najboljih vrsta zmijskih biljaka za uzgoj kod kuce

Bilo da ste novi ili iskusni vlasnik kućnih biljaka, verovatno ste naišli na biljku zmije. Ova vrsta je tokom godina postala popularna zbog lakih potreba za negom i fascinantnog izgleda. Biljka zmija je poznata po svojim karakterističnim žutim i zelenim prugastim listovima. Međutim, ova vrsta dolazi u različitim oblicima i veličinama. Ovde ćemo vas provesti kroz 14 najpopularnijih vrsta zmijskih biljaka koje možete dodati u svoju kolekciju kućnih biljaka. Pored toga, uključili smo osnovne savete za uzgoj i negu za svaki. Idemo!


Najbolje vrste zmijskih biljaka za uzgoj kod kuće
1. Raznobojna biljka zmija (Sansevieria laurentii)
Raznobojna biljka zmija (Sansevieria laurentii)

Raznobojna biljka zmija, ili Sansevieria laurentii, poznata je po mramornoj zelenoj boji i jarko žutim ivicama. To je jedna od poznatijih sorti, raste uspravno u grozdovima visokih listova nalik oštrici.

Zajedno sa nekim drugim sortama zmijskih biljaka, laurentii je dobio nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za baštenske zasluge. Ovo je takođe bila sorta koja je dokazala svoje sposobnosti prečišćavanja vazduha u NASA-inoj studiji čistog vazduha.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Ova biljka preferira srednje do jako, indirektno svetlo, tople temperature i retko zalivanje. Takođe je tolerantan na zasjenjena okruženja.
Veličina i očekivanja rasta: Sorta laurentii raste sporo i dostiže oko tri stope u visinu ili više.
2. Indijska konoplja sa tetivom (Sansevieria zeilanica)
Indijska konoplja sa tetivom (Sansevieria zeilanica)

Sansevieria zeilanica je vrsta zmijske biljke poznata po svom naučnom imenu. Međutim, ponekad se naziva indijska konoplja za tetivu. Vertikalni listovi u obliku mača ove biljke imaju mramornu boju u mešavini tamnijih i svetlijih nijansi zelene.

Ova sorta zmijskih biljaka je jednako izdržljiva kao i druge sansevierije, slične lagodne prirode. Izdvaja se od popularne biljke šarolike zmije jer nema jarko žutu prugu oko listova.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Ova biljka preferira srednje do jako, indirektno svetlo, tople temperature i retko zalivanje. Takođe je tolerantan na zasjenjena okruženja.
Veličina i očekivanja rasta: Ovo je sporo rastuća biljka koja može dostići do tri stope u visinu ili više.
3. Svekrvin jezik ‘Moonshine’ (Sansevieria ‘Moonshine’)
Svekrvin jezik ‘Moonshine’ (Sansevieria ‘Moonshine’)

Sansevieria moonshine je još jedna vrsta zmijske biljke poznate po svom naučnom imenu. Međutim, ponekad se može nazvati svekrvin jezik ‘mesečina’. Ova biljka raste svetlije, srebrnozelene listove bez tipičnog mermernog izgleda koji je uobičajen kod biljaka zmija.

Ova sorta je dobila ime po bledi, srebrnastoj boji, ali će postati mnogo tamnija u okruženjima sa slabijim osvetljenjem. Može proizvesti male, bele cvetove u pravim uslovima.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Biljka mlečne zmije preferira srednje do jako, indirektno svetlo, tople temperature i retko zalivanje.
Veličina i očekivanja rasta: Ova spororastuća biljka može dostići visinu do dva metra u zatvorenom prostoru.
4. Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)
Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Sansevieria trifasciata, takođe nazvana svekrvin jezik, je originalna biljka zmija od koje su se razvile druge sorte i sorte.

Ova biljka raste iz puzavog rizoma u grozdovima listova u obliku mača. Zanimljivo je da je ovaj oblik biljci zmije doneo alternativni nadimak: mač Svetog Đorđa.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Ova biljka će uživati u srednjem do jakom, indirektnom svetlu, temperaturama između 70 i 90 stepeni Farenhajta i retkim zalivanjem. Međutim, po potrebi će tolerisati slabe svetlosne uslove.
Veličina i očekivanja rasta: Ova biljka raste polako u zatvorenom prostoru i može dostići visinu do osam stopa u pravim uslovima.
5. Afrička konoplja sa tetivom (Sansevieria hiacinthoides)
Afrička konoplja sa tetivom (Sansevieria hiacinthoides)

Sansevieria Hiacinthoides je vrsta zmija iz Južne Afrike, poznata i kao afrička konoplja za tetivu. Naziv konoplja za tetivu je uobičajen među zmijskim biljkama jer su se vlakna te biljke u prošlosti koristila za proizvodnju tetive.

