Kada cvetaju dalije Osnovni vodič

Sve što treba da znate o sezoni cvetanja dalija

Nema sumnje da su dalije neke od zvezda leta. Sa cvećem koje dolazi u gotovo svim oblicima i bojama koje možete zamisliti, ovi cvetovi znaju kako da ulepšaju prostor. Ne samo da su prelepe, već su i dugotrajne i nude bogatu simboličku vrednost i mnogo dodatnih prednosti! Uz odgovarajuću negu, dalije mogu cvetati do četiri meseca. Nastavite da čitate da biste saznali više o tome kada i koliko dugo dalije cvetaju.


Osnove sezone Dalije:
Dalije su toplo vremensko cveće koje cveta od sredine leta do jeseni. Počinju da cvetaju nekoliko meseci nakon što se tlo zagreje i nastavljaju da cvetaju do rane do sredine jeseni. I životna sredina i raznolikost mogu uticati na to kada i koliko dugo će dalija cvetati.

Dalije su članovi porodice Asteraceae, zajedno sa tratinčicama, suncokretima i cinijama. Međutim, za razliku od mnogih članova njihove porodice, dalije proizvode skrobne krtole.

Umesto sadnje semena, baštovani obično sade krtole dalija. Ove gomolje mogu proizvesti cveće svake godine, sve dok ne podležu niskim temperaturama.

Iako sve vrste dalija rastu na sličan način, možete pronaći raznolikost u visini biljke, veličini cveta, obliku cveta i boji (uključujući zloglasnu crnu daliju). Postoje 42 poznate vrste dalija, ali postoje hiljade sorti unutar ovih vrsta!

Profesionalci dele dalije u 12 različitih odeljenja:

Anemone
Lopta
Cactus
Collarette
Dekorativni
Mignon
Cvetanje božura
Pompon
Polu-kaktus
Single Flover
Topmik
Lokvanj
Iako sve ove podele imaju varijacije u izgledu njihovog cveća, svi se mogu tretirati na sličan način. Pored toga, svi će cvetati slično vreme.

Gde su Dalije rođene?
Sve 42 vrste dalija su porijeklom iz planinskih područja u Meksiku i Centralnoj Americi. Pošto u ovim regionima nema mraza, dalije rastu kao trajnice.

Kada su Dalije u sezoni?

U većini područja, dalije su letnje i rano jesenje cveće. Pošto ne mogu da prežive niske temperature, uzgajivači moraju da sačekaju dok se tlo ne zagreje na oko 60ºF u proleće pre nego što posade krtole dalije.

Kada baštovani posade krtole, cveće će početi da cveta za oko deset do šesnaest nedelja. Na mnogim mestima to znači da sezona dalija počinje u julu.

Većina dalija će nastaviti da cveta sve dok ne stigne jesenji mraz. To znači da će dalije nastaviti da cvetaju do sredine do kasne jeseni u mnogim oblastima.

Čak i ako živite u oblasti bez mraza, cvetanje dalija će i dalje usporiti zimi zbog sve manje svetlosti.

Koliko dugo traje sezona Dalija?

Dalije će nastaviti da cvetaju sve dok ih ne ubije prvi mraz. Dakle, dužina sezone dalija zavisi od vaše klime. Međutim, sezona dalija traje četiri do pet meseci u mnogim oblastima.

Ako želite da sezona dalija traje malo duže, možete isprobati nekoliko različitih tehnika. Neki od njih će podstaći dalije da cvetaju ranije tokom godine, a drugi će produžiti jesenje cvetanje.

Da biste brzo započeli sezonu dalija, možete posaditi gomolje u toplom zatvorenom prostoru. Ovo će biljkama dati prednost dok je napolju još hladno. Dajući gomoljima priliku da niknu i malo rastu u zatvorenom prostoru, oni će cvetati ranije tokom godine.

Ako želite da produžite sezonu dalija u jesen, možete koristiti zaštitne pokrivače. Tkanina od mraza, niski tuneli i visoki tuneli mogu se koristiti za produženje sezone.

Međutim, pošto dalije mogu da narastu četiri do pet stopa, njihovo pokrivanje može zahtevati malo posla.

Faktori koji utiču na sezonu Dalija

Brojni faktori utiču na vreme i dužinu sezone dalija. To uključuje klimu, sortu dalija i kada sadite krtole dalija.

Klima
Dok su dalije tehnički višegodišnje, one su osetljive na hladnoću. Stoga, baštovani u zonama rasta od osam i ispod obično ponovo sade gomolje dalija svakog proleća.

