Kako uzgajati mentu u zatvorenom prostoru osnovni saveti

Sve što treba da znate o uzgoju i nezi nane kod kuće
Kada su u pitanju bašte sa začinskim biljem, menta je jedna od naših omiljenih – i to sa dobrim razlogom! Ova mala mirisna biljka ne samo da otvara vrata čitavoj kolekciji kulinarskih užitaka (od ukusnog marokanskog pirinča do osvežavajućih ledenih čajeva), već je i neverovatno laka za uzgoj. Ako je dodavanje mente u vaš biljni repertoar već dugo na vašoj listi želja u kuhinji, nastavite da čitate. Imamo sve što treba da znate da biste započeli svoju sopstvenu džunglu mente u zatvorenom baš ovde.


Početak
Ako već nemate biljku mente, poželećete da je nabavite. Iako može biti primamljivo pokušati uzgajati mentu iz semena, zapravo je mnogo lakše ako počnete sa stvarnom biljkom ili malom reznicom. Svratite do vašeg lokalnog rasadnika da vidite koje vrste mente imaju na zalihama ili pitajte svog prijatelja sa zdravom biljkom nane da li možete da odsečete malu stabljiku.

Ako koristite reznicu, poželećete da počnete tako što ćete ukloniti listove sa donjih nekoliko inča stepenika i staviti stabljiku u teglu sa čistom vodom. Imajte na umu da vam za ovo nije potrebna velika stabljika – poželjna je manja (između pet i šest inča), jer će biljka trošiti manje vode i stoga će zahtevati da ređe punite teglu. Razmnožavanje korena biljaka mente može potrajati nekoliko nedelja, pa se obavezno vratite i uverite se da vaše malo stablo ima vodu koja joj je potrebna za razvoj tih korena!

Sadnja mente

Kada vaša stabljika počne da proizvodi male bele korene dužine nekoliko inča, spremna je za sadnju. Pošto menta preferira dobro drenirajuće tlo, poželećete da pronađete kontejner koji može da obezbedi ovakvo okruženje. Izaberite saksiju sa drenažnim otvorom (ili nekoliko) i obavezno koristite zemlju koja takođe omogućava da se vaša biljka potpuno ocedi između zalivanja.

Većina tla za saksije u zatvorenom prostoru će funkcionisati sasvim dobro, sve dok ga ne spakujete previše čvrsto u svoj lonac. Odlučite se za nešto što zadržava puno vlage, a istovremeno omogućava odgovarajuću drenažu. Zemljišta za saksije u zatvorenom prostoru koja sadrže (ili pomešana sa) kokosovom kokosom, borovom korom ili vermikulit su sve dobre opcije. Takođe možete razmisliti o dodavanju sloja kokosove kore ili borove kore na dno vašeg kontejnera kako biste bili sigurni da se korenje ne natopi vodom. Što se tiče odabira pravog tla, ovo FokFarm Ocean Forest Potting Soil je odličan izbor.

Ako sadite više reznica mente, poželećete da budete sigurni i da im date adekvatan prostor između svake stabljike – idealno sedam i više inča. Osim ako nemate pri ruci veoma veliki lonac, možda bi imalo najviše smisla koristiti pojedinačne manje saksije za stabljike mente.

Briga o Indoor Mint
U stvari, nije teško održavati svoju mentu u zatvorenom prostoru srećnom – biljka prilično oprašta čak i za roditelje početnike. Ali postoji nekoliko smernica koje treba slediti da bi vaša menta izgledala (i imala najbolji ukus). Evo nekoliko osnovnih pravila koja će vam pomoći da brinete o vašoj sobnoj biljci nane.

Voda

Iako menta uživa u dobro dreniranom tlu, to ne znači da želite da se potpuno osuši između zalivanja. Za razliku od mnogih drugih sobnih biljaka, menti je potrebna vlažna (ali ne natopljena) zemlja, a vi ćete želeti da izbegnete da se gornji sloj zemlje previše osuši, jer to može naštetiti biljci.

Biljkama nane obično je potrebno oko jedan do dva inča vode nedeljno. Neki uzgajivači u zatvorenom prostoru su otkrili da se to prevodi u zalivanje vaše mente svaka tri dana. Ali najbolji način da saznate kada je vašoj menti potrebna voda jeste da steknete naviku da često proveravate da li je gornji deo zemlje suv. Pošto će vaše unutrašnje okruženje varirati po temperaturi, sunčevoj svetlosti i vlažnosti, uvek je najbolje da saznate šta je vašim biljkama potrebno u uslovima rasta koje obezbeđujete – umesto da se oslanjate na generalizacije!

Još jedna stvar koju treba izbegavati sa biljkom nane? đubrivo. Iako bi neke od vaših drugih kućnih biljaka mogle uživati u povremenom obilju dodatnih hranljivih materija, menti to ne treba. U stvari, prekomerno đubrenje bilja i drugih kulinarskih biljaka ponekad može pokvariti njihov ukus i moć.

