Ultimativni vodič za gerbera tratinčice značenje i simbolizam

Gerbera tratinčice: poreklo, značenje, simbolizam, boje i saveti za negu.

Gerbera tratinčice su veoma popularan cvet za poklone, lako dostupan tokom cele godine u brojnim službama za isporuku cveća. Poznate po svojim privlačnim i šarenim cvetovima nalik na tratinčice, gerbera tratinčice su dugo bile omiljene među mnogim ljubiteljima cveća širom sveta, ne samo zbog svoje vizuelne privlačnosti, već i zbog dugog veka trajanja u vazi i mirisa. Ono što ovo veselo cveće čini još posebnim je njihova pogodnost za niz prilika – rođendane, zahvalnice, proslave i još mnogo toga. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju, simbolizmu, istoriji, poreklu, bojama i kako da se brinete za gerbera tratinčice kod kuće.


Istorija i poreklo gerbera tratinčica
Kulturni značaj gerbera
Vrste Gerbera Daises
Vaš vodič za branje savršene gerbera tratinčice
Gerbera Daisies Značenje i cvetna simbolika
Saveti koje treba uzeti u obzir pri kupovini gerbera tratinčica
Koje drugo cveće dobro ide uz gerbere?
Saveti za negu Gerbera Daisi
Istorija i poreklo gerbera tratinčica
Gerbera daisi poreklo
Gerbere ili gerbera tratinčice su višegodišnje cvetne biljke poreklom iz Južne Afrike, koje se sada nalaze u Severnoj Americi, Južnoj Americi i Aziji. Druga uobičajena imena ovih biljaka su Transvaalska tratinčica, Barbertonova tratinčica i afrička tratinčica.

Ove biljke su klasifikovane u botaničku porodicu Asteraceae – istu porodicu kojoj pripadaju suncokreti, asteri i tratinčice. Naziv gerbera odnosi se na ceo rod Gerbera. Ime je dobio po poznatom nemačkom botaničaru Traugotu Gerberu od strane Jana Frederika Gronovijusa. Gronovijus je holandski botaničar koji je otkrio cvet u Južnoj Africi 1737. Do danas je bilo nejasno zašto je cvet nazvao po Gerberu.

Jedna od najranijih i najčešćih vrsta gerbera je Gerbera jamesonii. Ovu sortu gerbera otkrio je 1889. godine u Transvaalu u Južnoj Africi Škot Robert Džejmson.

Nazvana peti najpopularniji cvet širom sveta, gerbera ima istaknutu cvetnu glavu zvanu disk, koja je uporediva sa suncokretom. Ovi diskovi su okruženi satenskim laticama ili zracima koji dolaze u živim i šarmantnim bojama, kao što su ružičasta, bela, žuta, narandžasta i crvena. Iako postoje minijaturne sorte, većina cvetova gerbera je velika i naraste do 8 inča u prečniku.

Dok su gerberi prvobitno došli iz Južne Afrike, ovi omiljeni ukrasi sada su sveprisutni širom sveta. Često se uzgajaju u kućnim baštama i koriste kao rezano cveće za cvetne aranžmane ili bukete gerbera. Lako ih je uzgajati u većini uslova za sadnju, ali ne uspevaju dobro u područjima sa ekstremno niskim temperaturama ili gde su česte obilne padavine.

Većina cveća gerbera cveta u proleće i leto, iako je isporuka cveća gerbera obično dostupna tokom cele godine u nizu studija za cveće koje proizvode specijalizovani uzgajivači.

Kulturni značaj gerbera
Gerberi imaju različite konotacije u zavisnosti od boje njihovog cveta. Ali ovaj cvetarski omiljeni rezani cvet dalje igra vitalnu ulogu u različitim kulturama u različitim delovima sveta.

U Egiptu, gerberi su odanost suncu. Što se tiče Kelta, veruje se da gerbera tratinčice pomažu u smanjenju stresa i tuge.
Gerbera jamesonii je nacionalni cvet Eritreje, zemlje u istočnoj Africi.
Gerbera je zvanični cvet u mesecu rođenja u aprilu.
Tratinčice su takođe jedan od najpopularnijih cvetnih simbola u modernim dizajnima tetovaža koji predstavljaju niz simbolike povezane sa odabranom bojom, dizajnom i položajem na telu.
Vrste Gerbera Daises
Gerbera tratinčice se mogu klasifikovati u zavisnosti od oblika cveta. Uglavnom, postoje četiri različita tipa: jednostruki gerberi, dvostruki gerberi, dupli gerberi i puni dupli gerberi.

Single Gerberas
Pojedinačni gerberi su možda najčešći tip cveta gerbera. Oni se razmeću jednostavnom fasadom sa zelenim centralnim diskastim cvetovima koji su okruženi nizom cvetova zraka koji se ne preklapaju.

Dvostruki gerberi
Dvostruki gerberi, koji se takođe nazivaju dupleks gerbera tratinčicama, imaju dva reda preklapajućih malih i velikih cvetova ili latica. Cvetići centralnog diska obično dolaze u zelenoj, crnoj ili tamnocrvenoj boji.