Ova sorta ima ravne, zelene listove sa svetlijim, srebrno-zelenim mrljama. Može proizvesti bele cvetove i male, narandžaste plodove u pravim uslovima.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Ova biljka preferira srednje do jako, indirektno svetlo, ali je tolerantna na uslove slabog osvetljenja. Uživa u toplim temperaturama između 60 i 85 stepeni Farenhajta i retkim zalivanjem.
Veličina i očekivanja rasta: Ova biljka raste tokom toplijih meseci i može dostići visinu od dva do četiri metra.
6. Mikado (Sansevieria bacularis)
Mikado (Sansevieria bacularis)

Sansevieria bacularis, koja se ponekad naziva i Mikado, je jedinstvena biljka zmija sa tankim, cilindričnim listovima. Listovi biljke rastu u vertikalnim klasovima sa zelenim mermerom.

Ova vrsta zmijske biljke je porijeklom iz Centralne Afrike, tačnije iz Demokratske Republike Kongo.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Ova biljka preferira srednje do jako, indirektno svetlo, tople temperature i retko zalivanje. Takođe je tolerantan na zasjenjena okruženja.
Veličina i očekivanja rasta: Kao i druge zmijske biljke, ova sorta sporo raste. Može proći i do deset godina da dostigne maksimalnu visinu od osam stopa, iako će obično biti mnogo manja u zatvorenom prostoru.
7. Afrička biljka koplja (Sansevieria cilindrica)
Afrička biljka koplja (Sansevieria cilindrica)

Sansevieria cilindrica je porijeklom iz tropskih regiona južne Afrike. Sorta dobija svoje uobičajeno ime, afrička biljka koplja, zbog svojih tankih, cilindričnih listova koji podsećaju na koplja.

Afrička biljka koplja je izdržljiva i daje jedinstvenu žarišnu tačku svakom prostoru. Postoji nekoliko različitih varijanti ove vrste zmijskih biljaka nalik na koplje. Sorte uključuju Sansevieria cilindrica ‘Spaghetti’ i Sansevieria cilindrica ‘Patula’.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Ova sorta će uživati u srednjem do jakom, indirektnom svetlu i toplijim temperaturama, ali joj je potrebna zaštita od vruće, direktne sunčeve svetlosti. Neka se zemlja osuši između zalivanja.
Veličina i očekivanja rasta: Ova biljka raste relativno sporo i može dostići visinu do šest stopa.
8. Sansevieria francisii
Sansevieria francisii

Sansevieria francisii je neuobičajena sorta koja se razlikuje od tipičnog izgleda Sansevieria. Listovi su mu tanki i zašiljeni sa uobičajenim zelenim mermerom. Međutim, oni rastu u redovima koji se spiralno uzdižu, stvarajući pun, skulpturalni izgled.

Ova biljka je porijeklom iz dijelova Afrike, posebno područja u Keniji. Ime je dobio u čast botaničara Frensisa K. Horvuda.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Biljka francisii treba srednje do jako, indirektno svetlo, tople temperature i retko zalivanje. Može tolerisati puno sunca, kao i zasjenjena okruženja.
Veličina i očekivanja rasta: Ova biljka raste sporo i može dostići visinu od oko dva metra.
9. Kenijski zumbul (Sansevieria parva)
Kenija zumbul (Sansevieria parva)

Sansevieria parva je neuobičajena biljka zmija poznata i kao Kenijski zumbul. Za razliku od drugih vrsta zmijskih biljaka, ova Sansevieria je odličan izbor za viseće korpe zbog svog jedinstvenog izgleda.

Kenijski zumbul ima tanke, uske listove koji se izvijaju prema van od centralne rozete. Takođe proizvodi impresivne bele cvetove koji odaju miris sličan cvetu zumbula.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Ova biljka preferira umereno do jako, indirektno svetlo. Uživaće u zatvorenom prostoru blizu sunčanog prozora sa providnom zavesom. Zalivajte retko i izbegavajte temperature ispod 50 stepeni Farenhajta.
Veličina i očekivanja rasta: Ova biljka raste sporo i dostići će nešto manje od dva metra u visinu i oko tri metra u širinu.
10. Sansevieria patens
Sansevieria patens

Sansevieria patens donosi novo značenje uobičajenom nazivu biljke zmije. Njegovo lišće raste kao debeli listovi sa žljebovima koji se šire i izvijaju od centralne rozete, nalik na gomilu živih zmija.

