Plava zvezda cveta Lako uzgajajte Amsonia Tabernaemontana

Sa svojim kratkim, ali lepim plavim zvezdastim cvetovima, Blue Star (Amsonia tabernaemontana) je popularna trajnica koja se lako uzgaja. Upečatljive glavice bledoplavih cvetova izbijaju u kasno proleće i cvetaju tokom toplih letnjih meseci. Štaviše, listovi u obliku vrbe mogu se uživati u jesen kada postanu zlatnožuti. Cveće Blue Star takođe je odličan pratilac za različite dizajne i rasporede bašte. U ovom članku ćemo vas provesti kroz svaku oblast uzgoja i nege cveća Blue Star kod kuće.


Kako uzgajati cveće plave zvezde (Amsonia tabernaemontana)
Pregled sadržaja:

Kako uzgajati plavu zvezdu (Amsonia tabernaemontana) – Osnove:
Kako uzgajati plavu zvezdu (Amsonia tabernaemontana)
Kako se brinuti za plavu zvezdu (Amsonia tabernaemontana)
Uobičajeni problemi sa Plavom zvezdom i kako ih lečiti
Osnovni alati koje treba imati u blizini
Najčešća pitanja o rastućoj plavoj zvezdi (Amsonia tabernaemontana):

Kako uzgajati plavu zvezdu (Amsonia tabernaemontana) – Osnove:
Botanički naziv: Amsonia tabernaemontana
Takođe poznat kao: Eastern Blue Star, Villov Blue Star, Blue Dogbane, Bluestar
Zone otpornosti: USDA zone 3 do 9
Meseci cvetanja: maja do juna
Poteškoće u rastu: Lako se uzgaja, lako se održava, pogodno za početnike
Vrsta biljke: Cvetne listopadne višegodišnje biljke
Zahtevi za svetlo: Voli puno sunce ili delimičnu senku
Temperatura i vlažnost: Potrebno mu je najmanje 50 do 60ºF, ali uspeva na višim temperaturama. Zahteva nisku do umerenu vlažnost i blago je otporan na sušu
Potrebe za zalivanjem: Zalivajte kada se vrh zemlje uglavnom osuši, otprilike jednom nedeljno
Preference tla: Preferira dobro drenirajuća neutralna (6 do 7 pH) tla koja mogu ostati vlažna
Hranjenje: Dajte dozu đubriva sa sporim oslobađanjem jednom svake jedne ili dve nedelje kada se listovi pojave
Očekivanja rasta: Naraste do 2 do 3 stope visoko i široko
Toksičnost: Proizvodi mlečni sok koji može da iritira kožu. Toksičan za mačke i pse
Kako uzgajati plavu zvezdu (Amsonia tabernaemontana)
Plava zvezda (Amsonia tabernaemontana) u cvetu
Da li se Plava zvezda smatra lakim za uzgoj?

Biljke Plave zvezde sporo uzgajaju i uglavnom se mogu prepustiti svojim uređajima. Potrebno im je stalno vlažno tlo, ali mogu tolerisati i lagane suše. Njihovi zahtevi za malo održavanja čine ih lakim za uzgoj i idealnim za manje iskusne baštovane.

Najbolje lokacije za sadnju cveća Plave zvezde

U zavisnosti od regionalne klime, biljke Blue Star uspevaju ili na punom suncu ili u laganoj senci. U toplijim i suvljim predelima obezbedite blago senovito mesto za zaštitu od popodnevnog sunca. Posadite Plavu zvezdu u dobro drenirano neutralno tlo sa puno hranljivih materija. Mogu da prežive na tvrđim zemljištima, ali više vole ilovaste ili peskovite sredine za uzgoj.
Koja su najbolja doba godine za sadnju cveća plave zvezde?

Plavu zvezdu treba posaditi u rano proleće ili u jesen spremna za sledeću sezonu. Cvetanje počinje u maju, tako da je lišću potrebna šansa da raste pre toga. Seme se može sejati na otvorenom sredinom proleća ili jeseni.
Gajenje biljaka Blue Star iz semena naspram sadnje mladih rasadnika

Biljke Blue Star rastu prilično sporo, tako da će njihovo uzgoj iz semena potrajati dosta vremena. Seme se može sakupljati od odraslih biljaka kada se mahune sa semenom osuše.

