vrsta tropskog cveća sa savetima za negu

Najbolje vrste tropskog cveća za uzgoj kod kuće

Tropski regioni sveta su dom ogromne raznovrsnosti biljnog sveta, uključujući bezbroj tropskih biljaka. Bez obzira da li živite u tropskom okruženju ili ne, i dalje možete uživati u ovim biljkama u svom domu ili u svojoj bašti tokom toplijih meseci u godini. Ova lista vam donosi 50 omiljenih vrsta tropskog cveća sa nekoliko zabavnih činjenica i saveta za negu koji će vam pomoći da ih uzgajate.


50 popularnih vrsta tropskog cveća i kako ih uzgajati

1. Amarillis
Amarillis
Ne treba mešati sa biljkama iz roda Amarillis, rod Hippeastrum iz porodice Amarillidaceae sadrži oko 90 vrsta i preko 600 hibrida lukovičastih cvetnih biljaka koje se obično nazivaju cvetovima amarilisa. Ovo tropsko cveće je poreklom iz Perua, Bolivije, Argentine i Brazila. Višnje-crvene sorte postale su popularne za uzgoj i poklon oko praznika.

Naučno ime: Hippeastrum
Zone uzgoja USDA: 7 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Delimično sunce
Boje cvetanja: crvena, bordo, roze, narandžasta, losos, žuto-zelena i bela
Sezona cvetanja: proleće ili leto, ali može da cveta i zimi

2. Paperflover ili Mala bugenvilija
Paperflover ili Mala bugenvilija
Poreklom iz istočne Južne Amerike, Bougainvillea glabra je vrsta penjačkog žbuna iz porodice biljaka Nictaginaceae i jedna od najčešće uzgajanih vrsta bugenvilije. Oni proizvode velike grozdove cvetova sa velikim i upadljivim svetlim, ljubičastim i ružičastim cvetnim listovima koji okružuju manje, bele cvetove. Uzgajana kao živa ograda, mala bugenvilija je prilično upečatljiva kada je u cvetu, jer svetli cvetovi u potpunosti prevazilaze tamnozeleno lišće.

Naučni naziv: Bougainvillea glabra
Zone uzgoja USDA: 9 (sa zimskom zaštitom) do 10
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: Upadljivi ružičasto-ljubičasti listovi sa malim belim cvetovima
Sezona cvetanja: tokom cele godine u prirodnoj klimi. Leto do jeseni u hladnijim klimama.

3. Garden Cosmos ili meksička aster
Garden Cosmos ili meksička aster
Ovo cveće je poreklom iz Meksika, Gvatemale i Belizea, Cosmos bipinnatus pripada porodici biljaka tratinčica (Asteraceae) i možda je najpopularnija vrsta kosmosa koja raste iz semena u bašti. Ova zeljasta cvetna biljka proizvodi vesele cvetove sa 8 latica u raznim lepim bojama sa istaknutim zlatno-žutim pomponima u sredini.

Naučni naziv: Cosmos bipinnatus
Zone uzgoja USDA: 2 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: crvena, roze, ljubičasta, bela i žuta
Sezona cvetanja: od leta do jeseni

4. Anthurium ili Flamingo cvet
Anthurium ili Flamingo cvet
Poreklom iz prašuma Kolumbije i Ekvadora, Anthurium andraeanum je vrsta cvetne biljke koja pripada porodici biljaka Araceae. U svom prirodnom staništu, ovi epifiti rastu sa ivica drveća ili iz stenovitih izdanaka, prvenstveno uvlačeći hranljive materije iz vazduha i vode, a ne kroz svoje korenje i tlo. Imaju bujno, široko lišće i proizvode ružičasto-crvene mrlje u obliku srca sa centralnim žuto-belim lopaticom. Anthurijumi takođe nude mnoštvo upotreba i prednosti.

Naučni naziv: Anthurium andraeanum
Zone uzgoja USDA: 11 do 12
Zahtevi za sunčevu svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
Boje cvetanja: crvena ili ružičasto-crvena
Sezona cvetanja: tokom cele godine u intervalima od tri meseca

5. Bush Lili
Bush Lili
Poreklom iz Južne Afrike, Clivia miniata je rizomatska cvetna biljka koja pripada porodici biljaka Amarillidaceae. Biljka je takođe naturalizovana u Meksiku i obično se gaji u baštama u Australiji i Novom Zelandu. Ova biljka proizvodi debele, trakaste listove koji se protežu od centralnog stabljika u dva suprotna reda, skoro kao lepeze ili krila. Biljka proizvodi svetlo-narandžaste cvetove u obliku levka koji su prilično kitnjasti i lepi. Kod nekih retkih sorti cvetovi su žute boje.

Naučno ime: Clivia miniata
Zone uzgoja USDA: 9 do 10
Zahtevi za sunčevu svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
Boje cvetanja: narandžasti i retki žuti cvetovi
Sezona cvetanja: mart ili april (kasnije za manje zrele biljke)

6. Krvavi ljiljan
Blood Lili
Pripada porodici biljaka Amarillidaceae, krvavi ljiljan ima široki izvorni raspon koji uključuje Arapsko poluostrvo, većinu podsaharske Afrike i Sejšele. Krvavi ljiljani rastu iz rizomatičnih lukovica i proizvode lažne stabljike koje su napravljene od listova. Na vrhu ovih tesno namotanih listova stvaraju grozd u obliku kugle od 10 do 200 malih, pojedinačnih cvetova koji variraju od vatrenocrvene do izbledele ružičastocrvene nijanse. Određene vrste ove biljke su veoma toksične i korišćene su za pravljenje otrova za udice ili strele.

