<a href=Koliko visoke dalije rastu Osnovni vodič” width=”1024″ height=”575″ />

Sve što treba da znate o očekivanjima rasta cveta dalije

Među najsjajnijim i najsmelijim od uobičajenih cveća, dalije nude mnoštvo upotreba i prednosti i bogatu simboličku vrednost. Sa preko 20.000 zabeleženih imenovanih sorti, postoji Dalija za svaku boju, namenu i položaj. Vekovi selektivnog uzgoja ovog cveta doveli su do velikih varijacija u visini i veličini cveta, pri čemu većina sorti dalija raste od 12 inča do 30 stopa. Samo Tree Dahlia raste iznad pet do šest stopa visine, što je granica za većinu vrtnih sorti. Dakle, bez obzira da li tražite visok i dostojanstven cvet ili kratko rastući grm, možete pronaći daliju koja vam odgovara.


Zone: Višegodišnja i zimsko otporna u USDA zonama 8 do 11, uzgaja se kao jednogodišnja u zonama 3 do 7
Izloženost: Puno sunce najmanje 6 do 8 sati dnevno. Neke sorte mogu imati delimičnu popodnevnu hladovinu
Vreme cvetanja: od sredine leta do kraja jeseni
Zemljište: Dobro drenirano, bogato zemljište sa visokim sadržajem organskog materijala, pH raspon od 6,5 do 7,0
Dopune i đubrivo: Dodajte tresetnu mahovinu da biste pomogli da zemlja bude blago kisela i da zadrži vlagu, đubrivo sa hranljivim materijalom za cveće opšte namene jednom mesečno tokom sezone cvetanja.
Zalivanje: Jedan inč vode nedeljno, isporučeno u jednom do dva duboka zalivanja
Bolesti i štetočine: trulež korena, pepelnica, gusenice, trulež stabljike, lisne uši i čičkari.

Koliko visoke dalije rastu?

Fotografije polja punih Dalija mogu da dovedu u zabludu ako na snimcima nema referenci veličine. Lako je pomisliti da gledate u polje cveća jedva do kolena kada se ono u stvari uzdiže punih 3 do 5 stopa iznad zemlje.

Većina dalija ima prosečnu visinu unutar ovog raspona, iako se mnoge sorte uzgajaju da bi bile mnogo kraće ili bile malo veće. Maksimalna visina obično dostiže oko 5 do 6 stopa, stavljajući neke sorte Dalija u konkurenciju sa suncokretom po privlačnom cvetanju.

Minijaturne sorte su pogodnije za uzgajanje u krevetu ili kontejneru jer ne dostižu ni približno visinu kao prosečna osoba. Takođe se lakše spajaju sa drugim biljkama različitih visina bez potrebe da budu pozadina kao najviši cvet.

Međutim, visina standardnih Dalija ih čini popularnim među ljudima koji žele upečatljivu i nepogrešivu karakteristiku pejzaža. Takođe su pogodni za solo sadnju gde se grm može diviti samostalno.

Sorte Dalija kratkog rasta obično imaju manje cvetove, a istaknutiji cvetovi nalaze se na višim biljkama. Ipak, neke retke sorte ne prate taj opšti obrazac, nudeći veliko cveće na kratkim stabljikama.

Koje su Dalije najviše i najniže?

Jedna od najviših dalija nije uzgajana na taj način, već je prirodno porasla od 7 do preko 20 stopa u planinama Meksika. To je Tree Dahlia, ili Dahlia imperialis. Ima šuplju stabljiku koju su drevni Asteci nekada koristili za nošenje vode, ali danas je i dalje popularan kao visok i jedinstven cvetajući grm.

Za standardnije visoke dalije koje se lako uzgajaju kao jednogodišnje biljke, razmislite o sortama poput „Reedlei“, popularne britanske sorte sa losos ružičastim cvetovima i stabljikama visokim do 7 stopa. Dalije ‘David Hovard’ imaju blistave narandžaste cvetove i tamnoljubičasto lišće koje je upečatljivo koliko i njegova visina od 5,5 stopa.

Imajte na umu da će višim sortama dalija gotovo sigurno trebati kočenje, pa planirajte jedan kolac po cvetanju stabljike. Svaki gomolj ili grm Dalije može proizvesti desetak cvetova ako je zdrav i dobro oplođen. Sekcije bambusa i trske čine idealne kočiće ako se iseku dovoljno dugo, ali čak i podrezane grane i mladice mogu se ponovo koristiti u bašti u malom roku.

