Biljke kamelije su cvetajuce zimzeleno grmlje koje su popularne bastenske biljke

Pre nego što uzgajate kamelije u svojoj bašti, utvrdite da li imate odgovarajuće svetlosne uslove. Pokrićemo da li će kamelije rasti u punoj senci, kao i idealno osvetljenje za ove biljke.


Da li biljke kamelije mogu da rastu u punoj senci?
Nažalost, biljke kamelije ne mogu da rastu u punoj senci. Iako biljke mogu preživeti godinu ili dve, neće uspevati.

Dakle, koju vrstu svetlosnih uslova kamelije preferiraju? Zavisi.

Tačne potrebe za osvetljenjem zavise od vrste i sorte kamelije, ali većini kamelija je potrebno 6-8 dnevnog svetla. Važno je napomenuti da će se kamelije boriti ako ne dobiju dovoljno ili previše svetla.

Koja je vrsta svetlosti najbolja za biljke kamelije?

Većina vrsta kamelije će najbolje rasti u jednom od dva svetlosna uslova.

Jedna od opcija je da zasadite svoju kameliju na mestu gde dobija jutarnje sunce i popodnevnu hladovinu. Sadnja na istočnoj strani zgrade ili žive ograde će obezbediti ove uslove.

Druga opcija je da se posadite na području koje prima prošarano sunce. Šumska podloga i površina ispod drveta u senci često pružaju ovu vrstu svetlosti.

Koji su znaci da mojoj biljci kamelije treba više svetla?

Brojni znaci mogu ukazivati na to da je vašoj kameliji potrebno više svetla.

Usporen rast
Prvo proverite da li je rast usporen. Biljke kamelije su relativno brzo rastuće biljke koje rastu 6-12 inča godišnje.

Ako vam se čini da vaše biljke ne rastu odgovarajućom brzinom, možda je kriv nedostatak svetlosti. Međutim, nepravilna voda, temperatura i đubrenje takođe mogu dovesti do usporenog rasta.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbrže rastuće sorte kamelije.

Nedostatak cveća
Većina ljudi sadi kamelije zbog svog zapanjujućeg cveća. To znači da biljke kamelije bez cveća mogu biti veliko razočaranje!

Iako mnogi faktori mogu dovesti do nedostatka cvetanja, slabo osvetljenje je jedan od uobičajenih razloga.

Cvetanje je energetski intenzivan proces – ako biljke ne primaju dovoljno sunčeve energije, možda neće moći da proizvedu cveće tokom sezone cvetanja kamelije.

Izdužene internodije
Kada biljke ne dobijaju dovoljno svetlosti, izgledaju kao da posežu za više svetlosti. Tehnički gledano, biljke razvijaju dugačke internodije, AKA delove stabljike između listova biljaka.

Umesto da izgledaju krupne i žbunaste, biljke izgledaju vretenasto.

Sitni listovi (i uvijeni listovi) su još jedan znak da će vašoj kameliji možda trebati više svetlosti.

Kada vaša biljka ne dobije dovoljno svetlosti, nedostaje joj energija neophodna za završetak osnovnog rasta. To znači da će nedostatak svetlosti dovesti do toga da proizvodi manje listove.

Pošto biljke apsorbuju sunčevu svetlost kroz svoje lišće, ovi sitni listovi znače da će biljka ostati zakržljala.

Listovi kamelije su obično tamnozeleni. Međutim, ako biljke ne dobijaju dovoljno svetlosti, možda ćete primetiti da lišće izgleda izbledelo ili dosadno.

Svetlozeleni ili žućkasti listovi mogu ukazivati na to da vašoj kameliji treba pristup više svetlosti.

Međutim, promenjeno lišće takođe može ukazivati na probleme sa vlagom u zemljištu, drenažom i temperaturom. Zato obavezno ispitajte sve faktore pre nego što pretpostavite da je svetlo kriva!

Koje vrste kamelija najbolje rastu u senci?

Ako želite da uzgajate kamelije na senovitijoj lokaciji, možete odabrati sorte koje su pogodne da uspevaju pri slabom osvetljenju.

Camellia japonica ‘Korean Fire’
Ova vrsta japanske kamelije može uspeti sa samo četiri sata isprekidane sunčeve svetlosti. Takođe je izdržljiv do USDA zone 6.

Svakog proleća proizvodi gomilu jarko crvenih cvetova.

Camellia japonica ‘Seafoam’
Ova sorta ima sjajno zeleno lišće tokom cele godine i zapanjujuće belo cveće u proleće.

Camellia sasankua ‘Setsugekka’
„Setsugekka“ proizvodi belo cveće sa delikatno naboranim laticama. Sve dok biljka dobija šest sati dnevnog svetla, proizvodiće cveće u kasnu zimu ili rano proleće.

Česta pitanja o kamelijama i senkama:
Koja vrsta svetla je najbolja za japanske kamelije?
Japanske kamelije (Camellia japonica) najbolje rastu u delimičnoj senci. Oni će uspevati na šarenom svetlu i takođe mogu dobro da rastu ako dobiju jutarnju svetlost i popodnevnu senku.

Koja je vrsta svetla najbolja za kamelije Sasankua?
Sasankua kamelije (Camellia sasankua) će uspeti kada dobiju najmanje šest sati jakog sunca. Ako ih posadite na istočnoj strani zgrade ili žive ograde, obezbediće im idealnu mešavinu jutarnjeg sunca i popodnevne senke.

Koji su izazovi uzgoja kamelija u punoj hladovini?
Glavni izazovi uzgoja kamelija u punoj senci su to što one možda neće proizvesti toliko cveća kao one koje se uzgajaju u delimičnoj senci ili na punom suncu. Takođe mogu da rastu sporije, a listovi mogu biti manji i manje živahni.

Hoće li kamelije rasti u punoj hladovini: zamotavanje
Zapamtite da većina kamelija uspeva na delimičnom suncu ili na prošaranom svetlu. Ove biljke neće uspevati u punoj senci.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste cvetova crvene, bele i ružičaste kamelije.