Koliko sunceve svetlosti treba cvecu cinije

Najbolje ekspozicije svetlosti da bi cinije uspele

Cinije su svetle, šarmantne cveće koje donose mnogo boja u bašte, balkone, terase ili saksije. Iako su cinije biljke koje zahtevaju malo održavanja, one imaju neke osnovne zahteve za negom. Glavni među ovim zahtevima je davanje odgovarajuće količine sunčeve svetlosti. Ako cinije ne dobiju odgovarajući nivo sunčeve svetlosti, neće cvetati u najboljem redu. U ovom članku ćemo objasniti koliko je sunčeve svetlosti potrebno cveću cinije za optimalan rast i maksimalno cvetanje svake sezone.


Koliko sunčeve svetlosti treba cveću cinije – najvažnije
Cinije su jednogodišnje biljke koje vole sunce i treba im otprilike 6 do 8 sati punog sunca dnevno. Najbolja mesta za cinije su zaštićene lokacije sa južnim, jugozapadnim ili zapadnim aspektima. Iako cinije mogu tolerisati delimično sunce ili senku, one se bore da rastu u punoj senci.

Ime: Zinnia
Naučno ime: Zinnia spp.
Domaći areal: Meksiko, jugozapadne Sjedinjene Države, delovi Centralne i Južne Amerike
Zone uzgoja: USDA zone 2 do 11, u bogatim, dobro drenirajućim zemljištima
Sezona cvetanja: od početka leta do prvih jesenjih mrazeva
Boje: ružičasta, ljubičasta, narandžasta, crvena, žuta, zelena, bela
Toksičnost: Cinije nisu toksične za ljude i kućne ljubimce.

O Ciniji

Rod Zinnia sastoji se od 22 priznate vrste koje pripadaju plemenu suncokreta (Heliantheae) iz porodice tratinčica (Asteraceae). Hortikulturari su takođe uzgajali nekoliko prekrasnih sorti. Rod je nazvan po Johanu Gottfriedu Zinu, nemačkom botaničaru iz 18. veka. Cinije su cvjetne jednogodišnje biljke koje formiraju grudve i rastu od 6 inča do 4 stope.

Cinije proizvode jednostruke, dvostruke ili polu-dvostruke cvetove u bojama od roze, ljubičaste, narandžaste, crvene, zelene i bele. Sezona cvetanja počinje početkom leta i završava se kada stignu prvi mrazevi u jesen. Pored toga, cinije imaju kompozitne cvetove, sa jezgrom od centralnih cvetova okruženih redovima preklapajućih latica. Organski pesticidi su korisni tokom cele vegetacijske sezone za odbijanje uobičajenih štetočina i bolesti cvetova cinije.

Ovo cveće je povezano sa romantičnom ljubavlju i naklonošću prema prijateljima, ali takođe može predstavljati proslavu i ponovno okupljanje. Jezikom cveća, cinije prenose osećaj nestalih odsutnih prijatelja.

Cinije se mogu koristiti kao rezano cveće (bilo sveže ili osušene) i koristiti baštovanima privlačenjem oprašivača kao što su pčele i muhe. Iako su cinije jestive, malo su gorke i bolje deluju kao ukrasi.

Zavičajni region Cinije

Većina vrsta cinije potiče iz Meksika i od tada se proširila na jugozapad Sjedinjenih Država. Cinije se takođe nalaze u nekim delovima Centralne i Južne Amerike.

Cinije uspevaju na suvim travnjacima ili grmovima jer ova staništa pružaju obilje sunčeve svetlosti i toplote. Cinije mogu da prežive u ovim teškim uslovima jer su otporne na sušu.

Uloga sunčeve svetlosti u zdravlju i razvoju biljaka

Biljke zahtevaju sunčevu svetlost da rastu i razvijaju se fotosintezom, na taj način prave hranu. Korišćenjem sunčeve energije za stvaranje ishrane, biljke mogu da podstaknu razvoj svog lišća i cveća. Ako biljke poput cinije ne dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti, njihovo cveće neće dostići svoj puni potencijal.

