Zuto cvece kamelije zapanjujucih sorti kojima se divite

Žuti cvetovi kamelije su najređa boja za kamelije, dodajući jedinstven izgled vašoj bašti. Uprkos svojoj retkosti, žute kamelije imaju tačne zahteve za negom kao i drugi grmovi kamelije. U ovom članku ćemo istražiti pet vrsta cvetova žute kamelije koje će rasti u vašoj bašti.


Žuto cveće kamelije: 5 zapanjujućih sorti kojima se divite

5 prelepih sorti žutih cvetova kamelije:

1) Camellia japonica ‘Brushfield’s Iellov’

Camellia japonica ‘Brushfield’s Iellov’ je dvobojna sorta kamelije. Jednostruki ili poludvostruki cvetovi imaju bele spoljne latice i kremasto žute naborane unutrašnje latice. Ova prekrasna žuta kamelija u kasnoj sezoni cveta od aprila do maja.

‘Brushfield’s Iellov’ raste između 8 i 13 stopa visoko i uspeva u USDA zonama od 6 do 10. Ovoj sorti je potrebna delimična ili puna senka i potrebna joj je zaklonjena lokacija da zaštiti cvetne pupoljke od hladnih vetrova.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Brushfield’s Iellov’
Zone gajenja: 6 do 10
Sezona cvetanja: od sredine do kasnog proleća
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrele osobe: 8 do 13 stopa

2) Camellia japonica ‘Dahlonega’

Camellia japonica ‘Dahlonega’ je elegantna sorta koja potiče od japanske kamelije. „Dahlonega“ proizvodi belo formalno duplo cveće koje bledi u kremasto-žuto prema centru.

‘Dahlonega’ je žuta kamelija u kasnoj sezoni koja cveta od marta do maja u zonama 7 do 10. ‘Dahlonega’ raste između 6 i 10 stopa u visinu i otprilike 6 do 8 stopa u širinu.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Dahlonega’
Zone uzgoja: 7 do 10
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrele osobe: 6 do 10 stopa

3) Camellia k villiamsii ‘Juri’s Iellov’

Camellia k villiamsii ‘Juri’s Iellov’ je veoma slična ‘Brushfield’s Iellov’. „Juri’s Iellov“ je hibridna kamelija sa belim cvetovima u obliku anemone sa naboranim kremasto-žutim laticama u sredini. „Juri’s Iellov“ je žuta kamelija u kasnoj sezoni koja cveta od marta do aprila u zonama 8 do 10.

Ova prelepa žuta kamelija naraste do približno 13 stopa visoka i široka. ‘Juri’s Iellov’ preferira delimičnu nego punu hladovinu na zaštićenom mestu.

Naučno ime: Camellia k villiamsii ‘Juri’s Iellov’
Zone gajenja: 8 do 10
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrele osobe: do 13 stopa

4) Japanska Stevartia

Takođe poznata kao listopadna kamelija, japanska stevartija je blisko povezana sa kamelijama. Japanska stevartija proizvodi bele pojedinačne cvetove sa žutim ili narandžastim prašnicima. Ova biljka takođe ima lepu koru i listove koji tokom jeseni postaju ljubičasti, crveni ili žuti.

Za razliku od pravih kamelija, japanska stevartija cveta tokom leta. Ovi grmovi narastu do 40 stopa u visinu i oko 25 stopa u širinu. Oni uspevaju u zonama od 5 do 8.

Naučno ime: Stevartia pseudocamellia
Zone gajenja: 5 do 8
Sezona cvetanja: leto
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrele osobe: do 40 stopa

5) Zlatna kamelija

Zlatne kamelije (Camellia chrisantha) su jedna od najstarijih vrsta kamelija, koja je evoluirala u poslednjih 170 miliona godina. Ova ugrožena vrsta proizvodi male žute pojedinačne cvetove sa pet latica. Dolazi iz delova Kine i Vijetnama.