Ako želite da odmah više uživate u biljkama Blue Star, možete kupiti mlađe biljke u rasadnicima. Jednom zasađene, dostići će pristojnu veličinu za samo nekoliko godina.
Šta uraditi pre sadnje cveća plave zvezde

Plavoj zvezdi je potrebno zemljište bogato hranljivim materijama da bi zaista napredovalo. Pre sadnje, pomešati dosta komposta u zemlju, posebno u peskovitim uslovima. Obezbedite ovo u gornjih šest do osam inča zemlje. Pripremite sloj organskog materijala da ide na vrh zemlje kada se sadnja završi.

Ovaj gornji sloj može biti napravljen od strugotine kore, malča ili iseckanog lišća. Ciljajte na najmanje tri inča malča. Izaberite položaj koji pruža puno sunce ili delimičnu senku u toplijim klimama.

Ako sadite svoju Plavu zvezdu kao deo graničnog prikaza, uzmite u obzir njen položaj u odnosu na druge biljke. Uzmite u obzir očekivanu zrelu visinu i širinu.
Koje je najbolje tlo za cveće plave zvezde?

Idealan sastav zemljišta za Blue Star zahteva dobro drenirajući medijum koji i dalje pruža obilje ishrane. Podloga za uzgoj takođe mora zadržati nešto vlage, posebno u toplijim područjima. Ilovasta ili peskovita tla su najbolji mogući izbor.

Zemlja treba da ima neutralan pH između 6,0 i 7,0. Plava zvezda može da podnese i nešto lošije medijume koji su kredasti ili kameni.
Kako posaditi cveće plave zvezde

Kada sadite mladu ili zrelu biljku Plave zvezde, iskopajte rupu otprilike duplo veću od korenove kugle. Stavite biljku u rupu, pokrivajući je kompostom i zemljom. Dodajte gornji sloj malča i temeljno zalijte biljku. Ostavite 20 do 30 inča između svake biljke Blue Star.

Seme Blue Star može se posejati u zatvorenom ili spolja. Ako ih sejete u zatvorenom prostoru, započnite proces dva ili tri meseca pre nego što planirate da ih posadite. Semenu je potrebno četiri do šest nedelja da klija. Održavajte sadnice na temperaturi između 58 i 65ºF (14 do 18ºC).

Posadite sadnice kada prođe poslednji mraz u rano proleće. Svako seme posejano na otvorenom mora biti zaštićeno od hladnog vremena.
Podešavanja svetla plave zvezde
Izbliza snimak cveća plave zvezde naspram zelenog lišća i lišća

Biljke plave zvezde su prilagodljive uslovima osvetljenja i uspevaju na direktnom suncu ili delimičnoj senci. Izlaganje punom suncu stvara najjače cveće, ali može biti štetno u toplijim klimama. Ako živite u oblasti sa višim temperaturama, obezbedite hlad za Plavu zvezdu tokom popodneva.
Postavke temperature i vlažnosti Blue Star

Temperatura: Kao američki domoroci, Blue Star može da podnese većinu temperatura širom zemlje. Međutim, oni više vole toplije temperature kad god je to moguće. Minimalna temperatura treba da se kreće od 55 do 65ºF (12,7 do 18ºC).

Vlažnost vazduha: Plava zvezda najbolje uspeva kada se njena zemlja održava konstantno vlažnom, ali je blago tolerantna na sušu. Niska do srednja vlažnost dobro odgovara ovim biljkama.
Kako se brinuti za plavu zvezdu (Amsonia tabernaemontana)
Plava zvezda (Amsonia tabernaemontana) proizvodi visoke klasove sitnog cveća u zelenoj ukrasnoj bašti
Zalivanje Plava Zvezda

Plavoj zvezdi je potrebna konstantna vlaga u svom tlu. Zalivajte ga otprilike jednom nedeljno ili kada se vrh podloge za uzgoj oseti suv. Zalivajte češće u toplijim klimama i ređe zimi.
Kako, kada i zašto oploditi

Za najbolje cvetanje i lišće, počnite da hranite Blue Star kada lišće iznikne u rano proleće. Koristite đubrivo sa sporim oslobađanjem koje se može razblažiti vodom. Hranite jednom u jednu ili dve nedelje.
Obrezivanje i rezanje

Kao deo svojih potreba za malim održavanjem, Blue Star ne zahteva mnogo rezidbe. Odbijte sve cvetove kojima je istekao rok da biste podstakli sveže cveće. Produktivne biljke imaju tendenciju da klonu pod težinom svog cvetanja. Podržite ih štapom ili kolcem.

