Objašnjeno različitih vrsta cveća Dalije

Sve što treba da znate o oblicima cveta dalije i najpopularnijim sortama za uzgoj kod kuće

Mnogo je vrsta cveća dalija teško pobediti kada je u pitanju raznolikost boja, veličina i oblika u bašti. Cvetovi ovih cvetova koji se lako uzgajaju dolaze u nečemu što se čini kao beskonačan raspon, od tamno grimizno crvene do snežno bele, kremasto ružičaste do sunčano žute, kraljevsko ljubičaste do jedva crne, sa mnoštvom boja između. Neki čak proizvode cvetove u više nijansi, sa dvobojnim ili šarenim laticama.

Sa 70.000 imenovanih sorti (koji rastu od 10 inča do šest stopa visine) vaš izbor je gotovo beskrajan. Ali raznolikost dalija je više od boje; ove popularne višegodišnje biljke takođe rastu u širokom spektru oblika i nude bogatu simboličku vrednost pored mnoštva upotreba i prednosti. Od lepršavih pompona do pojedinačnih cvetova nalik na orhideje do masivnih cvetova na tanjiru, dekorativna dalija dodaje pravu dugu oblika, veličina i boja vašoj bašti.

Čitajte dalje da biste saznali više o mnogim vrstama cveća dalija.


O dalijama
Cveće iz roda Dahlia su gomoljaste biljke koje rastu u 42 vrste i gotovo bezbroj hibrida. Dalije pripadaju porodici Asteraceae, grupi cvetnih biljaka koje takođe uključuju popularne baštenske omiljene biljke kao što su cinije, tratinčice i hrizanteme.

Poreklom iz planinskih regiona Centralne i Južne Amerike, dalije su nacionalni cvet Meksika. U početku su se uzgajali kao prehrambeni usevi zahvaljujući (jestivim) gomoljastim korenima.

Danas su dalije popularno pejzažno cveće širom sveta. Uzgajaju se kao zimsko otporne trajnice u USDA zonama otpornosti od 8 do 11, nežne trajnice u USDA zonama 6 i 7 i kao jednogodišnje biljke u hladnijim klimama. Imaće koristi od redovnog đubrenja, bogatog i dobro drenirajućeg zemljišta, čestog zalivanja i potrebno im je najmanje 6 do 8 sati punog sunca svakog dana da bi uspeli.

Dalije imaju dug period rasta, kao i dugu sezonu cvetanja. Većina sorti cveta od leta do jeseni, do cvetanja je potrebno oko dva meseca. Neki mogu da cvetaju tokom septembra i oktobra.

Istorija i poreklo vrsta cvetova dalija

Kada je Španija izvršila invaziju na Latinsku Ameriku 1500-ih, konkvistadori su otkrili ono što je sada poznato kao dalija (D. imperialis), jednocvetnu vrstu koja naraste do 20 stopa visoko. Asteci iz Meksika i Gvatemale koristili su šuplje stabljike akocota nalik na deblo da nose vodu.

U 18. veku španski botaničari su vratili krtole u ​​Evropu. U početku su se biljke uzgajale zbog jestivog korena, baš kao što su vekovima bile u Latinskoj Americi. Ali ubrzo su uzgajivači počeli da se igraju sa biljkama i razvili nekoliko različitih oblika, kao što su sorte i boje sa dvostrukim cvetanjem.

Do 1900-ih, nove sorte kao što je D. juarezii su bile popularne, a desetine hiljada hibrida su razvijene tokom narednih decenija. Danas postoji oko 70.000 imenovanih sorti dalija.

Popularne vrste dalija za uzgoj kod kuće
Američko društvo dalija (ADS) kategoriše dalije po veličini, boji i obliku. Veličine cvetova se veoma razlikuju, u rasponu od AA (10 inča u prečniku ili više) do MS (2 inča ili manje u prečniku).

Kategorije ADS boja obuhvataju belu, žutu, narandžastu, roze, tamno roze, crvenu, lavanda, ljubičastu i crnu, svetlu mešavinu (mešavina nežnijih pastela), bronzanu, plamenu, tamnu mešavinu, raznobojnu (dve ili više boja u tačkama, prskanja ili pruge) i dvobojne (dve boje sa jasnim razdvajanjem).