Sorta ‘Teracota’ je jedan poznati primer cvetova gerbera tratinčice dvostrukog tipa. Ima duple žute latice sa primesama breskve koje okružuju tamno crveno oko.

Krested Double Gerberas
Ova vrsta cveta gerbera spada u dvostruku kategoriju. Ima dvostruki red latica koje se preklapaju, ali sa dodatnim unutrašnjim redom ili dve manje latice koje mogu biti slične ili različite boje kao spoljne latice. Centralni disk obično dolazi u zelenoj, crvenoj ili crnoj boji.

Jedan primer dvokrevetne tratinčice gerbera je sorta ‘Vinter Kueen’. Ima bele latice sa crnim centralnim diskom ili okom.

Dvostruki gerberi sa punim grbom
Dvostruki cvetovi gerbera tratinčice imaju dva reda spoljnih latica i dva reda unutrašnjih latica. Prvi red unutrašnjih latica sastoji se od manjih cvetova zraka koji okružuju i često pokrivaju disk u sredini. Zbog toga je disk, koji može biti crven, zelen ili crn, ili sakriven ili delimično sakriven.

„Giant Spinner“ je jedan od mnogih fascinantnih cvetova dvostrukih gerbera sa punim vrhom.

Vaš vodič za branje savršene gerbera tratinčice
Sa nebrojenim bojama i oblicima cvetova gerbera tratinčica na raspolaganju, biranje savršenog cveta zaista može biti zastrašujući zadatak. Poklanjanje cveća poput gerbera je zaista promišljen i sladak gest.

Ali to nije samo tako lako. Postoje neke stvari koje čovek mora imati na umu. Povod, odnos davaoca i primaoca, ili simboli i značenja iza ovih prelepih cvetova su samo neke stvari koje treba uzeti u obzir.

Gerbera Daisies Značenje i cvetna simbolika
Zbog popularnosti ovog prelepog cveta, postoje različita značenja gerbera tratinčice. Generalno, kao i za druge ukrasne biljke u porodici tratinčica, veruje se da gerberi simbolizuju lepotu, nevinost i čistotu.

Gerbera tratinčice se dalje povezuju sa vedrinom pre svega zbog bezbroj boja koje nudi. Ipak, različite boje cvetova gerbera imaju različita značenja i simboliku.

Značenje cveta roze Gerbera Daisi
Pink Gerbera Daisies
Ružičasto cveće, generalno, simbolizuje milost, divljenje i simpatiju – a isto važi i za ružičaste tratinčice. Konkretno, svetlo ružičasti gerberi označavaju poštovanje, divljenje i saosećanje. Tamnije nijanse ružičastih gerbera, s druge strane, često su simbol zahvalnosti.

Zbog ovih značenja, buket roze cvetova gerbera je idealan poklon za slanje poruke „Ozdravi uskoro“. Ovi divni cvetovi su takođe vaš najbolji izbor kada želite da izrazite zahvalnost nakon lepog sastanka sa posebnom osobom. To je i cveće kome se okrećete kada želite da izrazite divljenje ili ljubav na razigran ili koketniji način.

Red Gerbera Daisi Značenje
Red Gerbera Daisies
Možda ne postoji druga boja cveća koja izražava romantiku i strast bolje od crvenog cveća. Primer toga je crvena gerbera tratinčica – poznati simbol romantične ljubavi i strasti, i savršen romantični poklon za iskazivanje takvih osećanja svojoj drugoj polovini.

Ne morate da čekate Dan zaljubljenih ili bilo koju drugu posebnu priliku da svojoj voljenoj osobi poklonite cvetni aranžman od gerbera. Prenesite romantiku i ljubav sa zadivljujućim cvetovima crvenih gerbera svakog dana, bilo kada.

Cvetovi crvenih gerbera su takođe idealan cvet za rođendanski poklon. Često, ove prelepe, tamnocrvene ili živopisne crvene gerbere muž poklanja svojoj ženi na njen poseban dan.

Značenje cveta bele gerbere Daisi
Vhite Gerbera Daisies
Cvetovi belih gerbera predstavljaju čistoću i nevinost kao i većina značenja belog cveća. Zbog svog neodoljivog šarma koji odiše elegancijom, ovi gerberi se često koriste na venčanjima i krštenjima. Takođe se koriste kao cvet za poklone mladencima i zvanično su cveće za 5. godišnjicu venčanja.

Takođe, beli gerberi su odličan poklon da nekome date do znanja da smatrate da je on ili ona odan, promišljen i čist od ljubavi. Pošto su beli gerberi takođe simbol dečje nevinosti i čiste ljubavi, oni odgovaraju idealnom cvetu za poklon od roditelja ljubavi svojoj deci.

Beli gerberi su idealan cvet da nekome poželite dobro zdravlje. Bela gerbera sa jednom dugačkom stabljikom ili buket potpuno belih gerbera su pogodni za poklon cveta koji se uskoro oporavlja.

