popularnih vrsta belog cveća

Prelepe vrste belog cveća za vašu baštu ili sledeći cvetni aranžman
Iako većina cveća ima svoja, pojedinačna simbolička značenja, belo cveće, generalno, obično predstavlja nevinost, čistotu i simpatiju. Oni takođe daju elegantan, dostojanstven izgled vanjskoj bašti, pružajući spokojan i miran pejzaž u kojem se možete lako opustiti. Bez obzira da li želite da napravite potpuno belu baštu ili cvetni aranžman ili se nadate da ćete integrisati belo cveće u svoje cvetne dizajne, postoji mnogo jedinstvenih i lepih cvetova koje možete izabrati.


75 popularnih vrsta belog cveća:

1. Zvončići (Campanula)
Bela zvončića (Campanula)
O tome:
Više od 500 vrsta i bezbroj podvrsta cvetnih biljaka pripada rodu Campanula u okviru porodice biljaka Campanulaceae.

Uobičajeno nazvane zvončići, ove biljke dobijaju i svoje naučno ime roda (latinski za „malo zvonce“) i uobičajeno ime po zvonastim oblicima cveća koje proizvode. Većina vrsta zvončića je porijeklom sa Bliskog istoka i Kavkaza. Međutim, postoje domaće vrste koje rastu u umerenim i suptropskim regionima širom severne hemisfere.

Rod sadrži razne jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje cveće. Pored bele, različite sorte cvetaju i plavom, ljubičastom i roze.

2. Mesečev cvet (Ipomoea alba)
Beli mesečev cvet (Ipomoea alba)
O tome:
Takođe se obično naziva i mesečeva loza i tropska bela slava, mesečev cvet (Ipomoea alba) je jedna od više od 600 vrsta u rodu Ipomoea koja pripada porodici biljaka Convolvulaceae (jutarnja slava).

Ove biljke potiču iz tropskih i suptropskih regiona Amerike, ali su omiljene za sadnju u noćnim baštama širom sveta. Biljka je drvenasta loza koja cveta noću i može narasti do oko 100 stopa dugačka ili visoka.

Cvetovi u obliku trube mogu biti beli ili svetlo roze i veliki su, a najveći cvetovi imaju prečnik od skoro 6 inča. Takođe emituju jak, sladak miris – posebno kada se otvore noću.

3. Cveće belog zumbula (zumbul)
Beli zumbul (Hiacinthus)
O tome:
Poreklom iz regiona istočnog Mediterana, Hiacinthus je rod lukovičastih višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asparagaceae (špargla).

Zumbuli su značajan prolećni cvet, jer su među prvim trajnicama koje procvetaju posle zime, ponekad provlačeći svoje stabljike kroz sneg da bi to učinili. Iako je rod mali, postoji nekoliko vrsta, a ona koja se najčešće uzgaja u baštama i nalazi u cvetnim aranžmanima je Hiacinthus orientalis.

Biljke zumbula proizvode jedan do tri klasove ili grozdove koji su skupljeni sa jako mirisnim cvetovima u nijansama poput bele, plave, ljubičaste, crvene, ružičaste, breskve i žute.

4. Magnolija (Magnolija)
bela magnolija (magnolija)
O tome:
Rod magnolija sadrži stotine cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Magnoliaceae (magnolije). Pošto su evoluirale pre pčela, biljke iz roda Magnolije privlače i oprašuju ih bube.

Magnolije zapravo nemaju pravo cveće sa laticama. Umesto toga, imaju mlečno-bele tepale. Biljke magnolije imaju dva odvojena centra porekla, od kojih se jedan prostire preko Amerike, a drugi u istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

5. Larkspur (Delphinium)
Bela Larkspur (Delfinijum)
O tome:
Porijeklom iz većeg dijela sjeverne hemisfere i nekih planinskih područja tropske Afrike, Delphinium je rod od otprilike 300 vrsta cvijeća koje pripadaju porodici biljaka Ranunculaceae (ranunculus) i obično se nazivaju larkspur. Rod sadrži i jednogodišnje i višegodišnje sorte.

Kada cvetaju, biljke proizvode stabljike cvetova u nijansama ljubičaste, plave i ružičaste pored bele. Ime roda potiče od starogrčke reči delfinion, što znači „delfin“ i odnosi se na oblik cvetova nalik delfinu.

6. Bebin dah (Gipsophila)
Bebin dah (Gipsophila)
O tome:
Gipsophila je rod od oko 150 vrsta cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Cariophillaceae (karanfil). Cveće se obično naziva bebin dah ili bebin dah. Omiljeni su zbog svojih ogromnih prskalica sitnih, nežnih, belih cvetova.

Ove biljke imaju prilično širok izvorni raspon sa biljkama koje prirodno rastu u Evropi, Aziji, severnoj Africi, Australiji i na pacifičkim ostrvima. Uprkos popularnosti biljke u svežim i osušenim cvetnim aranžmanima, na mnogim mestima se smatra korovom zbog svojih invazivnih navika rasta.

7. Cveće bele hrizanteme (hrizantema)
Cveće bele hrizanteme (hrizantema)
O tome:
Hrizantema je rod od oko 40 cvetnih grmova ili zeljastih višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asteraceae (tratinčica). Rastu u oblastima severoistočne Evrope i istočne Azije, sa najznačajnijim broj vrsta koje potiču iz Kine.

U divljini su najčešće zlatne ili žute boje, ali cvetaju u skoro svim bojama koje postoje. Sorte bele hrizanteme su dostupne sa nekoliko različitih oblika cveta, uključujući refleksnu, zakrivljenu, srednje, pompon, jednostruku, anemonu, kašiku i pero.

8. Bele lisičarke (Digitalis)
Bele lisičarke (Digitalis)
O tome:
Rod Digitalis iz porodice biljaka Plantaginaceae (plantain) sadrži oko 20 vrsta višegodišnjih i dvogodišnjih cvetnih biljaka i žbunova. Obično se zovu lisičarka i poreklom su iz severozapadne Afrike, Evrope i zapadne Azije.

Lisičarke proizvode visoke klasove iz kojih cvetaju obilni cvetovi u obliku cevi u nijansama ljubičaste, ružičaste i bele, stvarajući prilično velike, ukrasne grozdove. Oni privlače leptire i moljce u bašte.

9. Cveće bele petunije (petunija)
Cveće bele petunije (petunija)
O tome:
Rod petunija sadrži 20 vrsta višegodišnjih cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Solanaceae (velenka) i poreklom su iz Južne Amerike. Hibridi petunije su veoma popularne baštenske biljke koje rastu sa grudvastim ili pratećim navikama što ih čini savršenim izborom za kontejnere, viseće korpe i prozorske kutije.