Konačno, ADS takođe označava 20 različitih oblika. Hajde da pogledamo neke od najpopularnijih sorti dalija koje možete uzgajati u sopstvenoj bašti.

Formalne dekorativne dalije su nazvane po svojim ravnomerno raspoređenim i pravilno postavljenim laticama, takođe poznatim kao „zrakasti cvetovi“. Latice su dvostruke i guste, sa tendencijom blagog zavoja prema stabljici cveta. Rubovi latica se mogu lagano kotrljati napred (delimično evolventni) ili blago unazad (delimično zakrenuti).

Popularne vrste formalnih dekorativnih dalija uključuju:

„Eveline“ ima snežno belo cveće sa ivicom lavande i sezonu cvetanja koja traje od jula do mraza.
‘Hillcrest Firecrest’ ima srednje velike, dvobojne žute i crvene cvetove.
„Kelvin Floodlight“: Dalija za jelo sa cvetovima limuna i blago zašiljenim laticama.
‘Rothesai Reveller’: Cvet srednje veličine koji naraste do 3 stope sa ljubičastim i belim laticama.
‘Barbari Sultan’ ima male cvetove sa tamno ružičastim do crvenim laticama.

Neformalni dekorativni

Neformalne dekorativne dalije liče na formalne dekorativne, ali njihove latice nisu ravnomerno i pravilno raspoređene. Latice mogu biti ravne, uvijene, uvijene, talasaste i delimično okrenute. Nepravilan razmak između cvetova zraka daje im neformalan izgled.

Popularne sorte

Neformalne dekorativne dalije uključuju:

„Cafe au Lait“: Veoma popularna i fotogenična dalija za jelo sa zadivljujućim cvetovima od 10 inča kremasto rumenila, breskve ili bež.
‘Crazi Love’ je dalija srednje veličine sa belim laticama oko žutog centra, cvetovi zraka imaju tanku ljubičastu ivicu.
„Gittovo savršenstvo“ se može pohvaliti ogromnim, bledo ružičastim cvetovima koji blede do bele sredine na vrhu stabljika visokih 4 metra.
„Lavirint“: Dalija na tanjiru sa živopisnim laticama breskve, roze i korala u dve boje.
Neformalne dekorativne dalije ‘Thomas Edison’ imaju ljubičasto cveće od 8 inča koje obilno cveta.

Polu-kaktus
Polu-kaktus dalije su poznate po laticama koje su ravne u svojoj osnovi, a zatim se okreću manje od polovine svoje dužine. Latice mogu biti ravne, zakrivljene ili zakrivljene. Polu-kaktus dalije imaju dvostruko cvetanje.

Popularne vrste polu-kaktusa dalija uključuju:

„Blek Džek“ ima veliki cvet od 8 inča sa šiljastim, tamnocrvenim cvetovima oko skoro crnog srca.
‘Inca Dambuster’: Džinovski, žuti polu-kaktus koji dostiže do 10 inča u prečniku.
„Pravi“: Naraste do 44 inča u visinu sa srednjim belim cvetovima sa dramatičnim ljubičastim vrhovima.
„Veston Stardust“ je nagrađivani minijaturni polu-kaktus sa zadivljujućim crvenim do žutim laticama.
Straight Cactus
Straight Cactus
Latice su okretne više od polovine svoje dužine, stvarajući gotovo „bodljasti“ izgled. Cvetovi zraka mogu biti ravni, gotovo ravni, šiljasti ili zakrivljeni. Izlaze iz cvetne glavice u svim pravcima. Pošto su latice valjane, ne sakupljaju vodu; to znači da imaju manju težinu i da im možda neće biti potrebno ulaganje.

Popularne ravne kaktusne dalije uključuju:

‘Bora Bora’: Jarko ružičaste latice koje blede do žute u sredini.
„Karma Sangria“ ima losos i žute latice na cvetu od 6 inča.
„Mingus Randi“: Ogromna sorta tanjira za večeru koja proizvodi lavandu i belo cveće.
‘Tu Tu’ je novija sorta sa šiljastim, dvostrukim, čistim belim laticama.

