Zasto je karanfil drzavni cvet Ohaja

Karanfili mogu biti previše stvari odjednom. Ne samo da su ovi prelepi cvetovi popularno rezano cveće širom sveta, već su i jedan od najstarijih ukrasnih biljaka u kultivaciji. Karanfili su poznati kao cveće za sve prilike, simbol neuzvraćene ljubavi i fascinacije, i na kraju, „cveće bogova“. Štaviše, karanfil je takođe zvanični državni cvet Ohaja. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o istoriji i poreklu značaja cveta karanfila za veliku državu Ohajo.


O cveću karanfila
Počnimo sa osnovama: Šta su cvetovi karanfila i zašto su toliko popularni?

Karanfili ( Dianthus cariophillus ), ili ružičasti karanfilić, su zeljaste cvetne biljke koje pripadaju rodu biljaka Dianthus iz botaničke porodice Pinks.

Većina vrsta karanfila su trajnice koje mogu narasti do oko 18 inča i imaju atraktivno i mirisno cveće u raznim bojama. Većina boja cvetova karanfila uključuje roze, crvene, ljubičaste, žute i bele, dok druge sorte imaju dvobojne ili trobojne nijanse.

Popularan izbor kao rezano cveće , „cvet bogova“ se često koristi u buketima, cvetnim aranžmanima, korsažima i gumbima . Takođe ima nekoliko značenja i simbolike. Ružičasti karanfil posebno simbolizuje Majčin dan i zahvalnost . S druge strane, tamnocrveni karanfili simbolizuju ljubav i naklonost.

Kako je karanfil postao zvanični državni cvet Ohaja

Karanfili ostavljaju trag u istoriji Sjedinjenih Američkih Država preko Ohaja. U februaru 1904, Ohajo je usvojio karanfil, posebno grimizni karanfil, kao svoj državni cvet u čast pokojnog predsednika Vilijama Mekinlija, rođenog u Ohaju .

Iako se adaptacija grimiznog karanfila kao zvaničnog državnog cveta Ohaja dogodila tri godine nakon atentata na predsednika Vilijama Mekinlija 1901. godine, 25. predsednik Sjedinjenih Država je i dalje odigrao značajnu ulogu i postao ključan u odluci.

Dok cvet karanfila simbolizuje ljubav, poštovanje i poštovanje, on ima još jedno značenje za predsednika Mekinlija. Često ga je nosio na reveru sakoa jer je grimizni karanfil doživljavao kao ličnu amajliju za sreću. Počelo je kada mu je jedan dobar prijatelj, kongresni protivnik i hortikulturista amater dr Levi L. Lamborn poklonio jedan tokom debate 1876. Pobedio je u toj kongresnoj trci i počeo da nosi cvet tokom svoje političke karijere.

Dok je bio predsednik SAD, Mekinli je Belu kuću držao punu vaza karanfila. Čak i na dan njegovog ubistva 14. septembra 1901. karanfil je ostao aktuelan. Predsednik je bio na zvaničnom događaju kada je poklonio crveni karanfil koji je nosio posetiocu od 12 godina nekoliko trenutaka pre nego što je ubijen.

Cveće karanfila i država Ohajo

Cveće karanfila možda nije poreklom iz Ohaja, ali ostaje relevantno u državi Buckeie na mnogo načina do danas. Osim što su zvanični državni cvet Ohaja, značaj karanfila nije tako jednostavan kao što se misli. Evo nekoliko zabavnih činjenica o karanfilima i kako ovo cveće oličava državu Ohajo.

