Cvece mirte idealne zone gajenja i izvorni raspon

Grmlje mirte (rod Mirtus) su atraktivne zimzelene biljke sa ljupkim malim belim cvetovima. Mirte su grmovi koji ne zahtevaju mnogo održavanja sve dok ih uzgajate u pravim uslovima. U ovom članku ću proći kroz to gde cvetovi mirte rastu, uključujući njihov izvorni raspon i idealne zone rasta.


Gde raste cveće mirte?
Obični grmovi mirte (Mirtus communis) su najrasprostranjeniji od tri vrste u okviru roda Mirtus. Ove zimzelene biljke su porijeklom iz Mediterana i južne Evrope. Grmlje mirte takođe raste u delovima Afrike, Azije i indijskog potkontinenta.

Grmlje mirte preferira tople temperature i blage zime. Međutim, biljke mirte su prilično hladno otporne i mogu da prežive umereno izlaganje mrazu tokom zime. Grmovi mirte su takođe prilično otporni na sušu.

Koje su najbolje zone za uzgoj cveća mirte?
Cvetovi mirte najbolje rastu u USDA zonama od 8 do 10. Ove oblasti pružaju tople temperature tokom većeg dela godine i doživljavaju prilično blage zime. Grmovi mirte su iznenađujuće otporni na hladnoću i mogu da prežive mrazeve i zimske temperature do 10ºF (-12ºC).

U hladnijim klimatskim uslovima, mirtama će možda biti potrebna zaštita od zimskih elemenata. Grmlje mirte će se boriti ako temperature padnu ispod nule. Hladni, jaki vetrovi takođe mogu oštetiti biljke mirte, tako da im je potrebna zaštićena lokacija.

Kako uzgajati cveće mirte

Jednom uspostavljeni, grmovi mirte ne zahtevaju malo održavanja. Za mirte je lako brinuti ako zadovoljite njihove osnovne potrebe. U pravim uslovima, biljke mirte mogu da žive decenijama, čak i vekovima. Evo glavnih zahteva za uzgoj cvetova mirte:

Zahtevi za sunčevu svetlost
Grmlje mirte najbolje raste na punom suncu ili delimičnoj senci ako je zaštićeno od hladnih vetrova. Mirtama je potrebno oko šest sati punog sunca svakog dana u blagim klimatskim uslovima. U toplim i suvim područjima uzgajajte mirte u delimičnoj senci da biste ih zaštitili od direktne popodnevne sunčeve svetlosti.

Grmlje mirte zahteva dobro drenirajuće zemljište koje još uvek može zadržati malo vlage. Biljke mirte vole da ostanu prilično vlažne, iako su donekle tolerantne na sušu. Mirte preferiraju blago kisela tla sa pH vrednostima između 5,0 i 6,5. Ilovasta ili peskovita tla su idealna, ali glina takođe funkcioniše sve dok se doda malo peska ili peska kako bi se poboljšala drenaža.

Zalivanje
Zalivajte grmlje mirte jednom u dve nedelje tokom proleća i leta. Uspostavljenim grmovima mirte neće biti potrebna dodatna voda ako vaše područje redovno pada. Prvih nekoliko godina zalivajte tek zasađeno grmlje mirte jednom nedeljno. Ovo omogućava mladoj biljci da se uspostavi.

đubrivo
Gnojite ustaljene biljke mirte jednom godišnje tokom proleća, idealno sa đubrivima sa sporim oslobađanjem. Novozasađene mirte treba da se prihranjuju mesečno u prvoj sezoni rasta. Dodatni hranljivi sastojci će pomoći da se grm uspostavi.

Obrezivanje
Orezujte grmlje mirte nakon što cvetanje završi u jesen. Mirte dobro podnose orezivanje, što vam omogućava da ih oblikujete ili trenirate kao žive ograde. Uklonite sve mrtve, bolesne ili slabe grane i proredite unutrašnje grane da biste poboljšali cirkulaciju vazduha.

Možete li uzgajati cveće mirte u saksijama?

Grmlje mirte se može relativno lako uzgajati u saksijama. U hladnijim zonama uzgoja, ovo je najlakši način za uzgoj biljaka mirte. Izaberite lonac širine najmanje 12 inča sa drenažnim rupama. Grmlje mirte koje se uzgaja u saksijama i dalje može narasti do 8 stopa visoko i široko.

Tokom zime zaštitite biljke mirte u saksiji tako što ćete posudu umotati u hortikulturno runo ili neki drugi izolacioni materijal. Alternativno, možete ih premestiti u zatvorenom prostoru ili u staklenik kako biste ih zaštitili od hladnoće.

Česta pitanja o zonama uzgoja mirte:

Gde se nalazi cveće mirte?
Cvetovi obične mirte nalaze se prvenstveno u Mediteranu i Južnoj Evropi. Neke vrste mirte takođe rastu u delovima Afrike, Azije i indijskog potkontinenta. Mirte preferiraju toplu klimu, ali mogu dobro da prežive zimi.

Gde mirta najbolje raste?
Grmlje mirte najbolje raste u zonama od 8 do 10, iako mogu da prežive zimske temperature i do 10ºF. Grmlje mirte zahteva puno sunca ili delimičnu senku i potrebna im je vlažna, dobro drenirajuća tla.

Za šta je dobra obična mirta?
Obične mirte čine odlične ukrasne grmlje za male bašte. Mirte su takođe dobre biljke za ogradu i mogu se lako obučiti rezidbom. Cvetovi mirte takođe privlače oprašivače, dok plavičasto-crne bobice pružaju zimsku hranu za ptice.

Zone uzgoja mirte i autohtona područja: Završavanje
Grmovi mirte su porijeklom iz Mediterana i Evropu, kao i delove Afrike i Azije. Obične mirte uspevaju u toplim klimama sa blagim zimama poput onih u zonama 8 do 10. Međutim, mirte su iznenađujuće otporne na hladnoću i mogu da prežive zimske temperature i do 10ºF.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj i negu limunske mirte i krep mirte.