Kao i ravna kaktusna dalija, zakrivljeni kaktus takođe ima latice koje se kotrljaju više od polovine svoje dužine. Većina izgleda potpuno umotana, od osnove do šiljastog vrha. Međutim, latice se takođe savijaju prema unutra prema centru cveta.

Popularne sorte zakrivljenih kaktusa dalija uključuju:

„Bed Head“ ima male cvetove od 4 inča u privlačnoj koralnoj nijansi breskve.
„Hej mama“: Džinovske cvetne glave od 10 inča sa snežno belim laticama.
„Čovek iz džungle“ je visok do 6 stopa i ima tamnocrvene cvetne glave od 7 inča.
„Northlake Heritage“ ima blede, limun žute latice koje se okreću za skoro 90 stepeni za jedinstven izgled.

Lacinirane dalije su nazvane po rascepu, ili lacinaciji, koja se nalazi na kraju svake latice. Ovo im daje naborani izgled, kao da su isečeni ružičastim makazama. Latice su jednoliko raspoređene i mogu biti evolventne ili zaokrenute.

Popularne vrste laciniatnih dalija uključuju:

‘Mirtle’s Folli’: Ove neobične dalije imaju ružičaste, žute i narandžaste latice koje su toliko uske da se uvijaju, čineći da izgledaju pahuljasto.
„Northlake Pride“ ima izuzetno uske, jarko crvene latice koje stvaraju privlačan šiljasti izgled.
‘Omega’ je dalija za jelo sa ružičastim i žutim laticama koje se uvijaju i vrte.
„Urchin“ ima tamnocrvenu do ljubičastu nijansu i bodljikave latice koje ga čine da liči na morsko stvorenje po kome je dobio ime.

Lopta

Nije iznenađujuće što loptaste dalije cvetaju u obliku kugle – iako neke sorte mogu imati blago spljošteno lice – i imaju potpuno dvostruke cvetove. Latice obično rastu spiralno i mogu imati tupe, udubljene ili zaobljene ivice. Rai cvetovi mogu biti uglavnom evolventni tokom većeg dela svoje dužine ili potpuno evolventni na polovini svoje dužine.

Popularne sorte dalija uključuju:

„Ejmi pećina“: Ova dalija ima tamnocrveno-ljubičaste latice, obrubljene u koncentričnim krugovima na cvetnoj glavi od 6 inča.
„Bonanza“ se može pohvaliti raskošnim tonovima maline i breskve oko duboko kestenjaste sredine.
‘Dren’ ima cveće široke 4 inča sa ljupkim, trešnje-crvenim laticama raspoređenim u uredno spiralnim krugovima.
‘Franz Kafka’: Ova nagrađivana dalija nudi cvetove od 3 inča u tamno ružičastom uzorku saća koji izgleda skoro geometrijski.
„Vine Eied Jill“ je manja biljka sa minijaturnim loptastim cvetovima, sa čvrsto zbijenim laticama koje se kreću od najbledoroze do najdublje bordo u srcu.

Minijaturna lopta

Minijaturna loptasta dalija se takođe može pohvaliti sfernim, potpuno duplim cvetovima poput većeg tipa kugle. Latice mogu biti udubljene, okrugle ili tupe i mogu biti delimično ili potpuno evolventne. Oni se razlikuju po veličini; minijaturne kuglaste dalije su manje od svojih većih rođaka.

Popularne sorte minijaturnih loptastih dalija uključuju:

„Aurorin poljubac“ vrtu dodaje najtamniju crvenu boju, sa malim okruglim cvetovima na visokim stabljikama.
‘Charlotte Bateson’: Ova minijaturna loptasta dalija ima bogate ružičaste latice, savršeno raspoređene u koncentričnim krugovima
Dalije ‘Dovnham Roial’ cvetaju u neobičnoj mešavini tamnoružičaste i ljubičaste boje koja čini da mali cvetovi izgledaju skoro prelivajuće.
„Ruskin Tangerine“ donosi najdesnija narandžasta, cveće od 2,5 inča do sredine cvetnog kreveta.
‘Riecroft Iellov Orb’: 3-inčne kuglice sunčano žute boje cvetaju od leta do jeseni.