Specifično poreklo ove vrste zmijske biljke je nejasno. Međutim, istraživači su rekli da je verovatno došao iz Kenije ili obližnjeg dela istočne Afrike.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Ova biljka će takođe uživati u umerenom do jakom, indirektnom svetlu, toplim temperaturama i retkim zalivanjem. Izbegavajte okruženja ispod 50 stepeni Farenhajta.
Veličina i očekivanja rasta: Ova biljka raste sporo. Listovi mogu doseći dužinu od tri stope i debljinu od skoro dva inča.
11. Biljka zmija kitove peraje (Sansevieria masoniana)
Biljka kitove zmije (Sansevieria masoniana)

Biljka zmija kitova peraja, ili Sansevieria masoniana, daje hrabru izjavu sa svojim masivnim listovima i šarenim šarenjem. Ova biljka često raste kao samo jedan ili dva lista u saksiji, stvarajući jedinstven vizuelni izgled u svakom prostoru.

Sansevieria masoniana je porijeklom iz centralne Afrike. Međutim, uzgaja se širom sveta u ukrasne svrhe. Raznolikost takođe dolazi u raznolikoj varijanti sa impresivnim prugama koje se protežu po dužini biljke.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Ova biljka preferira da živi u oblasti sa umerenim do jakim, indirektnim osvetljenjem i toplijim temperaturama. Izbegavajte prekomerno zalivanje.
Veličina i očekivanja rasta: Ova biljka raste sporo i može dostići do četiri stope u određenim uslovima. Međutim, verovatno će ostati manji u zatvorenom prostoru.
12. Sansevieria kirkii
Sansevieria kirkii

Sansevieria kirkii je porijeklom iz određenih dijelova Afrike, poput Tanzanije i Malavija. To je sporije rastuća sansevieria sa jedinstvenim cvetom u obliku konusa koji je razlikuje od drugih zmijskih biljaka.

Ova sorta ima sličnu zelenu zelenu boju u obliku mača kao i druge biljke zmija. Međutim, njegovi listovi se šire od centra, a ne rastu vertikalno.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Ova biljka će uživati u brzom dreniranju tla i retkim zalivanjem. Može da uspeva na punom suncu, kao iu uslovima slabog osvetljenja. Međutim, bolje će cvetati ako dobije direktnu sunčevu svetlost.
Veličina i očekivanja rasta: Biljka zmija kirkii je jedna od sorti koje sporije rastu. Njegovi listovi mogu narasti i do šest stopa, ali se mogu savijati dok se šire, a ne da rastu.
13. Sansevieria Vhitnei
Sansevieria Vhitnei

Sansevieria Vhitnei je manja vrsta zmijske biljke. Raste u kratkoj rozeti tamnozelenih listova sa atraktivnom zeleno-belom šarenom granicom na ivicama.

Neki smatraju da je ovo jedna od patuljastih vrsta zmijskih biljaka. Njegova manja veličina čini ga odličnom opcijom za sto ili radnu površinu u vašem domu.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Kao i druge zmijske biljke, ova sorta je tolerantna na slabo osvetljenje. Međutim, preferiraće srednje do jako, indirektno svetlo. Izbegavajte prekomerno zalivanje i držite u dobro dreniranom zemljištu.
Veličina i očekivanja rasta: Ova biljka sporo raste i verovatno će dostići visinu ispod jedne stope.
14. Tvisted Sister (Sansevieria trifasciata ‘Tvist’)
Tvisted Sister (Sansevieria trifasciata ‘Tvist’)

Sansevieria trifasciata ‘Tvist’ je opšte poznata po nazivima tvist ili uvrnuta sestra. To je zato što su listovi biljke kovrdžaviji od drugih Sansevieria. Umesto da raste ravno, listovi se okreću jedno oko drugog, stvarajući živahan vizuelni izgled.

Uvrnuta sestra se takođe smatra patuljastom sortom zmijske biljke. Ostaće manji, što ga čini odličnim za postavljanje na sto ili prozorsku dasku.
Opšti zahtevi za negu : Lako i lako za održavanje
Razmatranja životne sredine: Ova sorta će takođe preferirati umereno do jako, indirektno svetlo. Zalivajte retko, dozvoljavajući da se zemlja osuši između zalivanja.
Veličina i očekivanja rasta: Ova biljka raste sporo i dostići će visinu nešto više od jedne stope.
Okončanje

Biljka zmija je vrsta pogodna za početnike, bez obzira na vrstu koju odaberete da uzgajate kod kuće.

Njegovo živopisno, uspravno lišće i laka nega čine ga popularnim izborom, bilo da je to vaša prva sobna biljka ili deo rastuće kolekcije.

Izaberite svoju omiljenu Sansevieriu sa liste da biste dočekali novog zimzelenog pratioca u svom domu. Uz odgovarajuće materijale i negu, možete uživati u svojoj novoj biljci zmija godinama koje dolaze.