Naučni naziv: Scadokus multiflorus
USDA rastuće zone: 9 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce do delimična senka
Boje cvetanja: grimizna, ružičasto crvena ili narandžasto crvena
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni

7. Jevel Pagoda Ginger
Jevel Pagoda Đumbir
Poreklom iz Jave, Zingiber neglectum, koji se obično naziva pagoda dragulja, jedna je od skoro 200 vrsta biljaka đumbira koje pripadaju porodici biljaka Zingiberaceae. Ova porodica sadrži prave đumbire, koji imaju istaknuto mesto u kulinarstvu zahvaljujući jedinstvenom sjaju svojih aromatičnih ukusa. Ova specifična vrsta biljke đumbira je najomiljenija zbog svojih kitnjastih i mesnatih cvetova u obliku konusa sa naborima zeleno-zelenih latica koje su obrubljene vatrenom crvenom bojom.

Naučni naziv: Zingiber neglectum
USDA rastuće zone: 9 i više
Zahtevi za sunčevu svetlost: Delimično sunce
Boje cvetanja: Limeta zelena sa crvenim obodom
Sezona cvetanja: proleće i leto

8.’Ohe Naupaka
‘Ohe Naupaka
„Ohe naupaka je cvjetni grm koji pripada porodici biljaka Goodeniaceae i porijeklom je sa havajskih ostrva Oahu i Kauai i endem za cijelu državu. Grm može narasti do 12 stopa. Sa bujnim, zelenim, jajolikim lišćem, ‘ohe naupaka proizvodi dugačke žute cvetove u obliku cevi ili trube sa blagim sjajem na vrhovima i ljubičastim, skoro crnim plodovima.

Naučni naziv: Scaevola glabra
USDA rastuće zone: 10 i 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce (najmanje 6 do 8 sati dnevno)
Boje cvetanja: žuta
Sezona cvetanja: tokom cele godine u prirodnom staništu, leto u hladnijim klimama

9. Havajski hibiskus ili kineski hibiskus
Havajski hibiskus ili kineski hibiskus
Hibiskus rosa-sinensis pripada plemenu Hibsceae iz porodice biljaka Malvaceae, a njegova uobičajena imena uključuju kineski hibiskus, havajski hibiskus, kinesku ružu, ružin slez i biljku cipela. Iako se Hibiscus rosa-sinensis široko uzgaja u tropima, njegov izvorni raspon je zapravo relativno mali jer izvorno potiče iz vulkanske ostrvske države Vanuatu. Odlikuje se egzotičnim izgledom, papirnatim cvetovima u obliku trube u vatrenim tropskim bojama sa istaknutim crvenim i žutim prašnicima.

Naučni naziv: Hibiscus rosa-sinensis
Zone uzgoja USDA: 9 do 12
Zahtevi za sunčevu svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
Boje cvetanja: crvena, žuta, kajsija, narandžasta, bela i nekoliko nijansi ružičaste
Sezona cvetanja: tokom cele godine u toplim klimama, od kasnog leta do jeseni u hladnijim klimama

10. Rajska ptica
Rajska ptica
Poreklom iz Južne Afrike, Strelitzia reginae je vrsta cvetne biljke koja pripada porodici biljaka Strelitziaceae. Najlakše se može prepoznati po jedinstvenim cvetovima u obliku ptica. Rajske ptice se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru van njihovih prirodnih staništa, ali može biti teško brinuti o njima. Ne cvetaju dok ne napune tri ili četiri godine i jednostavno neće cvetati ako ne dobiju dovoljno sunčeve svetlosti i odgovarajućih hranljivih materija. Međutim, nagovaranje rajske ptice u zatvorenom prostoru da procveta može biti veoma korisno iskustvo za baštovane u zatvorenom prostoru.

Naučno ime: Strelitzia reginae
Zone uzgoja USDA: 10 do 12
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce (najmanje 6 sati dnevno)
Boje cvetanja: Pretežno svetlo-narandžasta sa tri plave latice i crvenim akcentima
Sezona cvetanja: od kasne zime do ranog proleća u prirodnom staništu

11. Sveti lotos
Sacred Lotus
Nelumbo nucifera, koji se obično naziva sveti lotos, jedna je od dve žive vrste cvetnih vodenih biljaka koje čine porodicu biljaka Nelumbonaceae. Imaju relativno širok izvorni raspon, prirodno rastu u Indiji, Indokini, istočnoj Aziji, Rusiji i na lokacijama oko Kaspijskog mora. Seme svetog lotosa je impresivno dugotrajno; najstarije seme za koje se zna da je uspešno klijalo i preraslo u biljke bilo je staro oko 1300 godina. Iz tog razloga, sveti lotos je postao simbol dugovečnosti.

Naučni naziv: Nelumbo nucifera
Zone uzgoja USDA: 8 do 12
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce (najmanje 6 sati dnevno)
Boje cvetanja: najčešće bele sa ružičastim vrhovima ili akcentima, ali i roze, crvene, žute, plave, ljubičaste i bele
Sezona cvetanja: od juna do avgusta

12. Lažna rajska ptica ili kandža visećeg jastoga
Lažna rajska ptica ili kandža visećeg jastoga
Poreklom iz delova Centralne i Južne Amerike, Heliconia rostrata je jedna od skoro 200 vrsta cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Heliconaceae. Ova biljka je odličan izbor za uzgoj u tropskim baštama, zahvaljujući impresivnoj veličini, velikim listovima u obliku banane i privlačnim cvetovima koji ustupaju mesto upadljivim plodovima. Ove biljke mogu da narastu do 6 stopa, a njihovi pretežno crveni cvetovi koji su u obliku kandži jastoga drže nektar koji privlači kolibrije.

