Kako orezati drveće citrusa u zatvorenom prostoru osnovni saveti

Sve što treba da znate o tome kada i kako da obrezujete stablo citrusa u zatvorenom prostoru

Bez obzira da li uzgajate Meierovo drvo limuna u svojoj dnevnoj sobi ili kumkvat u svojoj kancelariji, obrezivanje je suštinski deo održavanja vašeg unutrašnjeg drveta citrusa zdravim i uživanja u svim njegovim prednostima. Iako obrezivanje može izgledati kao zastrašujući zadatak, prilično je jednostavno. Pokrićemo sve što treba da znate o tome kada, zašto i kako da obrezujete stabla citrusa u zatvorenom prostoru.


Obrezivanje stabala citrusa i voća u zatvorenom prostoru – najvažnije
Obrezivanje stabala citrusa u zatvorenom prostoru stvara pravilan oblik drveta i poboljšava zdravlje biljaka. Najbolje vreme za obrezivanje drveta je kasna zima ili rano proleće nakon što ste ubrali plodove. Uvek koristite oštre i dezinficirane alate i nikada ne uklanjajte više od 25% drveta odjednom.

Obrezivanje i zdravlje biljaka

Dok će većina stabala preživeti bez rezidbe, selektivno uklanjanje grana i stabljika će poboljšati zdravlje i rast biljaka. Obrezivanje pomaže u razvoju pravilnog oblika stabla koji povećava zdravlje biljaka.

Tačnije, obrezivanje:

Stvara pravilan oblik drveta
Pomaže u održavanju željene veličine drveta
Omogućava povećan protok vazduha
Omogućava bolji prodor svetlosti
Olakšava berbu
Podstiče proizvodnju novog rasta
Očekivanja rasta
Rast stabala citrusa u zatvorenom prostoru zavisi od vrste drveta, kao i od životne sredine.

Većina stabala citrusa u zatvorenom prostoru su patuljaste sorte koje retko rastu iznad šest stopa kada se posade u zatvorenom prostoru u saksiji.

Brzina rasta zavisi od faktora okoline, uključujući temperaturu, sunčevu svetlost, vodu, zemljište i đubrivo. Generalno, stabla citrusa u zatvorenom prostoru rastu manje od stope godišnje.

Da li su sve vrste stabala citrusa u zatvorenom prostoru pogodne za obrezivanje?

Da, sve vrste stabala citrusa u zatvorenom prostoru mogu imati koristi od rezidbe.

Međutim, treba biti oprezan prilikom rezidbe mladih stabala. Pošto mlada stabla nisu tako velika, lako je preterano orezati. Ne zaboravite da nikada ne uklanjate više od 25% drveta odjednom!

Koje je najbolje godišnje doba za obrezivanje stabala citrusa u zatvorenom?
Najbolje vreme za obrezivanje stabala citrusa u zatvorenom prostoru je kasna jesen ili rano proleće (dobro vreme da razmislite i o presađivanju stabala citrusa u zatvorenom prostoru). Cilj je da se orezujete nakon što ste ubrali voće, ali pre nego što se formiraju novi cvetovi.

Uz to, u redu je obavljati manje obrezivanje u drugo doba godine. Na primer, ako se jedan od grana vašeg drveta ošteti, dobro je da ga orežete.

Koji su osnovni alati za obrezivanje stabala citrusa u zatvorenom?

Oštar par makaza za orezivanje je najbolji alat za obrezivanje stabala citrusa u zatvorenom prostoru. Ovi alati su razvijeni da naprave oštre, čiste rezove koji minimiziraju stres biljaka.

Važno je da očistite makaze pre obrezivanja. Ovo će smanjiti širenje bolesti.

Operite makaze u vrućoj vodi sa sapunom, a zatim ih obrišite izopropil alkoholom.

Kako, kada i gde da posečem drveće citrusa u zatvorenom?

Dok će pravilno orezivanje održati vaše drveće citrusa zdravim i produktivnim, nepravilno orezivanje može povrediti, pa čak i ubiti drveće. Zbog toga je važno znati koji materijal treba da uklonite.

Kao što smo gore pomenuli, najbolje vreme za obrezivanje vašeg stabla citrusa u zatvorenom je nakon što uberete njegove plodove. Ovo će se obično desiti tokom kasne zime ili ranog proleća.

Kada dođe vreme za obrezivanje, trebalo bi da potražite rast koji inhibira vašu biljku i koristite najbolje prakse da je uklonite. Kada obrezujete, nikada ne bi trebalo da uklonite više od 25% tkiva vaše biljke.

