uobičajenih buba štetočina i bolesti u biljkama orhideja

Kontrola štetočina orhideja kod kuće

Biljke orhideja su popularan izbor za uzgoj kod kuće, nudeći bogatu simboličku vrednost i mnogo upotreba i prednosti. Međutim, uprkos relativno lakim potrebama za negom, čak i orhideje mogu biti podložne štetočinama i bolestima. Poznavanje kako ovi problemi mogu izgledati i kako ih tretirati je od suštinskog značaja da bi se osiguralo da ova biljka napreduje. Nastavite da čitate da biste saznali neke od najčešćih štetočina i bolesti orhideja, kao i načine da ih sprečite.


Suočavanje sa uobičajenim štetočinama i bolestima orhideja – najvažnije
Orhideje mogu razviti infestaciju štetočina poput grinja, belih mušica, lisnih uši i insekata. Uobičajene bolesti za ovu biljku su botritis, pepelnica i pepelnica. U zavisnosti od problema, možete koristiti vodu, insekticidni sapun, neem ulje, alkohol za trljanje i slične tretmane.

Najčešće štetočine i bolesti orhideja (i kako ih prepoznati)
Evo nekih od najčešćih štetočina i bolesti koje mogu razviti brojne vrste orhideja (uključujući popularne orhideje Vanda, orhideje moljca, orhideje dragulja i orhideje ženskih papuča). Pokrićemo sve, od uzroka i simptoma svakog problema do najboljih načina za njihovo sprečavanje i lečenje.

Južna gljivica, ponekad poznata kao trulež okovratnika, je gljivična bolest koja može uticati na biljke orhideja. Gljiva napada stabljiku i korenje, a ponekad i lišće biljke, uzrokujući da tkivo vene i propada. Možda ćete primetiti simptome kao što su žuto lišće ili žuti ili beli gljivični rast oko osnove biljke.

Glavni razlozi zbog kojih se južnjak razvija kod orhideja su visoka vlažnost i loša cirkulacija vazduha. Gljiva uspeva u vlažnom okruženju i može se brzo širiti sa jedne biljke na drugu.

Ako sumnjate da vaša orhideja ima južnu gljivicu, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste je lečili. Najvažnije je ukloniti sve zaraženo tkivo iz biljke.

Pored toga, želite da se uverite da zahvaćena biljka ne dodiruje vaše druge biljke, jer se infekcija može brzo proširiti. Zatim možete tretirati biljku fungicidom ili razblaženim rastvorom izbeljivača.

Pepelnica

Pepelnica je gljivična infekcija koja često pogađa orhideje u letnjim mesecima. Pojavljuje se kao beli prah na listovima ili stabljici i može prouzrokovati da lišće požuti ili smeđe. Malo je verovatno da će pepelnica ubiti vaše orhideje, ali može uticati na njihovo zdravlje i rast.

Pepelnica se može razviti zbog viška vlage, loše cirkulacije vazduha, prekomernog zalivanja ili previše zasenčenih uslova. Takođe se može pojaviti zbog slabosti ili povrede ili ako su vaše biljke previše zbijene.

Možete tretirati pepelnicu sa fungicidom ili rastvorom sode bikarbone. Zapamtite, pridržavanje uputstava na proizvodu koji koristite je ključno, jer prekomerna upotreba može naštetiti vašoj biljci orhideje.

Botritis

Botritis, ili gljivica orhideja, je uobičajen gljivični problem u vlažnim sredinama. Gljiva se pojavljuje kao siva ili bela plesni na cveću, listovima i rizomima biljke orhideje.

Najčešći razlog zbog kojeg se botritis može razviti je ako se biljka orhideja previše zalije ili je u previše vlažnom okruženju. Botritis se takođe može razviti iz rana na biljci orhideje ili izlaganja kontaminiranoj vodi ili zemljištu. Ako primetite da botritis raste na vašoj biljci orhideje, možete je tretirati fungicidom ili rastvorom sode bikarbone i vode.

Aphids

Lisne uši su mali, često zeleni ili crni insekti sa antenama i mekim telima. Oni mogu oštetiti orhideje sisanjem soka iz njihovih listova i cvetova. Ovo slabi biljku i dovodi do žutog ili smeđeg lišća, usporavanja rasta, pa čak i smrti.