Biljke apsorbuju energiju sunčeve svetlosti koristeći hlorofil, koji je zeleni pigment u njihovim listovima. Ova energija se zatim koristi za pretvaranje ugljen-dioksida i vode u glukozu i kiseonik. Glukoza se koristi kao gorivo za stvaranje celuloze za novo tkivo kako biljka raste. U međuvremenu, kiseonik se vraća nazad u okolinu.

Osim što podstiču stvaranje novog tkiva, biljke koriste glukozu za proizvodnju skroba. Biljke koriste skrob za skladištenje energije u semenu. Kada se seme rasprši, oni koriste uskladišteni skrob kao gorivo za klijanje, stvarajući novu mladu biljku.

Ako biljke dobijaju dovoljno energije fotosintezom, povećavaju se njihove šanse za uspešno razmnožavanje. Uz dosta goriva, biljka može da proizvede šareno cveće kako bi privukla oprašivače kao što su pčele, leptiri, letelice i kolibri. Ako biljka ne može da pokaže svoje cveće zbog slabog rasta, imaće izazovnije vreme za reprodukciju.

Nedobijanje dovoljno sunčeve svetlosti takođe može oslabiti fizičku strukturu biljke. Celuloza čini gradivne blokove biljnog tkiva. Ako biljka ne može da proizvede dovoljno celuloze fotosintezom, neće moći da proizvede zdrav novi rast. Umesto toga, novi listovi će biti mali i slabi, a stabljike mogu početi da padaju.

Objašnjene vrste sunčeve svetlosti

Dati biljci pravu količinu svetlosti ponekad može biti teško. Zbog toga većina biljaka ima preporučene nivoe sunčeve svetlosti, koji su podeljeni u četiri kategorije. Hajde da detaljnije ispitamo svaki tip blisko.

Puno sunce znači da je biljci potrebno između 6 i 8 sati direktne sunčeve svetlosti svakog dana. Ove biljke mogu da podnesu dosta izlaganja suncu i obično su pogodne za vruće i suve uslove. Najbolje je obezbediti puno sunca ujutru, a ne popodne kad god je to moguće. Puno popodnevno sunce može biti previše intenzivno za neke biljke.

Delimično ned
Delimično sunce znači da je biljci potrebno oko 3 do 6 sati direktnog sunca dnevno. Kada prođu ovi sati, biljka bi trebalo da dobije senku do kraja dana. Ovo pomaže u zaštiti biljke od preteranog izlaganja sunčevoj svetlosti.

Delimična senka
Iako ovo zvuči slično uslovima povezanim sa delimičnim suncem, postoji mala razlika. Biljke koje zahtevaju delimičnu senku i dalje trebaju između 3 i 6 sati direktnog sunca. Međutim, ove biljke mogu biti spržene intenzivnim popodnevnim suncem. Biljke u delimičnoj senci treba da budu izložene jutarnjem suncu i da dobijaju senku do kraja dana.

Biljke kojima je potrebna puna senka treba samo oko 3 sata direktnog sunca svakog dana, najbolje ujutru. Ove biljke treba držati potpuno u senci veći deo dana. Biljke kojima je potrebna puna senka su osetljive na nivo svetlosti.

Zahtevi za sunčevu svetlost cveta cinije

Cinije vole što više sunca i treba im najmanje 6 do 8 sati sunčeve svetlosti dnevno. Ove jednogodišnje biljke su navikle da rastu na otvorenim travnjacima i grmovima gde je izloženost suncu velika. Ova staništa ne pružaju mnogo pokrivača ili senke od sunca, ali izgleda da ovo cveće ne smeta.