Grimizni karanfil, crveni karanfil, ili kako se drugi nazivaju Lamborn crveni karanfil, usvojen je kao zvanični državni cvet Ohaja 3. februara 1904. godine.
Cveće karanfila je široko popularno širom Ohaja. Lako se mogu videti prizori karanfila zasađenih duž državnih autoputeva, puteva i javnih površina.
Polja karanfila su zasađena širom Ohaja, uključujući Državni univerzitet Ohajo.
Zvanične boje Državnog univerziteta u Ohaju su crvena i siva, koje su znak za cveće karanfila. U blizini univerziteta nalaze se kreveti od karanfila.
Luis G. Rejnolds, rođen u Dejtonu, u državi Ohajo, osnovao je Američku ligu karanfila 1903. U čast predsednika Mekinlija, liga je ohrabrila sve Amerikance da nose crvene karanfile 29. januara, što je predsednikov rođendan.
Dr Levi Lesli Lamborn je bio istaknuti stanovnik Ohaja, političar i hortikulturista. Zainteresovao se za uzgoj karanfila, pa čak i uvozio sadnice karanfila iz Francuske. Uspešno je razmnožio jedan, što je rezultiralo čuvenim “Lamborn Red” karanfilom.
Alijans, Ohajo, rodni grad dr Levija L. Lamborna, poznat je kao „Grad karanfila“. Svake godine u avgustu slavi Festival karanfila u čast slavnog državnog cveta.
Godine 1892, dr LL Lamborn je objavio knjigu o američkoj kulturi karanfila.
Popularnost crvenog karanfila dodatno raste tokom sezone državnog povratka kući i maturalne večeri jer ljudi u Ohaju koriste državni cvet za korsaže, bukete i gumbe.

Najčešća pitanja o cveću karanfila i Ohaju:

Da li je karanfil porijeklom iz Ohaja?
Ne, karanfil nije poreklom iz Ohaja. Veruje se da potiče iz mediteranskog regiona.

Kakav je istorijski značaj karanfila u Ohaju?
Izbor karanfila kao državnog cveta Ohaja vezan je za njegovu povezanost sa predsednikom Vilijamom Mekinlijem. Mekinli je bio iz Ohaja i često je nosio crveni karanfil kao gumbonijeru, koji je postao njegov politički simbol.

Kada je karanfil proglašen državnim cvetom Ohaja?
Karanfil je zvanično proglašen državnim cvetom Ohaja 1904. godine.

Da li postoje određene sorte karanfila povezane sa Ohajem?
Iako nijedna posebna vrsta karanfila nije povezana isključivo sa Ohajem, crvena je posebno povezana sa državom zbog svoje veze sa predsednikom Mekinlijem.

Postoje li godišnji festivali karanfila ili događaji u Ohaju?
Da, postoje festivali karanfila i događaji koji se održavaju u Ohaju za proslavu državnog cveta. Grad Alijans, Ohajo, domaćin je godišnjeg festivala karanfila, koji uključuje parade, koncerte i druge aktivnosti.

Da li se karanfil može naći u divljem stanju u Ohaju?
Iako karanfil nije porijeklom iz Ohaja, može se uzgajati u baštama i staklenicima širom države.

Mogu li pronaći karanfile koji rastu u prirodnom okruženju Ohaja?
Karanfili se obično ne nalaze kako rastu u divljini u prirodnom okruženju Ohaja, jer su to kultivisane biljke koje se prvenstveno uzgajaju u baštama i rasadnicima.

Da li je karanfil i danas široko priznat i slavljen kao državni cvet Ohaja?
Da, karanfil ostaje zvanični državni cvet Ohaja i nastavlja da se priznaje i slavi kao simbol državnog nasleđa i cvetnog ponosa.

Završavanje: Državni cvet Ohaja – grimizni karanfil
Za većinu, karanfili su stekli globalno priznanje kao odlično rezano cveće. Zahvaljujući svojim velikim cvetovima koji ne samo da upadaju u oči, već su i veoma raznovrsni. Ali u Ohaju, ovaj popularni ukras igra još jednu ključnu ulogu.

Cvet karanfila je zvanični državni cvet Buckeie State. Prilagodba državnog zakonodavstva 1904. bila je da oda počast preminulom američkom predsedniku Vilijamu Mekinliju, koji je često nosio crvene karanfile na svojim jaknama za sreću.