Lisne uši možete ukloniti tako što ćete ih prskati jakim mlazom vode. Pored toga, možete ih ubiti upotrebom insekticidnog sapuna ili hortikulturnog ulja.

Zapamtite, lisne uši vole da se kriju, tako da je neophodno tretirati celu orhideju, uključujući donju stranu njenog lišća. Takođe bi trebalo da ponovite postupak nekoliko puta, jer lisne uši mogu biti teško potpuno ukloniti jednim tretmanom.

Brašne bube, ljuskavi insekti i bele mušice

Brašne bube, ljuskavi insekti i bele mušice su uobičajene štetočine orhideja. Oni mogu izazvati ozbiljnu štetu na biljci, što dovodi do slabosti, smanjenog rasta ili čak smrti.

Mealibugs su sićušni insekti mekog tela koji obično imaju belu ili sivu prevlaku. Možda ćete ih naći kako se hrane sokom biljaka orhideja, što uzrokuje da lišće vene ili umire.

S druge strane, ljuskavi insekti su mali insekti tvrdog tela koji se vezuju za stabljike ili listove biljaka orhideja. Često se pojavljuju kao male, okrugle izbočine na biljci i mogu izazvati uvenuće ili smrt.

Konačno, bele mušice su sitni insekti koji imaju praškasto beli izgled. Brzo se razmnožavaju i žive na donjoj strani listova biljke.

Sada možete ukloniti svaku od ovih štetočina sa vaših orhideja sa jakim mlazom vode ili vlažnom krpom. Ako je infestacija ozbiljna, možda ćete želeti da koristite insekticid da biste rešili problem.

Paukove grinje su još jedna česta štetočina u biljkama orhideja. Uprkos svojoj mikroskopskoj veličini, mogu izazvati značajna oštećenja, usporavanje rasta ili čak smrt ako se ne leče.

Sada, paukove grinje može biti teško videti golim okom. Međutim, možete ih identifikovati po šarama nalik na mrežu koje stvaraju između listova. Oni takođe mogu uzrokovati da donja strana listova orhideje postane srebrna, a vrhovi listova da razviju žute ili smeđe mrlje.

Ova štetočina se može razviti u biljkama orhideja ako je okruženje previše suvo ili slabo osvetljeno. Možete ukloniti paukove grinje sa biljaka orhideja tako što ćete ih prskati vodom ili hortikulturnim uljem.

Kopači lišća mogu uključivati muve, bube, moljce i ličinke. Ove vrste insekata polažu jaja na listove biljke. Zatim se hrane tkivom stvarajući tunele ili rudnike kroz biljku. Ove mine mogu iskriviti ili uništiti lišće, cveće i stabljiku orhideje.

Sada, ako je vaša orhideja zaražena lišćem, trebalo bi da uklonite i odložite zaraženo lišće. Takođe možete koristiti pesticid da ubijete larve. Na kraju, možda ćete morati da postavite fizičku barijeru između listova i muva, poput mreže ili reda lepljive trake.

Gljivice su mali, crni insekti sa krilima i antenama. Privlače ih topla, vlažna tla.

Gljivične gljivice mogu letjeti oko vaših orhideja, ostavljajući za sobom izmet koji može uzrokovati propadanje biljke. Oni takođe mogu oštetiti vaše orhideje širenjem biljnih bolesti.

Ovaj problem možete rešiti tako što ćete tlo svoje orhideje prekriti tankim slojem peska ili dijatomejske zemlje. Ili, možete pokušati da sipate malu količinu sirćeta ili alkohola na gornji sloj zemlje. Ako je potrebno, možete pronaći insekticide posebno formulisane za gljivične gljivice.

Opcije pesticida i insekticida

Zatim, pogledajmo neke opcije pesticida i insekticida koje možete koristiti za tretiranje vaše biljke orhideje. Pokrićemo i hemijske i prirodne alternative kako bismo bili sigurni da ćete pronaći pravo rešenje za svoje potrebe.

