Da li je cvece kamelije jestivo

Cvetovi kamelije su zadivljujući cvetovi sa puno prelepog značenja i simbolike. Međutim, cvetovi kamelije imaju i druge iznenađujuće upotrebe. Jedna vrsta kamelije se koristi za proizvodnju čaja. U ovom članku ćemo otkriti da li su cvetovi kamelije jestivi.


Da li je cveće kamelije jestivo?
Iako su biljke kamelije najpoznatije po proizvodnji čaja, cvetovi kamelije su takođe jestivi. Na primer, mogu se koristiti kao ukrasi za salatu ili ukrase za torte. U nekim azijskim zemljama cvetovi kamelije se takođe kisele ili koriste kao povrće.

Camellia sinensis, takođe poznata kao biljka čaja, glavna je vrsta kamelije koja se koristi za pravljenje čaja. U zavisnosti od toga kako se listovi obrađuju, ova vrsta se koristi za proizvodnju crnog čaja, zelenog čaja i oolong čaja.

U japanskoj kuhinji, cvetovi kamelije se koriste za pravljenje deserta koji se zove mochi. Glutinozni pirinač se izlupa u pastu i kombinuje sa vodom, kukuruznim skrobom ili šećerom da bi se napravio kolač od pirinča. Mnogi recepti za mochi koriste lišće i cveće kamelije kao ukrase ili zavijanje.

Cubaki je japanska reč za „kameliju“, tako da se mochi kolači napravljeni od kamelija nazivaju tsubaki-mochi. Ova vrsta mochija je umotana u listove kamelije i sadrži druge sastojke poput paste od slatkog pasulja.

Seme kamelije se može presovati da bi se ekstrahovalo ulje čaja, poznato i kao cubaki ulje. Ovo ulje se koristi za kuvanje ili kao začin za dodavanje slatkoće.

Da li cveće kamelije ima lekovita svojstva?

Cvetovi, listovi i seme kamelije mogu imati nekoliko lekovitih prednosti. Kada se koristi kao ekstrakt lista ili ulje, kamelija sadrži mnogo vitamina, uključujući A, D i E. Listovi kamelije koji se koriste za pravljenje čaja takođe sadrže kofein.

Pružajući kofein i neke antioksidante, kamelija može biti korisna za našu kožu. Ekstrakt kamelije takođe može smanjiti krvni pritisak i nivo holesterola. Neka od jedinjenja u biljkama kamelije, uključujući katehine, mogu čak smanjiti rizik od određenih karcinoma.

Ekstrakt kamelije takođe može smanjiti nivo stresa i anksioznosti. Ovo je uglavnom zbog L-teanina, aminokiseline koja se obično nalazi u zelenom čaju. L-teanin može podstaći mozak da proizvodi dodatni dopamin i serotonin, pomažući nam da se osećamo bolje.

Kako ubrati cveće kamelije

Iako su cvetovi kamelije jestivi, neophodno je odabrati pravo cveće za upotrebu. Uvek birajte cveće koje izgleda zdravo i čisto. Izbegavajte cveće koje pokazuje znake bolesti ili štetočina.

Evo kratkog vodiča za berbu cveća kamelije:

Uverite se da koristite čiste, oštre alate za sečenje kao što su škare. Ovo ograničava rizik od širenja bolesti između biljaka.
Izaberite cveće kamelije koje izgleda čisto i zdravo. Ne berite cveće koje pati od bolesti.
Izrežite tik iznad novog pupoljka da biste omogućili biljci da proizvede više cveća.
Uklonite listove. Zatim okačite cveće negde da se osuši.
Takođe možete ubrati cvetove kamelije koje ćete koristiti kao rezano cveće. Jednostavno uzmite duži rez, skinite lišće i stavite ga u vazu.

Kako ubrati lišće kamelije
Takođe možete uzgajati biljke kamelije da biste proizveli sopstvene listove čaja. Obično to znači uzgajanje Camellia sinensis. Ovi zimzeleni grmovi najbolje rastu u USDA zonama od 6 do 9. Biljkama kamelije treba neko vreme da sazre, tako da berite samo listove sa grmova koji su stari najmanje dve godine.

Evo kratkog vodiča za berbu lišća kamelije:

Uvek koristite čiste, oštre alate za sečenje kako biste sprečili širenje bolesti.
U proleće birajte mlađe listove ili pupoljke. Sakupite samo dva najnovija lista i lisne pupoljke prema vrhovima svake stabljike.
Ostavite ubrano lišće da se osuši. U zavisnosti od toga kako to radite, možete koristiti lišće kamelije za pravljenje crnog, zelenog ili oolong čaja.

Česta pitanja o jestivom cveću kamelije:

Može li se kamelija koristiti za čaj?
Glavna vrsta kamelije koja se koristi za proizvodnju čaja je Camellia sinensis. Međutim, druge vrste se mogu koristiti kao zamena.

Da li je cveće kamelije otrovno za ljude?
Cvetovi kamelije nisu otrovni za ljude. Cvetovi kamelije su jestivi i čine atraktivne ukrase za salatu.

Za šta možete koristiti cveće kamelije?
Kao i čaj, cvetovi kamelije su odlično rezano cveće. Ekstrakt kamelije se takođe može koristiti na koži.

Okončanje
Listovi kamelije su poznati po proizvodnji čaja. Međutim, cvetovi kamelije su takođe jestivi. U Japanu se kamelija često koristi za pravljenje deserta od moči pirinčanih kolača.