Naučni naziv: Heliconia rostrata
USDA rastuće zone: 10 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce do delimične senke
Boje cvetanja: Pretežno crvena obeležena žutom i zelenom na vrhovima
Sezona cvetanja: proleće i leto

13. Orhideje
Orhideje
Sve biljke koje poznajemo kao orhideje pripadaju porodici biljaka Orchidaceae, koje su veoma niske i rasprostranjena porodica biljaka koja sadrži negde oko 28.000 zvanično prihvaćenih vrsta orhideja koje potiču iz raznih regiona širom sveta. Dok mnoge orhideje dolaze iz tropskih regiona, druge rastu prirodno u umerenim zonama i mnogo hladnijim klimama. Oko 70% vrsta orhideja su epifiti, što znači da imaju vazdušno korenje koje im pomaže da se drže drveća umesto korena koje ih drži u zemlji. Pored toga, izgled njihovog cveća i cvetova je veoma raznolik, u zavisnosti od vrste.

Naučni naziv: Orchidaceae
USDA rastuće zone: 6 do 11 (u zavisnosti od vrste)
Zahtevi za sunčevu svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
Boje cvetanja: Skoro svaka nijansa i kombinacija roze, crvene, plave, ljubičaste, zelene, žute, narandžaste i bele
Sezona cvetanja: zima, proleće, leto ili jesen u zavisnosti od vrste

14. Scarlet Sage
Scarlet Sage
Salvia splendens, koja se obično naziva grimizna žalfija, pripada porodici biljaka Lamiaceae (žalfija) i poreklom je iz Brazila, gde raste u toploj vlažnosti na nadmorskim visinama između 6.600 i 9.800 stopa. Njegov divlji oblik naraste do nešto više od 4 stope u visinu, ali kompaktnije sorte se mnogo popularnije uzgajaju za uzgoj u baštenskim krevetima. Obično imaju briljantne grozdove grimiznocrvenih cvetova koji privlače kolibrije i leptire. Ipak, cveće sorti takođe dolazi u raznim drugim bojama i kombinacijama boja.

Naučno ime: Salvia provedens
Zone uzgoja USDA: 2 do 12
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: Obično grimizno crvena, ali i ružičasta, losos, lavanda, ljubičasta, plava, bela i kombinacije boja
Sezona cvetanja: kasno proleće do rane jeseni

15. Zvezdani cvet ili egipatsko zvezdano jato
Zvezdani cvet ili egipatsko zvezdano jato
Pentas lanceolata pripada porodici biljaka Rubiaceae i ima izvorni raspon koji se proteže od Jemena do istočne Afrike. Ova vrsta se obično naziva zvezdasti cvet ili egipatsko zvezdano jato u odnosu na oblik malih cvetova sa pet latica, zvezdastog oblika, koji se sastoji od cvetnih grozdova u obliku kugle grmolike biljke. Ove lepotice su savršen izbor ako želite da privučete leptire u svoju baštu, a mogu se uzgajati kao jednogodišnje biljke u hladnijim klimama.

Naučni naziv: Pentas lanceolata
USDA rastuće zone: 10 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: jorgovana, magenta, roze ili bela
Sezona cvetanja: leto

16. Kralj Protea
kralj Protea
Protea cinaroides, koja se obično naziva kraljevska protea, ima najistaknutiju cvetnu glavu od svih vrsta u rodu Protea u porodici biljaka Proteaceae. Porijeklo je i nacionalni cvijet Južne Afrike. Kraljevska protea je nadaleko omiljena zbog svojih privlačnih cvetova koji imaju skoro vanzemaljski ili vanzemaljski izgled sa cvetnim glavama koje mogu biti prečnika 6 do 12 inča i listovima jarkih boja u obliku zdele koji okružuju centralni pompon cvetova. Kraljevske proteje se obično uključuju u seče vrtova i koriste se u cvetnim buketima i aranžmanima.

Naučno ime: Protea cinaroides
Zone uzgoja USDA: 9 do 12
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: ružičasta, crvena, ljubičasta, zelena, bela, narandžasta i žuta
Sezona cvetanja: tokom cele godine, ali prvenstveno tokom toplijih meseci

17. Biljka šenila
Chenille Plant
Poreklom iz Malezije, Acalipha hispida, koja se obično naziva biljka ženil, je cvetni grm koji pripada porodici biljaka Euphorbiaceae. Druga uobičajena imena za biljku ženil uključuju filipinsku meduzu i crvenu vrelu rogoz. Oba imena se odnose na grmove cveća koje izgledaju nejasno i crveno (ili ponekad ljubičasto). Manji cvetovi imaju oblik sličan obliku čili papričice, dok duži cvetovi izgledaju slično repovima ili crvenim zmijama. Oni čine veoma popularne unutrašnje viseće biljke.

Naučno ime: Acalipha hispida
USDA rastuće zone: 10 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce do delimične senke
Boje cvetanja: Jarko crvena do ljubičasta
Sezona cvetanja: tokom cele godine u tropskoj klimi

18. Indian Shot
Indian Shot
Canna indica pripada porodici biljaka Cannaceae i potiče iz Meksika, Zapadne Indije, Centralne Amerike i Južne Amerike. Ove višegodišnje cvetne biljke proizvode veliko, tamnozeleno lišće i cvetove jarko žute ili crvene, a ponekad i narandžaste u određenim sortama. Biljke su jestive i koriste se na različite načine, kao što je pravljenje slatkog skroba ili drugih poslastica od korena i umotavanje namirnica u listove za kuvanje.