Značenje cveta narandže Gerbera Daisi
Orange Gerbera Daisies
Narandžasti gerberi predstavljaju sreću, radost, prijateljstvo i toplinu, što ove privlačne cvetove čini savršenim cvetom za poklon za vaše prijatelje i kolege. Pošaljite buket narandžastih gerbera da ulepšate nečiji dan ili kao dodatak.

Značenje cveta žute gerbere Daisi
Iellov Gerbera Daisies
Jedna od mnogih boja gerbera je žuta. Poput cvetova narandžastih gerbera, sunčano žute boje simbolizuju prijateljstvo i sreću.

Da li razmišljate o tome da prijatelju date do znanja da cenite svoje prijateljstvo? Onda je ova svetla boja jedan od načina da se to uradi. Dalje, gomila žutih gerbera je siguran način da preokrenete tmuran dan. Možete ih poslati i nekome ko se oporavlja od bolesti da biste ih razveselili.

Značenje cveta ljubičaste gerbere tratinčice:
Purple Gerbera Daisies
Ljubičasti cvetovi gerbera odišu elegancijom i kraljevstvom. Oni označavaju ponos, gracioznost, fascinaciju i šarm. Za neke, gerberi ljubičaste ili lavande takođe predstavljaju romantiku poput ružičastih i crvenih.

Buket ljubičastih gerbera je jedinstven izbor za poklon za tu posebnu osobu, bilo za rođendan ili godišnjicu – ili samo zato! Ovi cvetovi su takođe odlični u znak zahvalnosti za nekoga na koga se ugledate.

Značenje cveta gerbera tratinčice mešane boje:
Mešani buket Gerbera Daisi
Iako različite boje gerbera prenose različita značenja, kombinacija dve ili više ovih boja generalno simbolizuje vedrinu i sreću. Bilo da se radi o rođendanima, godišnjicama, maturama, veridbama ili unapređenju posla, prelepa gomila cvetova gerbera je uvek sigurna pobeda.

Saveti koje treba uzeti u obzir pri kupovini gerbera tratinčica
Tone usluga za isporuku gerbera tratinčice postoje, a ako lično dobijete jedan od ovih zapanjujućih, najbolje je da imate ove savete na umu.

Ispitajte stanje njegovih stabljika i cvetova. Potražite okrugle glave i besprekorne latice jer one ukazuju na zdravu biljku.
Birajte one sa dugim i ravnim stabljikama, što ukazuje da bi cvet trajao duže.
Listovi treba da budu tamnozelene boje i zdravog izgleda.

Pazite na znakove oštećenja od štetočina i bolesti.

Koje drugo cveće dobro ide uz gerbere?
Godinama se gerbera tratinčice smatra jednim od pet najpopularnijih rezanih cvetova na tržištu pored ruža, hrizantema, lala i karanfila. Oni su omiljeni cvećari u cvetnim aranžmanima i buketima. Ali koje cveće dopunjuje ove vesele cvetove nalik tratinčicama?

Gerberi izgledaju fantastično kada se kombinuju sa cvetnom biljkom iz porodice ljiljana, zmijskom glavom, inače poznatom kao Fritillaria meleagris. Drugo popularno kombinovano cveće sa gerberima su hrizanteme ili mame i japanska dunja.

Pošto su gerbera tratinčice poznate po svojim velikim i živim cvetnim glavama, manji cvetovi su odličan dodatak pri izradi aranžmana. Takođe, biljke za punjenje, zelenilo i lišće mogu se dodati kako bi se dodatno naglasile velike gerbera tratinčice.

Za svadbene bukete, ruže su veoma popularna stabljika koja upotpunjuje boju i strukturu gerbera tratinčice. Drugo odlično cveće koje se dobro slaže sa gerbera su lale, karanfili, hortenzije, kala i maćuhice.

Saveti za negu Gerbera Daisi
Prepoznatljivi po dugom veku u vazi koji traje i do 14 dana, cvetovi gerbera su dugo bili omiljeni rezani cvet mnogih. Bilo za kućni dekor, kao poklon ili za cvetne aranžmane jer oni odmah dodaju boje bilo kojoj oblasti. Da biste maksimizirali lepotu ovih fascinantnih i zapanjujućih cvetova, najbolje je znati odgovarajuću negu gerbera. Evo nekoliko korisnih saveta.

Temeljno očistite vazu ili posudu pre nego što stavite gerbere u nju. Nivo vode treba da bude dovoljno plitak da pokrije nekoliko inča stabljika jer previše vode može izazvati trulež.
Stavite cvet gerbera dalje od toplote.
Ponovo isecite stabljike pod uglom od 45 stepeni čistim nožem pod toplom vodom da biste poboljšali upijanje vode.
Obavezno menjajte vodu svaka dva do tri dana kako biste izbegli nakupljanje bakterija i prerano uvenuće.
Dodavanje hrane za cveće će duže zadržati cveće svežim.
Gerbere su osetljive na fluor. Najbolje je koristiti filtriranu vodu da biste izbegli izlaganje fluorovanoj vodi.
Ne stavljajte cvet gerbera blizu voća i povrća koje sazreva jer ono emituje etilen.