Znacenje vrste i saveti za uzgoj cveca astrantije

Značenje, simbolika, vrste i saveti za uzgoj cveća astrantije

Takođe poznat kao Mastervorts ili Hattie’s Pincushions, Astrantia (Astrantia spp.) je popularno letnje cveće koje prikazuje male cvetne glave u obliku zvezda. Ove biljke koje vole senke dolaze u širokom spektru nijansi, uključujući belu, ružičastu i crvenu. Imaju dug period cvetanja i laku za negu, što ih čini klasičnim favoritom mnogih baštovana i cvećara. Saznajte više o ovim fascinantnim cvećem čitajući naš vodič za biljke u nastavku, mi ćemo pokriti značenje cveća Astrantia, njihovu istoriju i poreklo, popularne vrste, kao i naše osnovne savete za uzgoj i negu ovog prelepog cveća kod kuće.


Cvet Astrantia – esencijalno
Astrantias nude mnoge mogućnosti u baštama i cvetnim aranžmanima. Ove elegantne zeljaste trajnice nude niz simboličkih značenja u zavisnosti od njihove boje. Belo cveće astrantije simbolizuje nevinost i čistoću kao i drugo belo cveće. Ružičasti cvetovi astrantije, s druge strane, označavaju ženstvenost, mladost i gracioznost. Crveni cvetovi astrantije simbolizuju snagu, strast i hrabrost.

O cvetu Astrantia

Cvet Astrantia – porodica, rod i taksonomija
Astrantia je mali rod cvetnih biljaka iz porodice Apiaceae ili šargarepe (ranije poznate kao porodica Umbelliferae). Ima 13 priznatih vrsta sa A. major, A.makima i A. carniolica kao najpriznatijim u uzgoju. Iako se obično naziva imenom roda, poznat je i kao Veliki majstor, Karnični majstor ili jednostavno Mastervort. Drugi to zovu Hattie’s Pincushions.

Botaničke karakteristike, boje i mirisi
Slabo mirisni cvetovi biljaka astrancije imaju male cvetne glave u obliku zvezda koje zajedno formiraju nešto što podseća na jastučić za igle. Svaki cvet ima pet latica i dugačke prašnike. Dolaze u raznim bojama, uključujući belo, krem, roze, crveno i crvenkasto-ljubičasto cveće.

Iako su prepoznatljive uglavnom po svom atraktivnom cveću, astrantije pokazuju i druge zanimljive botaničke karakteristike. Zeljaste trajnice rastu u grudvama i dostižu visinu od 1,5 do 2 ft.

Listovi su dlanasti sa nazubljenim ivicama i podeljenim režnjevima. Ostaju srednje zelene tokom cele vegetacije biljke, za razliku od drugih biljaka koje menjaju boju listova u jesen. Stabljike su uspravne i žilave.

Etimološko značenje
Naziv astrantia se takođe odnosi na ceo rod i potiče od latinske reči aster, što znači „zvezda” i odnosi se na cvetove biljke.

Iz kojih regiona potiče cveće Astrantia?
Biljke astrantije su porijeklom iz Evrope, Kavkaza i zapadne Azije. Prirodno rastu na travnjacima, livadama i potocima.

Kada je Astrantia cveće u sezoni?
Posadite astrantije u proleće i one će vam pružiti fascinantan prikaz cvetanja nakon otprilike tri meseca. Kada se posade u jesen, ove trajnice koje vole senku će početi da cvetaju nakon šest do devet meseci sve dok im obezbedite adekvatnu vlagu.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća Astrantia

Najveći mastervort (A. makima)
Najveća sorta mastervorta (A. makima) je jedan od najpopularnijih cvetova astrancije. Dobio je nekoliko priznanja, uključujući nagradu za baštenske zasluge od Kraljevskog hortikulturnog društva (RHS). Ova biljka naraste do 60 cm u visinu i ima skup trolisnih listova i granastih stabljika. Mali beli ili ružičasto-ružičasti cvetovi su odlična punila u baštama i cvetnim aranžmanima.

Veliki majstor (A. major)

Astrantia major, inače poznata kao Great Mastervort, takođe često posećuje kućne bašte zbog svoje veličine i širokog spektra boja. Naraste do 35 cm u visinu i širi se do 45 cm u širinu. Nekoliko njegovih sorti je takođe dobilo nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za baštenske zasluge, uključujući „Roma“ i „Sunningdale Variegated“.

Carnic Mastervort (A. carniolica)
astrantia carniolica
A. carniolica, inače poznata kao Carnic Mastervort ili Red Mastervort, je još jedna popularna vrsta astrantia. Dostiže do 45 cm visine sa dugim crvenkastim ili belim cvetovima. Potiče iz jugoistočnih Alpa u Evropi i prirodno raste u šumama, planinskim travnjacima i potocima.

A. carniolica ‘Rubra’ je popularna patuljasta sorta sa kestenjastim cvetovima i zelenim listovima. Zbog svoje veličine dobro se uklapa i za rezano cveće i za gajenje u kontejnerima.

Upotreba i prednosti cveća Astrantia

Dok je cveće astrantije najbolje poznato po svojoj ukrasnoj vrednosti, biljke pružaju druge namene i prednosti.

Višegodišnje biljke koje vole senku pokazuju lekovita svojstva koja ih čine korisnim u biljnoj medicini. Oni proizvode eterično ulje. Štaviše, biljni delovi deluju kao tretmani protiv migrene, prehlade, čireva, rana i drugi.