Pompon

Kao loptaste dalije, pomponi imaju potpuno duple cvetne glave. Međutim, oni su još više globularnog oblika i manje veličine na samo oko 2 inča. Latice pompona mogu biti delimično evolventne celom dužinom ili potpuno evolventne više od polovine svoje dužine.

Popularne vrste pompon dalija uključuju:

‘Gillvood Violet’: Ova sorta donosi nagoveštaj ljubičaste i lavande u baštenski krevet sa 2-inčnim sferičnim cvetovima i tamnim lišćem.
„Martinovo žuto“ ima svetlo žuto cveće od 2 inča koje bledi u limun žuto na ivicama na vrhu stabljika visokih 3 metra.
„Gospođa Kenedi“ ima veće cvetove od mnogih sorti pompona i nudi briljantne narandžasto-žute tonove sa skoro ružičastim središtem.
‘Noreen’ ima svetloružičaste latice koje blede do skoro bele na vrhovima i pun, okrugao izgled.
„Pensford Marion“: Ova sorta ima male, tamnocrveno-ružičaste cvetove koji podsećaju na nijansu maline.

Stellar

Zvezdane dalije su potpuno dvostruke i karakterišu ih stepenaste razlike između nezrelih i zrelih cvetova. Nezreli cvetovi lukova su uski i delimično evolventni, a cvetovi koji sazrevaju postepeno postaju evolventniji, sve sa blagim zakrivljenjem prema stabljici. Proporcija je takođe ključna, sa idealnom dubinom koja je veća od 2/3 do 1/2 prečnika.

Popularne sorte zvezdanih dalija uključuju:

„Allovai Candi“ ima bebi roze cvetove, što ih čini omiljenim za svadbene zabave i bebe.
‘Camano Pet’: Ova mala, zvezdana dalija ima cveće od 4 inča sa žutim laticama i narandžasto-ružičastim rubovima.
„Felida Stars and Stripes“ je upadljiva, dvobojna dalija sa dramatičnim crvenim i belim laticama.
„Gitt’s Crazi“ ima veliko cveće od 7 inča u zadivljujućim nijansama zlata i fuksije.
„Irski pinvheel“ ima snažno zakrivljene zlatne latice koje se produbljuju do trešnje crvene sredine.

Lokvanj

Dvostruki cvetovi lokvanja i simetrično postavljanje, dalije lokvanja izgledaju ravno sa strane. Četiri do sedam redova cvetova spoljašnjih zraka okružuju zatvoreni centar u obliku kupole. Latice su obično široke, ravne ili blago zaobljene i često zakrivljene do dubine od oko jedne trećine prečnika cveta.

Popularne vrste dalija lokvanja uključuju:

„Creme de Cassis“ je zapanjujuća sorta sa dubokim bordo centrom, okružena ravnim, širokim svetlo ružičastim laticama.
„Firepot“ nudi jarke boje, sa neobičnim dvobojnim laticama sunčano narandžaste i vatrene crveno-narandžaste.
„Gerrie Hoeck“: Ova popularna dalija je omiljena zbog svog tropskog cveća i tamno ružičaste nijanse.
Dalije lokvanja „Happi Butterfli“ imaju vesele, puterasto žute latice prošarane upadljivom bordo.
‘Pearl of Heemstede’ ima srebrno-ružičasto cveće od 8 inča koje je u kontrastu sa njegovim tamnozelenim lišćem.

Božur

Za razliku od dalija lokvanja, dalije božura imaju otvoren centar i cvetaju jednokratno. Takođe imaju dva ili više prstenova latica oko diska sitnih cvetova u obliku cevi. Latice koje rastu oko diska često su uvijene, uvijene, male ili na neki drugi način nepravilnog oblika.

