Kako popraviti lišće anturijuma koje postaje žuto ili smedje

Uobičajeni uzroci žutih ili smeđih listova anturijuma i kako to popraviti
Sa zadivljujućim sjajnim listovima i još lepšim cvetovima, nije teško shvatiti zašto su anturijumi (poznati kao cvet flaminga, čipkasti list ili rep) tako popularne kućne biljke. Takođe su bogate simbolikom i pružaju niz dodatnih pogodnosti. Nažalost, mogu biti podložni nekoliko problema kada im se ne pruži odlična nega, što obično dovodi do žutog ili smeđeg lišća. U ovom članku ćemo pokriti glavne uzroke žutih ili smeđih listova anturijuma i šta možete da uradite da rešite problem.

Listovi anturijuma postaju žuti ili smeđi
Najčešći uzrok promene boje listova je nepravilno zalivanje. Razlike u okruženju, kao što su nepravilni uslovi osvetljenja, temperature i vlažnost, takođe su uobičajene. Spoljni faktori kao što su štetočine i bolesti često izazivaju mrlje na listovima, dok je žuta boja jednostavno rezultat starosti i nije razlog za zabrinutost.

11 najčešćih uzroka da lišće anturijuma postane žuto ili smeđe

Preterano zalivanje je najverovatniji uzrok požutenja listova u anturijumima (i kućnim biljkama uopšte). Iako vole umereno vlažno zemljište, ne mogu da podnesu prekomerno vlažno ili natopljeno zemljište. Ovo može biti uzrokovano prečestim zalivanjem, nedostatkom drenaže u tlu ili nedostatkom drenaže u saksiji.

Kada višak vlage visi oko korena, oni počinju da trunu. To narušava njihovu sposobnost da crpe vlagu i hranljive materije koje održavaju biljku u životu, što rezultira žutim lišćem. Ako problem i dalje postoji, mogu postati smeđe i opasti biljka.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako zalijevati biljke anturijuma.

Nedovoljno zalivanje takođe može prouzrokovati da lišće požuti, ali je veća verovatnoća da će ostati braon, hrskava i osušena.

Anturijumi su ljubitelji vlage koji su navikli na stalne zalihe vode u svojim izvornim staništima. Ako se zemljište ostavi da se potpuno osuši, listovi će se boriti da se održe i ostanu uspravni. Mogu postati tanji i smeđi na vrhovima, na kraju potpuno smeđi ako se problem ne reši.

Netačne temperature

Poreklom iz toplih tropskih sredina, anturijumi su navikli na visoke temperature oko 75 F. U kišnim šumama iz kojih dolaze, temperature retko padaju ispod 65 F. Pošto nisu navikli na hladno vreme, anturijumi se mogu suočiti sa ozbiljnim oštećenjima ako temperature padnu prenisko u zatvorenom prostoru (nedavno razmnožene ili presađene biljke anturijuma mogu biti posebno osetljive).

Kada temperature padnu ispod 60 F, vaš anturijum će verovatno prestati da raste dok se ponovo ne zagreje. Ako padnu ispod 50F tokom dužeg perioda, listovi će početi da žute i počinju da padaju, što ukazuje na hladnoću.

Netačna vlažnost
Uz visoke temperature, tropsko okruženje ove biljke se koriste da im daju ljubav prema visokoj vlažnosti. U tropskim kišnim šumama, vlažnost u proseku iznosi oko 75% van kišne sezone, povećavajući se na oko 90% ili čak i više kada pada kiša.

Održavanje ovog visokog nivoa vlažnosti ključno je za održavanje ovih biljaka srećnim i uspešnim. Kada vlažnost padne ispod 40% tokom dužeg perioda, listovi će početi da postaju smeđi, obično na vrhovima. Ovaj problem se širi zbog nedostatka vlage oko biljke i neće se vratiti u normalu, tako da je od vitalnog značaja da se pozabavite problemom čim ga uočite.

Uslovi osvetljenja

Anthurijumi najbolje rastu kada im se daje jarka indirektna sunčeva svetlost tokom većeg dela dana. Ovo veoma liči na šarenu sunčevu svetlost koju dobijaju u svojim izvornim staništima, obezbeđujući brz i zdrav rast.

Ako je nivo svetlosti prenizak, rast će se usporiti, a lišće će početi da žuti jer biljka nije u stanju da se održi. Ovo se dešava u prostorijama bez prozora, samo prozori okrenuti prema severu, ili čak u svetlim prostorijama gde je biljka postavljena daleko od izvora svetlosti.