Što se tiče toksičnosti, biljke nemaju prijavljenih toksičnih efekata na ljude i životinje. U stvari, cveće često privlači pčele, bube, muve i druge oprašivače.

Značenje i simbolika cveta Astrantia

Uobičajene boje cveća astrantije i njihovo značenje i simbolizam
Forma i oblik cvetova astrantije sigurno čine biljke privlačnim. Ipak, još jedan faktor koji doprinosi njihovom zapanjujućem izgledu su njihove boje. Ovi cvetovi često dolaze u beloj, ružičastoj i crvenoj boji, pri čemu svaka boja odgovara različitim značenjima i simbolima.

Na primer, belo cveće astrantije simbolizuje nevinost i čistoću kao i drugo belo cveće. Ružičasti cvetovi astrantije, s druge strane, označavaju ženstvenost, mladost i gracioznost. Međutim, crvene daju različita značenja. Govore o snazi, strasti i hrabrosti.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveća astrantije
Iako nema prijavljenog kulturnog značaja cveća astrantije ili mastervorta, oni imaju različita značenja i simboliku. Generalno, ovi cvetovi predstavljaju hrabrost, snagu i zaštitu.

Prikladne prilike za poklon za cveće astrantije

Astrantije su popularne ne samo kao baštenske biljke, već i kao rezano cveće. Dugotrajno cveće i atraktivno lišće čine odlične cvetne aranžmane. Postaju popularan izbor za venčanja i druge posebne prilike.

Iako ostaju najmanje omiljena opcija od popularnog rezanog cveća kao što su ruže, mame, narcisi, lale i drugi, ovi nežni cvetovi su odličan način da pokažete romantične gestove ili izrazite zahvalnost, zahvalnost, simpatiju ili ljubav.

Bez obzira na boju cveća, cvetni aranžmani od astrantije su tipični pokloni za godišnjice, rođendane ili bilo koju proslavu.

Kako uzgajati i brinuti se za cveće Astrantia kod kuće

Koje zone rasta su pogodne za cveće Astrantia?
Biljke Astrantia su višegodišnje biljke koje su pogodne za sadnju u USDA zonama otpornosti od 4 do 9.

Gde da posadim cveće Astrantia?
Astrantije najbolje rastu kada se sade u grupama jer rastu u grudvama do 1,5 do 2 stope visine. Kao takve, izgledaju odlično kao pokrivači zemlje i granične biljke ili u kontejnerima. Takođe se mogu uzgajati ispod drveća ili na obali potoka jer vole delimičnu senku i vlažno zemljište.

Razmatranja o zemljištu, svetlosti, zalivanju i đubrenju

Razmatranje tla i svetlosti za cveće Astrantia
Ove cvjetne trajnice rastu na punom suncu, ali najbolje uspijevaju kada su posađene u prošaranom hladu i vlažnom tlu. Oni tolerišu suše uslove zemljišta sve dok ih redovno malčirate i zalivate.

Kako zaliti Astrantiju
Zalijte biljke astrantije temeljno najmanje jednom nedeljno. Uradite to rano ujutru da biste imali dovoljno vremena da se lišće osuši i sprečilo stvaranje bolesti. Takođe je važno ne dozvoliti da se zemlja potpuno osuši između zalivanja. Proverite da li je tlo vlažno na oko 1 inč ispod površine tako što ćete zabiti prst.

Hranjenje i đubrenje Astrantia
Lagano đubrenje korišćenjem đubriva sa sporim oslobađanjem je idealno nakon pojave novog rasta. Kada primenjujete đubriva, držite ih dalje od lišća da biste izbegli povrede od opekotina.

Deadheading Astrantia
Iako zahtevaju minimalnu negu, najbolje je smanjiti nakon cvetanja da biste podstakli veću proizvodnju cvetanja. U proleće odrežite lišće i istrošeno cveće.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće Astrantia

Rezano cveće Astrantije zahteva sličnu negu kao i ostalo rezano cveće. Praćenje ovih saveta će vam pomoći da ih održite duže i lepe.

Izaberite čistu vazu i napunite je do dve trećine vodom sobne temperature. Možete uključiti i paket hrane za cveće da bi rezano cveće astrantije ostalo sveže.
Pre nego što stavite cveće u vazu, odrežite listove ispod vodene linije da biste sprečili rast bakterija.
Odrežite oko 1 inč od dna stabljika pod uglom od 45 stepeni. Ako to radite svaka dva do tri dana, to će omogućiti bolji unos vode.
Promenite vodu i hranu za cveće svaka dva do tri dana.
Rezano cveće Astrantije duže traje u prostorijama sa niskim temperaturama. Izbegavajte stavljanje rezanog cveta na direktnu sunčevu svetlost ili blizu otvora za grejanje ili hlađenje.
Takođe, postavite vazu dalje od plodova koji sazrevaju jer oslobađaju gas etilen, koji skraćuje vek vaze rezanog cveća.

Upakovati
Cveće astrantije možda nije toliko popularno kao druge cvetne baštenske biljke, ali sigurno nudi jedno od najboljih letnjih cvetova. Idealno za bašte, ovo cveće predstavlja dug period cvetanja, prelepe cvetove u obliku zvezda, atraktivno lišće i prirodu koja se lako održava. Veoma su prilagodljivi i preferiraju prošaranu hladovinu i vlažne uslove tla.

Štaviše, ovi cvetovi su odlični za sečenje. Rezano cveće Astrantia se takođe koristi u buketima, drugim cvetnim aranžmanima i poklonima cveća za mnoge prilike i proslave.