Popularne sorte dalija od božura uključuju:

„Biskup od Kenterberija“: Nudi prskanje magenta cveća koje cveta kasno u leto.
„Bishop of Llandaf“ je klasična sorta koja se može pohvaliti svetlim, kardinalno crvenim laticama na vrhu lišća tako tamnim da skoro izgleda crno.
„Biskup Oksforda“ takođe ima duboko, tamno lišće, ali je prekriveno veselim bakrenim cvetovima narandže.
„Fascinacija“: Ova dalija božura je polu-dvostruka sorta sa svetlo ružičastom nijansom i zeleno-ljubičastim lišćem.
‘Valtzing Mathilda’: Dobitnik nagrade sa ljubičastim lišćem i cvećem od 4 inča koji se kreće od crvene i narandžaste do žute i korala.
Anemone
Anemone
Dalije anemone mogu se identifikovati po redovima (obično ravnih) latica koje okružuju centralni disk sa gustim laticama. Disk je napravljen od čvrsto zbijenih, šarenih, cevastih latica koje rastu u obliku kupole koji podseća na jastučić za igle.

Popularne sorte anemonskih dalija uključuju:

‘Boogie Voogie’ se može pohvaliti jarko narandžasto-žutim jastučićem za igle, okružen srećnim ružičastim i ljubičastim spoljnim laticama.
„Ivica radosti“: Blago zašiljene, bledo ružičaste latice okružuju dublji centar za dramatičan kontrast.
„Paso Doble“ ima žuti centar okružen belim laticama i podseća na sunčano jaje sa strane ili prolećni narcis.
‘Ljubičasta izmaglica’: cveta kasnog leta sa svetlom magenta, 6-inčnim cvetovima.
„Potpuno mandarina“: Jarko narandžasti cvetovi okružuju ružičasti jastučić, sve na vrhu čvrste stabljike.

Dalija ima jedan red ravnih ili blago zaobljenih latica. Manji prsten petaloida, manji od polovine dužine spoljašnjih latica, prstenuje centralni disk.

Popularne vrste kolareta dalija uključuju:

„Meri Evelin“ dodaje dramu vrtu sa jako kontrastnim prstenovima bordo, bele i žute boje.
‘Noćni leptir’: Još jedna upečatljiva celaret, ova dalija ima jarko crvene spoljne latice oko prstena bele boje sa ružičastim prugama.
‘Puh’ je nazvan po voljenom medvedu, sa prstenovima jarko žutih i narandžastih nijansi.
„Teesbroke Audrei“: Nežne pastelne ružičaste boje okružuju unutrašnji sloj snežnih latica oko centralnog prstena sunčano žute boje.
„Tvining’s Vhite Chocolate“ nudi raskošne bele cvetove oko kremastog prstena latica sa resama.

Jedno

Pojedinačne dalije imaju usamljeni red latica koji okružuju disk čvrsto zbijenih latica. Ova vrsta dalija ima zračne cvetove koji leže ravno i ravnomerno su raspoređeni oko centralnog diska. Latice se mogu preklapati, a boje se često koncentrišu prema centru.

Popularne sorte pojedinačnih dalija uključuju:

„Bright Eies“ sadrži živopisne magenta latice koje okružuju jarko žute centre, sa uspravnim prašnicima koji privlače oprašivače.
„Hadrijanov zalazak sunca“ je kompaktna sorta sa koralnim, bronzanim i narandžastim cvetovima na tamno ljubičastom lišću.
„Meksička zvezda“: Duboke bordo latice okružuju zlatno žuti centar, ispunjavajući vazduh bogatim mirisom.
„Sunčanica“: Mala dalija za prednji deo granice, sa svetlo žutim do narandžastim cvetovima iznad lišća nalik paprati.

Mingonske pojedinačne dalije imaju iste karakteristike kao i pojedinačne dalije – jedan red latica koje okružuju disk – ali imaju manji prečnik. Pojedinačni cvetovi minjona rastu do prečnika od 2 inča ili manje.

Popularne vrste mignon pojedinačnih dalija uključuju:

„G. Dalije F. Hemerika proizvode bakarne cvetove sa žutim centralnim diskom od leta do jeseni.
„Pulp Fiction“ ima jarko crvene cvetove na vrhu tamnoljubičastog lišća i dostiže samo oko metar visine.
„Scura“: proizvodi privlačne cvetove mandarine sa dubokim narandžastim središtem; cvetovi su samo oko inča u prečniku.
„Sunčanica“ ima maslačne zlatne latice koje se produbljuju u narandžasto i tamno lišće nalik paprati.