Pošto gomolji dalije nisu otporni na hladnoću, baštovani moraju da sačekaju da se i vazduh i zemlja zagreju pre nego što posade krtole. Ako prerano posade krtole, mogu se oštetiti ili uginuti.

Dobro pravilo je da sačekate da prođe poslednji predviđeni datum mraza pre nego što posadite svoje gomolje dalije na otvorenom. Pored toga, trebalo bi da sačekate dok se tlo ne zagreje na 60ºF.

Pošto će se zemljište u hladnijim predelima zagrejati kasnije tokom godine, to znači da dalije cvetaju kasnije tokom godine u hladnijim regionima. Međutim, prethodno klijanje dalija u zatvorenom prostoru može pomoći hladnijim regionima da sustignu toplije regione.

Pored toga, kasni mraz može izazvati zastoje dalija. Zbog toga će toplo proleće omogućiti dalijama da cvetaju ranije od hladnog proleća.

Konačno, hladnija područja obično dobijaju ranije mrazeve toplijih krajeva. Stoga možete očekivati da će dalije cvetati kasnije u sezoni u toplim predelima.

Životna sredina
Ako svojim dalijama ne obezbedite odgovarajuće sunce, vodu i zemlju, biljke će teško rasti. A biljke koje sporo rastu znače da se cvetovi ne pojavljuju tek kasnije u sezoni.

Ako želite da vaša sezona dalija traje što je duže moguće, pratite ove smernice za negu.

Sunce: Dalije vole sunčevu svetlost, osigurajte da dobijaju najmanje šest sati direktnog sunca svakog dana.

Zemljište: Izaberite rastresito i dobro drenirano tlo za dalije. Po potrebi dopunite kompostom.

Voda: Cilj je da zemlja za dalije bude vlažna, ali ne i zasićena redovnim zalivanjem.

Đubrivo: Đubrite dalije mesečno đubrivom sa sporim oslobađanjem koje ima mnogo kalijuma i fosfora, ali ima malo azota.

Pored toga, trebalo bi da se uverite da vaše biljke imaju dovoljno prostora za rast. U dalije sadite samo patuljaste sorte i obezbedite adekvatan razmak između biljaka.

Ako ste posadili svoje dalije u pravo vreme, ali ne vidite nikakav cvet nakon nekoliko meseci, postoji velika šansa da je kriva nepravilna nega.

Obrezivanje
Dok dalije ne moraju da se orezuju, neki uzgajivači se odlučuju da priklješte ili prevrnu svoje biljke. Ovo uključuje uklanjanje terminalnog pupoljka kako bi biljka postala grmlje.

Ako uštipnete svoju biljku, biće potrebno nekoliko nedelja duže da procveta. Međutim, biljka će verovatno proizvesti više cveća tokom sezone.

Dahlia Varieti
Dok su sve sorte dalija osetljive na hladnoću, neke će niknuti i cvetati brže od drugih. Generalno, manji cvetovi sa manje latica će cvetati ranije od većih cvetova.

Uz to, možete primetiti da druga sorta prvo cveta svake godine.

Vrste ranosezonskih dalija

Ako tražite dalije koje cvetaju rano u godini, generalno ćete želeti da tražite male cvetove. Međutim, ovo je opšte uputstvo, a ne pravilo.

Kelvin Floodlight: žuta dekorativna dalija
Kineska lutka: žuti i ružičasti lokvanj
Lindina beba: dalija boje breskve
Diva: tamnoljubičasta loptasta dalija
Dren: loptastog oblika i jarko crvene boje
Vrste srednjosezonskih dalija
Vrste srednjosezonskih dalija
Kao što smo već spomenuli, teško je reći koja sorta dalija će cvetati kada. Faktori kao što su temperatura, voda i sunčeva svetlost mogu uticati na cvetanje dalije.

Uz to, ove vrste dalija često cvetaju sredinom sezone.

Cafe au Lait: svetloružičasta dekorativna dalija
Lavirint: nijanse roze i veliki cvetovi
Rebekin svet: ljubičasto i belo cveće

Vrste kasnosezonskih dalija

Ove sorte mogu cvetati rano u godini, ali su često neke od poslednjih dalija koje cvetaju.

Spartak: dekorativni tip sa tamnocrvenim laticama
Izbijanje: ružičaste i žute nijanse i cvetovi do 10 inča u prečniku
Emori Pol: verovatno najveća dalija, sa cvećem u prečniku preko jedne stope

Okončanje

Iako sezona dalija zavisi od klime, nege i vrste dalije, možete očekivati da ćete uživati u ovom cveću više meseci. Zato izaberite nekoliko sorti i započnite sadnju! Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj cveća dalija u vašoj bašti i sečenje cveća dalija za aranžman vaze ili buketa.