najboljih vrsta biljaka Aglaonema kineske zimzelene biljke

Prelepe sorte biljaka Aglaonema i kako ih uzgajati

Biljke aglaoneme su među nekima od najpopularnijih za gajenje u kućama i kancelarijama jer se malo održavaju, tolerantne su na širok spektar uslova uzgoja i veoma su atraktivne. Sa bezbroj sorti koje se razlikuju po veličini i boji, možete ugraditi kineske zimzelene biljke u svoj dom ili kancelarijski dekor kako biste postigli raznolik izgled. U ovom vodiču ćete pronaći 26 naših omiljenih vrsta biljaka Aglaoneme i neke korisne savete za njihovo uspešno uzgajanje kod kuće.


O biljkama Aglaonema

Aglaonema je rod biljaka, koji pripada porodici biljaka arum (Araceae). Obično se zovu kineski zimzeleni, a rod sadrži nešto više od 20 vrsta i bezbroj sorti.

Sa biljkama aglaoneme treba postupati pažljivo i izlagati ih jer sadrže kristale kalcijum oksalata koji iritiraju meka tkiva. Smatraju se otrovnim za ljude i kućne ljubimce.

Uprkos svojim toksičnim svojstvima, smatra se da su kineske zimzelene biljke sreće. Oni su kultivisani u Aziji i korišćeni u feng šui praksama vekovima. Kineske zimzelene biljke uključene su u NASA-inu studiju čistog vazduha. U ovoj studiji, pokazalo se da biljke aglaoneme uklanjaju uobičajene toksine, formaldehid i benzen, iz vazduha.

26 popularnih vrsta biljaka Aglaonema za uzgoj kod kuće

1. Aglaonema ‘Sparkling Sarah’

Aglaonema ‘Sparkling Sarah’ je omiljena sorta kineske zimzelene biljke zahvaljujući velikom, svetlo-zelenom, raznobojnom lišću koje ima prelepe mrlje ružičaste gume. Ono što blistavu kinesku zimzelenu Saru zaista izdvaja od drugih vrsta, čineći je karakterističnom za kućnu biljku, jeste to što stabljike biljke rastu u živoj ružičastoj nijansi kako bi odgovarale oznakama na listovima.

2. Aglaonema ‘Georgi’s Rubi’

Aglaonema ‘Georgi’s Rubi’ je još jedna zapanjujuća kineska zimzelena biljka. Ove biljke proizvode velike količine velikih, gustih listova, stvarajući pravi uticaj na stolu, krajnjem stolu ili u velikom loncu koji ispunjava prazan ugao. Ono što ovu vrstu kineskog zimzelenog čini posebnom su trešnje-crvene vene koje obeležavaju svaki list i živahni lukovi šartreza postavljeni na tamnozeleno lišće.

3. Aglaonema ‘Srebrni kamen’

Na prvi pogled, mogli biste pomisliti da je Aglaonema „Srebrni kamen“ samo još jedna tropska sobna biljka – zelena, lisnata i prijatna za gledanje, ali bez ničega jedinstvenog za primetiti. Međutim, nakon pažljivog pregleda, entuzijasti kućnih biljaka obožavaju ovu vrstu kineske zimzelene zbog njenih suptilnih srebrnih oznaka i bledih, srebrnih stabljika koje ovoj kućnoj biljci daju nežnu privlačnost.

4. Aglaonema ‘Pink Dalmatinac’

Aglaonema ‘Pink Dalmatian’ može biti jedna od najlepših kineskih zimzelenih biljaka koje su dostupne za uzgoj u vašem domu. Ova vrsta ima divne, velike listove po kojima je poznata većina kineskih zimzelenih biljaka. Međutim, listovi ove vrste su delikatno prošarani blago prozirnim ružičastim mrljama, pa otuda i naziv „ružičasti dalmatinac“.

5. Aglaonema ‘Snežana’

Još jedna prelepa kineska zimzelena vrsta je Aglaonema ‘Snežana’. Ova vrsta daje velike listove koji su toliko šareni sa snežno-skoro belom nijansom najsvetlije zelene boje da izgledaju kao da su jednostavno obrubljeni i lagano prošarani tamnozelenom bojom. Ova velika šarolikost daje lišću ove biljke izgled da je prekriven snegom.

6. Aglaonema ‘Crvena Sumatra’

Aglaonema ‘Red Sumatra’ je poznata po svojim zapanjujuće velikim listovima, koji narastu do pomalo iznenađujućih veličina čak i na manjim, nezrelim biljkama. Pored toga što je veliko, lišće ove vrste je takođe prilično atraktivno u tamnozelenoj boji koja je vešto protkana crvenom bojom vatrenog motora i isprepletena žutim mrljama.