S druge strane, previše direktne sunčeve svetlosti može biti jednako štetno. Ove biljke nisu prilagođene uslovima punog sunca i treba ih držati podalje od direktnog podnevnog i popodnevnog sunca. Ako ih ostavite na direktnom i oštrom suncu čak i nekoliko sati, na listovima će se pojaviti izgorele smeđe mrlje na mestu gde je sunce pogodilo biljku, što ukazuje na opekotine.

Nedostatak hranljivih materija
Ako je vaš anturijum bio u istom loncu nekoliko godina bez promene zemljišta ili dodatnih đubriva, verovatno će doživeti nedostatak hranljivih materija. U kontejnerima, postoji ograničena količina hranljivih materija u tlu koja je potrebna da se biljka održi i pomogne da bolje raste.

Kada ti hranljivi sastojci padnu ispod određenog praga, biljka će prestati da raste, a listovi će požuteti. Ovo žutilo je obično pegasto ili neravno, a vene ostaju zelene, stanje poznato kao hloroza.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolju mešavinu tla za biljke anturijuma.

Prekomerno đubrenje

Redovna rutina đubrenja je ključna za uzgoj uspešne biljke Anthurium. Međutim, previše nije dobra stvar. Prekomerno đubrenje dovodi do nakupljanja soli u zemljištu koje može skoro trenutno da spali korenje i lišće biljke.

Ako ste previše oplođeni, uskoro ćete primetiti da lišće postaje žuto ili ima mrlje braon boje. Ovo je uzrokovano prečestim đubrenjem, đubrenjem u vreme presađivanja ili dodavanjem više đubriva nego što je preporučeno na pakovanju.

Starost
Žuto lišće nije uvek znak nepravilne sredine ili nege. Kod zrelih biljaka, povremeno žutilo je potpuno normalno dok biljka prolazi kroz svoj standardni životni ciklus. Stariji listovi će na kraju početi da žute, a zatim smeđi, otpadajući sa biljke.

Sve dok jedan ili dva najstarija lista žute na biljci, to nije razlog za zabrinutost. Jednostavno ih odrežite i sačekajte da se pojavi novi zeleni rast.

Problemi sa štetočinama

Anthuriums su podložni brojnim uobičajenim štetočinama kućnih biljaka. Ova lista uključuje paukove grinje, brašnaste bube, lisne uši, ljuspice i gljivične gljivice. Ove štetočine vole da se motaju oko vašeg anturijuma, hraneći se lišćem i stabljikama da bi se održale. Takođe polažu jaja oko biljke ili u zemlju, olakšavajući njihovo širenje po vašem domu.

Štetočine koje sišu sok uzrokuju pojavu žutih mrlja na lišću, koje na kraju postaju smeđe dok ti delovi lista odumiru. Ostali znaci uključuju mrežu između listova (za paukove grinje), belu praškastu supstancu na listovima ili stabljikama (kod brašnaste bube) ili braon izbočine koje se skupljaju na stabljikama (ljuska).

Bolesti
Manja je verovatnoća da će anturijumi imati probleme sa bolestima u zatvorenom prostoru (osim ako se ne donesu iz rasadnika). Ali, oni su i dalje prilično podložni uobičajenim bolestima, posebno bakterijskoj paleži. Antraknoza, bakterijsko uvenuće i trulež korena takođe su uobičajeni problemi.

Iako svaka od ovih bolesti ima malo drugačije simptome, obično su praćene žutim ili smeđim bojama neke vrste. Ako primetite da je promena boje nasumična i nejednaka, počevši od jednog lista i šireći se na druge, vaša biljka verovatno ima jednu od ovih bolesti.

Presađivanje ili šok
Manje žutilo nakon što svoju biljku donesete kući po prvi put, premestite na novo mesto ili presadite biljku anturijuma je sasvim normalno. Ovo žutilo je posledica šoka izazvanog naglim promenama u okruženju. Biljka počinje da žuti i da se bori dok se polako prilagođava, na kraju se vraća u normalu nakon nekoliko nedelja.

Kako popraviti žuto ili smeđe lišće na anturijumu

Rešenje za žutilo ili smeđe lišće jasno zavisi od uzroka. Međutim, generalno pružanje prave nege i životne sredine ne samo da će rešiti problem već će i sprečiti pojavu bilo kakve promene boje u budućnosti.

