Koliko dugo biljka Monstera može da živi

Sve što treba da znate o očekivanom životnom veku vaše voljene biljke Monstera

ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o tome koliko dugo vaša biljka Monstera može potencijalno da živi ako se prema njoj ponašate lepo. Ove biljke su dobile naziv roda od latinske reči za monstruozna zahvaljujući ogromnoj veličini nekih vrsta kada rastu u divljini. Oni takođe vode dug život sa relativno dugim životnim vekom. Kao rezultat toga, biljke monstere o kojima se pravilno neguje često se čuvaju u porodicama kao nasleđe, prenoseći se kroz generacije.


Koliko dugo Monstera može da živi?
Biljke monstere su višegodišnje biljke sa godišnjim ciklusom cvetanja. Često se smatraju naslednim biljkama jer mogu da žive više od 40 godina. Međutim, ovaj dug životni vek značajno zavisi od toga da biljke rastu u odgovarajućim uslovima i dobijaju odgovarajuću negu.

O biljkama Monstera

Jednostavne za negu i uzgajanje od strane početnika i stručnjaka botaničara, biljke monstera postale su neke od najpopularnijih kućnih biljaka.

Taksonomija i Native Range
Rod Monstera sadrži nešto manje od 50 vrsta biljaka monstera koje pripadaju porodici biljaka Araceae (Arum).

Sve vrste biljaka monstera su porijeklom iz tropskih regiona Amerike.

Botaničke karakteristike
Biljke monstere su vinorodne biljke i hemiepifitne, što znači da imaju vazdušni korenov sistem koji može da raste u zemlji kao kopnena biljka ili na ivicama drveća i stena kao epifiti.

U zavisnosti od vrste i da li se uzgajaju u svom matičnom staništu ili u zatvorenom prostoru, biljke monstere mogu da narastu od nekoliko stopa do skoro 70 stopa.

Biljke monstere su najprepoznatljivije po svom jedinstvenom lišću, koje u zrelosti razvija fenestracije ili rupe. Smatra se da ove rupe pomažu biljkama da prežive ekstremni vetar i jaku kišu u divljini jer omogućavaju elementima da nežno prolaze kroz njih.

Monstere takođe proizvode cveće koje ima izvanredan cvat koji se zove spadiks. Njihovi cvetovi podsećaju na cvetove njihovih rođaka, mirnih ljiljana i kala. S

Kao i Monstera deliciosa, neke biljke monstere takođe donose jestivo voće koje se zove hlebno voće za koje se kaže da ima profil ukusa tutti-fruiti.

Istorija i poreklo
Biljke monstere imaju duboku istoriju u svojim izvornim staništima jer su bile cenjene zbog jestivog voća i jake loze, koje se mogu koristiti za pletenje korpi i pravljenje užeta.

Kao i druge biljke Novog sveta, čudovišta su uvedena i uzgajana u Evropi tek krajem 18. veka.

Popularne vrste biljaka Monstera
Nekoliko retkih vrsta monstera biljaka, poput Monstera oblikua, cene su kolekcionari i botaničari.

Međutim, većina biljaka monstere koje se nalaze u baštenskim centrima i koje su dostupne za kupovinu na mreži su kultivari samo dve vrste, Monstera deliciosa (Švajcarska biljka sira) i Monstera adansonii (Adansonova monstera). Čak i retke šarene sorte su jednostavno sorte Monstera deliciosa.

Da li Monstera biljke mogu da žive zauvek?

Nejasno je da li je zaista moguće da biljka monstera živi zauvek. Međutim, uz odgovarajuću negu – obezbeđivanje adekvatne sunčeve svetlosti, visokokvalitetne zemlje, adekvatne vlage i povoljnih uslova životne sredine – mogu preživeti najmanje životni vek čoveka ili duže. Štaviše, moguće je razmnožavati svoju biljku Monstera da biste proširili svoju kolekciju.