Oni proizvode cevaste cvetove u obliku zvezda u raznim nijansama bele i kombinacije bele sa drugim živim bojama. Pored toga, cvetaju u skoro svakoj drugoj boji i kombinaciji boja koje možete zamisliti, sa čvrstim, prugastim ili šarenim laticama.

10. Cveće bele hortenzije (Hidrangea)
Cveće bele hortenzije (hortenzija)
O tome:
Uobičajeno nazvana hortenzija ili hortenzija, oko 75 vrsta cvetnih biljaka pripada rodu Hortenzija iz porodice biljaka Hidrangeaceae. Ove biljke su porijeklom iz Amerike i Azije, ali većina potiče iz Japana, Kine i Koreje.

Biljke hortenzije rastu ili kao drvenasta loza ili mala stabla i mogu biti listopadne ili zimzelene, ali većina popularnih sorti koje se uzgajaju u baštama su listopadne. Oni proizvode grozdove atraktivnog cveća u obliku kugle koji su prirodno zelenkasto-bele boje. Cveće se, međutim, takođe može pojaviti u nijansama od šećerne vate ružičaste, plave i ljubičaste, u zavisnosti od pH vrednosti tla.

11. Cveće bele dalije (dalija)
Cveće bele dalije (dalija)
O tome:
Član porodice biljaka Asteraceae, rod Dahlia trenutno sadrži 42 vrste (i bezbroj sorti i hibrida) zeljastih višegodišnjih biljaka koje su porijeklom iz Centralne Amerike i Meksika.

Dalije su omiljene zbog svojih upadljivih cvetnih glava koje proizvode brojne slojeve šiljastih latica koje se šire iz centra cveta u upečatljivim geometrijskim šarama. Dalije cvetaju u širokom spektru boja i kombinacija boja, uključujući nekoliko sorti sa kremastim nijansama bele.

12. Cveće belog božura (Paeonia)
Cveće belog božura (Paeonia)
O tome:
Jedini rod u porodici biljaka Paeoniaceae, Paeonia je rod koji sadrži sporni broj (između 25 i 40) vrsta cvetnih biljaka koje su poreklom iz zapadne Severne Amerike, Evrope i Azije. Trenutno su 33 vrste božura zvanično prihvaćene u rod.

Božuri su uglavnom zeljaste trajnice, ali rod sadrži i neke koje rastu kao žbunje. Oni proizvode atraktivno lišće i zapanjujuće cvetove koji dolaze u različitim oblicima i varijetetima, uključujući jednostruke, polu-dvostruke (lotos, ruža i hrizantema) i dvostruke (anemone, stotine razmnožavanja, zlatni krug, kruna od hiljadu latica i kuglasta hortenzija) .

13. Bouvardia (Bouvardia)
Belo cveće Bouvardia (Bouvardia)
O tome:
Oko 50 vrsta cvjetnih zimzelenih grmova i biljaka pripada rodu Bouvardia u porodici biljaka Rubiaceae (kafa). Sve vrste, osim one koja raste na jugozapadu Sjedinjenih Država, porijeklom su iz Meksika i Centralne Amerike.

Biljke Bouvardia proizvode delikatne grozdove cveća sa četiri režnja u nijansama žute, ružičaste i crvene, pored bele. Popularno se uzgajaju u zatvorenom prostoru kao kućne biljke ili kao biljke na otvorenom u toplim klimama.

14. Vitlejemska zvezda (Ornithogalum)
Vitlejemska zvezda (Ornithogalum)
O tome:
Poreklom iz južne Afrike, južne Evrope i Kavkaza, Ornithogalum je rod lukovičastih, cvetnih višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asparagaceae (špargla).

Obično se nazivaju Vitlejemska zvezda u vezi sa svetlo-belim cvetovima u obliku zvezda sa šest latica koje biljke proizvode od travnatih grudvica lišća.

15. Steptocarpus (Streptocarpus)
Beli cvetovi steptocarpusa (streptocarpus)
O tome:
Streptocarpus je rod poreklom iz afrotropskog regiona sveta koji pripada porodici biljaka Gesneriaceae. Ime roda potiče od dve grčke reči koje se prevode kao „uvrnuto voće“, opisujući oblik dugih i mršavih plodova nalik na kljove koje biljka proizvodi.

Biljke streptocarpusa imaju centralne rozete velikih, sjajnih i jajastih listova iz kojih se uzdižu mršave stabljike. Na vrhu ovih stabljika, cvetaju blago cevasti cvetovi koji izgledaju slično cvetovima orhideja.

16. Narcis (narcis)
Cveće belog narcisa (narcis)
O tome:
Poreklom iz južne Evrope i severne Afrike, rod Narcisa sadrži oko 50 vrsta cvetnih višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju narcis, jonkuil i narcis. Ovo cveće pripada porodici biljaka Amarillidaceae (amarillis) i skoro je sinonim za proleće jer je među prvima koje cvetaju na početku sezone, a ponekad i početkom zime. Oni proizvode vesele zvezdane cvetove sa istaknutim nosovima u obliku trube u nijansama bele i jarko žute.

17. Osmantus (Osmanthus)
Cveće belog osmantusa (osmantus)
O tome:
Osmantus je rod od oko 30 vrsta cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Oleaceae (masline). Ovo drvenasto grmlje i mala drveća proizvode atraktivno, jajasto lišće boje žalfije i prskanje sitnog, belog cveća ispresecanog listovima duž stabljike biljke, skoro kao grudve snega na granama.

Većina vrsta osmantusa je porijeklom iz istočne Azije. Međutim, postoji nekoliko vrsta koje prirodno rastu na Sumatri, Novoj Kaledoniji i Kavkazu.

18. Peruanski ljiljan (Alstromerija)
Beli peruanski ljiljan (Alstromerija)
O tome:
Poreklom iz Južne Amerike, Alstroemeria je rod od oko 50 vrsta (plus stotine sorti i hibrida) cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Alstroemeriaceae. Uglavnom su dugovečne trajnice i obično se zovu peruanski ljiljan ili ljiljan Inka.

Pored belog, ovo cveće cveta na visokim stabljikama u nijansama ružičaste, crvene, narandžaste, ljubičaste i zelene. Cvetovi imaju mrlje, pruge i mrlje u tamnijim nijansama braon i crne.

19. Mock Orange (Filadelf)
Cveće bele narandže (Filadelfus)
O tome:
Poreklom iz jugoistočne Evrope, Azije, Severne Amerike i Centralne Amerike, Philadelphus je rod od otprilike 60 vrsta cvetnih, uglavnom listopadnih grmova. Rod pripada porodici biljaka Hidrangeaceae.