7. Aglaonema rotundum tiger

Aglaonema rotundum je manje uobičajena kineska zimzelena biljka. Međutim, prelepo je kultivisati se u zatvorenom prostoru, preferirajući oblasti sa slabom osvetljenošću koje imitiraju pod prašume. Ova vrsta proizvodi listove u obliku lopate u tamnoj, skoro crnoj nijansi zelene. Lišće mlađih biljaka je sjajno i bez oznaka. Kako biljka sazreva, njeni listovi proizvode zamršene, čipkaste, bele vene.

8. Aglaonema ‘Emerald Bai’

Aglaonema ‘Emerald Bai’ proizvodi lišće u obliku pera koje je, sa teksturom sličnom lišću biljke miroljubivog ljiljana, nešto manje kruto i lepršavije nego kod drugih kineskih zimzelenih vrsta. Svaki od listova ove biljke ima skoro čvrsto perje srebrnozelene boje koje prolazi preko središnje vene koja je okružena jarkozelenim obodom.

9. Aglaonema ‘Siam Aurora’ (crvena aglaonema)

Takođe se obično naziva crvena aglaonema, Aglaonema ‘Siam Aurora’ je zapanjujuće lepa kineska zimzelena sorta. Sa vatreno crvenim stabljikama i listovima u boji zalaska sunca obrubljenim dubokim, grimiznim žilama, ova biljka koja se lako održava obećava da će zagrejati svaki unutrašnji prostor uz minimalan napor.

10. Aglaonema ‘Red Emerald’

Kada se pogleda Aglaonema ‘Red Emerald’, odmah postaje očigledno kako je ova kineska zimzelena sorta dobila ime. Ova biljka proizvodi široke, sjajne listove u dubokoj smaragdnoj nijansi zelene, a svaki upečatljivi zeleni list je podeljen na pola kroz centar krvnocrvenom venom. Listovi su takođe pegavi sa zlatnim ćilibarskim mrljama da dodaju dodatnu privlačnost.

11. Aglaonema pictum tricolor (kamuflažna biljka)

Aglaonema pictum tricolor je takođe poznata kao kamuflažna biljka zbog neobičnog uzorka trobojne šare njenih listova, koji veoma podseća na šarene mrlje boje koje se koriste u maskirnoj odeći. Pored toga što je jedinstven, ovo je takođe jedan od najređih kineskih zimzelenih biljaka, što znači da može biti prilično skupo za nabavku. Iako ova biljka nudi isti profil koji se lako održava kao i druge kineske zimzelene biljke, obično se preporučuje samo za iskusnije zelene palčeve zbog početnih troškova za nabavku.

12. Aglaonema nitidum (Burmanski zimzelen)

Aglaonema nitidum, koja se obično naziva burmanska zimzelena, popularna je sobna biljka. Ima uspravnu centralnu stabljiku koja može dostići visinu od oko 3 stope sa listovima (do 18 inča dužine!) koji se šire otprilike iste širine. Lišće biljke je obično uglavnom srebrno zelene boje koja je blago šarena sa svetlijim zelenim mrljama. Burmanski zimzelen je savršen za popunjavanje praznog ugla gde će imati dovoljno prostora da udobno raste.

13. Aglaonema ‘Silver Bai’

Aglaonema ‘Silver Bai’ je još jedna moderna sorta kineskog zimzelenog. U saksijama u zatvorenom prostoru, ove biljke rastu do oko 3 stope visoke i jednako široke sa listovima dugim 8 do 10 inča koji izgleda da se razvijaju i kaskadno spuštaju iz centra biljke. Listovi i stabljike su jarke zelene boje sa šarama srebrnastog perja koje označavaju središta listova u obliku koplja.

14. Aglaonema ‘Black Lance’

Iako ponekad može biti izazovno pronaći ovu biljku za prodaju u svakodnevnim baštenskim centrima, ona se popularno koristi u komercijalnim zatvorenim baštama. Aglaonema ‘Black Lance’ ima tanke listove u obliku koplja koji pucaju iz centra biljke u obliku pompona. Listovi imaju istaknutu, srebrnastu oznaku koja se spušta niz njihov centar, a obrubljeni su tamnijom nijansom zelene boje.

