Znacenje cveta Nemezije na jeziku cveca

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveća Nemezije

Cvetovi Nemezije su svetli, veseli i lepi za gledanje. Uprkos njihovom tropskom poreklu, nekoliko jednogodišnjih sorti je kultivisano za uzgoj u baštama u umerenijim područjima, i one su postale popularan izbor za šareno pokrivanje bašte i baštovanstvo u kontejnerima. Sa prijatnom simboličkom prirodom koja ide uz njihov radosni izgled, ne možete pogrešiti kada uzgajate nemeziju. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju Nemezije, simbolici i kulturnom značaju na jeziku cveća.


Simbolično značenje cveća Nemezije – najvažnije
Na jeziku cveća, Nemezija nosi simboličko značenje prijateljstva. Međutim, ime Nemesia takođe se povezuje sa odmazdom i sprovođenjem pravde. Kao rezultat toga, cveće nemezije se takođe može povezati sa temama pravde.

O cveću Nemezije

Taksonomija
Nemesia je rod koji sadrži 69 prihvaćenih vrsta cvjetnih jednogodišnjih i višegodišnjih grmova. Rod pripada porodici biljaka Scrophulariaceae (smokva) u okviru reda Lamiales.

Botaničke karakteristike
Biljke Nemezije su male biljke nalik žbunu koje proizvode grudve lišća blizu zemlje. Listovi su u obliku koplja i mogu biti nazubljeni ili glatki. Većina grmova dostiže visinu od oko 1 stopu, ali neki mogu narasti i do 2 metra.

Kada cvetaju, cvetovi u obliku levka imaju naviku da se penju. Kada je temperatura odgovarajuća, cveće cveta tako obilno da svojim jarkim bojama skoro potpuno zaklanja lišće.

Cvetovi Nemezije su neobičnog oblika, pri čemu neki podsećaju na cvetove lobelije, drugi više liče na cvetove zmajeva, a neki na orhideje.

Obično imaju dve usne: jednu gornju i jednu donju usnu. Velika donja usna se uglavnom sastoji od dva režnja, dok je gornja usna obično lepezasta i sastoji se od četiri režnja koja se mogu spojiti ili razdvojiti.

Cveće cveta u različitim bojama, uključujući nijanse bele, ružičaste, crvene, narandžaste, žute, plave, ljubičaste i dvobojne, sa izrazitim jezicima kontrastne boje u njihovim središtima. Raznolikost vrsta cveća između vrsta, hibrida i sorti je prilično velika.

Cveće Nemezije emituje sladak i prijatan miris. Cveće određenih vrsta, kao što je Nemesia ‘Viseli Vanilla’, ima lagani miris sa primesama vanile.

Istorija i poreklo Nemezije

Sa većinom vrsta koje prirodno rastu u Južnoj Africi, sve vrste biljaka nemezije su poreklom iz južnih tropskih delova Afrike, uključujući:

Bocvana
Cape Provinces
Slobodna država
Kvazulu-Natal
Lesoto
Mozambik
Namibia
severne provincije
Svazilend, Zimbabve
Nekoliko vrsta nemezije je takođe uvedeno u Veliku Britaniju i sada prirodno raste širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Etimološko značenje
Za ime roda Nemesia se kaže da potiče od grčke reči „nemesion“, što je naziv slične biljke.

Upotreba i prednosti Nemezije

Nemezija, zajedno sa svojim nekoliko hibrida i sorti, prvenstveno se koristi kao ukrasna biljka. U vrtlarstvu, nemezija se može koristiti za popunjavanje kamenih vrtova i zidova, kao i granica. Mali grmovi su takođe dobro zasađeni u kontejnerima ili visećim korpama. Njihovi sprejevi veselih cvetova takođe su odličan dodatak cvetnim buketima kao rezano cveće.

Cveće Nemezije takođe privlači oprašivače kao što su pčele, leptiri i kolibri svojim atraktivnim i mirisnim cvetovima.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveća Nemezije

Simbolično značenje Nemezije
Iako nisu uključeni u Viktorijanski jezik cveća, cveće nemezije postalo je moderan simbol prijateljstva.

