Ultimativni vodič da me zaboraviš a ne cvet Značenje i simbolizam

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveća-ne zaboravi

Malo cveća je toliko važno po značenju kao Ne zaboravi me (takođe poznato kao škorpionska trava). Uprkos jasnom značenju njegovog uobičajenog imena, ovaj cvet ima nekoliko dubljih slojeva simbolike koji bi vas mogli iznenaditi. Takođe je prelep dodatak svakom pejzažu koji je iznenađujuće lako uzgajati na pravom tlu. Steknite dublju zahvalnost za ovaj cvet koji se obično viđa u romantičnim buketima i poklonima za odlazak.


Tradicionalno, cveće Nezaboravi me Cveće nosi simbolično značenje sećanja, prave i večne ljubavi i odanosti. Za kralja Henrija IV, cvet je bio simbol kraljevstva i izdržljivosti zbog svoje delikatne plave boje. Usvojio ga je kao svoj formalni amblem 1398. Danas, Ne zaboravi me, takođe je zvanični državni cvet Aljaske i cvet Dana baka i deda.

O cveću koje ne zaboravi

Porodica, rod i taksonomija

Takođe se obično naziva trava škorpiona, cveće Ne zaboravi deo je roda Miosotis. Ovo uključuje širok spektar biljaka koje dele zajedničko ime, ali Miosotis silvatica je možda najraširenija sorta.

Druge vrste Miosotis uključuju:

Miosotis scorpioides
Miosotis alpestris
Cvet Miosotis je povezan sa boražinom jer su svi deo veće porodice Boraginaceae.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Nezaboravi me je generalno rano prolećni šumski ili livadski cvet, sa svetloplavim cvetovima koji mogu imati belu ili ružičastu boju kada se prvi put otvore.

Biljke stvaraju grozdove ili prskanje malih cvetova sa razgranate stabljike. Ovo daje rodu svoje alternativno ime trava škorpiona. Oni uglavnom nemaju miris.

Istorija i poreklo cveća Ne zaboravi me
Sorte Nezaboravi me su izvorne širom sveta, ali neke sorte poreklom iz Evrope postale su popularne u ostatku sveta krajem 1800-ih. Širenje biljaka u bašte i plastenike omogućilo je razvoj mnogih novih sorti.

Popularne vrste, vrste i sorte

Miosotis silvatica je najrasprostranjenija sorta širom sveta, dostupna u brojnim poboljšanim sortama.

„Rosilva“ je popularna zbog ružičastog cveća koje ne postaje plavo kako stari. Za višegodišnje sorte Nezaboravi me, ‘Mermaid’ je popularna sorta sa svetloplavim cvetovima.

Etimološko značenje
Miosotis je grčka reč koja znači „mišje uho“, ime koje potiče od malih zakrivljenih listova ovih biljaka. Uobičajeni naziv Ne zaboravi me je prevod starog francuskog naziva za biljku, ne m’oubliez mie.

U kojim regionima su Zaboravi me, a ne cveće?
Sa 74 različite vrste uključene u rod Miosotis, većina se nalazi u Evroaziji ili Novom Zelandu. Nekoliko sorti se takođe nalazi u Severnoj Americi i Južnoj Americi.

Međutim, ova cvetna biljka se uzgaja u gotovo svim umerenim zonama sveta jer je popularan i uobičajen baštenski cvet.

Kada je u sezoni cveće Ne zaboravi?
Nezaboravi me cvetaju samo u kratkom periodu od ranog proleća do kasnog proleća u većini vrtova na otvorenom. Za većinu klimatskih uslova, vrhunac cvetanja će se desiti od aprila do maja i završiti do leta.

Upotreba i prednosti cveća koje se ne zaboravi
Uobičajena šuma Ne zaboravi me, M silvatica, jestiva je i obično se koristi kao dekoracija za kolače ili pića. Mali cvet je lako zamrznuti u kocki leda ili koristiti za prelivanje kolača.

Neki ljudi ga uzimaju kao biljni lek za krvarenje iz nosa, ali to se ne preporučuje jer redovno uzimanje može imati bezbednosne rizike.

Ovaj prelepi cvet je takođe popularan kod pčela i drugih oprašivača jer menja boju iznutra nakon oprašivanja, smanjujući gubitak posla za insekte koji ih posećuju.

Ne zaboravi me cvet Značenje i simbolizam

Značenje i simbolizam cveća Ne zaboravi

Uobičajene boje cveća Ne zaboravi me i njihova pridružena simbolika
Većina Nezaboravi me su neke nijanse plave, ali su takođe dostupne u belim i ružičastim varijantama. Neki od cvetova čak počinju ružičaste ili ljubičaste, razvijajući se u svetloplavi cvet dok se otvaraju.

Tačna boja cveta utiče na njegovu simboliku kada se koristi u buketu.

Bela: Mladost, novi počeci, novi početak, čistoća, nevinost, snaga i vođstvo.
Ružičasta: Ženstvenost, optimizam, radost, razigranost, revnost, delikatnost, nežnost i verna ljubav.
Ljubičasta: Kraljevstvo, bogatstvo, uspeh, moć, misterija, avantura, tranzicije i putovanja.
Plava: mir, lečenje, rast, razvoj, inteligencija, moć i komunikacija.