Orhideja
Dalije orhideja imaju jedan red (jednostruki) ili dva reda (dvostruki) pravilno raspoređenih latica oko centralnog diska. Najmanje 2/3 dužine latice je delimično evolventna, a 1/3 dužine je potpuno evolventna. Latice se mogu preklapati.

Popularne vrste orhideja dalija uključuju:

„Honka Fragile“ ima jedan red belih, skoro potpuno uvijenih latica sa veoma finom crvenom ivicom.
„Honka crvena“: Ova elegantna dalija ima jedan red duboko uvijenih crvenih latica, stvarajući cvet u obliku zvezde oko jarko žutog centralnog diska.
‘Jescot Julie’ se može pohvaliti 6-inčnim narandžastim cvetovima sa dubljom, tamnijom donjom stranom.
„Ružičasta žirafa“: Ovaj dobitnik nagrade ima dva reda bledo ružičastih latica koje se izvijaju kako bi pokazale svoju tamno ružičastu donju stranu.
Orchette
Orchette
Orchette dalije kombinuju karakteristike orhideja i ovratnika. Kao i kod dalija orhideja, 2/3 dužine latice orkete je delimično evolventna, dok je 1/3 dužine potpuno evolventna. Kao i okovratnici, orketa ima centralni disk sa petaloidnim prstenom.

Popularne sorte orchet dahlia uključuju:

„Božićna zvezda“ ima svečane crvene latice koje se izvijaju i pokazuju bele donje strane, oko belih latica.
‘Rae Ann’s Antares’: ima kovitlace ljubičaste i bele oko snežnog prstena latica.
‘Rae Ann’s Volunteer’ izgleda kao bela zvezda, sa žutim diskom uokvirenim cvetićima kremastih zraka ili čisto belim.
‘Verone’s Ele’ upada u oči sa tamno ružičastim laticama oko maslasto žutog centralnog prstena naboranih latica.
„Jutarnja zvezda Verone“: osvetljava baštu u sumrak šiljastim cvetovima zvezdastih zraka koji okružuju bele latice.
Novelti Open
Novelti Open
Nove otvorene dalije se ne uklapaju uredno ni u jednu drugu ADS klasifikaciju. Mogu imati različite karakteristike, ali se mogu identifikovati po otvorenom, vidljivom centralnom disku.

Popularne vrste novih otvorenih dalija uključuju:

„Cvet jabuke“ traže svadbeni cvećari zbog njegovih mekih, breskvastih tonova rumenila koji blede u kremastu kremu.
„Tatin favorit“: Divne ljubičaste latice sa zaobljenim ivicama okružuju ogromne centralne diskove sa zlatnim flekama.
„Hi Zizzle“ ima duboke cvetove zraka lavande i natečeni, naborani centar u privlačnim zlatnim tonovima i tonovima maline.
„Rok zvezda“ je zasićena bojom zahvaljujući sjajnim laticama brusnice i ljubičaste boje.

Novitet potpuno duplo

Kao što njihovo ime sugeriše, novost u potpunosti duplo se takođe ne uklapa uredno u druge kategorije ADS obrazaca. Međutim, ove dalije imaju potpuno dvostruki centar.

Popularne novine potpuno dvostruke sorte uključuju:

„Akita“ proizvodi cveće od 8 do 10 inča sa žutim, zlatnim, bronzanim i tamnocrvenim prugama.
„Bloomkuist Pincushion“: raskošne ljubičaste latice obimnog izgleda.
„Platinum Blonde“ imaju dvostruke bele cvetove koji okružuju nejasni, pahuljasti centar kreme od putera.
‘Polka’: Redovi belih latica prošaranih prstenom brusnice okružuju žuti petaloid u sredini cveta.

Okončanje

Sa toliko izbora – skoro 70.000, tačnije – sorte dalija dolaze u skoro beskonačnom rasponu veličina, oblika i boja. Većina je relativno laka za uzgoj, što čini dalije odličnim izborom za sve koji sanjaju o duginim bojama u bašti.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za sečenje cveća dalija za aranžman vaze ili buketa.