Naučno ime: Canna indica
Zone uzgoja USDA: 9 do 10
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce do delimična senka (sa najmanje 4 sata direktnog sunca dnevno)
Boje cvetanja: crvena, žuta ili narandžasta
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni

19. Božićni kaktus
Božićni kaktus
Poreklom iz tropskih i vlažnih priobalnih planina jugoistočnog Brazila, Schlumbergera truncata pripada porodici biljaka Cactaceae i obično se naziva božićnim kaktusom zahvaljujući vremenu cvetanja biljke na severnoj hemisferi oko Božića.

Poreklom iz tropskih i vlažnih priobalnih planina jugoistočnog Brazila, Schlumbergera truncata pripada porodici biljaka Cactaceae i obično se naziva božićnim kaktusom zahvaljujući vremenu cvetanja biljke na severnoj hemisferi oko Božića. Biljke imaju atraktivne, mesnate segmente umesto stabljika i listova. Svaki segment je označen nazubljenim ivicama. Cveće i pupoljci niču sa krajeva ovih segmenata i kitnjasti su, naborani i levkastog oblika.

Naučni naziv: Schlumbergera truncata
Zone uzgoja USDA: 10 do 12
Zahtevi za sunčevu svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
Boje cvetanja: crvena, roze, ljubičasta, lavanda, narandžasta, kajsija, žuta, krem i bela
Sezona cvetanja: od kasne jeseni do sredine zime (sredinom proleća u prirodnom staništu)

20. Persijska ciklamena
Persian Ciclamen
Poreklom iz Palestine, Libana, Sirije i Turske, Ciclamen persicum (ili persijska ciklama) pripada porodici biljaka peršuna (Primulaceae). Imaju tamnozeleno, a ponekad i srebrnozeleno lišće u obliku srca koje niče u rozetu. Cvetovi izbijaju iz središta lišća i oblikovani su kao zvezde padalice. Tokom meseci mirovanja, biljke ciklame izgledaju mrtve, ali će se njihov rast vratiti sledeće jeseni. Cveće ciklame simbolizuje predanost, empatiju i iskreno srce, što ih čini divnim poklonom za svakoga do koga vam je duboko stalo.

Naučni naziv: Ciclamen persicum
USDA rastuće zone: 9 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
Boje cvetanja: crvena, magenta, lavanda, roze i bela
Sezona cvetanja: od kasne zime do ranog proleća

21. Damask Rose
Damask Rose
Član porodice biljaka Rosaceae (ruža), Rosa k damascena je kultivisana biljka koja ne raste prirodno u divljini. Međutim, smatra se da je to hibrid tri različite vrste biljaka iz roda Rosa, postavljajući izvorno stanište svojih matičnih biljaka u centralnu Aziju. Ova konkretna ruža raste kao žbun i ima nekoliko uobičajenih imena, uključujući ružu damast, arapsku ružu, tursku ružu, bugarsku ružu, ružu Taif i ružu lokelani. Veliki cvetovi sa više latica proizvode jak i sladak miris koji se koristi u parfemima širom sveta.

Naučno ime: Rosa k damascena
Zone uzgoja USDA: 4 do 8
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: tamno roze do bele
Sezona cvetanja: leto

22. Divlja Lantana
Vild Lantana
Lantana camara pripada porodici biljaka Verbenaceae i porijeklom je iz Centralne i Južne Amerike. Iako proizvodi lepo lišće i kitnjasto cveće u raznolikim kombinacijama toplih boja koje privlače kolibrije, leptire i pčele, smatra se invazivnom vrstom u mnogim tropskim regionima širom sveta. Poznato je da je običnu lantanu teško iskoreniti sa ovih područja jer njeno korenje ima naviku širenja, što čini biljku prilično teškom za ubijanje. Imajući to u vidu, to je divna tropska biljka koja raste u kontejnerskim baštama u hladnijim klimama gde ne može da preživi zimu.

Naučno ime: Lantana camara
Zone uzgoja USDA: 7 do 12
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: crvena, žuta, roze i bela
Sezona cvetanja: tokom cele godine u tropima, proleće i leto u hladnijim klimama

23. Cvećara Daisi
Cvećara Daisi
Chrisanthemum k morifolium pripada porodici biljaka Asteraceae (tratinčica). To je hibridna sorta za koju se veruje da verovatno potiče od vrsta hrizantema koje su poreklom iz Kine ili istočne Azije, jer je tamo zabeleženo više od 500 sorti još 500. godine pre nove ere. Ova vrsta hrizanteme dolazi u nekoliko varijanti sa ravnim cvetovima nalik na tratinčice i velikim cvetovima u obliku pomponova u raznim bojama.

Naučni naziv: Chrisanthemum k morifolium
Zone uzgoja USDA: 5 do 9
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: crvena, ljubičasta, roze, narandžasta, zlatna, žuta, zelena i bela
Sezona cvetanja: jesen

24. Bromelije
Bromelije
Poreklom iz američkih tropskih krajeva, porodica bromelija (Bromeliaceae) sadrži skoro 3.600 vrsta cvetnih biljaka, uključujući biljku ananasa. Bromelije iz rodova Aechmea i Guzmania se obično uzgajaju kao ukrasne biljke zbog svojih atraktivnih rozeta lišća u obliku koplja i istaknutih cvetova koji cvetaju u svetlim, tropskim bojama. Bromelije mogu biti izuzetno korisne za rast, ali cvetaju samo jednom u životu pre nego što proizvedu izdanke koje se mogu saditi i uzgajati u nove biljke.

Naučno ime: Bromeliaceae
USDA rastuće zone: 10 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
Boje cvetanja: crvena, narandžasta, žuta, roze i plava
Sezona cvetanja: Biljke bromelije cvetaju samo jednom u bilo koje doba godine.