Kulturni značaj cveća Ne zaboravi me

Viktorijanski cvetni jezik
Za Viktorijance, Ne zaboravi me nije bio samo simbol sećanja na nekoga ko je preminuo. Oni su posebno bili simbol prave ljubavi i odanosti. U stvari, mali plavi cvet se retko koristio u sećanju, umesto toga da bi se dala izjava ljubavi.

Kako se period završio, tek tada je postalo češće da se cvet Ne zaboravi da se pojavljuje u pogrebnim aranžmanima ili urezuje u nadgrobne spomenike zbog svoje simbolike.

English Roialti
Ne zaboravi me takođe nije bio samo simbol ljubavi ili odanosti. Za kralja Henrija IV, cvet je bio simbol kraljevstva i izdržljivosti zbog svoje delikatne plave boje. Usvojio ga je kao svoj formalni amblem 1398. godine.

Do sledeće godine je okončao izgnanstvo i uspešno povratio svoj presto u Engleskoj. Ovo je cvetu dalo konotacije sreće i uspeha (da ne spominjemo kraljevske porodice) u Engleskoj, gde je šumska sorta delimičnog senka izvorna.

Obično se koristio kao amajlija za sreću za putnike ili za zaštitu od veštica, posebno u oblasti Somerset.

Hrišćanska legenda

Za hrišćane, cvet me ne zaboravi je lep i moćan simbol brojnih različitih verskih tema i priča. Jedna priča govori da se biljka plašila da će biti promašena dok je Bog davao imena svojim drugim kreacijama i pozivao da se ne zaborave, što je inspirisalo njeno ime.

Druga legenda govori o bebi Isusu koji je stvorio prelepi plavi cvet od pogleda na plave oči Device Marije, tako da su svi mogli da ih vide i cene. Ovo podseća hrišćane da Bog uvek bdi i da se uvek mogu obratiti molitvi za pomoć.

Evropski simbol ljubavi i odanosti
Primarni romantični i sećajući simbolizam Ne zaboravi me potiče iz evropskog folklora i nemačke legende. Mnoge priče su specifične za reku Dunav, koja vijuga kroz veći deo Evroazije iu Zapadnu Evropu.

Bez obzira na tačnu postavku, priča prati osnovnu radnju viteza koji pokušava da ubere cvet za svoju ljubavnicu na obali reke. Kada on upadne i bude odnesen u svom teškom oklopu, ljubavnica imenuje cveće za uspomenu i nosi ga u kosi do svoje smrti.

Ovo je cvetu dalo dugotrajnu povezanost sa sećanjem, tugom i odanošću iza smrti i nije tako posebno romantično kao viktorijansko značenje.

Memorijalizacija u moderno doba
Ovaj cvet se i dalje koristi kao moderniji simbol sećanja i tugovanja nakon gubitka. To je zvanični cvet genocida nad Jermenima i koristi ga Udruženje za Alchajmerovu bolest kao simbol za podizanje svesti o gubitku pamćenja. To je takođe državni cvet Aljaske i cvet Dana baka i deda.

Prikladne prilike za poklon za cveće Ne zaboravi
Prikladne prilike za poklon za cveće koje se ne zaboravi
Nezaboravi me su jedinstveni jer mogu poslati mnogo različitih poruka u zavisnosti od boje cveta i drugog cveća sa kojim se kombinuju. Korisni su za prenošenje podrške kada neko izgubi voljenu osobu ili za proslavu uspomene na nekoga.

Cveće Ne zaboravi, takođe može da pošalje veoma romantičnu i posvećenu poruku ili da slavi nečija verska uverenja. To čini ovaj romantični cvet idealnim za poklon na Dan zaljubljenih. Oni su takođe dobri pokloni za biljke u saksiji jer dobro rastu u kontejnerima i mogu biti primorani da cvetaju van sezone uz odgovarajuće uslove.

Upakovati

Nezaboravi me su prelepo cveće sa dirljivim skupom simboličkih značenja. Svako od značenja cveta se uklapa u drugo, što olakšava prilagođavanje složenog različitog značenja uz dodatak nekoliko drugih cvetova. Uzmite inspiraciju iz viktorijanskog jezika cveća ili isprobajte klasičnu folklornu interpretaciju kako biste vodili svoju upotrebu ovog cveta u pejzažima i buketima.

Često postavljana pitanja o cveću koje ne zaboravi

Zašto se zove Ne zaboravi me?
Cvet je dobio svoje uobičajeno ime iz svoje duge istorije povezanosti sa odanošću i sećanjem. Takođe može biti podsetnik na ljubav od nekoga ko ne želi da bude zaboravljen.

Da li se Nezaboravi vraćaju svake godine?
Većina sorti su jednogodišnje i moraju se ponovo posaditi ili ponovo zasijati. Uobičajeni Nezaboravi se ponovo zaseje i čak se širi ako ima dovoljno dugo leto da osuši mahune semena. Nekoliko sorti su višegodišnje.

Šta simbolizuje Nezaboravi me?
Ne-zaboravi simbolizuje razne stvari u različitim kulturama, uključujući ljubav, odanost, tugu, sećanje, gubitak, uspeh, sreću i inteligenciju.

Šta je duhovno značenje Nezaborava?
U hrišćanskoj veri se često kaže da plavo cveće simbolizuje plave oči Device Marije.

Da li Nezaboravi me imaju poseban miris?
Ovaj cvet ima malo ili nimalo mirisa.