Još jedna važna napomena je gde seći grane. Ako sečete grane sa debla, trebalo bi da izbegavate sečenje u ravni sa deblom.

Umesto toga, trebalo bi da presečete okovratnik grane. Ogrlica je podignuti deo gde se grana pričvršćuje za deblo. Održavanje ogrlice će omogućiti pravilno zarastanje.

Proverite da li su vrhovi odumrli i ošite
Odumiranje vrha, takođe poznato kao opadanje, siguran je znak da biste trebali orezati svoje drvo citrusa. Ovo je jedan od načina na koji vam drvo govori da ne može da podrži novi rast.

Sve od sledećeg su znaci označavanja:

Nema lišća na vrhovima novog rasta
Izbojci prerano opadaju lišće
Izbojci postaju smeđi
Ako primetite da su svi izdanci na grani odumirali, možete da obrezujete granu na mestu gde se pričvršćuje za ostatak drveta. Koristite makaze za orezivanje da napravite oštar rez na ogrlici grane.

Ako samo nekoliko izdanaka na grani pokazuje odumiranje vrhova, najbolje je orezati pojedinačne izdanke. Jednostavno koristite makaze za rezidbu da isečete izdanke tamo gde pričvršćuju veću granu.

Uklonite ukrštene udove
Ponekad će grane proizvesti udove koji rastu u deblo ili druge grane. Kako ovi udovi rastu, mogu oštetiti deo drveta u koji rastu.

Odrežite stari rast
Kada i kako orezati stari rast sa stabala citrusa u zatvorenom prostoru
Kada obrezujete, želite da razmislite o tome da pomognete svom drvetu da pošalje svoju energiju na lišće i plodove. Imajući to na umu, trebalo bi da uklonite stari, drvenasti rast koji nema mnogo pupoljaka ili listova.

Ako primetite drvenastu granu sa samo nekoliko listova, verovatno je dobra ideja da je uklonite. Nakon što uklonite ovu granu, vaše drvo može poslati više energije granama sa više listova.

Da biste uklonili stari rast, koristite makaze da napravite čist rez. Ako sečete granu na mestu gde se pričvršćuje za deblo, uverite se da je rez u skladu sa kragnom grane. Drugim rečima, ne ostavljajte male štapiće.

Uklonite podloge

Mnoga moderna stabla citrusa su zapravo dve različite sorte kalemljene zajedno. Podloga pruža otpornost na bolesti i snagu, dok mladica (gornji deo) daje plod.

Ponekad će drveće početi da proizvodi odojke iz svojih podloga. Oni su nepotrebni za zdravlje biljaka i treba ih ukloniti. Odseci ove naivce oko kragne.

Vrhajte svoje drvo
Preliv podrazumeva uklanjanje vrhova izdanaka. Ovo šalje signal vašem drvetu da se fokusira na novi rast.

Da biste na vrhu svog drveta, jednostavno uklonite centimetar ili dva sa svake grančice. Ipak, dobro procenite! Ako će prelivanje vaše biljke ukloniti više od 25% listova vaše biljke, nemojte to činiti.

Kako oblikujete stabla citrusa?

Ako se nadate određenom obliku drveta, obrezivanje je neophodno.

Prvi deo oblikovanja stabla citrusa je uspostavljanje ukupne forme vašeg drveta. Da biste to uradili, sledite ove korake.

Identifikujte centralnog vođu, poznatog kao glavni deblo.
Pogledajte grane i identifikujte nekoliko koje izbijaju iz drveta pod širokim uglom. Zadržite ove grane i odrežite druge grane koje rastu pod uskim uglom.
Uklonite sve stabljike koje rastu u preostale grane.
Drugi deo oblikovanja uključuje održavanje forme vašeg drveta. Pored toga što sledite gore navedene metode rezidbe, možete i da obrezujete da biste održali veličinu i oblik vašeg drveta.

Ako vaše drvo postane preveliko, možete ukloniti vrhove izdanaka. Ovo će podstaći bočni, a ne vertikalni rast.

Briga o stablima citrusa u zatvorenom prostoru nakon rezidbe
Iako će obrezivanje poboljšati opšte zdravlje vašeg drveta, ono takođe uzrokuje kratkoročni stres (koji može dovesti do štetočina i bolesti). Nakon što obrezujete drvo, obavezno ga dobro zalijte.

Okončanje

Obrezivanje vašeg stabla citrusa u zatvorenom prostoru će podstaći zdrav rast i plodove. Ne zaboravite da razmislite pre nego što sečete i nikada ne uklanjajte više od 25% rasta odjednom.