25. Tropska mlečnica
Tropical Milkveed
Poreklom iz američkih tropskih krajeva, Asclepias curassavica pripada porodici biljaka Apocinaceae. Drugi uobičajeni nazivi za ovu vrstu mlečne trave uključuju krvotok, meksički leptir korov i pamučni grm. Ove biljke su grmlje koje dostižu visinu od oko 3 metra. Imaju uske, jajaste listove cvetni grozdovi u obliku globusa koji imaju vatrenocrvene krunice sa žutim ili narandžastim koronskim režnjevima. Cveće je snažan privlačan za leptire monarha, ali se smatra da bi prisustvo tropske mlečne trave izvan njenog izvornog područja potencijalno moglo biti štetno za migracione obrasce monarha.

Naučni naziv: Asclepias curassavica
Zone uzgoja USDA: 8 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: crvena, žuta i narandžasta
Sezona cvetanja: kasno proleće do rane jeseni

26. Mamane
Mamane
Sophora chrisophilla je poreklom sa Havaja, gde je uobičajeno ime, mamane, cvetna biljka koja pripada porodici grašaka ili pasulja (Fabaceae). Ova biljka se smatra polimorfnom, što znači da može rasti kao drvo ili manji grm. U obliku drveta, može dostići visinu do skoro 50 stopa. Kada cveta, proizvodi obilne količine upadljivih, visećih zlatnožutih cvetova zbog kojih drvo ili grm izgledaju kao da bi mogli da budu u plamenu.

Naučno ime: Sophora chrisophilla
USDA rastuće zone: 10 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: žuta
Sezona cvetanja: zima i proleće

27. Cveće za ćebe
Blanket Flovers
Gaillardia je rod cveća koji je poreklom iz Severne i Južne Amerike, a pripada porodici biljaka Asteraceae (tratinčica). Rod se sastoji od nekoliko vrsta, sorti i hibrida koji se uzgajaju za proizvodnju cveća koje je još upadljivije i kitnjastije od njihovih divljih sorti. Cvetovi imaju nejasne smeđe centre okružene cvetićima sa tri vrha u bojama zalaska sunca koje blede od crvene do narandžaste do žute na vrhovima.

Naučno ime: Gaillardia
USDA rastuće zone: 3 do 10
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: crvena i/ili žuta
Sezona cvetanja: od leta do jeseni

28. Barberton Daisi
Barberton Daisi
Gerbera jamesonii je porijeklom iz jugoistočne Afrike i pripada porodici tratinčica ili kompozitnih biljaka (Asteraceae). Obično se naziva Barbertonova tratinčica ili Transvalska tratinčica, i proizvodi upadljive cvetove u obliku tratinčice u pojedinačnim ili dvostrukim stilovima. Cvetovi su obično narandžasto crvene boje, ali hibridi i sorte ove vrste doneli su širok spektar nijansi koje se kreću od tamno crvene do pastelno ružičaste, žute i bele.

Naučno ime: Gerbera jamesonii
Zone uzgoja USDA: 8 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce do delimična senka ili umereno sunčevo svetlo
Boje cvetanja: nijanse crvene, roze, narandžaste, žute i bele
Sezona cvetanja: leto i jesen

29. Afrička ljubičica
Afrička ljubičica
Streptocarpus sekta. Saintpaulia je deo podroda Steptocarpus koji sadrži oko 10 vrsta cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Gesneriaceae. Ove biljke se obično nazivaju afričke ljubičice, a porijeklom su iz jugoistočne Kenije i Tanzanije. Afričke ljubičice proizvode rozete nejasnih, tamnozelenih listova u obliku srca. Tanke stabljike cvetova niču iz središta biljaka i proizvode baršunaste cvetove sa pet latica u raznim lepim bojama i kombinacijama boja sa svetlo žutim prašnicima u njihovim središtima.

Naučni naziv: Streptocarpus sect. Saintpaulia
USDA rastuće zone: tj. 9 do 12, 9 do 10
Zahtevi za sunčevu svetlost: potpuno izlaganje suncu / svetla, indirektna sunčeva svetlost / delimična senka
Boje cvetanja: roze, crvene, plave i žute
Sezona cvetanja: od maja do septembra

30. Upadljiva Medinilla ili Rose Grape
Upadljiva Medinilla ili Rose Grape
Medinilla magnifica je porijeklom sa Filipina i pripada porodici biljaka Melastomatomaceae. Uobičajeno nazvana upadljiva medinila ili ružino grožđe, biljka proizvodi velike (8 do 12 inča) listove koji su jajasti sa sjajnom, kožnom teksturom i upadljivim cvetovima koji se sastoje od zvonastih listova i malih visećih cvetova koji podsećaju na grozdove.

Naučni naziv: Medinilla magnifica
USDA rastuće zone: 10 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
Boje cvetanja: crvena, roze, ljubičasta ili koralna
Sezona cvetanja: od sredine proleća do kasnog leta
31. Morning Glori ili Purple Moonflover
Morning Glori ili Purple Moonflover
Ipomoea muricata pripada porodici biljaka Convolvulaceae (jutarnja slava). To je cvetna loza koja najčešće proizvodi nežne cvetove u obliku trube u nijansama ljubičaste ili lavande. Smatra se da ova vrsta jutarnje slave verovatno raste u Boliviji, ali su uobičajene u tropskim regionima, zbog čega specifično poreklo biljke nije jasno. Njihovo cveće privlači razne oprašivače, uključujući leptire, moljce i kolibrije.

Naučno ime: Ipomoea muricata
USDA rastuće zone: 3 do 10
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: ljubičasta, lavanda, roze, plava, magenta i bela
Sezona cvetanja: od početka leta do jeseni

32. Hinahina ili Srebrni geranijum
Hinahina ili Srebrni geranijum
Geranium cuneatum je cvjetni grm koji pripada porodici biljaka Geraniaceae i porijeklom je iz viših nadmorskih visina Havaja. Biljka prirodno raste u sušnijim predelima i iznenađujuće tolerantna na sušu jer je rođena u tako vlažnoj, vlažnoj klimi. Proizvodi srebrno-zeleno lišće i lepe grozdove delikatnog cveća koji cvetaju u snežnoj nijansi bele koja se ponekad dodiruje prugama ljubičastih cvetova koje su najistaknutije prema dnu latica.

