Listovi biljaka ade postaju zuti ili smedji uobicajenih uzroka

Kako da popravite da lišće biljke žada postane žuto ili smeđe
Zaobljeni, zeleni listovi i oblik drveta žada čine ga jednim od najpopularnijih sukulenata. Ove biljke su bogate značenjem, takođe su relativno jednostavne za negu, a mogu čak i da tolerišu malo zanemarivanja. Međutim, biljke žada (Crassula ovata) i dalje mogu da dožive prilično probleme, uključujući žuto ili smeđe lišće. Saznajte više o uzrocima žutih ili smeđih listova biljaka žada i najboljim mogućim načinima da rešite ovaj problem.


Uobičajeni razlozi zbog kojih listovi biljke žada postaju žuti
Listovi biljke žada mogu požuteti zbog uslova okoline kao što su niske temperature, slabo osvetljenje i prekomerno zalivanje. Žuto lišće takođe može biti uzrokovano štetočinama, nedostatkom hranljivih materija, bolestima i drugim stresorima. Optimalna nega biljaka žada je neophodna da bi se ove popularne biljke vratile u puno zdravlje.

9 uobičajenih uzroka žutih listova biljaka žada

1. Hladne temperature

Sve vrste biljaka od žada preferiraju temperature između 60ºF i 80ºF tokom dana i 50ºF i 60ºF noću. Iako biljke mogu da podnesu temperature koje su malo ispod ovog opsega, one će se boriti ako dožive periode produžene ili intenzivne hladnoće.

Ako temperature padnu ispod 40ºF čak i za kratak period, biljke mogu razviti promenjeno lišće. Pored toga, produženi periodi ispod 50ºF mogu dovesti do nedostatka snage i bledenja lišća.

Trebalo bi da držite svoju biljku dalje od vrućih i hladnih propuha, a istovremeno obezbeđujete odgovarajuće temperature. To znači da držite svoju biljku dalje od loše izolovanih prozora, otvora za klimatizaciju i spoljašnjih vrata.

2. Nepravilna mešavina zemljišta
Mešavina zemljišta može imati značajan uticaj na zdravlje i cikluse rasta biljke žada. Biljkama od žada je potrebno dobro drenirano tlo koje omogućava da višak vode pobegne.

Mešavina zemljišta dizajnirana za kaktuse i sukulente je najbolji izbor. Takođe možete napraviti sopstvenu mešavinu zemljišta kombinovanjem jednog dela tresetne mahovine, jednog dela peska i jednog dela perlita.

3. Prekomerno zalivanje
Biljke od žada su sukulenti sa vlažnim listovima. Zbog toga im nije potrebno mnogo vode i više vole zemlju koja je na suvoj strani.

Prekomerno zalivanje je jedan od najčešćih problema roditelja početnika, posebno za sukulente poput biljaka žada. Ako zemlja ostane vlažna duže od nekoliko dana, koreni će postati pod stresom. Oni takođe mogu razviti gljivičnu bolest poznatu kao trulež korena.

Kada koreni postanu pod stresom, ne mogu pravilno da uzimaju vodu i hranljive materije. Jedan znak ovog stresa je žutilo lišća.

Ne zaboravite da zalivate svoju biljku žada samo kada je tlo skoro potpuno suvo. Takođe, uverite se da koristite mešavinu zemlje koja dobro drenira i saksiju sa drenažnim rupama.

4. Podvodnjavanje
Iako biljke žada ne moraju da se zalijevaju često, njima je i dalje potrebna voda! Ako zaboravite da zalivate svoju biljku nekoliko nedelja ili mesec dana, biljka možda neće imati pristup vlazi koja joj je potrebna.

Ako vaša biljka ne dobije odgovarajuću vlagu, neće moći da završi osnovne procese. Simptomi ovoga mogu uključivati opadanje ili žutilo lišća. Takođe možete primetiti da se lišće smežura i otpada.

Ciljajte da zalivate svoju biljku žada kada je tlo skoro potpuno suvo, ali još uvek sadrži malo vlage. Ako se tlo potpuno osuši, možda ćete morati da zalijete svoju biljku na dnu kako bi zemlja poprimila vodu.

5. Nedostatak svetlosti
Dok mnoge kućne biljke preferiraju indirektno svetlo, biljke od žada vole puno svetle, direktne sunčeve svetlosti, ovi svetlosni uslovi oponašaju one iz njegovog prirodnog staništa otvorenih pejzaža u Južnoj Africi.

Trebalo bi da imate za cilj da svojoj biljci obezbedite najmanje četiri sata jakog, direktnog svetla svakog dana. Međutim, ove biljke više vole osam ili deset sati svetlosti svakog dana.

Ako je vaša biljka u mračnom području, verovatno ne dobija svetlost koja joj je potrebna da bi uspela. Ovo može izazvati bledenje ili žutilo lišća.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde postaviti biljke žada u kući.

6. Nedostatak hranljivih materija
Biljkama od žada nije potrebno mnogo đubriva, ali vremenom mogu razviti nedostatke hranljivih materija. Ovo posebno važi za starije biljke.

Nedostatak azota može izazvati bledenje ili žutilo lišća. Promena boje će početi sa starijim listovima, a zatim će preći na mlađe listove ako se ne leči.

