mali od šest inča ili veliki do 12 stopa u određenim okruženjima.

12. Biljke žada (Crassula ovata)

Biljke od žada će se osećati kao kod kuće u vašem malom stanu, bilo da se nalaze na svetloj prozorskoj dasci ili smeštene u visećoj korpi. Feng Shui preporučuje da ga postavite na ulaz u vaš dom kako biste pozvali bogatstvo u svoj život.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Čuvati na jakom, indirektnom svetlu dok ne sazre. Odatle će biljka uživati u direktnoj sunčevoj svetlosti.
Očekivanja rasta: Raste polako, otprilike dva inča godišnje, ali može dostići i do šest stopa visine.

13. Burgundsko gumeno drvo (Hevea brasiliensis)

Bordo gumeno drvo je raspoložena sorta koja će svakoj prostoriji dodati dramatičnost i eleganciju. Ove biljke mogu da pročiste vazduh i donesu osećaj obilja u manji prostor, prema Feng Shuiju.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Ova biljka brzo raste i može dostići do 40 stopa na otvorenom i oko 10 stopa maksimalno u zatvorenom prostoru. Međutim, orezivanje će ostati manje.

14. Pilea Peperomioides

Vaša biljka pilea peperomioides će dodati razigrani vazduh svakom prostoru svojim živahnim, okruglim zelenim listovima. Ova mala biljka izgleda odlično postavljena na policu za knjige, sve dok ima dovoljno svetlosti da uspeva. Preporučujemo da redovno okrećete Pilea peperomioides, tako da lišće bude ravnomerno izloženo sunčevoj svetlosti.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Može dostići oko 12 inča u visinu i širinu.

15. Monstera Adansonii

Monstera adansonii je fascinantna biljka sa listovima koji imaju rupe, stvarajući jedinstven, privlačan uzorak. Ova biljka je odličan stanar jer ostaje mala uz obrezivanje. Pored toga, biljka će doprineti vašem dekoru stabljikama koje se delikatno vuku sa radne površine ili police.

Opšta nega: Srednje održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Monstera adansonii može narasti do osam stopa visok i tri stope širok u zatvorenom prostoru, ali će ostati mali uz pravilno orezivanje.

16. Vazdušne biljke (epifiti)

Vazdušne biljke donose jedinstvenu estetiku svakom malom prostoru, jer ih možete uzgajati u visećim staklenim posudama, montiranim na zid ili čak unutar školjki. Epifiti su odličan izbor za nove vlasnike biljaka, jer su vrsta biljke koja nije potrebna za održavanje, ali je vredna za rast.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je slabo do jako, indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Vazdušne biljke rastu sporo i variraju u veličini u zavisnosti od sorte.

17. Paprat iz ptičjeg gnezda (Asplenium nidus)

Ptičje gnezdo paprat je epifitska sorta koja raste u grudvama nalik gnezdu. Njegovo svetlo zeleno lišće donosi život malim životnim prostorima. Biljka je takođe pokazala da uklanja toksine iz vazduha, što je čini korisnim izborom za vaš mali stan.

Opšta nega: Srednje održavanje. Uspeva u labavom, brzo drenirajućem i blago kiselom tlu. Zalivati dovoljno da zadrži vlagu u zemljištu. Hortikulturno ulje može pomoći u čuvanju štetočina.
Zahtevi za svetlo: Potrebno je srednje indirektno svetlo. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost.
Očekivanja rasta: Obično sporo raste u zatvorenom prostoru. Listovi mogu narasti od dva do pet stopa.

18. Guslarski list smokve (Ficus lirata)

Fiddle list smokve je popularna biljka koja će sigurno postati centralna tačka svake sobe. Uprkos velikom potencijalu rasta, dobro funkcionišu na podu u malim prostorima. Možete da obrezujete smokvino drvo da biste održali upravljivu veličinu.

Opšta nega: Visoko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, direktno svetlo
Očekivanja rasta: Ova biljka može narasti do 10 stopa u zatvorenom prostoru, ali ostaje manja uz pravilno obrezivanje.

