Najbolja mesavina zemljista za biljke zmija osnovni saveti

Sve što treba da znate o zmijskim biljkama i zemljištu!

Bilo da ste početnik ili iskusan sakupljač kućnih biljaka, verovatno ste naišli na biljku zmije. Takođe poznate kao Dracaena trifasciata, ove biljke koje sporo rastu čine odličan dodatak nizu unutrašnjih životnih prostora i nude mnoštvo korisnih svojstava, kao i pozitivno simboličko značenje. Iako je generalno lak za negu i tolerantan na različite svetlosne uslove, ono što je od vitalnog značaja je da ga podesite za uspeh uz odgovarajuću mešavinu tla. Pridružite nam se dok vam pomažemo da izaberete najbolju mešavinu zemlje za vašu biljku zmija kod kuće.


Najbolja mešavina zemljišta za zmijske biljke – osnovne stvari
Biljke zmije najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu i dobro drenira. Zadovoljni su mešavinom zemljišta sa blago kiselim ili alkalnim pH u opsegu od 5,5-7,5. Mešavina zemljišta koja sadrži tri dela višenamenske zemlje za saksije koja sadrži tresetnu mahovinu sfagnum, sa 1 delom krupnog peska ili perlita, 1 delom kokosovog kokosa i 1 delom sitne kore borove, odlična je mešavina za zmijske biljke.

Kako zemljište utiče na zdravlje biljaka

Kada donosite nove biljke zmija kući, od suštinskog je značaja razumeti ulogu koju zemlja igra u njihovom zdravlju i rastu.

Odgovarajuće zemljište za biljke zmija će im pomoći da dobiju kritične elemente koji su im potrebni za napredovanje, poput vlage, hranljivih materija i kiseonika. Zemlja takođe deluje kao čvrsta osnova koja podržava korenje vaše biljke. To im daje prostor i strukturu koja im je potrebna da postanu jaki (ovo je posebno važno za sveže razmnožene biljke zmija).

Svaka biljna vrsta ima različite zahteve za vlagom, ishranom, pH vrednosti zemljišta i unosom kiseonika. Dakle, ključno je odabrati zemljište koje najbolje može zadovoljiti ove potrebe za optimalno zdravlje i rast.

U optimalnim uslovima uzgoja, biljke zmija mogu da žive 20 godina ili više.

Znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za biljke zmija

Generalno, većina vrsta zmijskih biljaka oprašta kada pravite greške. Međutim, ako koristite gustu zemlju koja zadržava previše vlage, možda ćete primetiti neke znake lošeg zdravlja biljaka.

Evo nekoliko indikatora koje treba potražiti da biste utvrdili da li koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za svoju biljku zmija.

Listovi postaju žuti
Listovi postaju smeđi
Listovi su postali krhki
Listovi su kašasti
Biljka je razvila trulež korena
Listovi padaju ili padaju

Zapamtite, ovi simptomi mogu biti i zbog drugih faktora okoline. Drugi problemi mogu uključivati prekomerno ili premalo zalivanja, previše ili premalo sunčeve svetlosti, nedostatak hranljivih materija ili probleme sa temperaturom. Procijenite sve uslove prije nego što utvrdite da je tlo biljke krivac.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje lokacije za zmijske biljke koje će uspevati u vašem domu ili kancelariji.

Osnove dobro drenirajućeg tla za saksije za biljke zmija

Zmijskim biljkama je potrebno dobro drenirajuće zemljište za saksije. To je zato što su izloženi riziku od razvoja problema vezanih za vlagu, poput truleži korena. Korenima ove biljke potreban je prostor za disanje, a vlažno okruženje im otežava prozračivanje i obavljanje vitalnih funkcija kako bi pomoglo biljci da napreduje.

Pored toga, vaša biljka zmija se hidrira tako što čuva vodu u svojim listovima i rizomima. Dakle, ne treba im pristup konstantnoj vlazi, jer je imaju na raspolaganju kada im je potrebna.

Mešavine kaktusa imaju odličan sastav za optimalnu drenažu. Takođe možete koristiti standardnu mešavinu sa sastojcima kao što su tresetna mahovina, pesak ili perlit.

Koji pH nivoi tla su najbolji za biljke zmija?
Sada, biljke zmija najbolje rade u zemljištu sa pH od 5,5 do 7,5. Drugim rečima, srećni su da li je njihovo tlo blago kiselo, neutralno, blago alkalno ili negde između.

Razmatranje tla na osnovu tipa kontejnera

Zmijskim biljkama će uvek biti potrebno dobro drenirajuće zemljište bez obzira na kontejner koji koristite. Međutim, ako koristite plastičnu posudu, vodite računa o tome da mešavina tla ne zadržava vodu.

Biljke zmije najbolje će se snaći u saksijama od terakote sa drenažnim rupama, jer ovaj materijal minimizira zadržavanje vlage. Saksije od terakote su takođe dovoljno jake da sadrže biljku zmije. Njegov korenov sistem i rizomi mogu da iskrive ili popucaju druge posude.

Najbolje tlo za presađivanje zmijskih biljaka

Kada vaše biljke zmije porastu, poželećete da ih presadite kako biste im dali dodatni prostor koji im je potreban. Međutim, to neće uticati na vrstu tla koju treba da koristite.