Biljka je dobila svoje uobičajeno ime, lažna narandžasta, po izgledu i mirisu njenih cvetova. Lepršavi, beli cvetovi sa žutim sredinama jako podsećaju na cvetove narandže i limuna. Takođe emituju slatki, citrusni miris sa blagim podtonom jasmina.

20. Cvet trube (Brugmansija)
Cvet bele trube (Brugmansija)
O tome:
Takođe se obično nazivaju anđeoske trube, cvetovi trube odnose se na sedam vrsta cvetnih biljaka iz roda Brugmansia koji pripadaju porodici biljaka Solanaceae (velenka). Poreklom iz tropskih regiona Južne Amerike, rod sadrži i drvenasto grmlje i drveće koje proizvodi iznenađujuće veliko (između 6 i 20 inča dugačko) cveće u obliku trube koje vise poput ukrasa za božićno drvce iz velikog lišća biljke.

21. Cveće belog lizijanta (Eustoma)
Cveće belog lizijanta (Eustoma)
O tome:
Poreklom iz Južne Amerike, Kariba, Meksika i južnih Sjedinjenih Država, Eustoma je rod od samo tri vrste zeljastih jednogodišnjih cvetnih biljaka iz porodice Gentianaceae (encijan).

Pored lisianthusa, cveće iz roda Eustoma se takođe obično naziva prerijskim encijanom. Oni daju dugačke, vitke stabljike i prelepe cvetove sa cvetovima u obliku vijuga koji su po izgledu skoro slični ruži.

22. Šumski duvan (Nicotiana silvestris)
šumski duvan (Nicotiana silvestris)
O tome:
Nicotiana silvestris je cvetna biljka koja pripada porodici biljaka Solanaceae (velenka). Pored šumskog duvana, uobičajena imena uključuju južnoamerički duvan i duvan koji cveta.

Ove biljke mogu biti dvogodišnje ili višegodišnje, ali višegodišnje sorte su kratkotrajne. Biljke narastu do skoro 5 stopa i proizvode viseće cvetove u obliku cevi koji se otvaraju u široke, bele zvezde na svojim krajevima.

23. Cveće belog kosmosa (kosmos)
Cveće belog kosmosa (kosmos)
O tome:
Kosmos je rod od 36 vrsta zeljastih višegodišnjih cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asteraceae. Većina vrsta kosmosa je poreklom iz Meksika, ali neke se nalaze u delovima severozapadnih Sjedinjenih Država, Centralne Amerike i Južne Amerike.

Imaju vretenaste stabljike nalik na travu i jednako vretenaste listove koji biljkama daju čudan izgled dok se njišu na vetru. Oni daju veselo cveće sa kombinacijom upadljivih zračastih cvetova i centralnih diskovih cvetova. Cveće vrste Cosmos bipinnatus je prirodno belo.

24. Moljac orhideja (Phalaenopsis)
Orhideja belog moljaca (Phalaenopsis)
O tome:
Oko 70 vrsta epifitskih biljaka pripada rodu Phalaenopsis u porodici biljaka Orchidaceae (orhideja). U osnovi, ove biljke proizvode velike, voštane listove u dubokoj nijansi zelene boje. Iz središta ovog lišća rastu dugačke drvenaste stabljike iz kojih cveta nekoliko dugotrajnih, mirisnih cvetova.

Ove biljke se obično nazivaju orhideje moljca ili ih ponekad pominju ime roda. Većina orhideja phalaenopsis je poreklom sa Filipina i Indonezije, ali nekoliko drugih vrsta dolazi iz delova južne Kine, Indije, Malezije, Nove Gvineje i Kvinslenda u Australiji.

25. Meadovsveets (Spiraea)
Bela livada (Spiraea)
O tome:
Između 80 i 100 vrsta drvenastih cvetnih grmova pripada rodu Spiraea u porodici biljaka Rosaceae (ruža). Uobičajeno se nazivaju strmovi ili livade. Ponekad se nazivaju imenom njihovog roda, koje se takođe može pisati kao “spirea”.

Ovi grmovi imaju atraktivno lišće, ali kada su u cvetu, oni su pravi spektakli. Oni proizvode velike metlice, kukuljice ili viseće grozdove cveća koje skoro pokrivaju ceo grm cvetovima. Cvetovi su mali i nejasni zbog brojnih prašnika koji vire iz cvetova.

26. Obična tratinčica (Bellis perennis)
Obična tratinčica (Bellis perennis)
O tome:
Poreklom iz Evrope, Bellis perennis je vrsta višegodišnje zeljaste cvetnice koja, naravno, pripada porodici Asteraceae ili tratinčice. Ova vrsta je tipična tratinčica sa prstenom belih latica oko veselog žutog centra.

Njeni uobičajeni nazivi uključuju daisi, obična tratinčica, engleska tratinčica i tratinčica. Iako vrsta najčešće ima belo cveće, različite sorte cvetaju u nijansama ružičaste, crvene i žute.

27. Bela kala (Zantedeskija)
Cveće belog ljiljana (Zantedeskija)
O tome:
Rod Zantedeschia, koji pripada porodici biljaka Araceae, potiče iz južne Afrike. Sadrži osam vrsta zeljastih, višegodišnjih, cvetnih biljaka koje se obično nazivaju kalama ili arum ljiljanima, iako nisu ni prave kale ni pravi ljiljani.

Izrasli na čvrstim zelenim stabljikama, cvetovi kala su zapravo lažni cvetovi sa cvastim koji se sastoji od upadljivog lopatica koji podseća na zakrivljenu laticu u obliku levka i centralnog, žutog, u obliku prsta. Pet vrsta cveta u beloj, ružičasto-beloj, žućkasto-beloj i/ili krem boji.

28. Beli cvetovi hibiskusa (hibiskus)
Cveće belog hibiskusa (hibiskus)
O tome:
Hibiskus je veliki rod sa nekoliko stotina cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Malvaceae (mallov). Oni prirodno rastu u tropskim, suptropskim i umerenim regionima širom sveta.

Lako se prepoznaju zahvaljujući velikom, upadljivom i egzotičnom cveću koje cveta u raznim vatrenim nijansama. Takođe cvetaju u pastelnim i belim bojama. Neki beli cvetovi hibiskusa imaju čisto bele stigme, dok drugi imaju svetlocrvene, ružičaste ili čak žute koje vire iz centra papirnatih cvetova u obliku trube.