19. Kaktus bodljikave kruške (Opuntia)

Biljke kaktusa opuncije donose pustinjsku estetiku u vaš dom. Između njihove lake nege i male unutrašnje veličine, bodljikava kruška je odličan izbor za male stanove. Samo obavezno stavite svoj na dobro osvetljeno mesto i izbegavajte kontakt sa njegovim iglama.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, direktno svetlo
Očekivanja rasta: Ovaj kaktus će u zatvorenom prostoru narasti do oko dva metra.

20. Hoia Heart Kaktus (Hoia kerrii)

Kaktus srca hoia ima listove u obliku ljupke koji rastu iz vučnih loza. Biljka dodaje šarmantan element unutrašnjim prostorima, a njena tendencija sporog rasta čini je odličnim izborom za vaš mali stan.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je srednje do jako indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Ove biljke rastu sporo u zatvorenom prostoru, ali njihova penjačka loza može dostići dužinu od oko 13 stopa.

21. Lavanda (Lavandula)

Ako tražite biljku koja će sedeti na vašoj prozorskoj dasci, lavanda je odličan izbor. Ova vrsta voli direktnu sunčevu svetlost, zauzima minimalan prostor i ima minimalne potrebe za negom. Takođe ima umirujući miris i predstavlja blagostanje u Feng Shuiju, što ga čini odličnom opcijom ako pokušavate da postignete mirno i restorativno okruženje.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, direktno svetlo
Očekivanja rasta: Biljke lavande mogu narasti do dva metra.

22. Anthurium

Biljke anturijuma imaju velike, zelene listove i prelepe crvene cvetove koji mogu doneti vedar dodir malim životnim prostorima. Biljka je takođe bio deo NASA-ine studije o čistom vazduhu, dokazujući njegovu sposobnost da ukloni toksine poput amonijaka i formaldehida iz vazduha.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je srednje do jako indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Anturijumi rastu sporo i mogu dostići visinu od 12 do 18 inča sa širinom od 9 do 12 inča.

23. Mirni ljiljan (Spathiphillum)

Ljiljan mira je odličan izbor za male stanove, jer može uspeti čak i u uslovima slabog osvetljenja. Njihovo tamnozeleno lišće i uspravni, beli cvetovi nude prekrasan kontrast sa prostorom kućne kancelarije i donose pozitivnu energiju, prema Feng Shuiju.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Dobro raste pri slabom do jakom, indirektnom svetlu
Očekivanja rasta: Mirni ljiljani mogu narasti do jedne do četiri stope.

24. Pothos

Ako volite izgled vinove loze koja vuku sa police ili viseće korpe, pothos biljke su odličan izbor. Oni dobro funkcionišu u malim stanovima, jer možete pozicionirati njihove loze za penjanje kako god želite da dodate prirodni element svom dekoru.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Dobro raste pri slabom do jakom, indirektnom svetlu
Očekivanja rasta: Pothos biljke obično dostižu između šest do 10 stopa u dužini vinove loze u zatvorenom prostoru.

25. Špargla paprat (Asparagus aethiopicus)

Špargla paprat je po izgledu i potrebama nege slična pravim papratima, ali je zapravo član roda šparoga. Nežna, žbunasta biljka dobro raste u saksijama, a njeno lišće će lepo padati sa police ili radne površine.

Opšta nega: Srednje održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebna mu je jarka indirektna, filtrirana svetlost, iako može tolerisati direktnu svetlost.
Očekivanja rasta: paprati špargle rastu sporo, a njihovo lišće može doseći dužinu između dva do šest stopa.

26. Biljka novca (Pachira akuatica)

Biljka novca je zabavno drvo za uzgoj u zatvorenom prostoru sa minimalnim zahtevima za održavanje i atraktivnim pletenim stablom. Štaviše, biljka predstavlja sreću u Feng Shuiju i kaže se da umanjuje anksioznost i probleme sa spavanjem.

Opšta nega: Nisko održavanje. Obavezno koristite ilovastu, dobro drenirajuću mešavinu zemljišta.
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Biljke drveća novca mogu na otvorenom da narastu do 59 stopa. Međutim, lako ih je održavati malim uz pravilno orezivanje i održavanje.