Zlatne kamelije cvetaju od zime do proleća, obično između novembra i marta. Cveće ima blagi miris. Zlatne kamelije obično narastu do 10 stopa u visinu i širinu. Ova vrsta dobro raste u zoni 11.

Naučno ime: Camellia chrisantha
Zone rasta: zona 11
Sezona cvetanja: od zime do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 6 do 10 stopa

Osnovni saveti za uzgoj cveća žute kamelije

Žute kamelije zahtevaju tople, vlažne uslove u zonama od 7 do 10, ali mogu da prežive temperature i do 10ºF. Većina vrsta kamelija raste između 6 i 15 stopa u visinu i otprilike 6 do 10 stopa u širinu. Međutim, kamelijama mogu proći decenije da dostignu svoju punu veličinu.

Žutim kamelijama su potrebna kisela tla bogata hranljivim materijama koja zadržavaju malo vlage, ali i dalje dobro dreniraju. Nivo pH zemljišta treba da bude između 5,0 i 6,5. Ericaceous kompost je idealan za kamelije, posebno ako uzgajate kamelije u saksijama.

Većina žutih kamelija zahteva delimičnu do punu senku, iako sorte Camellia sasankua najbolje rastu na punom suncu. Kamelije vole sunčanje ujutru, ali im je potrebna zaštita od intenzivne direktne popodnevne sunčeve svetlosti. Kamelijama su takođe potrebna zaklonjena područja koja ih štite od hladnih ili jakih vetrova.

Kada se jednom uspostave, kamelijama ne bi trebalo dodatno zalivanje osim tokom toplih, suvih leta. Vodite kamelije jednom gornjih 2 do 4 inča zemlje su suvi, posebno za one koji rastu u kontejnerima. Oplodite kamelije jednom ili dva puta godišnje u kasno proleće i sredinom leta.

Većina kamelija može tolerisati relativno niske temperature, ali se bori na temperaturama ispod nule. U hladnim područjima, umotajte deblo vaše kamelije u runo. Donesite kamelije u saksiji u zatvorenom prostoru tokom zime ili umotajte saksije u runo.

Česta pitanja o cveću žute kamelije

Šta simbolizuju žute kamelije?
Kao i drugo žuto cveće, žute kamelije su povezane sa nadom, radošću i obiljem. Prema kineskoj kulturi, žuto cveće je povezano sa stvarima koje su svete.

Da li su žute kamelije retke?
Žute kamelije su najređe vrste cvetova kamelije. Postoji najviše 20 vrsta i sorti žute kamelije. Ukupno postoji oko 26.000 sorti kamelije.

U kom mesecu cvetaju žute kamelije?
U zavisnosti od tačne sorte, žute kamelije mogu cvetati u bilo koje vreme između jeseni i proleća. Kamelije u ranoj sezoni cvetaju u jesen, dok kamelije srednje sezone cvetaju tokom zime. Cvet kamelije u kasnoj sezoni tokom proleća.

Da li je žuto cveće kamelije potrebno za održavanje?
Kao i drugi grmovi kamelije, žute kamelije nisu zahtevne za održavanje sve dok su zadovoljene njihove osnovne potrebe. Svim kamelijama su potrebna kisela tla bogata hranljivim materijama sa pH nivoom između 5,0 i 6,5. Kamelijama je takođe potrebna delimična do puna senka na zaštićenim lokacijama.

Koliko brzo cvetovi žute kamelije rastu?
Većina vrsta kamelija su sporo rastuće grmlje, iako se to malo razlikuje u zavisnosti od vrste. Mnogim žutim kamelijama su potrebne decenije da dostignu svoju punu veličinu.

Okončanje
Žute kamelije su neke od najređih vrsta kamelija. Mnoge sorte imaju bele cvetove sa žutim laticama. Međutim, zlatne kamelije imaju žuto cveće i jedna su od najstarijih vrsta kamelija.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste cvetova crvene, bele i ružičaste kamelije.