Dugovečnost biljaka monstera koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru u odnosu na spoljašnje
Imajući u vidu odgovarajuće uslove za uzgoj i odvraćanje od štetočina, biljke monstera koje žive u zatvorenom prostoru i biljke monstere koje žive na otvorenom mogu postići impresivan životni vek.

Biljke monstere u zatvorenom ne mogu postići iste impresivne veličine kao one na otvorenom, rastu u svom prirodnom staništu.

Faktori koji doprinose dugovečnosti biljke Monstera

Nega i održavanje biljaka Monstera
Iako su relativno izdržljive biljke, monstere i dalje zahtevaju odgovarajuću negu i održavanje da bi preživele.

Razmatranje tipova i varijeteta
Sve vrste biljaka monstera su dugovečne višegodišnje biljke. Iako se generalno smatraju lakim za uzgoj, neki su izazovniji od drugih, što može dovesti do skraćenog životnog veka zbog nepravilne nege ili životne sredine.

Iako poznate po svojoj izdržljivosti, biljke monstere neće živeti tako dugo u neprikladnim uslovima životne sredine gde je temperatura previše hladna, vazduh suviše suv ili gde primaju premalo ili previše sunčeve svetlosti.

6 uobičajenih razloga zbog kojih biljke monstere umiru (i znakovi na koje treba obratiti pažnju)

1. Prekomerno zalivanje
Biljke monstere imaju delikatan vazdušni korenov sistem koji je posebno osetljiv do truleži korena. Najlakši način da ubijete biljku monstere je da joj date previše vode ili da je stavite u posudu koja ne dozvoljava da voda oteče.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje biljaka Monstera kod kuće.

2. Nedostatak svetlosti
Biljke monstere zahtevaju umerenu do jaku indirektnu sunčevu svetlost da bi rasle i napredovale. Vaša biljka monstera će postajati sve bolesnija u uslovima izuzetno slabog osvetljenja i na kraju će uvenuti i uginuti.

3. Štetočine i bolesti
Biljke monstere su posebno podložne privlačenju brašnastih buba i grinja. Ovi štetočini su destruktivni. Ako se ne adresiraju, oni će pojesti vašu biljku, oslabiti je i na kraju ubiti. Obe štetočine se mogu pažljivo isprati neemovim uljem.

4. Loša baza tla
Sađenje monstere u odgovarajuću podlogu za saksiju je od suštinskog značaja za zdravlje korena biljke i sposobnost biljke da upija vlagu i hranljive materije.

Vaša biljka monstera će možda morati da bude presađena zbog iscrpljivanja mešavine saksije ili zbog vezanja za koren, ili je možda na pogrešnom tipu zemljišta (zemljište koje je previše kiselo, previše alkalno ili zadržava previše vlage).

5. Prekomerno đubrenje
Biljke monstere imaju koristi od laganog đubrenja tokom proleća i leta, ali je od suštinskog značaja da pazite da ne gnojite svoju biljku previše. Primena previše đubriva rezultira slanom zemljom koja može da izgori i uništi delikatan korenov sistem vaše biljke.

6. Netačne temperature
Biljke monstere mogu da prežive kratke padove temperature do oko 50 ° F. Previše hladne temperature, međutim, usporavaju rast biljke i mogu dovesti do opadanja biljke monstere. Hladan vazduh ili preveliki pad temperature mogu šokirati biljku i ubiti je.

Kako obezbediti da vaše čudovište živi što je duže moguće

Najbolje vrste tla
Biljke monstere zahtevaju bogato, dobro drenirajuće zemljište koje je blago kiselo sa pH opsegom od 5,5 do 6,5. Mešavine za saksije za monsteru uključuju treset, kokosov kokos, perlit i borovu koru.

Najbolji svetlosni uslovi
Biljke monstere najbolje su pozicionirane na lokacijama koje primaju dosta srednjeg do jakog indirektnog svetla.

Uslovi slabog osvetljenja mogu usporiti rast čudovišta, dovesti do dugotrajnosti i dovesti do toga da biljka proizvodi male listove. Svetlo možete dopuniti rasvetom ili redovnim fluorescentnim svetlima.