27. Kalanchoe

Biljke kalanhoe su savršen izbor ako želite da dodate šarenilo u vaš mali stan. Ova biljka je mala, laka za negu i dolazi u raznim veselim bojama poput crvene, narandžaste, roze, žute i bele. Neki čak proizvode prelepe cvetove (kao što je Kalanchoe pinnata).

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, direktno svetlo
Očekivanja rasta: Kalanhoe biljke mogu dostići visinu i širinu između jedne i tri stope.

28. Okalis

Biljke oksalisa su mali, ali luksuzni izbor za vaš mali stan. Njihovi listovi dolaze u različitim bojama, od svetlo zlatne do bogate nijanse ljubičaste. Ova mala biljka ima laku negu i dobro će rasti u svakom prostoru sa dovoljno sunčeve svetlosti.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako indirektno ili direktno svetlo
Očekivanja rasta: Biljke oksalisa mogu narasti do oko jedne stope visoke sa širinom slične veličine.

29. Kineski zimzelen (Aglaonema)

Kineske zimzelene biljke mogu se pohvaliti smelim, prelepim lišćem koje raste u nizu atraktivnih šara i nijansi poput srebrne, ružičaste i tamnozelene. Briga za ovu biljku je laka i isplativa, a uz odgovarajuću negu može čak i proizvesti nekoliko cvetova. Ključno je osigurati da imaju laganu, dobro drenirajuću mešavinu tla.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je slabo do srednje indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Kineske zimzelene biljke mogu doseći visinu i širinu između jednog i tri stopa.

30. Fabrika livenog gvožđa (Aspidistra elatior)

Postrojenje od livenog gvožđa je biljka za početnike koja nije potrebna za održavanje i koja izgleda prelepo na podu ili na polici. Odličan je izbor za vaš mali prostor jer sporo raste i ostaje kompaktan dok sazreva.

Opšta nega: Nisko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je slabo do srednje indirektno svetlo
Očekivanja rasta: Biljke od livenog gvožđa rastu sporo i dostižu do dva metra u visinu i dva metra u širinu.

Okončanje
Svaki prostor izgleda bolje kada je popraćen sa nekoliko živih sobnih biljaka, a vaš mali stan nije izuzetak. Od pročišćavanja vazduha do podizanja raspoloženja, vaše sobne biljke će sigurno ponuditi ogromnu vrednost i učiniti da se vaš mali prostor oseća još više kao kod kuće. Imajte na umu naša razmatranja i izaberite jednu ili dve da biste započeli nagrađujuće putovanje kao vlasnik kućnih biljaka.

Česta pitanja o kućnim biljkama u malim stanovima:

Koje biljke dobro rade u stanovima?
Postoji veliki izbor biljnog sveta koji će uspevati u većini stanova uz malo pažnje i pažnje. Paprat, potos, filodendroni, čudovište, drveće smokava, biljke zmija, kaktusi i sukulenti, posebno će tolerisati različite svetlosne uslove i položaje u kući.

Koje sobne biljke ostaju male?
Većina sobnih biljaka obično raste sporije u zatvorenom prostoru u poređenju sa spoljašnjim okruženjem. Neke od najsporije rastućih sorti kućnih biljaka koje će ostati male uključuju anturijume, biljke aloe vere, biljke novca, vazdušne biljke, biljke od žada, kalanhoe, bromelije, smokve sa lišćem gusle i kineske zimzelene biljke.

Gde da stavim svoje kućne biljke?
Pozicioniranje sobnih biljaka prvenstveno zavisi od njihovih jedinstvenih individualnih zahteva za svetlošću. ZZ biljke će, na primer, rado boraviti u tamnom uglu, dok pothos biljke mnogo više vole delimičnu nego jako osvetljenje tokom dana.

Da li je mojoj sobnoj biljci potrebna sunčeva svetlost?
Celom biljnom životu je potreban neki element sunčeve svetlosti za energiju, rast i zdravlje.

Gde stavljate biljke u malu dnevnu sobu?
Za male dnevne sobe, police ili viseće sadilice su često najbolja mesta za biljke da napreduju daleko od kompaktnih prostora gde bi inače mogle da budu na putu. Zidovi biljaka se takođe mogu napraviti za sukulente, bršljan i vučne i penjajuće biljke.