Naučno ime: Geranium cuneatum
Zone uzgoja USDA: 9 do 13
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: Bela ili bela sa ljubičastim prugama
Sezona cvetanja: tokom cele godine u prirodnom staništu, proleće ili leto u hladnijim klimama

33. Kahili Ginger ili Ginger Lili
Kahili Ginger ili Ginger Lili
Poreklom iz Himalaja u Butanu, Indiji i Nepalu, Hedichium gardnerianum je vrsta cvetne biljke koja pripada porodici biljaka Zingiberaceae (đumbir). Uprkos tome što pripada porodici đumbira, ova vrsta se prvenstveno uzgaja kao ukrasna biljka u baštama zahvaljujući svojoj impresivnoj veličini (do 8 stopa visine) i upadljivom, atraktivnom svetlo-zelenom lišću i klasovima žutog cveća sa vatreno-crvenim stamenke.

Naučni naziv: Hedichium gardnerianum
Zone uzgoja USDA: 8 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: žuti cvetovi sa crvenim prašnicima
Sezona cvetanja: od leta do rane jeseni

34. Puder
Pufna za puder
Poreklom iz tropskih i suptropskih regiona Amerike, Calliandra haematocephala je jedna od oko 140 vrsta roda Calliandra koja pripada porodici biljaka Fabaceae (grašak i pasulj). Ova vrsta prerasta u žbunje koje se raširi uz neuredno ili mala drveća. Uobičajeno ime biljke, puff puff, potiče od izgleda njenih pahuljastih cvetova u obliku kugle, od kojih svaki ima oblačić prozračnih prašnika duboko grimizne nijanse.

Naučno ime: Calliandra haematocephala
USDA rastuće zone: 9 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: crvena
Sezona cvetanja: od proleća do jeseni

35. Molokai Ohaha
Molokai Ohaha
Zasluge: „Brighamia rockii“ (CC BI 2.0) od D.Eickhoffa
Poreklom sa ostrva Molokai na Havajima, Brighamia rockii je vrsta cvetne biljke, koja se obično naziva Molokai ohaha, koja pripada porodici biljaka Campanulaceae (zvončić). Poseduje rozete svetlo-zelenih listova u obliku jaja. Između listova vire veliki, beli cvetovi u obliku trube. Sa samo pet poznatih pojava biljke koja prirodno raste u divljini i procenjenih 200 ukupno rastućih u svetu, Molokai ohaha je zvanično na listi ugroženih.

Naučno ime: Brighamia rockii
USDA rastuće zone: 12 do 13
Zahtevi za sunčevu svetlost: Delimično sunce do svetle senke
Boje cvetanja: Bela ili krem
Sezona cvetanja: od kasnog leta do rane jeseni

36. Kadupul cvet ili kaktus kraljica noći
Kadupul cvet ili kaktus kraljice noći
Epiphillum okipetalum je porijeklom iz Šri Lanke i vrsta je kaktusa koja pripada porodici biljaka Cactaceae. Ova primamljiva biljka cveta samo noću, jednu noć u godini, čineći njen cvetni cvet retkim i dragocenim prizorom. Kada cvet kadupula procveta, njegovi mlečno beli cvetovi mogu se otvoriti do 9 inča u prečniku pre nego što uvenu pred vašim očima.

Naučno ime: Epiphillum okipetalum
Zone uzgoja USDA: 10 do 12
Zahtevi za sunčevu svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
Boje cvetanja: Bela
Sezona cvetanja: proleće i leto

37. Sampaguita ili arapski jasmin
Sampaguita ili arapski jasmin
Jasminum sambac, koji se obično naziva arapski jasmin ili sampaguita, je vrsta cvjetnog grmlja ili vinove loze koja pripada porodici biljaka Oleaceae (masline). Ima naviku rasta u uvijanju ili kretanju i proizvodi bujno, živozeleno lišće pored delikatnih, čisto belih cvetova koji blede u nežnu nijansu ružičaste kako sazrevaju. Cveće je snažno, ali prijatno, mirisno i tradicionalno se koristi za pravljenje čaja od jasmina.

Naučni naziv: Jasminum sambac
Zone uzgoja USDA: 8 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: Bela koja bledi do ružičaste
Sezona cvetanja: tokom cele godine u matičnoj klimi, od leta do jeseni u hladnijim klimama

38. Mir ljiljan
Peace Lili
Poreklom iz tropskih regiona istočne Azije i Amerike, Spathiphillum je rod od 47 vrsta zeljastih cvetnih biljaka (koje se obično nazivaju mirni ljiljani) koje pripadaju porodici biljaka Araceae. Ljiljani mira proizvode bujne, pune gomile lišća iz kojih se uzdižu izdanci koji nose žlice u obliku kašike i šipke. Kao što uobičajeno ime za biljke ovog roda implicira, mirni ljiljani su pored blagostanja, čistoće, nevinosti i simpatije simbol mira.