15. Aglaonema ‘Stripes’

Zahvaljujući svojoj dekorativnoj privlačnosti, sorta kineske zimzelene Aglaonema ‘Stripes’ je popularna sorta koja se obično uzgaja u domovima i kancelarijama. Ova sorta proizvodi velike, jajaste listove i stabljike u svetloj nijansi limeto-zelene. Veliki listovi su primetno prugasti sa uskim trakama srebrnobele boje. Ove simetrične pruge počinju na središnjoj liniji listova i savijaju se prema gore sa obe strane.

16. Aglaonema viduri (crveni paun)

Listovi Aglaonema viduri su zaista upadljivi i privlačni kao što bi bio crveni paun. Ovi jajoliki listovi su prvenstveno jarke zelene boje, ali izgledaju kao da su umočeni ili obojeni sprejom u svetlu, primarnu crvenu boju. Listovi ove biljke niču iz stabljika ružičaste boje i čine divan središnji deo svake sobe, kancelarije ili izložbenog prostora za kućne biljke.

17. Aglaonema ‘Leptir’

Aglaonema ‘Leptir’ je još jedna lepota kineske zimzelene biljke sa prepoznatljivim lišćem. Listovi ove sorte imaju delikatnu ružičastu prugu koja se spušta niz njihov centar. Svaki živopisni zeleni list je blago prošaran sunčano žutom i pričvršćen za lepe ružičaste stabljike.

18. Aglaonema ‘Srebrna kraljica’

Aglaonema ‘Srebrna kraljica’ je dobila ime po izgledu svojih velikih, jajastih listova koji su pretežno prekriveni srebrno-zelenom nijansom i obeleženi tamnozelenim mrljama i ivicama. Kako ova biljka sazreva, ona će razviti centralnu stabljiku koja više liči na deblo dok joj donji listovi počinju da opadaju. U zrelosti, ova kineska zimzelena biljka dostiže visinu od oko 2 metra.

19. Aglaonema ‘Zlatna nada’

Ova sorta kineskog zimzelenog zaista se izdvaja od ostalih. Ima široke, jajolike listove koji izgledaju spiralno prema van od centra biljke, stvarajući upečatljiv oblik rozete koji je očigledan kada se biljka posmatra odozgo. Aglaonema ‘Zlatna nada’ je dobila ime po zlatnoj nijansi njenih listova. Biljka nije samo oblika zvezdanog praska, već je i obojena, sa listovima sunčano-zlatno žute nijanse i obeleženim zelenim prugama.

20. Aglaonema ‘Diamond Bai’

Aglaonema ‘Diamond Bai’ je još jedna atraktivna kineska zimzelena sorta. Ova sorta ima dugačke listove u obliku koplja koji mogu narasti do dužine više od 12 inča. Listovi izbijaju iz centralne biljke u grudve, a svaki je označen srebrnozelenim središtem koji se prostire na više od polovine površine. Svaki list je obrubljen tamnozelenim ivicama.

21. Aglaonema ‘Kreta’

Kao i druge kineske zimzelene biljke, Aglaonema ‘Creta’ je zapanjujuća biljka koja je, naravno, cenjena zbog svog ukrasnog lišća. Listovi su veliki i jajasti, rastu tačno prema nebu. Pretežno su zelene boje, ali su obeležene žutim pegama, zatamnjene crvenom bojom i oivičene grimiznom središnjom venom i ivicama.

22. Aglaonema commutatum (Filipinski zimzelen)

Aglaonema commutatum je vrsta kineske zimzelene biljke koja ima mnogo uobičajenih imena. Među njima je i biljka otrovne strele. Biljka je dobila ovo ime zbog toksične prirode njenih sokova. Dok su sve biljke aglaoneme toksične za kućne ljubimce i ljude, ova vrsta je posebno otrovna. Samo dodirivanje sokova ove vrste će ozbiljno iritirati kožu bolnim osipom. Dakle, pažljivo rukujte i izložite ovu biljku.

23. Aglaonema ‘Red Valentine’

Raznovrsnost kineskog zimzelenog Aglaonema ‘Red Valentine’ je još jedna lepotica sa velikim, raznobojnim zelenim, jajolikim lišćem koje je jako prošarano mrljama u različitim nijansama jarko crvene i ružičaste. Donja strana listova i stabljika ove biljke takođe je obojena živopisnom nijansom crvene boje, što je čini savršenim kineskim zimzelenom za Dan zaljubljenih.

24. Aglaonema ‘Srebrni kralj’

Aglaonema „Srebrni kralj“ je još jedna kineska zimzelena sorta srebrne boje. Ovaj ima dugačke i uske listove u obliku koplja u sjajnoj, umerenoj nijansi zelene. Listovi su takođe jako šareni sa srebrnastom nijansom i narastu do oko 10 inča u dužinu.

