neverovatnih vrsta biljaka kalateje za uzgoj kod kuće

Najbolje vrste biljaka kalateje za uzgoj u zatvorenom prostoru
Biljke kalateje postale su neke od najpopularnijih kućnih biljaka za sakupljanje. Ove biljke niču prelepo lišće koje se zaista prikazuje svake večeri i jutra dok se listovi noću savijaju i ujutru ponovo razvijaju. Ako razmišljate o tome da dodate još jednu kućnu biljku u svoju zatvorenu baštu, razmislite o nekim od ovih popularnih vrsta biljaka kalateje za uzgoj kod kuće.


O biljkama Calathea
Taksonomija
Calathea je rod koji sadrži oko 60 vrsta cvjetnih biljaka koje pripadaju porodici Marantaceae ili porodice molitvenih biljaka.

Native Range
Biljke kalateje prirodno rastu u tropskim regionima Amerike. Biljke kalateje imaju mnogo praktičnih upotreba u svojim matičnim regionima. Njihovi široki listovi se koriste za pletenje korpi, umotavanje hrane, pa čak i za pravljenje presavijenih kesa za nošenje malih predmeta.

Botanički opis
Njihovo lišće je takođe glavni razlog zašto su biljke kalateje postale tako popularne kućne biljke. Njihovo lišće je obično prilično veliko i sjajno. Pored toga, listovi obično imaju smele šare zelene sa ružičastim, crvenim, narandžastim, belim ili srebrnim šarama. Donja strana njihovih listova je obično ljubičasta, a biljke kalateje pokazuju ovu duboku boju noću kada im se listovi savijaju nagore kao ruke koje se mole – otuda uobičajeno ime za mnoge biljke iz porodice biljaka Marantaceae (biljke za molitvu).

Pored svog atraktivnog lišća, biljke kalateje (sa dovoljno sunčeve svetlosti) takođe mogu da daju cveće tokom leta. Cvetaju u narandžastoj, ružičastoj ili beloj boji i imaju tri latice, tri slobodne čašice i upadljive listove. Takođe se relativno lako razmnožavaju.

Svaka vrsta kalateje ima malo drugačije zahteve za negu, u zavisnosti od njenog prirodnog staništa. Međutim, generalno, većina biljaka kalateje dobro se snalazi u sledećim uslovima nege i životne sredine:

Svetlost – Kalateje mogu da tolerišu slabo osvetljenje, ali najbolje prolaze na lokaciji koja prima blistavu do srednju, indirektnu ili filtriranu sunčevu svetlost. Previše direktnog svetla može dovesti do toga da vaša kalateja razvije smeđe listove.
Voda – Više vole ravnomerno vlažno tlo. To treba ostaviti da se osuši oko pola puta između zalivanja. U proseku, biljke kalateje treba zalivati otprilike jednom u jednu do dve nedelje. Zalivajte češće u toplom, suvom vremenu i ređe u hladnom, vlažnom vremenu. Zalivene kalateje obično postaju mlohave i klonule i mogu postati podložne štetočinama i bolestima.
Mešavina za saksije – Izaberite mešavinu sa dobrom drenažom, opštu mešavinu sobnih biljaka koja će zadržati malo vlage, a da se ne pokvasi, a istovremeno će obezbediti obilje hranljivih materija.
Kontejner – Biljke kalateje treba saditi u posude koje omogućavaju da se višak vode ocedi. Kalateje obično treba presađivanje svakih 18 meseci ili tako.
Temperatura – Biljke kalateje uspevaju na temperaturama između 65 ° F i 85 ° F. Zaštitite ga od hladnog propuha koji bi mogao dovesti temperaturu ispod 60 ° F i šokirati biljku.
Vlažnost – Iako mogu da tolerišu prosečnu vlažnost u kući, kalateje najbolje rade u uslovima sa višom vlažnošću. Postavite ovlaživač vazduha u blizini svoje biljke, stavite biljku na mokri poslužavnik sa šljunkom ili redovno raspršujte biljku da povećate vlagu u vazduhu oko nje.
Očekivanja rasta – većina kalateja obično dostiže visinu od 3 metra i širinu od 2 metra kada se uzgaja u zatvorenom prostoru. U proleće i leto možete svake godine da obrezujete i smanjite stari rast. Ove biljke takođe imaju koristi od laganog đubrenja.
20 popularnih vrsta biljaka kalateje za uzgoj kod kuće
Sada, hajde da pogledamo neke od najpopularnijih biljaka kalateje za uzgoj kod kuće. Koristite ovu listu da biste upoznali ovu vrstu i njene brojne sorte. Odatle ćete biti spremni da izaberete savršen dodatak vašoj kolekciji kućnih biljaka.