Naučno ime: Spathiphillum
Zone uzgoja USDA: 11 do 12
Zahtevi za sunčevu svetlost: Svetla do niska indirektna sunčeva svetlost
Boje cvetanja: bela, žućkasta ili zelena
Sezona cvetanja: proleće i jesen

39. Obični jasmin
Obični jasmin
Jasminum officinale je vrsta cvetne biljke ili vinove loze, koja se obično naziva obični jasmin ili jasmin, koja pripada porodici biljaka Oleaceae (masline). Biljka ima veoma širok izvorni raspon sa prirodnim staništima rasprostranjenim širom zapadnog China, Himalaji, Indija, Nepal, Tadžikistan, Pakistan, Avganistan, severni Iran i Kavkaz. Cvetovi jasmina su cenjeni zbog svojih mirisnih eteričnih ulja koja se oslobađaju noću i takođe se koriste u parfemima, formulama za negu kože i za aromaterapiju.

Naučni naziv: Jasminum officinale
USDA rastuće zone: 8 do 10
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: Bela
Sezona cvetanja: leto i jesen

40. Anđelova truba
Anđeoska truba
Poreklom iz tropskih regiona Južne Amerike, Brugmansia je rod koji sadrži sedam vrsta drvenastih, cvetajućih grmova ili drveća koje pripadaju porodici biljaka Solanaceae (velenka). Imaju lepršavo lišće i velike cvetove u obliku trube koji vise kao grozdovi zvona. Biljke ovog roda sadrže tropanske alkaloide i neke su od najotrovnijih biljaka koje se uzgajaju u ukrasne svrhe. Ako ih uvedete u svoju baštu, budite izuzetno oprezni da držite životinje i malu decu dalje od njih.

Naučno ime: Brugmansia
Zone uzgoja USDA: 8 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: ljubičasta, magenta, roze, crvena, narandžasta, žuta, breskva, krem, bela i skoro crna
Sezona cvetanja: od proleća do jeseni

41. Žuta Ilima ili Zlatni slez
Žuta Ilima ili Zlatni slez
Poreklom na Havajima i drugim pacifičkim ostrvima, Sida fallak je vrsta zeljaste cvetajuće biljke nalik na žbun, koja se obično naziva zlatnim slezom ili žutom ilimom, koja pripada porodici biljaka Malvaceae (hibiskus). Biljka proizvodi prašnjavo-zeleno lišće i male zlatne ili žute cvetove koji obično nisu veći od jednog inča u prečniku. Na drevnim Havajima, ovo cveće je korišćeno za tkanje tradicionalnih leja, a samo jedan lej zahtevao je oko 1.000 cvetova.

Naučno ime: Sida fallak
USDA rastuće zone: 10 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: žuta
Sezona cvetanja: tokom cele godine

42. Nanu ili šumska Gardenija
Nanu ili šumska Gardenija
Uobičajeno poznata kao nanu na svojim rodnim Havajima, Gardenia brighamii pripada porodici biljaka Rubiaceae (kafa). Biljka je malo drvo koje daje sjajne, tamnozelene, jajaste listove i male, snežno bele cvetove. Svaki cvet ima šest režnjeva ili latica koje se spajaju u podnožju i formiraju oblik poput cevi. Cveće je veoma mirisno.

Naučno ime: Gardenia brighamii
Zone uzgoja USDA: 10
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: Bela
Sezona cvetanja: proleće, leto i zima

43. Plava pasiflora
Blue Passionflover
Poreklom iz Južne Amerike, Passiflora caerulea je cvetajuća listopadna ili poluzimzelena loza koja pripada porodici biljaka Passifloraceae. Njena uobičajena imena uključuju plava pasiflora, obična pasiflora i plava pasiflora. Njegovi cvetovi imaju neobičan i privlačan izgled sa simboličnim belim čašicama koje okružuju rub plavo-bele korone filamenata koja dalje okružuje nekoliko ljubičastih stigmi i zelenkasto-žutih prašnika koji istaknuto vire iz centra kompleksnog cveta.

Naučni naziv: Passiflora caerulea
Zone uzgoja USDA: 7 do 9
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: plava
Sezona cvetanja: leto

44. Drveće orhideja
Orchid Trees
Bauhinia je rod cvetnih stabala koja pripadaju porodici biljaka Fabaceae (grašak ili pasulj). Dok mnoge pojedinačne vrste imaju svoja zajednička imena, mnoge se nazivaju drvećem orhideja ili planinskom ebanovinom. Biljke ovog roda imaju široki izvorni raspon i obično rastu u tropskim regionima širom sveta. Cvetovi sa pet latica su mirisni i svojim egzotičnim bojama i istaknutim prašnicima podsećaju na cvetove orhideja ili hibiskusa.

Naučni naziv: Bauhinia
USDA rastuće zone: 9 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: ružičasta, ljubičasta, crvena, narandžasta, žuta ili bela
Sezona cvetanja: kasna zima do sredine proleća ili jesen (u zavisnosti od vrste)

45. Allamanda
Allamanda
Poreklom iz tropskih regiona Meksika, Centralne Amerike i Južne Amerike, Allamanda je rod od 15 vrsta cvetnih vinove loze, zimzelenog drveća i žbunja koji pripadaju porodici biljaka Apocinaceae (dogbane). Oni proizvode velike cvetove u obliku trube. Cveće većine vrsta je žuto ili zlatno obojeno, a ove vrste se obično nazivaju zlatna truba. Druge vrste i sorte, međutim, proizvode cveće u raznim nijansama.

Naučno ime: Allamanda
USDA rastuće zone: 10 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: žuta, kajsija, bela, krem, ljubičasta, roze i crvena
Sezona cvetanja: tokom cele godine

46. ​​Cvet duvana
Cvet duvana
Poreklom iz Južne Amerike, Nicotiana alata pripada porodici biljaka Solanaceae (velenka) i toksična je za kućne ljubimce. Uobičajeno nazvana cvet duvana, slatki duvan ili duvan od jasmina, Nicotiana alata se prvenstveno uzgaja kao ukrasna biljka zbog svojih lepih grozdova cvetova u obliku trube. Ove biljke uglavnom cvetaju kasno popodne i uveče, a njihovi cvetovi emituju divan, slatkast miris u noćnom vazduhu.