Nedostatak gvožđa, mangana i cinka takođe može izazvati žuto lišće.

Da biste izbegli nedostatak hranljivih materija, redovno đubrite svoju biljku žada. Izaberite dobro izbalansirano đubrivo dizajnirano za sobne biljke ili sukulente i primenite ga svaka dva meseca tokom proleća i leta.

7. Štetočine koje sišu sok
Brojne štetočine koje sišu sok mogu napasti biljke žada. Ove male štetočine uključuju lisne uši, tripse, paukove grinje i brašnaste bube. Iako su ove štetočine male, mogu ozbiljno oštetiti ako se ne kontrolišu.

Ove štetočine imaju oštra usta koja koriste za bušenje listova i sisanje soka biljaka. U suštini, oni usisavaju energiju biljke.

Dok nekoliko štetočina neće uzrokovati primetnu štetu, velike epidemije mogu. Kada veliki broj štetočina ukloni sok, oni izazivaju male žute tačke poznate kao peckanje. Vremenom, ovo peckanje može dovesti do žutih listova koji na kraju otpadaju.

Najbolji način da zaustavite ove štetočine je da redovno pregledate svoju biljku i tretirate epidemije što je pre moguće. Nekoliko štetočina možete ukloniti krpom natopljenom sapunom. Međutim, možda ćete morati da prskate velike grupe štetočina neem uljem ili insekticidnim sapunom i obrezujete ili odrežete sve tragove propadanja.

8. Stres od presađivanja
Iako je presađivanje biljke žada ponekad neophodno, to je i dalje stresan događaj. Ovo važi čak i ako se pridržavate pravilne prakse presađivanja.

Ako primetite da listovi vaše biljke postaju žuti dan ili nedelju nakon presađivanja, ne brinite. Vašoj biljci je verovatno potrebno samo neko vreme da se oporavi i prilagodi. Za to vreme izbegavajte pomeranje biljke i nastavite da pružate odgovarajuću negu. Sličan stres se često primećuje kod nedavno razmnoženih biljaka žada.

9. Prekomerno đubrenje
Primena previše đubriva može dovesti do nakupljanja soli. Ovo će stresti vašu biljku i potencijalno dovesti do žutih listova.

Obavezno razblažite sva đubriva po potrebi i primenite ih samo svaka dva meseca.

Kako popraviti žuto lišće na biljkama od žada

Čak i ako ne znate zašto vaša biljka žada ima žuto lišće, pokušavate da rešite problem pružanjem odgovarajućeg okruženja i nege.

Prvo, počnite sa saksijom koja ima drenažne rupe i izaberite mešavinu zemljišta koja dobro drenira. Izaberite kontejner koji je samo malo veći od korena biljke.

Kada je u pitanju pronalaženje mesta za postavljanje vaše biljke, potražite puno jakog svetla i konstantne temperature. Održavajte temperaturu između 50ºF i 80ºF, uz nešto niže temperature noću. Ciljajte na nisku do umerenu vlažnost.

Što se zalivanja tiče, sačekajte da se zemlja skoro potpuno osuši pre ponovnog zalivanja. Odličan način da to uradite je da osetite težinu lonca kada je mokra i ponovo kada je suva. Takođe možete osetiti gornja tri inča zemlje i vode kada se osuše.

Da biste svojoj biljci žada obezbedili hranljive materije koje su joj potrebne, primenite izbalansirano đubrivo za kućne biljke. Razblažite đubrivo prema uputstvima i primenite ga svaka dva meseca u proleće i leto.

Česta pitanja o listovima žute biljke žada:

Kako popraviti žuto lišće na biljci žada?
Tačno rešenje zavisi od uzroka žutih listova. Međutim, pružanje odgovarajućeg okruženja i nege pomoći će da se problem reši.

Mogu li žuti ili smeđi listovi biljaka od žada ponovo postati zeleni?
Kada listovi žada postanu žuti ili smeđi, malo je verovatno da će ponovo postati zeleni. Međutim, novi zeleni listovi mogu nastaviti da se pojavljuju.

Može li direktna sunčeva svetlost uzrokovati da listovi biljke žada postanu žuti ili smeđi?
Biljke od žada vole jako svetlo, tako da je malo verovatno da će direktno svetlo izazvati promenu boje listova.

Da li vrsta vode uzrokuje da lišće biljke žada postane žuto ili smeđe?
Biljke od žada nisu previše izbirljive u pogledu vrste vode, ali mogu biti pod stresom zbog vode sa prekomernim hemikalijama ili veoma tvrde vode.

Može li prekomerno đubrenje prouzrokovati da lišće biljke žada postane žuto ili smeđe?
Da, višak đubriva može dovesti do stresa biljke i zbog toga do promene boje lišća. Nanosite đubrivo samo u preporučenim dozama.

Završna reč
Kada utvrdite uzrok žutih ili smeđih listova žada, možete početi da radite na otklanjanju problema. Uz odgovarajuću negu i malo strpljenja, vaša biljka bi trebalo da se vrati u zdravu zelenu boju.

Ako tražite svoju sledeću biljku žada koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke žada širom zemlje.