1. Calathea lancifolia (biljka zvečarke)
Calathea lancifolia (biljka zvečarke)
Ova popularna vrsta biljke kalateje jedna je od nekoliko sa listovima sa naboranim ivicama. Listovi su svetlo zeleni, dugi i uski. Imaju upečatljiv uzorak tamnozelenih crtica koje se smenjuju duž obe strane središnje linije svakog lista. Donja strana listova je duboka nijansa patlidžana, a biljka pokazuje ovu boju kada se listovi savijaju noću.

Poreklom iz Brazila, biljka zvečarke preferira nešto toplije temperature okoline (70°F do 85°F) i veću vlažnost (najmanje 50%) od drugih vrsta kalateje. Uz prave uslove za uzgoj, ova prelepa biljka može narasti oko 2 metra u zatvorenom prostoru.

2. Calathea roseopicta (Kalateja obojena ružama)
Calathea roseopicta (Kalateja obojena ružama)
Kalateja obojena ružom je poreklom iz severozapadnog regiona Brazila. Ova vrsta je dobila svoje uobičajeno ime po ružičastim mrljama koje izgledaju kao da su naslikane duž vena njenog lišća i privlačne nijanse donje strane njenog lista koji je živa i ružičasta magenta. Takođe izgledaju prilično slično medaljoni Calatha.

Kao i mnoge druge biljke kalateje, kalateja obojena ružama nije izbirljiva za negu. Obezbedite mu prosečne unutrašnje temperature, umerenu vlažnost i jaku, indirektnu sunčevu svetlost, i trebalo bi da imate veoma srećnu kućnu biljku.

3. Calathea orbifolia
Calathea orbifolia
Calathea orbifolia je ljupka, elegantna vrsta sa velikim, srebrnastim prugastim lišćem. To je takođe jedna od najvećih kalateja, sa listovima koji mogu da narastu i preko jednog stopala.

Poreklom iz prašuma Bolivije, ova vrsta može biti malo izazovnija za uzgoj u zatvorenom prostoru jer njeni veliki listovi mogu prouzrokovati da se biljka brzo osuši, da postane braon vrh, bez odgovarajućeg okruženja. Neophodno je održavati tlo ove biljke vlažnim, ali nikada vlažnim i obezbediti joj okruženje visoke vlažnosti (najmanje 50%). U idealnom slučaju, trebalo bi da se čuva na sobnoj temperaturi od oko 70 ° F na mestu koje dobija srednje osvetljenje i delimičnu senku.

4. Calathea crocata (biljka večne vatre)
Calathea crocata (biljka večne vatre)
Kao i druge vrste kalateja, biljka večnog plamena ima atraktivno lišće sa lepim zelenim prugama i tamnoljubičastim donjim stranama. Ova biljka je, međutim, omiljena zbog svojih zapanjujućih cvetova koji često cvetaju i do tri meseca. Cvetovi su žućkasto-narandžaste boje i imaju šiljaste listove zbog kojih svaki cvet podseća na mali plamen ili baklje.