Kada prestane da cveta, orezite Plavu zvezdu na oko deset inča u kasnu jesen. Ovo pomaže u stvaranju bujnijeg lišća za sledeću godinu.
Propagacija

Kao biljke koje rastu u grudvama, razmnožavanje Plave zvezde je prilično jednostavno. U proleće iskopajte matičnu biljku i podelite je u grudve. Svaka grudva treba da ima svoj korenski sistem. Posadite ove nove Blue Stars sa nekim od podloge za uzgoj iz matične biljke pomešane sa svežim kompostom.

Plava zvezda se takođe može razmnožavati kroz seme, koje se bere iz mahuna u kasno leto i jesen.
Cveće plave zvezde koje prezimljuje

Pošto su porijeklom iz Sjedinjenih Država, biljke Blue Star mogu preživjeti zimu u većini područja. Posebno u toplijim krajevima nije potrebna zimska zaštita.

U zonama 3 ili 4, biljke Blue Star uzgajane u kontejnerima mogu se prezimiti u garažama ili plastenicima. Sadnice moraju biti zaštićene od zimske hladnoće pomoću staklenika ili hladnog okvira.
Kada i kako presaditi biljke Blue Star uzgajane u kontejnerima

Blue Star je postepeni uzgajivač, tako da presađivanje biljaka koje se uzgajaju u kontejnerima nije potrebno previše često. Mlade biljke kupljene iz rasadnika treba posaditi u zemlju ili presaditi u veći kontejner.

Ovo je najbolje uraditi u proleće. Posadite uzorak u posudu sa dosta bogatog, dobro drenirajućeg medijuma za uzgoj. Ostavite najmanje 20 do 30 inča prostora za širenje.

Uobičajeni problemi sa Plavom zvezdom i kako ih lečiti
Grupa cvetnih biljaka Plave zvezde

Biljke Blue Star su iznenađujuće otporne i ne pate od mnogih uobičajenih baštenskih bolesti ili štetočina . Evo nekoliko problema na koje treba obratiti pažnju:
Prekomerno zalivanje i podvodnjavanje

Dok Blue Star zahteva konstantnu vlagu u svom tlu, previše vode može izazvati probleme kao što je trulež korena. Nedostatak vode, posebno u sušnijim klimatskim uslovima, dovodi do opadanja stabljika ili uvenulog lišća. Zalivajte samo kada vrh podloge za gajenje bude suv.
Previše svetla

U većini klimatskih uslova, Blue Star voli puno sunca. Ali u izuzetno vrućim klimama, previše sunca može spržiti lišće. Obezbedite popodnevnu hladovinu da biste zaštitili biljku.
Uobičajene štetočine i bolesti

Bolesti rđe izazivaju gljivice. Ove bolesti se mogu pojaviti kao pustule ili mrlje na lišću. Odmah uklanjanje pogođenih listova i održavanje optimalnih uslova za rast može pomoći u sprečavanju bolesti rđe.
Osnovni alati koje treba imati u blizini
Izbor baštenskog alata

Baštenske rukavice da biste izbegli iritirajući sok
Secateurs
Kanta za vodu
Mistrija

Najčešća pitanja o rastućoj plavoj zvezdi (Amsonia tabernaemontana):
Da li se cveće Plave zvezde vraća svake godine?

Biljke Plave zvezde su cvetne trajnice i daju cveće svake godine od maja do juna.
Da li cveće Plave zvezde privlači pčele?

Cvetovi Plave zvezde su odlični za primamljenje oprašivača kao što su pčele, leptiri i kolibri u baštu.
Da li cvetovi Plave zvezde cvetaju prve godine?

Ako uzgajate biljke Blue Star iz semena, one neće cvetati u prvoj godini.
Da li ste mrtvi Plava zvezda (Amsonia tabernaemontana)?

Deadhead Blue Star sadite tokom svoje kratke sezone cvetanja da biste dobili što više cvetova.
Odakle potiče Plava zvezda (Amsonia tabernaemontana)?

Plava zvezda je autohtona u Severnoj Americi, posebno u istočnim i centralnim Sjedinjenim Državama.
Da li se Plava zvezda (Amsonia tabernaemontana) smatra invazivnom?

Plava zvezda raste u grozdovima koji sporo rastu i neće biti u opasnosti da preuzme baštu. Ove biljke se ne smatraju invazivnim.
Upakovati

Uprkos kratkom naletu svetloplavih cvetova, biljke Blue Star su odličan dodatak svakoj bašti. Njihovo tamnozeleno lišće može se uživati do jeseni, gde postaje sjajno zlatno žuto. Ove biljke zahtevaju manje održavanje i odličan su izbor za baštovane početnike.