popularnih vrsta hortenzije koje treba uzeti u obzir za vašu letnju baštu

Prelepe sorte hortenzije za uzgoj kod kuće

Ako ste sanjali o raskošnim belim ili plavim cvetovima kao pozadinu u svojoj letnjoj bašti – onda ste verovatno razmišljali da posadite hortenzije ili dve. Ovi izdržljivi listopadni grmovi su odličan izbor za delimično zasjenjene bašte sa bogatim, dobro dreniranim zemljištem. Ako u svojoj bašti imate mesto koje traži hortenziju, nastavite da čitate. Ovo je naša lista svega što treba da znate o sedam najčešćih vrsta hortenzije u SAD.

Uz mnoštvo boja i oblika cveća koje možete izabrati i mnoštvo upotreba i prednosti, lako je pronaći hortenziju koju volite. Osim njihove početne boje cvetanja, nekoliko sorti na ovoj listi čak nudi i boje koje se razvijaju sa godišnjim dobima – cvetne grozdove koji prelaze iz bele u roze, ili tamnozeleno lišće koje postaje crveno u jesen.


Takođe poznate kao francuska, japanska ili snežna hortenzija, hortenzije velikog lista (Hidrangea macrophilla) su popularan izbor među baštovanima širom SAD, posebno u obalnim delovima istočnih država gde kiselo zemljište omogućava jarko plave grozdove cveća. Ove lepotice mogu da narastu od tri do osam stopa u visinu, a prosečno oko četiri stope u širinu.

U današnjem rasadnicima koji vole hortenzije, postoji preko 500 sorti hortenzije Bigleaf podeljenih u dve glavne grupe: hortenzije, koje imaju velike grozdove cvetova nalik snežnoj kugli, i čipkaste kape, koje obično imaju više grozdova sa ravnim vrhom. Bez obzira koju vrstu dobijete, većina hortenzija sa velikim listovima ima slične potrebe u bašti kada su u pitanju svetlost i voda.

Nega hortenzije velikog lista
Generalno, hortenzije velikog lista će cvetati u zonama 5-9 i preferiraju jutarnje sunce, popodnevnu hladovinu i vlažno, dobro drenirajuće tlo. Treba izbegavati mesta za sadnju koja su previše izložena ili suviše vruća i suva.

Čini se da mnoge hortenzije uživaju u delimično osenčenim lokacijama ispod drveća i pored kuća, i redovnom zalivanju između kišnih pljuskova. Takođe možete razmisliti o dodavanju đubriva opšte namene na osnovu vaših hortenzija u mesecima koji prethode njihovom vremenu cvetanja (uglavnom od kasnog proleća do početka leta, što je takođe najbolje vreme da razmislite o presađivanju ili razmnožavanju hortenzija ako želite da proširite svoju kolekciju).

Obrezivanje treba obaviti kada cveće počne da bledi, ali ne prekasno u sezoni. Velikolisne hortenzije počinju da cvetaju za sledeću sezonu krajem leta, pa izbegavajte prekasno obrezivanje ili rizikujete da oštetite potencijal cvetanja sledećeg leta.

Kada je u pitanju hortenzije koje boje možete da uzgajate, sve će zavisiti od pH vrednosti vašeg zemljišta i od toga koliko je aluminijuma prisutno. Za kisela zemljišta (pH 5,5 ili niži) koja sadrže više aluminijuma, cvetovi će često biti plavi. Za neutralnija ili alkalna tla (pH od 7,0 ili više), cvetovi su više ružičasti.

Vredi napomenuti da se hortenzije smatraju toksičnim, pa je mudro nositi par baštenskih rukavica tokom celog procesa.

