Koliko visoke i široke rastu hortenzije Osnovni vodič

Sve što treba da znate o tome kako rastu velike hortenzije

Hortenzije su bogate simbolikom i neke su od najomiljenijih cveća na svetu, sa dobrim razlogom. Mnoge hortenzije imaju prelepe velike cvetne glave u bojama poput bele, ružičaste, ljubičaste, zelene, crvene, pa čak i plave. Hortenzije su izdržljive listopadne višegodišnje grmlje sa nekoliko različitih sorti – tako da postoji savršena hortenzija za svaku baštu. Kada dodajete bilo koju biljku u svoju baštu, dobra je ideja da znate koliko će ona na kraju postati velika. Zato će ovaj članak proći kroz sve što treba da znate o tome koliko visoke i široke hortenzije rastu.

Koliko visoke i široke rastu hortenzije – najvažnije

Hortenzije se kreću od relativno malih grmova do plodnih penjačica. Većina sorti hortenzije raste negde između 3 do 8 stopa visine i 4 do 6 stopa u širinu. Hortenzije penjačice su najveće – dostižu visinu od 30 do 50 stopa. Planinske hortenzije su najmanje – rastu između 2 i 4 stope visoke i široke.

Osnove hortenzije
Zone gajenja: Otporne trajnice u zonama 3 do 9 (u zavisnosti od sorte)
Izloženost: Puno sunce do delimične senke
Sezona cvetanja: rano proleće do kasne jeseni (u zavisnosti od sorte)
Zemljište: Preferirajte bogata, dobro drenirajuća tla. Kisela ili alkalna tla mogu uticati na boju cveta
Zalivanje: Duboko zalivanje najmanje jednom nedeljno
Đubrenje: Oplodite hortenzije jednom u proleće i jednom u ranu jesen
Bolesti i štetočine: pegavost, pegavost listova, pepelnica, lisne uši, paukove grinje
Presađivanje: Ako je potrebno, presadite ili premestite svoje hortenzije u jesen.

Koliko visoke i široke rastu hortenzije?

Različite vrste hortenzija dostižu različite veličine u zavisnosti od toga kako rastu. Većina sorti hortenzija su listopadni grmovi koji obično rastu između 3 do 8 stopa u visinu i 4 do 6 stopa u širinu. Većina hortenzija raste koliko visoka, toliko i široka, posebno hortenzije sa čipkastim kapama i glatke hortenzije.

Planinske hortenzije su najmanja sorta, rastu negde između 2 do 4 ft visoke i široke. Ovi mali grmovi su idealne ukrasne hortenzije za manje bašte. Planinske hortenzije takođe mogu dobro funkcionisati u kontejnerima.

Hortenzije penjačice su najveća sorta, sposobne da narastu između 30 i 50 stopa u visinu. Ove hortenzije koriste svoje vazdušno korenje da se postepeno penju na stabla visokog drveća. Međutim, malo je verovatno da će penjačke hortenzije dostići ove visine u vašoj bašti.

Očekivanja rasta za različite vrste hortenzija
Rod Hortenzija sadrži preko 75 različitih vrsta koje obično dolaze iz Amerike ili Azije. Kao takva, očekivanja rasta mogu varirati u zavisnosti od različitih vrsta hortenzija. Hajde da pogledamo očekivanja rasta za najpopularnije sorte hortenzija.

Velikolisne hortenzije (Hidrangea macrophilla) su izuzetno popularna sorta poznata i kao francuske ili mophead hortenzije. Ova sorta je autohtona u istočnoj Aziji. Velikolisne hortenzije obično rastu između 3 do 8 stopa u visinu i približno 4 stope u širinu.

Velikolisne hortenzije su odlična sorta za uzgoj ako želite rezano cveće hortenzije, zahvaljujući velikim ružičastim, ljubičastim ili plavim cvetnim glavama. Velikolisne hortenzije se mogu prepoznati po velikim eliptičnim listovima sa nazubljenim ivicama. Listovi mogu narasti do 6 inča dužine.

Hortenzije za penjanje

Hortenzije penjačice (Hidrangea petiolaris ili Hidrangea anomala) su najveća sorta hortenzija. Ove trajnice su porijeklom iz šumskih područja Japana i Koreje. Koristeći vazdušno korenje za vertikalno penjanje uz stabla drveća, hortenzije koje se penju mogu dostići visinu između 30 i 50 stopa. Takođe se mogu širiti do 5 ili 6 stopa.

Iako penjačke hortenzije mogu dostići ove vrtoglave visine, malo je verovatno da će to učiniti kada se uzgajaju u baštama. Hortenzije penjačice mogu uspevati u punoj senci, što ih čini idealnim za podizanje zidova, ograda ili rešetki. Iako im tehnički nije potrebno orezivanje, ove hortenzije možete da isečete da biste kontrolisali koliko visoko rastu.

Hortenzije penjačice proizvode mirisne bele cvetove i imaju listove ovalnog oblika sa nazubljenim ivicama. Cvetovi penjajuće hortenzije takođe čine odlično rezano cveće.