Prilikom presađivanja dajte svojoj biljci zmije svežu zemlju u istoj mešavini ako je dobro delovala za biljku. Ako tražite novu mešavinu koju možete isprobati, ispod pronađite naš vrhunski recept za zemljište za biljke zmija.

Da li su mešavine tla za kaktuse ili orhideje dobre za biljke zmija?
Zemljište za kaktuse je odličan izbor za biljke zmija. Kora orhideje takođe može dobro da funkcioniše za poboljšanje drenaže u tlu ove biljke.

Recept za vrhunsku mešavinu biljaka zmija

Prvo, važno je zapamtiti da postoji mnogo sastojaka koje možete koristiti za postizanje odlične mešavine tla za biljke zmija. Pored toga, potrebe biljke mogu se neznatno razlikovati u zavisnosti od njene lokacije i drugih faktora životne sredine.

Komponente mešavine za saksije zmija
Zemlja za saksije – zemlja pruža osnovni okvir za vaš medijum za saksiju. U idealnom slučaju, želite nešto lagano, prozračne teksture i koje sadrži organske i stare prirodne materije.

Sphagnum tresetna mahovina ima fine čestice, ali grubu teksturu. Ovo dovodi do velikog kapaciteta zadržavanja vode i hranljivih materija uz dobru aeraciju.

Kokos kokos se pravi od ljuske kokosa. Ima sličnu teksturu kao tresetna mahovina, ali se vremenom malo više zbija.

Pine borove kore su mali komadi četinara kao što su jele, borovi i smrče. Ova kora ima visok procenat lignina, što znači da zadržava svoj oblik tokom vremena. Stoga je odličan u otpornosti na sabijanje i stvaranju vazdušnih džepova.

Perlit je vrsta ekspandirane stene. Izgleda i oseća se kao stiropor. Ne upija vodu, tako da je odličan u obezbeđivanju aeracije i drenaže mešavine zemljišta.

Sada kada ste malo razumeli šta svaka komponenta pruža mešavini za saksije, evo odličnog recepta koji treba slediti. Nudi odličnu aeraciju i drenažu, ali takođe zadržava dovoljno vode da vaša biljka preuzme sve što joj je potrebno.

Ova mešavina se sastoji od:

Perlit ili krupni pesak (1 deo)
Fine borove kore (1 deo)
Coco Coir (1 deo)
Zemljište za saksije koje sadrži tresetnu mahovinu (3 dela)
Da biste napravili mešavinu, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne postane vlažna. Temeljno pomešajte sastojke i dodajte sloj na dno saksije, tako da koren biljke može da sedi odmah ispod usne sadilice.

Zatim stavite koren u sadilicu i dodajte zemlju da popunite praznine oko nje. Izbegavajte suviše čvrsto pakovanje ove mešavine zemlje, jer je cilj da se stvori labav i slobodno drenirajuće okruženje tla za vašu biljku zmija.

Preporučena prethodno mešana zemljišta za biljke zmija

Sada, možda ćete želeti da kupite unapred napravljeno zemljište za saksije koje možete koristiti za biljke zmija. Ako jeste, evo nekoliko opcija koje možete kupiti na mreži da biste zadovoljili potrebe za negom vaše biljke zmije.

Okeansko šumsko zemljište (sadrži tresetnu mahovinu)
Organski perlit
Cigle od kokosovih vlakana
Zemlja za kaktuse će dobro funkcionisati za ovu biljku, ali možda ćete želeti da razmislite o dodacima kao što je mala količina komposta. Ovo može pomoći u povećanju ishrane koju prima vaša biljka zmija.

Najbolja mešavina tla za biljke zmija – poslednja reč
Dracaena trifasciata je izdržljiva sobna biljka koja svakom prostoru daje skulpturalni kvalitet. Stvaranje najbolje mešavine zemljišta za biljke zmija će negovati vašu biljku i pomoći joj da srećno raste u vašem domu. Sa pravilnom podlogom, ova vrsta će biti jedna od najlakših sobnih biljaka u vašoj kolekciji.

Ako želite da proširite svoju kolekciju, pogledajte naš osnovni vodič za najbolje prodavnice biljaka i rasadnike koji isporučuju biljke zmija širom zemlje.

Česta pitanja o savetima o zemljištu za biljke zmija
Koji pH tla je najbolji za biljke zmija?
Biljke zmije najbolje rade u zemljištu sa blago kiselim pH. Zapamtite da je neutralni pH 7,0, a svaki broj ispod ovog se smatra kiselim. Biljke zmije najbolje rade u mešavini sa pH između 5,5-7,5.

Možete li koristiti zemlju za kaktuse za biljke zmija?
Kaktusi ili mešavine sočne zemlje obično imaju slične korisne karakteristike (kao što su blaga kiselost i dobra drenaža) što je pogodno za biljke zmija.

Koja su glavna razmatranja tla pri presađivanju biljke zmija?
Uvek promenite svoje zemljište kada presađujete svoje zmijske biljke kako biste uklonili bilo kakav problem sa zbijanjem i bolestima.

Kako mešate zemlju za zmiju?
Da biste napravili mešavinu tla za biljke zmija, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne postane vlažna. Temeljno pomešajte sastojke, a zatim napunite saksije sa zmijskim biljkama.

Da li biljke zmija vole vlažno tlo?
Biljke zmije najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Uverite se da vaša posuda za saksije ima drenažni sistem kako bi se višak vode mogao raspršiti tokom ciklusa zalivanja.