29. Cveće belog amarilisa (Amarilis)
Beli amarilis (Amarilis)
O tome:
Poreklom iz Južne Afrike, rod Amarillis sadrži dve vrste lukovičastih, cvetnih biljaka i pripada porodici biljaka Amarillidaceae. Ovo cveće proizvodi cvetove koji su oblikovani slično kao kod zvezdastih ljiljana. Oni su popularna sijalica za poklon i cvetanje tokom zimskih praznika, zahvaljujući dostupnim belim i crvenim varijantama u odelu Deda Mraza.

30. Bela gerbera Cvetovi tratinčice (gerbera)
Cveće bele gerbere (gerbera)
O tome:
Poreklom iz tropskih regiona Afrike, Gerbera je rod zeljastih višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asteraceae. Daju rozete jajolikog lišća iz kojih se uzdižu jake, blago nejasne stabljike, noseći atraktivne cvetove u obliku tratinčice sa debelim naborima latica i istaknutim, kružnim središtima. Gerbera tratinčice cvetaju u različitim živim nijansama, što ih čini popularnim izborom cvećara. Dostupni su i u pernatoj nijansi bele.

31. Nemesia (Nemesia)
Cveće bele nemezije (nemezija)
O tome:
Unutar porodice biljaka Scrophulariaceae (smokva), rod Nemesia sadrži 64 vrste (pored bezbrojnih sorti i hibrida) i višegodišnjih i jednogodišnjih cvetnih podgrmova koji su poreklom iz Južne Afrike. Oni proizvode grozdove neobičnog cveća koji imaju dve usne latica. Gornja usna ima četiri režnja, a donja dva.

Narastu do visine od oko stopu, popularne su za upotrebu kao ivične biljke u granicama, kao pokrivač tla i u kontejnerima. Pored bele, imaju cveće u nijansama žute, lavande, ljubičaste, ružičaste i narandžaste.

32. Vinter Heath (Erica carnea)
Vinter Heath (Erica carnea)
O tome:
Erica carnea je vrsta cvjetnog, zimzelenog grmlja koja pripada porodici biljaka Ericaceae (heath). Poreklom je iz planinskih regiona istočne, centralne i južne Evrope gde raste na kamenitim padinama ili u šumama koje sadrže četinarsko drveće. Grane nose bodljikave zimzelene iglice i takođe proizvode redove i redove zadivljujućih, visećih cvetova u obliku zvona u nijansama koje se kreću od bele do tamno ružičaste. Druga uobičajena imena uključuju alpsko vresište, prolećno zdravlje i vrijesak koji cveta zimu.

33. Beli cvetovi diantusa (Dianthus)
Cveće belog diantusa (Dianthus)
O tome:
Porodica aceae (ružičaste) sadrži oko 340 vrsta koje su prvenstveno porijeklom iz Azije i Evrope sa izuzetkom nekoliko vrsta koje dolaze iz Afrike i jedne iz arktičkog regiona Sjeverne Amerike. Ovaj rod sadrži i popularne vrste Dianthus plumarius i Dianthus cariophiullus koje su poznate kao ružičaste i karanfile.

Ime roda se prevodi sa grčkog na „Zevsov cvet“. Smatra se da uobičajeno ime, roze, potiče od starog glagolskog oblika roze što znači perforirati i verovatno se odnosi na blago naborane ili cik-cak ivice latica ovog cveća.

34. Cveće belog lala (tulipa)
Cveće belog lala (tulipa)
O tome:
Oko 75 vrsta lukovičastih cvetnih biljaka koje se obično nazivaju tulipani pripadaju rodu Tulipa u porodici biljaka Liliaceae (ljiljan). Iako su lale vekovima naturalizovane i kultivisane u baštama širom sveta, one su zapravo poreklom iz zapadne i centralne Azije. Međutim, oni su se brzo proširili duž veoma korišćenih trgovačkih puteva i na kraju su kultivisani u hiljade sorti i hibrida. Neke popularne vrste belih lala uključuju Tulipa clusiana, Tulipa bifloriformis, Tulipa tukestanica i Tulipa buhseana.

35. Bela japanska glicinija (Visteria floribunda ‘Alba’)
Bela japanska glicinija (Visteria floribunda ‘Alba’)
O tome:
Visteria floribunda ‘Alba’ je zapanjujuća sorta bele glicinije koja, zajedno sa drugim vrstama iz roda Visteria, pripada porodici biljaka Fabaceae (mahunarke). Drvenasta loza sa navikom da se penje, bela japanska glicinija često navija na drveće kako bi proizvela dva metra dugačke, viseće grozdaste grmove delikatnog belog cveća, stvarajući magični prikaz. Ova bela sorta glicinije se čuveno pojavljuje u Giverni, francuskom vrtu Kloda Monea i na Japanskom mostu.

36. Cveće bele ruže (Rosa)
Cveće bele ruže (Rosa)
O tome:
Više od tri stotine vrsta višegodišnjih cvetnih biljaka (plus desetine hiljada sorti) pripada rodu Rosa u porodici biljaka Rosaceae (ruža). Većina vrsta ruža je porijeklom iz Azije. Međutim, postoje i vrste koje prirodno rastu u Severnoj Americi, Evropi i Africi. Sa toliko vrsta i sorti ruža, postoji veliki izbor biljaka i cveća. Neke od najpopularnijih belih ruža uključuju ruže Vendela, ruže Vollerton Old Hall i ruže Desdemona.

37. Lobelia (Lobelia)
bela lobelija (lobelija)
O tome:
Pripada familiji biljaka Campanulaceae, Lobelia je rod od 415 vrsta velikih i malih, jednogodišnjih i višegodišnjih, žbunastih, cvetnih biljaka. Oni prirodno rastu u umerenim, suptropskim i tropskim regionima širom sveta.

Kada cvetaju, cvetovi sa slatkim režnjevima prekrivaju grmlje bojama kao što su nežne nijanse plave i ružičaste pored snežno bele. Obično se koriste kao ukrasne baštenske biljke i odličan su dodatak ivicama, krevetima, pa čak i velikim kontejnerima.

38. Japanska Andromeda (Pieris japonica)
Japanska Andromeda (Pieris japonica)
O tome:
Član porodice biljaka Ericaceae (heath), Pieris japonica je vrsta cvjetnice koja može narasti do 13 stopa. Poreklom je iz planinskih područja istočne Azije. Iako imaju jednostavno lišće, prvo se pojavljuje ili crvene ili bronzane boje pre nego što pređe u duboku nijansu zelene. Ova biljka takođe proizvodi prelepe, viseće grozdove cveća u obliku urne koje se rašire poput prstiju u svetlim nijansama bele, krem i roze.