Zalivanje
Ključni zadatak nege koji treba da bude ispravan je zalivanje. Nedovoljno ili prekomerno zalivanje će brzo oštetiti vaše biljke i može izazvati trajne probleme sa rastom ako se ne reši. Zalivajte kada se gornji sloj zemlje upravo osušio redovnom testiranjem tla prstom. Takođe, uverite se da postoji odgovarajuća drenaža, kako u izabranom tlu za saksiju, tako iu samoj saksiji.

Životna sredina
Držite svoj Anthurium na svetlom mestu sa dovoljno indirektne svetlosti da održi rast. Uverite se da su van puta bilo kakvog direktnog sunca, osim ako je nežno rano jutarnje sunce. Visoke temperature i visoka vlažnost su takođe neophodni, poboljšani grupisanjem biljaka i korišćenjem ovlaživača.

Pratite redovnu rutinu đubrenja, koristeći uravnoteženo đubrivo za sobne biljke jednom u 4-6 nedelja tokom proleća i leta. Nikada nemojte nanositi više od preporučenog da biste izbegli prekomerno đubrenje i odmah isperite zemlju ako ste koristili previše.

Štetočine i bolesti
U slučaju problema sa štetočinama i bolestima, nemojte čekati da se pozabavite problemom. Većina štetočina se može ukloniti ponovljenim nanošenjem ulja neema ili insekticidnog sapuna. Bolesti je teže upravljati, a najbolje ih je kontrolisati rezidbom i preventivnim merama.

Šta raditi sa žutim i smeđim listovima
Žuti i smeđi listovi neće ponovo dobiti boju (osim u nekim slučajevima nedostatka hranljivih materija). Isecite ih dok rešavate problem da bi vaša biljka izgledala zdravo. Ovo će takođe sprečiti vaš anturijum da troši energiju na ove oštećene listove, omogućavajući mu da se fokusira na novi i zdrav rast.

Takođe je vredno napomenuti da se biljke anturijuma smatraju donekle toksičnim za ljude i kućne ljubimce, tako da je pametno nositi rukavice kada rukujete ovim biljkama.

Česta pitanja o žutim ili smeđim listovima anturijuma:

Kako popraviti žuto lišće na anturijumu?

Počnite tako što ćete identifikovati uzrok. Najverovatniji problem je prekomerno zalivanje, ali problemi sa hranljivim materijama, slabo osvetljenje i štetočine ili bolesti takođe mogu uzrokovati žuto lišće. Kada pronađete problem, promenite uslove da bolje odgovaraju onome što je biljkama potrebno da sprečite da lišće požuti.

Mogu li žuti ili smeđi listovi anturijuma ponovo postati zeleni?
Osim ako nedostatak hranljivih materija nije problem i problem se brzo reši, žuti i smeđi listovi neće ponovo promeniti boju. Odrežite lišće da biste uštedeli energiju u biljci i promovisali novi i zdrav rast.

Može li direktna sunčeva svetlost prouzrokovati da lišće anturijuma postane žuto ili smeđe?

Direktna sunčeva svetlost može izazvati promenu boje na listovima, posebno na oštrom podnevnom i popodnevnom suncu. Držite svoj Anthurium na jakom indirektnom svetlu kako biste sprečili bilo kakvo pečenje i žutu boju.

Da li vrsta vode uzrokuje da lišće anturijuma postane žuto ili smeđe?
Kada zalivate svoj anturijum vodom iz slavine, kvalitet te vode može uticati na boju listova. Nagomilavanje štetnih hemikalija u zemljištu, posebno hlora, može vremenom izazvati žutilo lišća. Koristite filtriranu ili destilovanu vodu na vašim biljkama ako vaša voda iz slavine nije dobrog kvaliteta, ili ostavite vodu dan ili dva da biste dozvolili da se hlor rasprši.

Može li prekomerno đubrenje dovesti do toga da listovi anturijuma postanu žuti ili smeđi?

Prekomerno đubrenje dovodi do nakupljanja soli u zemljištu koje može skoro trenutno da spali korenje i lišće biljke. Ako ste previše oplođeni, uskoro ćete primetiti da lišće postaje žuto ili ima mrlje braon boje. Ovo je uzrokovano prečestim đubrenjem, đubrenjem u vreme presađivanja ili dodavanjem više đubriva nego što je preporučeno na pakovanju.

Listovi anturijuma postaju žuti ili smeđi – poslednja reč

Listovi anturijuma koji postaju žuti ili smeđi nisu razlog za paniku. Ovaj problem je neverovatno čest i, u zavisnosti od osnovnog uzroka, generalno ga je lako popraviti. Vaša biljka će se brzo vratiti u cvetanje.

Ako tražite svoju sledeću biljku anturijuma koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju anturijume širom zemlje.