Lacecap hortenzije su sorta hortenzija sa velikim listovima (Hidrangea macrophilla). Mogu narasti do slične visine – dostići oko 6 stopa visine i širine kada sazre. Glavna razlika između čipkastih hortenzija i hortenzija velikih listova odnosi se na njihove cvetne glave. Cvetne glave hortenzije imaju unutrašnji prsten manjih cvetova okružen spoljnim prstenom većih cvetova.

Planinske hortenzije (Hidrangea serrata) su najmanja sorta hortenzije. Ove hortenzije rastu u planinama Japana i Koreje.

Planinske hortenzije rastu od 2 stope do maksimalne visine od 4 stope i dostižu sličnu širinu. Ove hortenzije najbolje uspevaju u delimičnoj senci sa jutarnjim suncem i vlažnim, dobro drenirajućim zemljištem. Zbog svoje manje veličine, planinske hortenzije su dobar izbor ako je prostor ograničen.

Planinske hortenzije imaju plavo ili roze cvetove i nazubljeno tamnozeleno lišće ovalnog oblika.

Hortenzije hrastovih listova (Hidrangea kuercifolia) rastu u prilično visoke listopadne višegodišnje grmlje. Njihovo žuto do tamnozeleno lišće podseća na lišće hrasta. Grmlje hortenzije hrastovog lista može narasti između 3 do 12 stopa. Ove hortenzije su poreklom iz jugoistočnih delova Sjedinjenih Država.

Hortenzije hrastovog lista su jedna od jedine sorte hortenzija sa cvetnim šišarkama, a ne velikim cvetnim kuglama. Boje cvetanja hrastove hortenzije menjaju se kako cvetovi stari. Novo cveće je belo, ali bledi u ružičasto tokom sezone, na kraju postaje smeđe kako se zima približava.

Panicled hortenzije (Hidrangea paniculata) su jedna od najvećih sorti hortenzije. Panicled hortenzije rastu kao grmlje ili malo drveće i poreklom su iz delova Kine, Japana, Koreje i Rusije. Mogu narasti između 3 i 20 stopa u visinu i oko 6 do 8 stopa u širinu.

Panicled hortenzije su još jedna sorta koja proizvodi konusne cvetne klasove, a ne zaobljene cvetne glave. Cvetovi su obično beli i ružičasti, mada neke sorte imaju bledozelene cvetove koji blede u bele kako stare.

Glatke hortenzije (Hidrangea arborescens) su porijeklom iz istočnih regiona Sjedinjenih Država. Ovi listopadni grmovi mogu narasti od 3 do 10 stopa u visinu i do oko 6 stopa u širinu. Glatke hortenzije preferiraju delimičnu senku jer prirodno rastu u šumama, ali mogu da podnesu puno sunca.

Glatke hortenzije imaju dugu sezonu cvetanja od ranog leta do jeseni, sa prekrasnim belim cvetovima na cvetnim glavama nalik na kuglu. Listovi u obliku srca su tamnozeleni sa nazubljenim ivicama. Glatke hortenzije su odlične za oprašivače i dobra su sorta za korišćenje kao živa ograda.

Faktori koji doprinose veličini hortenzija

Konačna veličina hortenzija može zavisiti od različitih faktora. Oni se uglavnom odnose na uslove rasta oko biljke. Većina hortenzija će dostići svoju punu visinu samo u optimalnim uslovima.

Pošto mnoge vrste hortenzija mogu narasti od 3 do 8 stopa u visinu i od 4 do 6 stopa u širinu, potrebno im je puno prostora. Većini hortenzija takođe su potrebna plodna, ali dobro drenirajuća tla kako bi im se obezbedila odgovarajuća količina hranljivih materija. Ako hortenzije ne dobijaju dovoljno hranljivih materija, rast će biti slab i zaostao sa manjim listovima i cvetovima.

Đubrenje vaših hortenzija može pomoći u povećanju njihove veličine. Hortenzijama je potrebno samo dve doze đubriva svake godine. Oplodite hortenzije jednom u proleće da biste podstakli novi rast i jednom u jesen da biste održali biljku tokom zime.

Vredi napomenuti da se hortenzije smatraju toksičnim, pa je mudro nositi par baštenskih rukavica tokom celog procesa.

Hortenzije je takođe lako podeliti i razmnožavati ako ste zainteresovani da proširite svoju kolekciju.

Kako rastu velike hortenzije – poslednja reč
Hortenzije su spektakularno upadljive listopadne trajnice koje dolaze u svim oblicima i veličinama. Većina sorti hortenzija u bašti može dostići visinu između 3 i 8 stopa i širinu od 4 do 6 stopa. Planinske hortenzije su najmanje na visini od 2 do 4 stope, dok penjačke hortenzije mogu dostići visinu od 30 do 50 stopa u divljini. Za više, pogledajte naš osnovni vodič za uzgoj hortenzija za početnike.

Da biste duže uživali u plodovima svog rada, pogledajte naš osnovni vodič za sušenje i čuvanje cvetova hortenzije kod kuće.