39. Lupin (Lupinus)
Cveće belog lupina (Lupinus)
O tome:
Član porodice biljaka Fabaceae, rod Lupinus sadrži 199 vrsta zeljastih, uglavnom višegodišnjih, cvetnih biljaka koje su prvenstveno poreklom iz Severne i Južne Amerike, a nekoliko vrsta takođe prirodno raste na Mediteranu i Severnoj Africi.

Cvetovi lupina imaju visoke, kitnjaste grozdaste cvetove koji, pored bele, cvetaju u nijansama plave, ljubičaste i ružičaste. Danas se prvenstveno uzgajaju kao ukrasno cveće u baštama, ali seme lupine koje su mahunarke se hiljadama godina uživa kao hrana u regionima širom sveta.

40. Beli Clematis Clematis (Clematis)
Cveće belog klematisa (klematis)
O tome:
Otprilike 300 vrsta cvetnih biljaka pripada rodu Clematis u porodici biljaka Ranunculaceae (putir). Biljke klematisa su uglavnom drvenaste loze sa navikama penjanja, ali neke vrste rastu kao zeljaste trajnice, a druge kao mali grmovi.

Osim jedne vrste koja je porijeklom iz Britanije, one su prvenstveno porijeklom iz Japana i Kine. Između različitih vrsta, hibrida i sorti, cveće klematisa nudi veliku raznolikost u izgledu. Svi, međutim, pružaju zadivljujuću simetriju i imaju privlačno prisustvo u bašti.

41. Pincashions (Scabiosa)
jastučići za igle (Scabiosa)
O tome:
Član porodice biljaka Caprifoliaceae (orlovi nokti), Scabiosa je rod cveća poreklom iz Azije, Evrope i Afrike. Dok neke vrste imaju uobičajena imena koja uključuju reč “šugav” kao referencu prema nazivu roda, većina vrsta se obično naziva iglastim cvetovima. Ovo ime potiče od izgleda cvetova nalik na jastučiće koje imaju nabrane latice koje okružuju kuglu šiljastih listova i čašica.

42. Uskršnji ljiljan (Lilium longiflorum)
Cveće belog uskršnjeg ljiljana (Lilium longiflorum)
O tome:
Lilium longiflorum je vrsta cvetne biljke koja pripada porodici biljaka Liliaceae (ljiljan). Biljke ljiljana rastu od oko 20 inča do tri stope visoke i imaju tamnozelene stabljike sa dugim, jajastim listovima koji se protežu duž stabljike od osnove do vrha gde cvetaju grupe čisto belih cvetova ljiljana u obliku zvezda. U hrišćanstvu, uskršnji ljiljani se značajno koriste za ukrašavanje crkava i oltara tokom Pashalne sezone jer simbolizuju vaskrsenje Hristovo.

43. Cveće bele begonije (Begonija)
Cveće bele begonije (begonija)
O tome:
Član porodice biljaka Begoniaceae, vrste iz roda Begonia su porijeklom iz tropskih i suptropskih područja Afrike, Azije i Amerike. Sa ukupno 2.002 prihvaćene vrste, najveći je od svih rodova cvetnih biljaka. Cvetovi begonije imaju širok izbor lišća koje se kreće u bojama od tamnozelene do tamnocrvene i cvetova u nijansama ružičaste, žute, narandžaste i crvene. Sa mekanim laticama cveća, bele begonije imaju nijansu od snežno bele do mlečne, tople krem boje.

44. Butterfli Bush (Buddleja)
Buš leptira (Buddleja)
O tome:
Član porodice biljaka Scrophulariaceae (smokva), Buddleja je rod od više od 140 prvenstveno cvetnih grmova (osim nekoliko vrsta koje su klasifikovane kao mala stabla). Poreklom su iz Amerike, Afrike i Azije. Poput vatrometa koji osvetljava noćno nebo, beli grmovi leptira cvetaju sa šiljastim čunjevima malih belih cvetova koji kao da eksplodiraju iz centralnog lisnatog grmlja koji ih proizvodi.

45. Sneg Kilimandžara (Euphorbia leucocephala)
Sneg Kilimandžara (Euphorbia leucocephala)
O tome:
Član porodice biljaka Euphorbiaceae (spurge), Euphorbia leucocephala je vrsta cvetnog grmlja ili malog drveta koje je poreklom iz Meksika i delova Centralne Amerike. Pored snega Kilimandžara, uobičajena imena biljke uključuju belu čipkastu euforbiju, snežni grm, božićni cvet i grm snežne pahulje. Kada cveta, mali, beli cvetovi u potpunosti obuzimaju drvo, čineći da izgleda kao da je prekriveno sveže palim snegom.

46. ​​Cveće bele azaleje (rododendron)
Cveće bele azaleje (rododendron)
O tome:
Poreklom iz Severne Amerike, Evrope i Azije, biljke azaleje su cvetni grmovi koji pripadaju rodu rododendrona u porodici biljaka Ericaceae. Mogu biti zimzelene ili listopadne, a cvetaju u proleće velikim grozdovima lepršavih cvetova u nijansama crvene, ružičaste i bele. Pošto su njihovi cvetovi tako živahni i atraktivni, mnogi gradovi u Sjedinjenim Državama, Japanu, Koreji i Hong Kongu slave festivale azaleje tokom sezone cvetanja.

47. Snovdrop (Galanthus)
Cveće bele pahuljice (galantus)
O tome:
Poreklom iz Evrope i Bliskog istoka, Galanthus je rod od oko 20 vrsta lukovičastih, zeljastih, cvetnih višegodišnjih biljaka. Rod pripada porodici biljaka Amarillidaceae.

Uobičajeno nazvane snežne kapljice, razne vrste ovog cveća cvetaju u ranu zimu, kasnu jesen ili rano proleće. Imaju snežno bele cvetove koji niču iz centralnog šiljka lišća.

Cveće je viseće, ali kada cvet podignete tako da vidite njegovo lice, videćete da ima upečatljivu i jedinstvenu lepotu – posebno za cvet koji inače izgleda prilično prosečno.

48. Beli bombon (Iberis)
Beli Candituft (Iberis)
O tome:
Član porodice biljaka Brassicaceae (senf), Iberis je rod od oko 30 vrsta drvenastih, cvetnih, jednogodišnjih i višegodišnjih, zimzelenih grmova. Poreklom su iz nekoliko regiona Starog sveta, a njihovo zajedničko ime potiče od Kandije, što je prethodni naziv ostrva Krit koje je danas poznato kao Iraklion. Grmovi slatkice su divni u baštama, jer proizvode bujanje cvetova kada su u cvetu. Snežna pahulja (Iberis sempervirens) je posebno lepa opcija.