Naučno ime: Nikotiana alata
USDA rastuće zone: 10 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce do delimične senke
Boje cvetanja: bela, crvena, kestenjasta, roze, žuta i žuto-zelena
Sezona cvetanja: od leta do jeseni

47. Musaenda
Mussaenda
Poreklom iz tropskih regiona Azije i Afrike, Mussaenda je rod cvetnih grmova ili malih stabala koji pripada porodici biljaka Rubiaceae (madder ili kafa). Imaju živo zeleno lišće i proizvode obilne gomile cveća u različitim bojama u rasponu od jarko grimizno crvene do meko ružičaste i ljubičaste. Nekoliko vrsta i sorti Mussaende se obično uzgajaju kao ukrasne biljke za bašte.

Naučno ime: Musaenda
USDA rastuće zone: 9 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost do delimične senke
Boje cvetanja: crvena, bela, roze, ljubičasta i kajsija
Sezona cvetanja: od kasnog proleća do jeseni

48. Begonije
Begonije
Begonija je rod koji sadrži oko 2.000 vrsta cvetnih grmova i biljaka koje pripadaju porodici biljaka Begoniaceae. Ove biljke se obično zovu begonije. Imaju atraktivno lišće koje može biti nejasno ili sjajno i varira od tamne ili živahne zelene do duboke bordo boje. Njihovo cveće je kitnjasto i lepo za posmatranje. Begonije prirodno rastu u tropskim i suptropskim regionima širom sveta, ali su prvenstveno poreklom iz Južne Amerike, Centralne Amerike, Azije i podsaharske Afrike.

Naučno ime: Begonija
USDA rastuće zone: 9 do 11
Zahtevi za sunčevu svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
Boje cvetanja: crvena, roze, narandžasta, žuta i bela
Sezona cvetanja: leto

49. Freesia
Freesia
Porijeklom iz Južne Afrike, Freesia je rod zeljastih cvjetnica koje pripadaju porodici biljaka Iridaceae (iris). Ove trajnice rastu iz lukovica i proizvode mirisne cvetove u obliku levka na vrhu lisnatih stabljika. Popularno se koriste u parfemima za sveće, sapune i losione zahvaljujući prijatnom mirisu. Cvetaju u skoro svim bojama i nijansama koje možete zamisliti, što ih čini popularnim dodatkom cvetnim dizajnom i rezanjem bašta svuda.

Naučno ime: frezija
Zone uzgoja USDA: 9 do 10
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: crvena, roze, ljubičasta, ljubičasta, lavanda, narandžasta, žuta, krem i bela
Sezona cvetanja: od kasne zime do ranog proleća

50. Crovn Imperial
Crovn Imperial
Fritillaria imperialis je višegodišnja, cvetna, zeljasta, lukovičasta biljka koja pripada porodici biljaka Liliaceae (ljiljan). Uobičajeno nazvana Kajzerova kruna, carska fritirija ili krunska imperija, biljka raste u širokom spektru regiona, uključujući Iran, Irak, Tursku, Pakistan, Avganistan, severnu Indiju i podnožje Himalaja. Biljka visoka 3 metra ima listove u obliku plamena u živopisnoj nijansi zelene i istaknutu stabljiku sa koje visi vijenac zvonastog cveća. Ovaj grozd cveća je prekriven još više klasova zelenog lišća.

Naučni naziv: Fritillaria imperialis
USDA rastuće zone: 5 do 10
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: crvena, narandžasta, crvenkasto-narandžasta i žuta
Sezona cvetanja: proleće

Često postavljana pitanja o vrstama tropskog cveća:

Koje su glavno tropsko cveće?
Neke od najpopularnijih i glavnih vrsta tropskog cveća su amarilis, papirni cvet, meksička aster, anturijum, ljiljan, hibiskus, rajska ptica, orhideje, grimizna žalfija, protea, perzijska ciklamena, divlja lantana, bromelije i tropska mlečnica.

Koji je najegzotičniji cvet?
Hibiskus se često smatra jednom od najegzotičnijih vrsta cveća, zahvaljujući svojim velikim, sjajnim laticama i izbočenim stabljikama sa vrhovima polena.

Šta je cvet Kariba?
Žuta zvona su nacionalni cvet Devičanskih ostrva i Bahama. Ovi tropski cvetovi su poreklom iz nekoliko karipskih nacija, uključujući Zapadnu Indiju, Jamajku i Kajmanska ostrva.

Koji je najpopularniji tropski cvet?
Amarilis je prelepa lukovičasta biljka koja daje zapanjujuće, živopisno cveće. Poreklom sa obala Južne Afrike, ovo šarmantno tropsko cveće je neverovatno popularno i prožeto istorijom, i ima nekoliko fascinantnih priča za ispričati.

Koje cveće je poreklom sa Jamajke?
Postoji mnogo vrsta tropskog cveća koje potiče sa Jamajke, uključujući Tursku Tangle Fogfruit, Orhideje, Hibiskus Elatus, Drvo trube i Žutu Passionflovers.

Kako se zove nacionalni cvet Barbadosa?
Zvanični nacionalni cvet Barbadosa je Ponos Barbadosa (Dvarf Poinciana).

Zagrejte svoju baštu ovakvim tropskim cvećem

Čak i ako ne živite u tropskoj klimi, još uvek možete zagrejati svoju baštu ili svoj dom cvetajućim tropskim biljkama. Obavezno držite tropsko cveće u zatvorenom prostoru podalje od hladnih propuha i prezimite tropsko cveće na otvorenom na toploj lokaciji da biste nastavili da uživate u njima iz godine u godinu.