Biljka večnog plamena je poreklom iz Brazila i, kao rezultat, raste najzdravije u toplom i vlažnom okruženju. Da biste osigurali da vaša biljka obilno cveta, obezbedite da dobija dosta jarke indirektne sunčeve svetlosti i redovno đubrenje sa višenamenskim, izbalansiranim đubrivom za sobne biljke tokom vegetacije.

5. Calathea musaica (Kalateja „mreža“)
Calathea musaica (Calathea ‘mreža’)
U poređenju sa vrstama sa upadljivijim, smelo obojenim listovima, ova vrsta kalateje na prvi pogled izgleda malo potcenjena. Međutim, nakon detaljnijeg pregleda, primetićete da lišće Calathea musaica sadrži mreže zamršenih, isprepletenih oznaka kvadrata i pravougaonika koji izgledaju kao minijaturna dela vitraža – sve u raznim nijansama bujne zelene boje.

Pored toga, ova kalateja nije toliko izbirljiva kao druge sorte u pogledu nege i životne sredine. Imajući to u vidu, ova biljka je takođe poreklom iz Brazila i zahteva tople unutrašnje temperature i natprosečnu vlažnost.

6. Calathea bachemiana (Lance Leaf Calathea)
Calathea bachemiana (Lance Leaf Calathea)
Još jedna biljka kalateje poreklom iz Brazila, Calathea bachemiana ima atraktivne zimzelene listove koji su više u obliku koplja od listova drugih biljaka kalateje. Gornje strane lišća ove biljke su obrubljene tamnozelenom bojom i obeležene lepim merdevinama u obliku stabljike pasulja slične nijanse u sredini.

Ova vrsta preferira više senke od drugih i trebalo bi da ima senku tokom otprilike pola dana i filtrirano sunce ostatak vremena. Kalateja sa lancem može tolerisati niže temperature od drugih vrsta. Dakle, ovo je odličan izbor ako je vaša kuća promaja ili je držite na hladnijoj strani.

7. Calathea lutea (biljka cigara)
Calathea lutea (biljka cigara)
Ova vrsta kalateje raste uspravno i visoko u poređenju sa drugim biljkama kalateje koje su prvenstveno nisko rastuće i kompaktnije. Biljka cigare ima velike, svetlozelene listove koji, umesto oznaka živopisnih boja, imaju podignute vene koje lišću daju lepu, ugaonu teksturu.

Na otvorenom, ove biljke mogu dostići visinu do oko 14 stopa. Međutim, uzgajaju se u zatvorenom prostoru, njihova veličina je lakša za upravljanje. Ove kalateje preferiraju slične uslove rasta od drugih. Međutim, od vitalnog je značaja da obezbedite svetlo za uzgoj iznad glave ili često rotirate biljku kako biste sprečili da visoke stabljike rastu pod neobičnim uglovima.

8. Calathea varsceviczii (Kalateja od somota)
Calathea varsceviczii (Kalateja od somota)
Ova vrsta kalateje ima listove koji izgledaju više baršunasti nego sjajni, sa dvobojnim zelenim oznakama i bordo donjom stranom. Baršunasta kalateja je veća sobna biljka. U zrelosti može narasti do oko 4 stope visine i širine sa pravim uslovima rasta.

Ova kalateja je poreklom iz prašuma Kostarike i Nikaragve, i može biti malo teško održavati zdravlje u veštačkim uslovima u kući. Međutim, ako se vaša temperatura održava iznad 65°F, obezbedite mu umerenu do visoku vlažnost i postavite ga na lokaciju koja prima srednje do jaku filtriranu sunčevu svetlost, trebalo bi da bude sasvim u redu!

9. Calathea rufibarba (Kalateja krznenog perja)
Calathea rufibarba (Kalateja krznenog perja)
Kalateja od krznenog perja dobila je svoje uobičajeno ime po izgledu i teksturi njenih listova koji imaju perasti oblik sa blago naboranim ivicama i nejasnom ili krznenom donjom stranom. Listovi imaju klasičnu ljubičastu boju kalateje sa donje strane i suptilne, zelene šarene oznake.

