Kako presaditi paprat iz ptičjeg gnezda osnovni saveti

Sve što treba da znate o presađivanju paprati iz ptičjeg gnezda kod kuće
Paprati iz ptičjeg gnezda su s razlogom među najpopularnijim kućnim biljkama. Ove divne tropske paprati – formalno poznate kao Asplenium nidus – dobile su ime po rozeti listova u obliku gnezda koji se razvijaju iz njegovog centra. Sami listovi oduševljavaju oko svojom jabukastozelenom nijansom, sjajnim sjajem i naboranim ivicama. Paprati iz ptičjih gnezda je lako uzgajati ako im obezbedite osnovne potrebe, uključujući presađivanje. Evo šta treba da znate o tome kako i kada presaditi paprat iz ptičjeg gnezda.


Presađivanje paprati iz ptičjeg gnezda – najvažnije
Paprati iz ptičjih gnezda rastu sporo i potrebno im je presađivanje svake dve do tri godine. Izaberite novi lonac sa 2 inča većim prečnikom. Presadite u sezoni rasta paprati, proleće ili leto. Uverite se da nova saksija obezbeđuje odgovarajuću drenažu i držite krunu biljke na istom nivou kao u starom kontejneru.

Zašto bi presađivanje paprati iz ptičjeg gnezda moglo biti neophodno

Dozvolite rast
Paprati iz ptičjeg gnezda rastu sporo i imaju tendenciju da preferiraju manji lonac umesto većeg lonca. Ali, kao i sve biljke, A. nidus može na kraju prerasti kontejner bez obzira na vaše napore orezivanja.

Ako paprat iz ptičjeg gnezda naraste prevelika za svoju saksiju, korenje može ispuniti postojeći lonac i postati vidljivo na površini tla. Ako se korenje ostavi da raste predugo, biljke se mogu vezati za koren ili saksiju. U takvim slučajevima, korenje puni kontejner i počinje da traži prostor za širenje. Mogu izaći iz vrha zemlje, proći kroz drenažne rupe, formirati gustu prostirku ili kružiti oko obima lonca.

Koreni koji su previše čvrsto povezani ne mogu uzeti vodu, kiseonik i hranljive materije. A kada korenje ne može da raste, ni stablo i lišće biljke ne mogu da rastu. Presađivanje daje paprati ptičjeg gnezda novi prostor za širenje korena.

Napunite izvor hranljivih materija u vašoj biljci
Presađivanje takođe obezbeđuje vašoj biljci svežu zemlju i nadopunjuje hranljive materije. Vremenom, biljke u saksiji će potrošiti hranljive materije u mešavini zemljišta za saksije. Presađivanje u svežu mešavinu zemljišta koristi zdravlju biljaka. Struktura tla takođe može da se degradira tokom vremena, što dovodi do zbijenih mesta ili previše labavih područja. Presađivanje u novo tlo nudi rešenje.

Ako biljka dobije bolest ili napad štetočina, presađivanje često pomaže u rešavanju problema. Na primer, biljke vezane za koren često pokazuju znake stresa, kao što su nekrotizirajući vrhovi listova, požutjelo lišće, uvenuće ili isušivanje. Presađivanje vam omogućava da olabavite ili isečete čvrsto vezane korene.

Problemi kao što su trulež korena, gljivične gljivice i buđ takođe mogu biti pogoršani zemljištem. Uklanjanje biljaka iz njihovih kontejnera i presađivanje u sveže, čisto zemljište može pomoći u rešavanju problema sa štetočinama i bolestima bez potencijalno štetnih fungicida ili pesticida.

Koliko često paprati iz ptičjeg gnezda treba presađivanje?

Paprati iz ptičjeg gnezda rastu sporo. Obično ih je potrebno presađivati svake dve ili tri godine kao opšte pravilo. Mlađe biljke i nedavno razmnožene paprati iz ptičjih gnezda možda će trebati češće presađivanje.

Naravno, stopa rasta biljke se razlikuje u zavisnosti od uslova okoline. Na primer, biljke koje žive u uslovima slabog osvetljenja mogu da rastu sporije.

Uzmite znake iz vaše biljke kada treba presaditi. Ako vidite znake da se biljka vezuje za koren, verovatno je vreme da pređete u veliki kontejner. Znakovi da će paprati iz ptičjeg gnezda možda trebati presađivanje uključuju:

Koreni koji vire iz drenažnih rupa.
Koreni koji izlaze iz vrha zemlje.
Prilikom podizanja biljke, koreni su čvrsto povezani ili formiraju gustu prostirku.
Usporen rast ne zbog ekoloških razloga.
Paprat izgleda isušen, uprkos redovnom zalivanju.
Listovi sa smeđim, nekrotičnim vrhovima.
Uvenuće ili žutilo.
Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju
Presađivanje opterećuje biljke, tako da je najbolje to učiniti samo kada je potrebno. Pokušajte da presadite paprati iz ptičjih gnezda samo tokom perioda rasta, kada biljke imaju dovoljno energije za oporavak. Vegetacija paprati iz ptičjeg gnezda je u proleće i leto.

Najbolja mešavina tla prilikom presađivanja paprati iz ptičjeg gnezda
Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju paprati iz ptičjeg gnezda
U svom prirodnom staništu, paprati iz ptičjeg gnezda rastu u podmorju i na stablima drveća u tropskim prašumama. To znači da više vole tlo koje je vlažno, dobro drenirano i nikada mokro. Dodavanje amandmana kao što su perlit ili vermikulit može pomoći da se poboljša i drenaža i zadržavanje vlage.

Paprati iz ptičjeg gnezda uspevaju u zemljištu koje je kiselo. Nivo pH od 5,0 do 5,5 je idealan. Dodavanje borove kore vašoj mešavini zemljišta može pomoći u održavanju odgovarajućeg pH.