49. Cveće belog jorgovana (Siringa)
Cveće belog jorgovana (Siringa)
O tome:
Dvanaest vrsta cvetnih biljaka koje se obično nazivaju jorgovanima pripadaju rodu Siringa u porodici biljaka Oleaceae (masline). Ovo drvenasto grmlje i malo drveće su poreklom iz Evrope i Azije. Imaju divno listopadno lišće. Iako su njihovi veliki, konusni grozdovi cvetova relativno kratkotrajni, jorgovani su veoma voljeni i pažljivo negovani zbog svog nepogrešivog, slatkog, klasičnog mirisa. Pored bele, jorgovani cvetaju i u nežnim nijansama roze, lavande, plave.

50. puzavi dren (Cornus canadensis)
puzavi dren (Cornus canadensis)
O tome:
Član porodice biljaka Cornaceae (dren), Cornus canadensis je poreklom iz Severne Amerike i istoka Asia. Cvetna biljka ima naviku sporog, puzavog rasta. Od rizoma proizvodi kratke, zvezdaste rozete lopatolikih listova (visoke četiri do osam inča) iz kojih cvetaju pojedinačni beli cvetovi sa četiri latice. Ovo popularno sezonsko cveće čini atraktivan pokrivač tla za područja u kojima ne planirate da šetate u svojoj bašti. Pored puzavog drena, biljka ima nekoliko uobičajenih imena, uključujući kanadsku bobicu, kuatre-temps, kanadski patuljasti dren i kreker.

51. Belo cveće Ranunculus (Ranunculus)
Belo cveće Ranunculus (Ranunculus)
O tome:
Deo porodice biljaka Ranunculaceae (putir), Ranunculus je rod od oko 600 vrsta uglavnom višegodišnjih, zeljastih, cvetnih biljaka. Neki su vodeni, a drugi kopneni.

Rod sadrži cveće koje se obično naziva vrančićem, ljutikom i kopljanikom, pored cvetova ranunculusa koje popularno koriste cvećari. Imaju lišće sa prstima koji obično formiraju rozetu blizu osnove stabljike biljke. Cveće – posebno kultivisanih hibrida vrste Ranunculus asiaticus – posebno je ukrašeno čvrsto spiralnim vijugama latica.

52. Pasiflora (Passiflora foetida)
Pasiflora (Passiflora foetida)
O tome:
Passiflora foetida je vrsta pasiflore koja pripada porodici biljaka Passifloraceae. Poreklom je iz Južne Amerike, Centralne Amerike, Meksika, jugozapadnih Sjedinjenih Država i Kariba. Cveće je veoma neobično i privlačno, sa izrazitim slojevima cvetova bele zrake i peteljki oko ljubičastih centara. Iako su lepi za posmatranje, njihovi listovi (ako su poremećeni) emituju prilično oštar miris koji je biljci doneo naziv „smrdljiva pasiflora“.

53. Čipka kraljice Ane (Daucus carota)
Čipka kraljice Ane (Daucus carota)
O tome:
Član porodice Apiaceae (šargarepa), Daucus carota je zeljasta cvetna biljka koja je poreklom iz umerenih regiona Starog sveta. Njena uobičajena imena uključuju divlju šargarepu, biskupsku čipku i ptičje gnezdo. Ako se za bilo koju biljku može opisati da ima fine karakteristike, onda je to sigurno to. Listovi čipkanog cveća kraljice Ane su zamršenog oblika kao da su izvezeni, a korimbovi biljke imaju sitne, nežne, bele cvetove koji izgledaju kao čipka. Lišće ima blago svež miris nalik šargarepi.

54. Cveće bele kamelije (kamelija)
Cveće bele kamelije (kamelija)
O tome:
Kamelija je rod malih, cvetajućih, zimzelenih stabala i žbunja koji pripada porodici biljaka Theaceae (čaj). Tačan broj vrsta prihvaćenih u rodu je sporan. Trenutno ih ima između 100 i 300. Sa oko 3.000 hibrida, ovaj rod nudi širok izbor lišća i cveća koje cveta u nijansama bele, ružičaste i crvene. Kamelije su poreklom iz istočne i južne Azije. Uzgajaju se kako zbog lepih cvetova, tako i zbog listova koji se koriste za pravljenje čaja.

55. Tuberoza (Agave amica)
Cveće bele tuberoze (Agave amica)
O tome:
Poreklom iz Meksika, Agave amica je zeljasta, cvetna, višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Asparagaceae (špargle). Biljke rastu iz gomoljastog korenovog sistema i daju visoke, tanke stabljike iz kojih cvetaju konusne grozdaste cvetove u obliku trube.

Cvetovi tuberoze su veoma atraktivni za gajenje u baštama, ali su takođe široko kultivisani zbog svojih esencijalnih ulja jakog mirisa koja se obično koriste za dodavanje cvetnih nota mirisima.

56. Cveće belog floksa (floks)
Cveće belog floksa (floks)
O tome:
Phlok je rod koji sadrži 67 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Polemoniaceae. Osim jedne vrste koja je porijeklom iz Sibira, ostale prirodno rastu u Sjevernoj Americi. Različite vrste floksa imaju različite oblike i različite navike rasta, uključujući uspravne, puzeće i prostirke. Oni proizvode živo zeleno lišće i atraktivno cveće koje je ili skupljeno ili pojedinačno, u zavisnosti od vrste.

57. Slatki alisum (Lobularia maritima)
Slatki alisum (Lobularia maritima)
O tome:
Poreklom iz Mikronezije i mediteranskih regiona, Lobularia maritima je jednogodišnja cvetna biljka koja pripada porodici biljaka Brassicaceae (senf). Biljke su niskog rasta sa dugim, uskim i jako razgranatim stabljikama koje stvaraju grozdove malih belih cvetova oko vrhova grana. Često se sade kao pokrivač zemlje, oko ivica podignutih baštenskih gredica i u visećim korpama jer njihove dugačke grane imaju divnu naviku rasta.

58. Lažna kozja brada (Astilba)
Lažna koza brada (Astilba)
O tome:
Član porodice biljaka Sakifragaceae, Astilbe je rod koji sadrži 18 vrsta cvetnih biljaka koje potiču iz Severne Amerike i Azije. Obično se nazivaju lažna spireja ili lažna kozja brada.

Biljke proizvode grudve gustog, zelenog lišća i istaknute, plamene klasove cveća koje izgledaju kao perje. Takođe cvetaju u nijansama crvene, ružičaste i lavande kao belo i krem. Preferiraju uslove preplavljene vodom, što ih čini odličnim izborom za sadnju u blizini ribnjaka ili u glinenom ili slabo drenirajućem tlu.