Hortikulturno i ulje kanole
Hortikulturno ulje i ulje kanole mogu efikasno tretirati različite štetočine biljaka orhideja. Osim toga, bezbedniji su od hemijskih insekticida i za ljude i za životnu sredinu.

Ova ulja deluju tako što guše i ubijaju štetočine koje napadaju vaše biljke. Najefikasnije su u uklanjanju sitnih, mladih štetočina, ali ih možete koristiti i za uklanjanje zrelih insekata.

Insekticidni sapun
Možete koristiti insekticidni sapun da kontrolišete ili sprečite razne štetočine biljaka orhideja, uključujući lisne uši, paukove grinje, bele mušice, brašnaste bube i ljuskave insekte. Ova vrsta proizvoda je posebno efikasna protiv štetočina mekog tela.

Uprkos tome kako ime zvuči, insekticidni sapun je bez hemikalija. Dakle, to je odličan izbor ako tražite sigurno rešenje za svoje orhideje. Ovaj proizvod možete kupiti prethodno pomešan ili napraviti kod kuće koristeći mešavinu biljnog ulja, vode i tečnog sapuna.

Pesticidi
Pesticidi mogu tretirati razne uobičajene štetočine orhideja. Međutim, važno je pažljivo pročitati etiketu kako biste bili sigurni da koristite pravi proizvod za štetočine koje pokušavate da kontrolišete.

Sada možete koristiti pesticide kao zalivanje tla ili folijarno prskanje. Natapanje tla je kada pesticid pomešate sa vodom, a zatim ga sipate direktno na tlo oko vaše biljke. Folijarno prskanje je kada kombinujete pesticid sa vodom, a zatim ga nanesete na listove biljke.

Lepljive zamke su materijal na bazi lepka sa insekticidom i aromom dizajniranim da privuče štetočine. Postavite ih u okolinu kako bi mogli da zarobe insekte pre nego što stignu do vaše biljke.

Ove zamke su pogodne za lečenje grinja i buba ili za otkrivanje prisustva drugih insekata. Pored toga, odličan su izbor za preventivnu negu, jer neće negativno uticati na vašu biljku.

Preporučeni proizvodi za uklanjanje štetočina
Evo nekoliko opcija koje treba razmotriti kada tražite rešenja za lečenje problema orhideja.

Koncentrat sapuna za ubijanje insekata bezbednijeg brenda
Fungicid uzgajivača
Zamke za lepljive voćne mušice i gljivice
Kako koristiti pesticide i insekticide za orhideje
Važno je da pratite uputstva za pakovanje za sve pesticide ili insekticide koje koristite na biljkama orhideja. Nažalost, neki proizvodi mogu učiniti više štete nego koristi ako ih ne primenite pravilno.

Na primer, hortikulturna ulja ćete želeti da koristite sa oprezom, jer ona takođe mogu da naškode ili ubiju korisne insekte. Primenjujte ova ulja samo kada postoji najezda štetočina, a ne kao preventivna mera.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Na sreću, mnoge štetočine i bolesti orhideja možete sprečiti pružanjem pravih uslova za uzgoj.

Zapamtite, orhidejima je potrebna jaka, indirektna svetlost i redovno zalivanje, otprilike jednom ili dva puta nedeljno. Međutim, dobra drenaža zemljišta je neophodna da bi se sprečila suvišna vlaga, jer to može stvoriti optimalno okruženje za razvoj štetočina i bolesti. Takođe ćete želeti da izbegnete izlaganje orhideja hladnoj promaji ili ekstremnim temperaturama i da ih đubrite mesečno tokom aktivne sezone rasta. Za više, pogledajte naš osnovni vodič o tome gde da postavite biljke orhideja u kući.

Okončanje

Orhideje su odlične biljke za uzgoj, ali je neophodno biti svestan štetočina i bolesti koje ih mogu uticati. Znajući šta da tražite i kako da tretirate uobičajene probleme, sigurno ćete održati ove biljke zdravim i srećnim. Koristite ove informacije da biste vodili brigu o orhidejima i uživali u prelepom cvetanju godinama koje dolaze.

Ako tražite svoju sledeću biljku orhideja, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke orhideja širom zemlje.