Uobičajene boje cveća Nemezije i njihova značenja
Na jeziku cveća, bojama se pripisuje poseban simbolički značaj. Kao što je slučaj sa svim vrstama cveća, boja cveća nemezije koju izaberete ima različita simbolička značenja zahvaljujući različitim nijansama. Ove boje i značenja uključuju:

Bela – na jeziku cveća, belo cveće je simbol čistoće i nevinosti. Beli cvetovi takođe predstavljaju saosećanje, žalost i gubitak.
Ružičasta – U cveću, ružičasta simbolizuje ženstvenost i nežnost pored nežne naklonosti, divljenja i sreće. Dublje nijanse ružičaste mogu simbolizirati zahvalnost.
Crvena – Crvena je tradicionalno boja koja simbolizuje romantičnu ljubav i romantiku. Tipično, što je dublja nijansa crvene, to su dublja osećanja prema primaocu cveća.
Narandžasta – Simbolično značenje narandžastog cveća odražava način na koji narandžasta boja obično izaziva osećaj kod nekoga – puno uzbuđenja i energije. Kao rezultat toga, narandžasti cvetovi predstavljaju strast, vitalnost, entuzijazam, pozitivnost, radost i energiju.
Žuta – U cveću, žuta je suštinska boja prijateljstva. Dakle, žuti cvetovi nemezije udvostručuju ovo simbolično značenje. Žuta takođe može biti simbol sreće, vedrine, pozitivnosti i optimizma u cveću.
Plava – Pošto je plava tako neobična boja u svetu prirode, često simbolizuje nemoguće ili težnju za nečim nedostižnim. U cveću, plava boja takođe predstavlja ljubav, želju, nadu i inspiraciju.
Ljubičasta – Nijansa ljubičaste ima značajan uticaj na njeno simbolično značenje. Duboke nijanse ljubičaste (tj. kraljevske nijanse) simbolizuju plemenitost, bogatstvo, uspeh, kraljevstvo, dostojanstvo, eleganciju i moć. Svetlije nijanse poput lavande mogu simbolizovati smirenost, mir i iskrenost.
Cveće Nemezije takođe raste u različitim kombinacijama boja. Gde god su prisutne gore navedene boje, prisutna su i njihova simbolička značenja.

Nemezija i grčka mitologija

Smatra se da reč nemezija ima korene u imenu mitološke grčke boginje Nemesis (poznate i kao Ramnuzija ili Ramnuzija). Ova boginja je bila poznata po odmazdi kada je neko podlegao oholosti ili aroganciji.

Iako danas o neprijatelju razmišljamo kao o neprijatelju, u grčkoj mitologiji Nemezida je bila boginja koja je, na neki način, tražila pravdu.

Kao ime bebe
Nemesia je takođe ime za bebe. Najčešće se koristi kao ime za devojčice, ali se koristi i kao ime za dečaka. To je staro grčko ime koje znači „onaj koji deli pravdu“. Ovo značenje bi se verovatno moglo pripisati grčkom mitu o Nemezidi.

Prikladne prilike za poklone za cveće Nemezije

Cveće Nemezije je zaista divno i svaki primalac bi ga rado dobio u obliku semena, žive biljke ili u buketu rezanog cveća.

Pošto su simbol prijateljstva, cveće nemezije je odličan poklon za svakoga koga smatrate svojim prijateljem u bilo kojoj prilici. Savršeni su za zahvalnost ili za proslavu rođendana, novih poslova, novih domova ili novih beba. Žutom bojom šalju vesela osećanja „ozdravi“.

Takođe je prikladno cveće koje možete uključiti u poklon saosećanja za prijatelja – samo budite sigurni da izaberete cvetove bele nemezije u ovim slučajevima.

Najčešća pitanja o cveću Nemezije:

Šta simbolizuje cveće Nemezije?
Cveće Nemezije simbolizuje prijateljstvo.

Da li cveće Nemezije simbolizuje ljubav?
Cveće Nemezije ne simbolizuje romantičnu ljubav, ali je simbol prijateljstva. Na taj način bi se mogli smatrati simbolom one vrste platonske ljubavi koja postoji između prijatelja.

Da li se cveće Nemezije vraća svake godine?
Rod Nemesia sadrži i jednogodišnje i višegodišnje vrste. Višegodišnje sorte ponovo cvetaju svake godine, a jednogodišnje sorte cvetaju samo jednom. Jednogodišnje sorte se, međutim, samoseju. Ako semenu dozvoli da klija, nove biljke će rasti i cvetati umesto starih biljaka.

Koliko dugo cvetovi Nemezije traju?
Period cvetanja cvetova nemezije zavisi od klime. U područjima sa blagim letima, cvetaju od proleća do jeseni. U toplijim predelima cvetaju u rano proleće do letnje vrućine i ne nastavljaju dok se temperature ne slede u jesen. U područjima bez mraza, mogu da cvetaju tokom cele zime.

Da li je cveće Nemezije toksično?
Nemezija nije toksična za ljude ili životinje.

Značenje cveta Nemezije – poslednja reč
Sve u svemu, cveće nemezije može se smatrati prijateljskim svuda okolo. Lako se održavaju, zabavne su za gledanje i ulepšaće svaku baštu. Date kao poklon svim vašim prijateljima, možete ojačati svoje veze i potvrditi svoju prijateljsku naklonost prema svima posebnim u vašem životu.