Druga sorta hortenzije macrophilla, Lacecaps ima različite cvetove, ali veoma slične zahteve za uzgoj. Za razliku od omiljenih hortenzija Snovball, Lacecaps imaju cveće sa ravnim vrhovima koje se sastoje od diska manjih cvetova, ocrtanih većim pljuskovima. Otporne su u zonama 6-9, a mnoge sorte hortenzija mogu dostići visinu od šest stopa (i široku) u zrelosti, a u zavisnosti od vašeg tla – mogu da cvetaju u plavoj, beloj ili ružičastoj boji.

Slično kao i hortenzije snežne kugle, hortenzije Lacecap preferiraju redovno zalivanje u dobro dreniranom zemljištu. Blatnjavo tlo koje drži svoje korenje previše vlažno značiće katastrofu. Najbolje su lokacije sa delimičnim suncem (sa preferencijama za jutarnje sunce). Godišnje đubrenje ranije u sezoni sa izbalansiranom formulom 10-10-10 će pomoći da vaša pertlasta kapica cveta tokom leta, a redovno đubrenje će podstaći cvetanje tokom cele sezone. Za razliku od drugih sorti hortenzija, Lacecaps može da izdrži intenzivnu rezidbu, pa ako imate onu koja nije cvetala nekoliko godina, razmislite o smanjenju za oko ⅓ tokom zimske sezone da biste podstakli svež rast sledeće godine.

Planinska hortenzija
Manja, delikatnija sorta hortenzije, planinske hortenzije (Hidrangea serrata) su porijeklom iz delova Koreje i Japana, otporne su u zonama 6-9, i obično rastu dva do četiri stope visoke i jednako široke. Ove grmolike biljke imaju zaobljen izgled i proizvode cvetove čipkaste kapice u raznim bojama. Verovatno najjedinstveniji kvalitet planinskih hortenzija je njihova sposobnost da menjaju boju tri do četiri puta tokom sezone cvetanja (koja traje od ranog do kasnog leta).

Ova sorta hortenzije takođe preferira delimičnu hladovinu i bogato, vlažno, dobro drenirano tlo. Iako podložan hladnoći, bolje podnose rane prolećne mrazeve od nekih drugih sorti na ovoj listi. Imajući to u vidu, oni cene zdravu prevlaku od malča i cvetaće kontinuiranije ako su mrtvi tokom cele sezone.

Glatka hortenzija
Široko razgranata glatka hortenzija (Hidrangea arborescens) poznata je po svojim kremasto belim cvetovima koji cvetaju skoro neprekidno od ranog leta do jeseni. Otporni u zonama 3-8, ovi grmovi mogu narasti tri do šest stopa visoko, a isto toliko široki.

Glatke hortenzije mogu da izdrže puno sunca, ali će više voleti delimičnu senku u toplijim klimama. Za razliku od drugih hortenzija na ovoj listi, Glatke hortenzije su zapravo relativno tolerantne na sušu i uspevaće na prosečnim, srednjim ili dobro dreniranim zemljištima. Zbog svog punog izgleda, ovi grmovi su odličan izbor za žive ograde i pozadine. Glatke hortenzije rastu na novom drvetu, tako da bi obrezivanje trebalo da se obavi u kasnu zimu ili rano proleće kako bi se podstakao novi rast i cvetanje.

Ova hladno otporna hortenzija je lak izbor za baštovane u zonama 3-8, koji traže pouzdano cvetanje. Hortenzija metlica (hidrangea paniculata) formira velike kupaste čipkaste grozdove cveća i cveta neprekidno od sredine leta do jeseni.

Hortenzija Panicle uživa u punom suncu do delimičnog senka i uspevaće na bogatim, srednje vlažnim, dobro drenirajućim zemljištima. Ova sorta je poznata po hladnoj otpornosti i osigurava oštru zimsku klimu mnogo bolje od drugih vrsta hortenzija. Dodatni bonus ove sorte je njena KSL veličina – sa prosečnim stopama rasta između osam i dvadeset stopa visine i šest do osam stopa široke. Ovaj ogroman rast čini ga lakim izborom za žive ograde i pozadinsko grmlje. Još jedna prednost ove sorte je način na koji se boje njenog lišća i cveća razvijaju tokom sezone – sa cvetovima koji prelaze iz belog u roze, a zeleni listovi postaju crveni u jesen. Hortenzije metlice najbolje se obrezuju u kasnu zimu ili rano proleće, jer se cvetovi pojavljuju na novom rastu na početku svake sezone.