Ove biljke su poreklom iz Bahije u severoistočnom Brazilu i posebno su podložne truleži korena i spaljenom lišću. Pazite da izbegavate direktnu sunčevu svetlost i ne prelijte vodu ove vrste kalateje.

10. Calathea majestica (Kalateja Bela zvezda)
Calathea majestica (Kalateja Bela zvezda)
Bela zvezda kalateja je jedna od najlepših sorti. Ako volite kitnjasto lišće, ovo je kućna biljka za vas. Veliki listovi su jajolikog oblika i imaju bele pruge koje idu od centra do ivica listova. Odrasle biljke imaju jarke crvene donje strane i ponekad razvijaju rumene mrlje nežno ružičaste na vrhu svojih belih pruga.

Da bi ova biljka bila zdrava, stvorite stabilno okruženje sa stalno toplom temperaturom, nešto višom vlažnošću i puno indirektne sunčeve svetlosti.

11. Calathea crotalifera (Zvečarka ili biljka zvečarke)
Calathea crotalifera (Zvečarka ili biljka zvečarke)
Ova vrsta kalateje dobila je ime po cvetovima koji imaju dva stuba žutih listova koji su naslagani jedan pored drugog i veoma podsećaju na zveckanje repa zvečarke.

Ove biljke potiču iz Južne Amerike, Centralne Amerike i Meksika, a primarni izazov u ​​njihovoj brizi je da im obezbedi dovoljno sunčeve svetlosti. Biljci zvečke je potrebno najmanje 8 sati jarke indirektne sunčeve svetlosti svakog dana. U zavisnosti od toga koliko je vaš dom udaljen od ekvatora, ove uslove je verovatno nemoguće obezbediti bez pomoći veštačkog svetla.

12. Calathea makoiana (biljka pauna)
Calathea makoiana (biljka pauna)
Biljka pauna ima veoma kitnjaste listove sa obodom tamnozelene boje i naizmeničnim potezima četkice u istoj boji koji se kreću od središnje linije ka ivici listova na pozadini gotovo bele nijanse zelene. Imaju živahnu ljubičastu donju stranu, a zrele biljke ponekad imaju i ružičastu gornju stranu.

Ova kalateja može biti izazovna za sticanje i ima reputaciju da se o njoj teško brine. Zahteva relativno tople i stabilne temperature, visoku vlažnost, često đubrenje i pravu količinu indirektne sunčeve svetlosti da bi uspeo.

13. Calathea fasciata
Calathea fasciata
Ova vrsta kalateje je jedna od najpopularnijih za uzgoj i obično se može kupiti u većini baštenskih centara. U poređenju sa drugima, ova kalathea je takođe relativno laka za negu. Međutim, njegov izgled je jednako zapanjujući kao i neke od izazovnijih vrsta. Istaknute vene prugaste tamnozelene boje obeležavaju velike, sjajne, jajolike listove Calathea fasciata.

14. Calathea elliptica (Calathea ‘Vittata’)
Calathea elliptica (Calathea ‘Vittata’)
Uske bele i tamnozelene pruge obeležavaju listove eliptičnog oblika ove vrste kalateje i imaju skoro mramorni izgled sa šarom koja ima blago zakrivljenje i kovitlaju se od centra lista prema spoljnoj, gornjoj ivici.

Ova kalateja je veoma kitnjasta sobna biljka i može biti malo izazovna za njegu. Posebno je podložan pečenju lišća i truleži korena. Pazite da ga držite u adekvatno vlažnom okruženju, u mešavini sa dobrom drenažom i dalje od direktne sunčeve svetlosti.