Na drugom kraju spektra veličina, najmanje Dalije su zaista niske. Minijaturne sorte imaju tendenciju da budu visoke samo 12 inča, iako će se neke protezati do 18 inča u visinu bez obzira na to kako pokušavate da ih održite niže.

Ove sorte imaju tendenciju da dobro funkcionišu za posteljinu i granične zasade gde su potrebne gomile cvetova, ali duže stabljike bi prenatrpale područje. Niskim dalijama takođe nije potrebno kočenje, pogotovo zato što su uglavnom zasađene dovoljno blizu da drže jedna drugu. „Harmoni“ nudi limun žuto cvetove u obliku kugle i ostaje ispod 2 stope u visinu, dok „Labella Grande Fandango“ ostaje ispod 12 inča u visini i širini za super kompaktnu sadnju.

Različite boje sorti Dahlia ‘Dark Angel’, nazvane po njihovim crnim tamnim središtima u boji čokolade, takođe su dobar izbor za biljku visoku 12 inča. Nema potrebe da se zadovoljite ni jednocvetnim dalijama samo da biste uštedeli prostor jer mnoge od najmanjih sorti imaju udvostručene ili loptaste cvetove.

Kako se još mere dalije?

Američko društvo dalija je pogodno za postavljanje klasifikacija za cveće koje rangiraju i ocenjuju. Oni ne koriste kategorije visine za odvajanje sorti i njihovo ocenjivanje jer visina može varirati između pojedinačnih biljaka iste sorte u zavisnosti od uslova.

Umesto toga, oni razdvajaju preko 20.000 sorti u 21 kategoriju cvetnih oblika i 9 grupa veličine. Ove grupe veličina se zasnivaju na prečniku cveta, a ne na ukupnoj visini stabljika. Svaka grupa veličina može sadržati širok spektar visina Dahlia u sebi, ali većina je na neki način povezana sa prosečnom visinom biljke. Glavne kategorije oglasa za veličinu cveća su:

AA – (Džinov), prečnika preko 10 inča, koji imaju tendenciju da rastu na biljkama visokim samo tri do četiri stope, pošto se više stabljike spuštaju od težine.
A – (Veliki), prečnika preko 8 do 10 inča, nalazi se na biljkama koje rastu od dva do pet stopa.
B – (srednji), prečnika preko 6 do 8 inča, koncentrisan u sortama koje obično rastu između tri i pet stopa.
BB – (mali), prečnika preko 4 do 6 inča, obično se nalazi na najvišim sortama i mnogim manjim.
M – (minijaturni), do 4 inča u prečniku, povezan sa sortama Dahlia koje rastu četiri stope i ispod u većini slučajeva.
BA – (lopta), prečnika preko 3,5 inča, uobičajena veličina za posteljinu i granične dalije koje rastu ispod tri stope.
MB – (minijaturna lopta), prečnika preko 2 do 3,5 inča, jedna od najmanjih veličina koje ćete još uvek naći na visoko rastućim sortama do pet stopa.
P – (Pompon), do 2 inča u prečniku, obično se nalazi samo na najnižim dalijama.
MS – (Mignon Single), do 2 inča u prečniku, takođe ograničen na najkraće sorte većinu vremena.

Faktori koji doprinose visini dalija

Zbog svog gomoljastog korena, dalijama je potrebno dosta prostora da dostignu svoju ukupnu visinu. Biljke lako rastu zakržljale i kraće nego obično kada su pretrpane. Razmislite o činjenici da biljka buja i izbacuje više stabljika pri razmaku između korena.

Visoke sorte se mogu saditi na udaljenosti od samo 12 inča, jer im je potrebno malo gužve da bi bile uspravne, čak i sa kolčenjem. Sorte obrubova i legla imaju tendenciju da se šire šire, pa im dajte dva do tri stope po biljci kako biste im omogućili da dostignu svoju punu visinu.

Đubrenje dalija je ključno za veće cvetove, tako da nemojte preterano đubreti ako želite da vaše biljke budu kraće.

Okončanje
Dalije se mogu protegnuti do skoro 30 stopa, ali samo jedna vrsta može postići taj podvig. Većina baštenskih dalija koje možete posaditi dostići će najviše pet do šest stopa. Lako je pronaći kraće sorte i eksperimentisati sa različitim visinama u istom krevetu. Za više, pogledajte naš sveobuhvatan vodič za uzgoj dalija kod kuće i sečenje cveća dalija za aranžman vaze ili buketa.