Kao što bi ime sugerisalo, listovi hortenzije hrastovog lista (Hidrangea kuercifolia) jako podsećaju na listove pravog hrasta. Otporna u zonama 5-9, hortenzija Oakleaf nudi skoro konstantan prikaz boje, sa izuzetno velikim konusnim belim cvetovima koji mogu dostići do 12 inča i postati ružičasto-ružičasti na kraju sezone, i tamnozelenim listovima koji se okreću tamno crveno do jeseni. Sama biljka može narasti do šest do osam stopa visoka i isto toliko široka.

Oakleaf hortenzija će rasti na punom suncu ili u delimičnoj senci i preferira kiselo, vlažno, dobro drenirano zemljište. Može da uspeva u suvim uslovima, ali će preferirati delimično senku u toplijim klimama. Ova vrsta hortenzije je takođe stoloniferna – što znači da će se širiti preko horizontalnih izdanaka koji formiraju nove korene i gornji rast. Zbog svojih sposobnosti širenja, ovu sortu hortenzije najbolje je posaditi na spoljnim ivicama vaše bašte ili kao granična biljka na ivici šume. Za manju baštu, uzmite u obzir patuljastu sortu poput „Pee Vee“ koja ima isto veličanstveno lišće u mnogo manjem (obično visokom tri do četiri stope) pakovanju.

Još jedna hortenzija verna svom imenu, penjačka hortenzija (Hidrangea petiolaris), je snažna penjačka sorta koja raste vertikalno i drži se za površine preko svojih vazdušnih korena. Sa sličnim cvetovima kao hortenzija Lacecap (mala u sredini i upadljivija na spoljnim ivicama), ovi mirisni, ravni grozdovi počinju kao zeleno-beli pupoljci i cvetaju u čisto belo cvetove na bogatim, tamnozelenim listovima.

Otporne u zonama 4-9, ove penjajuće trajnice uživaju u punoj hladovini i bogatom, dobro dreniranom tlu. Mogu tolerisati puno sunca ako se može obezbediti konstantna vlaga. Kada se dobije adekvatna površina za penjanje (kao što je strana zgrade ili velika rešetka), penjačka hortenzija može da dostigne visinu od 30-40 stopa i širinu od pet do šest stopa. Za razliku od drugih sorti, hortenzija penjačica ne zahteva godišnje orezivanje, osim kada je potrebno za kontrolu pravca njenog penjanja. Ako želite da ga orezujete, uradite to odmah nakon što cvetovi počnu da blede.

Popularne vrste hortenzija – poslednja reč
Sa toliko različitih sorti hortenzije koje možete izabrati, može biti teško znati koja je prava za vašu baštu. Najbolji način da odaberete svoju savršenu hortenziju je odabir sorte koja će biti najsrećnija u vašoj zoni rasta i ona koja će raditi u okruženju koje pruža vaša bašta. Imajte na umu da će boje cvetanja varirati u zavisnosti od stanja vašeg tla, a hortenzije sa istočne obale sa plavim cvetovima možda neće biti dostupne na manje kiselim zapadnim zemljištima. Bez obzira na boje koje proizvodi, dobro postavljena hortenzija će sigurno obezbediti savršenu pozadinu ili graničnu ogradu za skoro svaku baštu – posebno ako možete da obezbedite svetlost i vodu koja joj je potrebna za napredovanje!

Da biste duže uživali u plodovima svog rada, pogledajte naše najvažnije vodič za sušenje i čuvanje cveća hortenzije i kako seći hortenzije za aranžiranje vaze ili buketa.