Sunčeva svetlost

Pored redovnog zalivanja, takođe ćete želeti da budete sigurni da vaša biljka mente dobija dovoljno svetla. Za biljke nane najbolje je indirektno sunce ili delimična senka, idealno na temperaturama između 55 i 70 stepeni. Kao i kod svake kućne biljke, želećete da izbegnete izlaganje vaše biljke mente bilo kakvom nepotrebnom hladnom propuhu, koji može da izazove reakcije na stres.

Kao što ste možda primetili, kućne biljke imaju tendenciju da rastu ravnomernije kada se povremeno rotiraju. To je zato što biljke obično rastu prema sunčevoj svetlosti. Iako nemamo uvek mogućnost da biljke na otvorenom rastu jednako ravnomerno, po prirodi toga što smo u pokretnim saksijama, možemo povremeno da okrećemo naše unutrašnje biljke kako bismo im omogućili da potpunije rastu u svim pravcima i sprečili ih da izgledaju previše ukočeno.

Obrezivanje
Redovno obrezivanje je još jedan važan deo održavanja vaše unutrašnje mente zdrave i srećne. Ovo može biti jednostavno kao strateško otkidanje stabljika za vašu sledeću kulinarsku avanturu ili može uključivati vađenje komada da biste odrezali sve drvenaste komade koji rastu prema dnu biljke.

Da biste obrezali biljku mente, odrežite vrhove stabljika koji sadrže donje bočne izdanke. Ovo će omogućiti biljci da preraspodeli energiju prema ovim bočno rastućim stabljikama i takođe joj da potpuniji izgled.

Slično tome, poželećete da otkinete cvetove kad god ih vidite. Omogućavanje vašoj biljci mente da cveta može dovesti do manjeg ukusa i manjeg obilja listova. Obrezujući ih, govorite biljci nane da se fokusira na rast novih listova, a ne na pupoljke.

Vlažnost
Kao i većina sobnih biljaka, menta uživa malo vlage. Ako živite u prirodno vlažnom okruženju, verovatno ne morate ništa da radite. Ali ako živite u suvoj klimi, razmislite o puštanju ovlaživača ili prskanju biljaka mente s vremena na vreme kako biste bili sigurni da se ne osuše.

Izvucite maksimum iz vaše sobne biljke nane
Nana je veoma vredna biljka, posebno ako volite da eksperimentišete sa novim ukusima u kuhinji. Evo nekoliko saveta kako da na najbolji način iskoristite svoju pažljivo kultivisanu mentu u zatvorenom.

Berba
Berba mente je jednostavna i može se obaviti nekoliko puta tokom vegetacije. Za većinu vaših potreba za mentom, s vremena na vreme jednostavno ćete moći da uštinete nekoliko listova. Ako radite sa receptom koji zahteva još više mente, možda ćete želeti da odsečete nekoliko stabljika. Za ovo, pokušajte da se fokusirate na sečenje vrhova vertikalnih stabljika, a ne bočnih, jer to podstiče puniji rast u donjim granama vaše biljke.

Još jedan trik je da tempirate žetvu mente sa događajima cvetanja. Kada počnete da vidite kako se formiraju mali cvetovi, možete da odsečete celu biljku za oko 2/3 – ostavljajući poslednju trećinu da raste i razmnožava se. Pošto će cvetanje značajno smanjiti ukus i proizvodnju listova vaše biljke, uvek je dobro da joj napravite veliku frizuru na prvi znak cvetanja.

Čuvanje mente
Zbog toga koliko je lako uzgajati, mnogi ljudi se nalaze sa obiljem mente. Ako na kraju dobijete više mente nego što znate šta da radite – ne brinite! Nastavite sa obrezivanjem i berbom mente kao i obično, i osušite sve dodatne stabljike za kasniju upotrebu.

Jedan od najboljih načina da se osuši nana je da je povežete u grupe od 5-6 stabljika (ili snop koji nije veći od otvora pivske flaše), zavežite ga gumicom i okačite snop o kuku ili savijen. spajalicu u tamnom, suvom uglu vašeg doma. Imate više snopova za sušenje? Povežite konac i okačite mentu nekoliko inča jedan od drugog kako biste omogućili da se svaki snop potpuno osuši.

Bilje se najbolje suši kada se drži van sunčeve svetlosti, a znaćete kada je potpuno suvo (i spremno da ukrasi vaše police u slatkim teglama sa etiketama) tako što ćete obaviti ono što se zove „test brzog pritiska“. Ako vam listovi ili stabljike puknu ili se naboraju kada ih dodirnete, trebalo bi da budu dovoljno suvi da se uklone sa žica i skladište na drugom mestu – idealno u smeđoj papirnoj vrećici ili staklenoj tegli.

Suština
Nana je veoma korisna kulinarska biljka koja raste u vašem domu, a takođe je i odlična sobna biljka koja zahteva malo rada za održavanje. Bez obzira da li ste novi roditelj za biljke ili stručnjak za zeleni palac, uživaćete u tome da malo ove ukusne biljke raste u blizini – posebno kada počnete da je koristite u svim svojim omiljenim receptima i koktelima.