59. Cvetovi belog peršuna (Primula vulgaris)
Cvetovi belog peršuna (Primula vulgaris)
O tome:
Poreklom iz Evrope, Afrike i Azije, Primula vulgaris je cvetna biljna vrsta koja pripada porodici biljaka Primulaceae (peršun). Obično se nazivaju peršun, obični peršun ili engleski peršun i imaju rozetu lišća iz koje u rano proleće izlazi nekoliko cvetova. Cvetovi su obično beli i žuti, ali ponekad mogu biti i ružičasti. Japanski peršun je takođe dostupan u belim cvetovima.

60. Đurđevak (Convallaria majalis)
Đurđevak (Convallaria majalis)
O tome:
Convallaria majalis je cvetna biljka koja pripada porodici biljaka Asparagaceae (špargla) i obično se naziva đurđevak. Vrsta je porijeklom iz većeg dijela umjerenih regiona sjeverne hemisfere u Aziji i Evropi. Međutim, smatra se invazivnom vrstom u Severnoj Americi (ne treba je mešati sa Convallaria majalis var. montana koja je poreklom iz Severne Amerike). Ova biljka proizvodi tanke, nežne stabljike iz kojih cvetaju bujne, zvonaste bele cvetove. Imaju sladak miris koji se obično koristi u parfemima.

61. Stefanotis (Stefanotis)
Stefanotis (Stefanotis)
O tome:
Rod Stephanotis sadrži devet vrsta drvenastih, cvetnih loza koje pripadaju porodici biljaka Apocinaceae (dogbane). Njihova izvorna distribucija je prilično raštrkana, a vrste prirodno rastu na mestima uključujući Madagaskar, Japan, Kubu, Maleziju i Borneo. Biljke se često uzgajaju u tropskim baštama ili staklenicima zbog svog atraktivnog, voštanog lišća i intenzivnog mirisa, belih cevastih cvetova.

62. Vodeni isop (Bacopa monnieri)
Vodeni isop (Bacopa monnieri)
O tome:
Član porodice biljaka Plantaginaceae (plantain), Bacopa monnieri raste na svim kontinentima osim na Antarktiku. Ova višegodišnja, puzava, nearomatična biljka. Iako atraktivna, biljka je pomalo neobičnog izgleda sa duguljastim, sočnim listovima i malim belim cvetovima. Biljka je korišćena u tradicijama ajurvedske medicine kao metod za poboljšanje pamćenja i rešavanje drugih bolesti. Međutim, ima neželjene efekte i nije ga odobrila FDA u medicinske svrhe.

63. Bela Anđelonija (Anđelonija)
Cveće bele anđelonije (Angelonija)
O tome:
Oko 30 vrsta zeljastih cvetnica pripada rodu Angelonia u porodici biljaka Plantaginaceae. Većina vrsta je porijeklom iz sjeveroistočnog Brazila, gdje rastu u šumi Caatinga koja je polusušno stanište i sezonsko suva tropska šuma.

Biljke imaju šiljaste listove nalik na koplja i visoke grozdaste cvetove nalik na zmaj koji cvetaju u raznim bojama, uključujući belu. Ukrasne sorte su lepe u baštama, ali zahtevaju tople temperature i mnogo direktne sunčeve svetlosti. Dakle, obavezno ih posadite dalje od senke.

64. Cveće belog perivinka (Vinča)
Cveće belog perivinka (Vinča)
O tome:
Član porodice biljaka Apocinaceae (dogbane), rod Vinča sadrži sedam vrsta grmova i zeljastih biljaka koje proizvode sjajno lišće i cvetove u obliku salvera koji su najčešće plave boje, ali povremeno su i beli.

Obično se zovu perivink (zajedno sa nekoliko vrsta biljaka iz drugih rodova). Poreklom su iz regiona Mediterana i Severne Afrike, ali su uvedeni u nekoliko drugih oblasti. Smatraju se invazivnom vrstom u Sjedinjenim Državama (naročito duž obale Kalifornije), Kanadi, Novom Zelandu i Australiji.

65. Vetrovnjak (Anemona)
vetar (anemona)
O tome:
Poreklom iz suptropskih regiona Severne i Južne Amerike, Afrike, Evrope i Azije, rod Anemone sadrži oko 120 vrsta cvjetnih višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju vjetrovcima. Rod pripada porodici biljaka Ranunculaceae (ljutica).

Oblik cvijeta vjetrovke veoma liči na oblik cvijeta koji većina ljudi crta kada slučajno crta cvijet. Imaju kružno središte koje je okruženo listovima nalik na čašice u beloj, naravno, i raznim drugim svetlim bojama.

66. Cveće bele gardenije (Gardenia)
Cveće bele gardenije (Gardenia)
O tome:
Rod Gardenia sadrži 140 prihvaćenih vrsta cvjetnih zimzelenih grmova i malih stabala koji pripadaju porodici biljaka Rubiaceae (kafa). Poreklom su iz tropskih i suptropskih područja Australije, pacifičkih ostrva, Madagaskara, Afrike i Azije.

Cveće raznih vrsta dolazi u nekoliko oblika, ali većina poprima klasičan oblik vijuga sa snežno belim laticama. (Iako, neke sorte imaju žuto cveće). Oni su cenjeni i široko kultivisani ne samo zbog svoje ukrasne vrednosti već i zbog snažnog, prijatnog cvetnog mirisa koji se često koristi u parfemima.

67. Dren (Cornus)
Cveće belog drena (Cornus)
O tome:

U Evropi, Aziji i Severnoj Americi, rod Cornus sadrži između 30 i 60 vrsta biljaka i pripada porodici biljaka Cornaceae. Vrste su prvenstveno drvenasto listopadno drveće, žbunje i grmlje. Nekoliko vrsta su zeljaste višegodišnje biljke, a neke od vrsta su zimzelene. Svi oni proizvode bele cvetove u proliferaciji dok cvetaju, što ih čini atraktivnim grmljem i drvećem za svaku baštu.

68. Mirni ljiljan (Spathiphillum)
ljiljan mira (Spathiphillum)
O tome:
Član porodice biljaka Araceae (arum), Spathiphillum je rod sa 47 vrsta cvjetnih, zimzelenih, zeljastih, višegodišnjih biljaka koje su porijeklom iz tropskih regiona jugoistočne Azije i Amerike.

Uobičajeno nazvane miroljubivi ljiljani, ove biljke proizvode prelepo, sjajno, zeleno lišće sa velikim listovima koji prskaju iz centra biljke u debelom rafalu. Kada cvetaju, stabljike izbijaju iz unutrašnjosti lišća koje je prekriveno belim lopaticama koje okružuju lopate poput prstiju.