15. Calathea ornata (Pin-Stripe Calathea)
Calathea ornata (Pin-Stripe Calathea)
Naučno ime ove kalateje potiče od latinske reči za „kitnjasto“, tako da nije iznenađujuće što su njeni listovi posebno lepi sa nizovima nalik na igle u delikatnoj nijansi ružičasto-bele boje nasuprot tamnoj nijansi šumske zelene. Donje strane listova kalateje imaju tamnu nijansu bordo.

Iako ova biljka nudi veliku isplatu u pogledu lepote, morate je zaraditi tako što ćete joj pružiti visok nivo veoma posebne nege.

16. Calathea zebrina (biljka zebra)
Calathea zebrina (biljka zebra)
Jajoliki listovi ove biljke imaju istaknute pruge koje mogu varirati u boji od bele ili ružičaste do žute. Ova kalateja može narasti do 3 do 4 stope visoka i široka u zrelosti.

Biljka zebra je porijeklom iz jugoistočnog Brazila i preferira okruženje koje imitira njeno prirodno stanište što je bliže moguće. Ova kalateja je pomalo temperamentna i zahteva visoku vlažnost (60-70%), delimičnu senku i stabilne, prijatne temperature.

17. Calathea albertii (Albertova molitvena biljka ili kalateja belog tigra)
Calathea albertii (Albertova molitvena biljka ili beli tigar Calathea)
Ova vrsta kalateje ima široke, jajaste listove sa blagim naborima duž ivica. Njihove oznake u svetlim, srednjim i tamnim nijansama zelene daju lišću privlačan, gotovo akvarel izgled.

Kao i druge biljke kalateje, bela tigrasta kalateja može biti malo izbirljiva i posebna u pogledu nege i okoline, zahtevajući mnogo vlage, tople i stabilne temperature i tačnu količinu vlage i sunčeve svetlosti.

18. Calathea louisae (Thai Beauti Calathea)
Calathea louisae (Thai Beauti Calathea)
Poreklom iz Rio de Žaneira na jugoistoku Brazila, Tajlanđanin lišće lepote kalateje stvara pomalo očaravajuć izgled. Njegovi prugasti listovi niču u obliku rozete sa šiljastim listovima i prugama koje čine hipnotišući kovitlac.

Trik da se ova vrsta kalateje održi zdravom je u održavanju savršenog nivoa vlage u tlu biljke stvaranjem ravnoteže mešavine za saksije koja dobro drenira, vlažnog okruženja i čestog rasporeda zalivanja.

19. Calathea loeseneri (brazilska zvezda kalateja)
Calathea loeseneri (brazilska zvezda kalateja)
Ova kalateja ima bujno lišće koje je nešto manje ukrašeno od drugih vrsta u rodu. Međutim, uzgoj brazilske zvezdaste kalateje se isplati kada biljka procveta. Jedna od samo nekoliko vrsta kalateje sa velikim, kitnjastim cvetovima, ova vrsta daje divne cvetove u obliku zvezda od 3 inča u delikatnoj nijansi svetlo roze koji cvetaju na visokim, vretenastim stabljikama.

20. Calathea viotii
Calathea viotii
Poreklom iz istočnog Brazila, ova vrsta kalateje je jedna od retkih koja može da toleriše malo niže temperature. Njegovi listovi su široki i jajasti i imaju naizmenične crtice ili pruge tamnozelene na svetlijoj zelenoj pozadini.

Kao i druge kalateje, ove biljke zahtevaju umerenu do visoku vlažnost, prosečnu unutrašnju temperaturu i dobro drenirajuću, peskovitu ili ilovastu mešavinu za saksije.

Jedna kalateja možda neće biti dovoljna
Sa toliko raznolikosti u jednom rodu biljaka, može biti teško zaustaviti se samo sa jednom vrstom kalateje. Ako vaš dom pruža pravo životno okruženje za ove prelepe tropske biljke, onda možete stvoriti zaslepljujući prikaz boja tako što ćete grupisati sve svoje omiljene vrste kalateja zajedno.