25. Aglaonema ‘Marija’

Aglaonema ‘Maria’ je dugogodišnja omiljena kineska zimzelena biljka. Popularan je u kućnom dekoru i dizajnu od 1970-ih, a danas se smatra savršenim za retro-šik stil. Ova sorta ima čvrsto zbijene, jajolike listove sa zanimljivim šarama svetlije i tamnije zelene boje koje pomažu biljci da stvori suptilan vizuelni interes, a da nije previše ukrašen.

26. Aglaonema ‘Red Anjamani’

Ako biste slučajno ovu kinesku zimzelenu biljku zamenili za božićnu zvezdu, niko vam ne bi zamerio. Aglaonema ‘Red Anjamani’ proizvodi listove crvene boje koja bi bila savršena za proslavu praznične sezone. Listovi blago kopljastog oblika ove sorte su skoro u potpunosti jarko crvene boje, osim stabljika biljke i uskih zelenih rubova oko ivica listova.

Nega biljaka Aglaonema kod kuće

Najbolje zemljište za biljke Aglaonema
Biljke aglaoneme najbolje rastu u lagano kiseloj mešavini na bazi treseta, blago kiseloj (5,6 do 6,5 pH) koja dobro drenira i sadrži perlit. U malom slučaju, standardna mešavina za saksije dizajnirana za biljke orhideja može dobro da funkcioniše.

Izlaganje svetlosti
Biljke aglaoneme najbolje rastu uz jaku, indirektnu / filtriranu sunčevu svetlost. Direktno sunce će im spržiti lišće. Kineske zimzelene biljke takođe mogu tolerisati slabe svetlosne uslove. Međutim, neće rasti tako brzo pri slabom osvetljenju. Pored toga, što su listovi aglaoneme jače šareni, to joj je potrebno više sunčeve svetlosti da ostane zdrav. Aspekt okrenut prema istoku je odlična pozicija za napredovanje biljaka aglaoneme.

Temperatura i vlažnost
Biljke aglaoneme preferiraju temperaturu okoline koja se kreće između 65°F i 75°F i umerenu do visoku vlažnost u rasponu od 70-90%. Ako je vaš dom suv, možete povećati vlažnost tako što ćete zamagliti svoju biljku, pokrenuti ovlaživač u blizini biljke ili staviti biljku na posudu sa šljunkom napunjenu vodom.

Kada i koliko često zalivati biljke Aglaonema
Biljke aglaoneme zahtevaju umerenu količinu vode. Treba ih zaliti kada se gornja polovina zemlje osuši. Merač vlage ili sonda za tlo mogu vam pomoći da odredite kada je za vaš plan potrebna voda. Učestalost će se povećavati ili smanjivati u zavisnosti od godišnjeg doba i količine vlage u vazduhu.

Kada zalivate aglaonemu, potopite njenu zemlju dok voda ne iscuri kroz posudu biljke i ostavite da se sav višak vode iscedi.

Kada i koliko često gnojiti biljke Aglaonema
Biljke aglaoneme treba đubriti jednom mesečno tokom vegetacije (proleće i leto). Dobro izbalansirano (20-20-20-), višenamensko, tečno đubrivo za sobne biljke razblažite do polovine snage i nanosite ga mesečno na tlo.

Očekivanja rasta
Biljke aglaoneme rastu sporo, obično je potrebno oko jedne do dve godine da dostignu svoju punu, zrelu veličinu.

Različite vrste kineskih zimzelenih biljaka rastu u različite veličine.

Uobičajene štetočine i bolesti biljaka Aglaonema

Određene štetočine i bolesti češće pogađaju biljke aglaoneme. Pazite na znake lisnih uši, grinja, belih mušica, nematoda i brašnastih buba, pored znakova bakterijske pegavosti listova, truleži korena i antraknoze.

Zašto odabrati kineski zimzelen koji se lako održava i ima veliki uticaj?
Pravo pitanje je zašto ne izabrati kineski zimzeleni? Ove biljke su neverovatno atraktivne i jednostavne za uzgoj, što ih čini savršenim za svaki dom, kancelariju ili način života. Bez obzira da li uzgajate jednu ili sakupljate što više možete, mnoge vrste biljaka aglaoneme su jednostavan način da poboljšate izgled vašeg unutrašnjeg prostora.

Ako tražite svoju sledeću biljku Aglaoneme koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju kineske zimzelene biljke širom zemlje.