Pored mira, ljiljani mira simbolizuju čistoću, nevinost, simpatiju i prosperitet. Sa svojstvima prečišćavanja vazduha, mirni ljiljani čine divne sobne biljke.

69. Cveće belog jasmina (jasminum)
Cveće belog jasmina (jasminum)
O tome:
Porijeklom iz tropskih i suptropskih područja Okeanije, Australazije, Afrike, Azije i Evrope, oko 200 vrsta cvjetne loze i žbunja pripada rodu Jasminum u porodici biljaka Oleaceae. Rod sadrži i listopadne i zimzelene biljke sa raznim vrstama lišća.

Cvetovi jasmina cvetaju u grozdovima i imaju samo oko jedan inč u prečniku i obično su beli, žuti ili imaju blagu crvenkastu nijansu. Uprkos svojoj maloj veličini, cveće je veoma mirisno. Osim što se uzgaja kao ukrasna biljka, jasmin se takođe koristi u čaju, parfemima i nekoliko kulturnih tradicija.

70. Heliotrop (Heliotropium arborescens ‘Albans’)
Heliotrop (Heliotropium arborescens ‘Albans’)
Poreklom iz severne Južne Amerike, Heliotropium arborescens ‘Albans’ je vrsta cvetne, višegodišnje biljke koja pripada porodici biljaka Boraginaceae (nezaboravne). Ova vrsta tradicionalno ima cvetove lavande ili ljubičaste boje, ali ova sorta je uzgajana da proizvodi snežno bele cvetove. Heliotropi karakterišu grozdovi malih cveća unutar grmljastih, zimzelenih grmova. Njihovo cveće je veoma omiljeno zbog svog slatkog mirisa nalik vaniliji.

71. Lažna djetelina (Okalis triangularis)
Lažna djetelina (Okalis triangularis)
O tome:
Član porodice biljaka Okalidaceae (drveni kiseljak), Okalis triangularis je vrsta cvjetne, višegodišnje biljke koja je porijeklom iz južnih regiona Južne Amerike. Uobičajeno nazvana lažna deteljica, ova biljka ima listove tamnoljubičaste ili zelene boje sa tri listića zbog čega se često meša sa pravom djetelinom.

Biljka proizvodi male bele cvetove u obliku zvezda sa po pet latica i lako se širi kroz gomoljaste rizomatske korenovske sisteme.

72. Vodeni ljiljan (Nimphaeaceae)
lokvanj (Nimphaeaceae)
O tome:
Nimphaeaceae je porodica vodenih cvetnih biljaka. Porodica sadrži pet odvojenih rodova i 70 vrsta biljaka koje se obično nazivaju vodenim ljiljanima. Poreklom su iz tropske, suptropske i umerene klime širom sveta.

Biljke imaju korenje koje se drži u tlu ispod vodenih površina i plutajućeg lišća (koji se obično nazivaju jastučići ljiljana). Šiljate latice u simetričnim aranžmanima formiraju cvetove u obliku čaše ili zdele koje imaju istaknute sredine u upadljivim nijansama koje su u suprotnosti sa primarnom bojom cveća.

Cveće cveta u nekoliko nijansi bele, ružičaste, crvene, ljubičaste, plave, narandžaste i žute.

73. Božićna ruža (Helleborus niger)
Božićna ruža (Helleborus niger)
O tome:
Poreklom iz nekih planinskih regiona Evrope, Helleborus niger je vrsta zimzelene višegodišnje biljke koja pripada porodici biljaka Ranunculaceae. Prilično je otrovan, ali proizvodi prelepe cvetove u obliku zvezda sa snežno belim laticama i svetlo žutim središtima. Pored božićne ruže, ova vrsta se ponekad naziva i crni kumer u odnosu na crno obojeno korenje biljke.

74. Belo cveće Columbine (Akuilegia)
Cveće belog kolumbina (Akvilegija)
O tome:
Poreklom sa velikih nadmorskih visina širom severne hemisfere, Akuilegia je rod od oko 60 do 70 vrsta zeljastih, višegodišnjih biljaka. Cveće Columbine ima karakteristične latice, a hibridi i sorte ovog roda su stvoreni da budu još upečatljivije ukrašeni sa raznobojnim cvastima sa slojevima različitih oblika, tekstura i nijansi u raznim kombinacijama koje sadrže belu. Rodni koloradski plavi kolumbin je državni cvet države Centennial State.

75. Cvetovi bele hajdučke trave (Achillea millefolium)
Cveće bele hajdučke trave (Achillea millefolium)
O tome:
Poreklom iz umerenih regiona severne hemisfere, Achillea millefolium je vrsta zeljaste višegodišnje biljke koja pripada porodica biljaka Asteraceae. Biljke proizvode grozdove sitnih, belih cvetova sa ravnim vrhovima, od kojih svaki ima svoj ravan, disk. Cvetovi su u nijansi od bele do ružičaste i pružaju raznovrsnu upotrebu za divlje životinje, od obloga za ptičja gnezda do hrane za insekte.

Česta pitanja o belom cveću:

Koji je najređi beli cvet?
Holanđanski kaktus lule (Epiphillum okipetalum) se smatra jednim od najređih belih cvetova prvenstveno zbog činjenice da retko cveta, a kada se to dešava samo noću, a cvetovi nestaju pre zore.

Šta simbolizuje belo cveće?
Uopšteno govoreći, belo cveće nosi simboličko značenje nevinosti, čistote i simpatije. Oni pružaju veličanstven i spokojan izgled svakom unutrašnjem ili spoljašnjem vrtu.

Koji je beli cvet najslađeg mirisa?
Neki od najmirisnijih belih cvetova su jasmin, orlovi nokti, lažna narandža, slatki alisum, đurđevak, frezija, klematis, plumerija i jorgovan.

Koji je najlepši beli cvet?
Iako lepota može biti donekle subjektivna, neki od najlepših belih cveća uključuju Mesečevo cveće, Larkspur, Dalije, Božure, Kosmos, Clematis, Ranunculus, Čipku kraljice Ane i Božićnu ružu.

Napravite miran vrt nevinosti i čistoće sa prelepim belim cvećem
Sa brojnim vrstama belog cveća koje cvetaju u skoro svim regionima i klimatskim uslovima sveta, ne postoji nedostatak opcija kada je u pitanju odabir biljaka za vašu baštu na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Iako možda nisu tako upadljivi ili svetli kao druge boje cveća, belo cveće upareno sa nežnim nijansama drugih nijansi može učiniti čuda kada pokušavaju da stvore umirujući i miran dizajn.