Ako pravite sopstvenu mešavinu zemlje, uzmite u obzir dva dela treseta, jedan deo borove kore i jedan deo perlita. Ako kupujete zemlju za saksije, mešavina dizajnirana za orhideje može biti dobar izbor.

Koji će mi alati trebati prilikom presađivanja paprati iz ptičjeg gnezda
Proces presađivanja paprati iz ptičjeg gnezda ne zahteva mnogo alata. Međutim, sakupljanje sledećih stavki će olakšati presađivanje:

Novi kontejner
Nova zemlja za saksije
Rukavice
Listovi novina ili cerada za zaštitu površina od zemlje
Zasadite biljke u slučaju da treba da olabavite korenje vezano za saksiju

Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije
Kada birate novi kontejner za paprat vašeg ptičjeg gnezda, izaberite posudu za saksije koja nije veća od 2 inča u prečniku od trenutnog kontejnera i ne više od nekoliko inča dublje.

Mnogi ljudi biraju mnogo veće kontejnere u nadi da će biljke rasti mnogo veće. Ali zatvorene biljke nisu kao zlatne ribice; ne rastu do veličine svojih kontejnera. U stvari, posuda koja je prevelika može izazvati probleme. Koreni ne mogu da dosegnu svu zemlju, tako da mogu ostati vlažni, što dovodi do rasta gljivica ili truleži korena.

Što se tiče vrste kontejnera, najvažnije razmatranje nije od čega je lonac napravljen. Plastika, keramika ili terakota su odlični izbori. Najvažniji faktor je da saksija obezbedi adekvatnu drenažu.

Kako presaditi paprat iz ptičjeg gnezda

Evo kako da presadite paprat iz ptičjeg gnezda:

Uverite se da je vaša biljka zdrava i da je sezona rasta (proleće ili leto)
Prikupite zalihe – novi lonac, nova zemlja, novine ili cerada, rukavice i makaze (opciono)
Širite novine ili ceradu preko radnog prostora
Uhvatite svoju paprat oko rozete na liniji tla i izvucite je iz kontejnera
Lagano protresite da biste uklonili višak zemlje; ako vaša biljka ima bilo kakve bolesti ili štetočine, isperite korenje čistom vodom
Ako su koreni vezani za saksiju, koristite makaze da ih olabavite
Stavite nekoliko inča zemlje za saksije u novi kontejner
Postavite paprat svog ptičjeg gnezda na vrh, osiguravajući da je rozeta na visini koju želite
Napunite zemljom sve dok biljka ne naiđe na tlo na istom nivou kao u originalnom kontejneru
Lagano nabijte tlo da se stabilizuje
Voda štedljivo
Nega posle presađivanja
Presađivanje stresa i šokira biljke, pa pomozite paprati vašeg ptičjeg gnezda da zaraste i oporavi se. Vratite ga na isto mesto na kome je bilo pre presađivanja da biste minimizirali promene životne sredine.

Pridržavajte se redovnog rasporeda zalivanja, dodajući vodu samo kada se zemlja osuši na oko jedan inč. Izbegavajte đubrenje paprati iz ptičjeg gnezda nekoliko nedelja nakon presađivanja.

Ako primetite znake stresa, kao što su uvenuće ili požutelo lišće, dajte biljci vremena da se oporavi pre nego što napravite bilo kakve promene.

Česta pitanja o presađivanju paprati iz ptičjeg gnezda:

Da li treba da natopim paprat iz ptičjeg gnezda pre presađivanja?
Ne morate da natapate paprat svog ptičjeg gnezda pre presađivanja. Umesto toga, lagano ga zalijte nakon presađivanja.

Treba li zaliti paprat iz ptičjeg gnezda odmah nakon presađivanja?
Da, lagano zalijte paprat svog ptičjeg gnezda nakon što je presadite. Zatim izbegavajte ponovo zalivanje dok se zemlja ne osuši na oko jedan inč.

Da li paprati iz ptičjeg gnezda vole velike saksije?
Paprati iz ptičjeg gnezda ne vole velike saksije. Rastu sporo i bolje rade u manjim saksijama nego u prevelikim kontejnerima. Prevelika posuda može otežati korenima biljke da pravilno pristupe vodi, uzrokujući zdravstvene probleme.

Zašto je moja paprat iz ptičjeg gnezda mlohava nakon presađivanja?
Proces presađivanja je stresan za biljke. Oni mogu reagovati tako što će uvenuti ili čak požutiti nakon promene kontejnera. Ostavite im vremena da se oporave i presađuju samo tokom vegetacije, kada imaju više energije da ulože u lečenje.

Da li da zamaglim paprat iz ptičjeg gnezda nakon presađivanja?
Paprati iz ptičjih gnezda su poreklom iz vlažnih, tropskih sredina. Možda ćete zamagliti nakon presađivanja da biste oponašali tropsku vlažnost koju oni preferiraju.

Da li treba da oplodim paprat iz ptičjeg gnezda nakon presađivanja?
Nemojte gnojiti paprat iz ptičjeg gnezda nakon presađivanja; ovo može štetiti biljkama. Ovi spori uzgajivači nisu teški hranitelji i potrebno im je samo jedno razblaženo đubrivo mesečno tokom proleća i leta, pa se pridržavajte redovnog rasporeda hranjenja.

Okončanje

Paprati iz ptičjeg gnezda sporo rastu i u većini slučajeva treba samo presađivanje svake dve do tri godine. Kada dođe vreme za presađivanje, izaberite kontejner koji je oko 2 inča veći u prečniku od originala i ima odgovarajuće rupe za drenažu. Presadite samo u proleće ili leto i koristite dobro drenirajuću kiselu mešavinu zemljišta za najbolje rezultate.