Najprikladnije posude i posude za lonce
Najbolji kontejneri za saksije za čudovišta imaju dovoljno rupa za drenažu i samo su 1 do 2 inča veći od korena biljke.

Idealna temperatura i vlažnost
Monstere uspevaju na prosečnim temperaturama u zatvorenom prostoru od 60°F do 80°F i vlažnosti u domaćinstvu većoj od 40%.

Kada i kako oploditi
Biljke monstere imaju koristi od laganog hranjenja tokom vegetacije. Dajte svojim izbalansirano tečno đubrivo razblaženo do pola jačine jednom u 4 do 6 nedelja tokom vegetacije.

Obrezivanje i rezanje
Biljke monstere mogu se orezati u proleće da bi se uklonilo mrtvo i umiruće lišće i da bi se podstakao/kontrolisao rast.

Nosite rukavice i koristite sterilne makaze za orezivanje da biste uklonili lišće odsecanjem osnove stabljika lišća. Obrezivanje podstiče rast, pa uklonite delove na kojima želite da vaše čudovište poleti.

Kada i kako presaditi
Mlade biljke monstere (one koje nemaju razvijene lisne fenestracije) mogu se presađivati godišnje. Zrele biljke monstere (one sa lisnim fenestracijama) obično zahtevaju presađivanje svake 2 do 3 godine ili kada se vežu za koren. (Primetićete da im koreni vire iznad zemlje ili izlaze iz drenažnih rupa u kontejneru.)

Da biste presadili monsteru, izaberite posudu sa dobrom drenažom koja je oko 2 inča veća od trenutne saksije vaše biljke i napravite mešavinu za saksije koja je slična njenom postojećem tlu. Nežno izvadite svoju monsteru iz kontejnera i izvadite zaglavljeni medijum za saksije iz korena.

Pospite sloj medija za saksiju u novu saksiju i stavite korenje vaše biljke na zemlju. Zatim napunite oko korena još mešavine za saksije. Uverite se da stabljike vaše biljke nisu zakopane u mešavini za saksije kako biste sprečili truljenje. Nežno tapkajte zemlju i temeljno zalijte, omogućavajući da se višak vlage isprazni.

Vašu monsteru treba presaditi u rano proleće na početku vegetacije.

Česta pitanja o očekivanom životnom veku biljke Monstera:
Da li biljke monstere lako umiru?
Biljke monstere su izdržljive i ne umiru lako. S obzirom na to, oni zahtevaju odgovarajuću negu i uslove životne sredine da bi zaista uspeli.

Da li se biljke monstere lako brinu?
Biljke monstere su jednostavne za održavanje, jednostavne za negu i pogodne su za početnike.

Kako znate da li je vaše čudovište srećno?
Zdrave biljke monstere rastu stalnom brzinom tokom vegetacije. Kada zrele, zdrave biljke monstere proizvode velike, voštane, tamnozelene listove. Mlade biljke monstere takođe proizvode voštane, zelene listove, ali će obično biti nešto svetlije boje.

Da li staro lišće monstere umire?
Kod čudovišta je normalno da donji, stariji listovi požute i odumru. Jednostavno nosite rukavice i koristite sterilne šljive uklonite ih iz biljke.

Da li je monstera srećna biljka?
U feng šuiju, biljke monstera crpe pozitivnu, uzlaznu energiju i mogu se koristiti za privlačenje sreće ili obilja u vaš život kada su pravilno postavljene u vašem domu ili kancelariji.

Da li su biljke monstere otrovne za ljude i kućne ljubimce?
Biljke monstere smatraju se toksičnim za ljude i kućne ljubimce. Sadrže nerastvorljive kristale kalcijum oksalata, koji izazivaju jaku iritaciju, upalu i gastrointestinalne smetnje kada se progutaju ili rukuju bez zaštitnih rukavica.

Život zabave i čistog vazduha u zatvorenom prostoru

Kada se pravilno neguju, biljke monstere koje se lako uzgajaju mogu vam – a možda i vašoj deci i unucima – doneti život lepote i uživanja.