Položaji okrenuti prema jugu, jugozapadu i zapadu pružaju idealnu količinu sunčeve svetlosti za cinije. Izbegavajte da uzgajate ovo cveće u oblastima okrenutim prema severu jer neće dobiti dovoljno sunčeve svetlosti. Oblasti okrenute prema istoku ili jugoistoku treba da obezbede dovoljno sunca, ali nisu idealne lokacije za cinije.

Cinijama je potrebno mnogo sunčeve svetlosti da bi podstakle proizvodnju svojih svetlih, šarenih cvetova. Kao biljke tolerantne na sušu, cinije mogu da podnesu direktnu popodnevnu sunčevu svetlost. Međutim, previše oštre popodnevne sunčeve svetlosti ili toplote i dalje može dovesti do uvenuća lišća cinije.

Da biste pomogli ovom cveću da se nosi sa direktnim popodnevnim suncem, redovno zalivajte cinije. Ovo je posebno važno ako živite u vrućoj, sušnoj klimi. Ako vaša cinija ima venuće ili opuštene listove, potrebno joj je malo vode.

Cinije mogu da rastu na delimičnom suncu, ali im je potrebno najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Uzgajanje na delimičnom suncu će i dalje cvetati, iako cvetovi neće dostići svoj puni potencijal.

Uzgajanje cveća cinije u uslovima manje od idealnog osvetljenja

Cinije treba puno sunca gde god je to moguće, ali nije kraj sveta ako to ne možete da obezbedite. Delimično sunce je prihvatljivo za cinije, ali cvetovi neće biti tako veliki ili šareni. Cinije koje rastu na delimičnom suncu će proizvesti manje cvetova, a svaki cvet može biti prilično mali. Takođe ćete želeti da obezbedite da đubrite mesečno tokom sezone cvetanja.

Delimična i puna senka su izuzetno loše za cinije. U ovim uslovima, cinije jednostavno neće dobiti dovoljno sunčeve svetlosti da bi podstakle proizvodnju cveća. Svaki rast ili cvetanje koje nastane biće veoma malo i slabo. U mnogim slučajevima, cinije koje rastu u punoj senci uopšte neće proizvesti cveće.

Da li cinije vole sunce ili senku?
Cinije vole da se sunčaju gde god je to moguće, idealno na jugu, jugozapadu ili zapadu. Cinije neće dobro cvetati ako dobiju previše senke.

Može li Zinije dobiti previše sunca?
Cinije vole što je više moguće sunca jer ono pomaže da podstiču njihovo veličanstveno cveće. Što više sunca cinija dobija, to bi njeni cvetovi trebali biti bolji.

Da li Zinije više vole jutarnje ili popodnevno sunce?
Cinije najbolje rade kada im se pruži jutarnje sunce, iako bi trebalo da budu u stanju da podnesu popodnevno sunce osim ako nije izuzetno vruće. Redovno zalivanje pomaže cinijama da izdrže popodnevno sunce.

Mogu li cinije dobro rasti u senci?
Cinije će se boriti da pravilno rastu u senci. Ako se uzgajaju u previše senke, cinije neće moći da proizvedu veliko, šareno cveće koje ih čini tako popularnim.

Da li je cinijama potrebna svetlost da bi klijale?
Kao i većini biljaka, ciniji je potrebna sunčeva svetlost da bi njihovo seme moglo pravilno klijati. Seme cinije može da klija za otprilike 7 do 10 dana uz odgovarajuću količinu sunčeve svetlosti.

Okončanje

Cinije vole sunce i toplotu jer ovi uslovi pomažu u stvaranju velikih šarenih cvetova po kojima su cinije poznate. Cinijama je potrebno najmanje 6 do 8 sati punog sunca svakog dana da bi najbolje rasle. Položaji okrenuti prema jugu, jugozapadu i zapadu zaštićeni od jakih vetrova savršeni su za cinije. Ako se cinije ostave u delimičnoj ili punoj senci, teško će proizvesti cveće.