uobičajenih razloga zbog kojih vaša biljka Croton opada lišće

Uobičajeni razlozi za opadanje lišća kod biljaka Croton i kako to popraviti

Krotoni su svetle i otporne biljke koje polako stiču popularnost u zajednici zatvorenih biljaka. Iako nisu veliki izazovi za brigu o njima, postoji uobičajeni problem sa kojim se mnogi uzgajivači Crotona susreću – ispadanje lišća. Postoji mnogo uzroka za ovaj uobičajeni problem, ali, srećom, i mnoge popravke. U ovom vodiču ćemo pokriti sve razloge zbog kojih vaš Croton možda opada lišće i kako to možete popraviti.


Croton pada lišće – osnovni saveti

Krotoni obično opadaju lišće kao odgovor na probleme životne sredine ili nege kao što su prekomerno zalivanje, nedovoljno zalivanje, neadekvatna svetlost ili netačna temperatura i vlažnost. Štetočine i bolesti takođe mogu uzrokovati opadanje lišća, kao i starenje. Pružanje prave nege i uslova životne sredine će ograničiti probleme sa opadanjem listova u budućnosti.

Uobičajeni razlozi opadanja lišća vaše biljke Croton

1) Prekomerno zalivanje
Prekomerno zalivanje je jedan od najčešćih – i nažalost, jedan od najštetnijih – problema sa kućnim biljkama. Kao i mnoge druge sobne biljke, sve vrste Crotona uživaju u donekle vlažnom tlu koje nikada nije prezasićeno. Ne mogu se ostaviti da se potpuno osuše, ali takođe ne mogu da podnesu višak vode tokom dužeg perioda.

Kada je tlo preterano vlažno, korenje počinje da postaje mekano i kašasto, nesposobno da apsorbuje više vlage ili transportuje hranljive materije oko biljke. Listovi mogu početi da venu, na kraju opadaju sa biljke ako nisu fiksirani.

Nikada ne zalivajte svoj Croton kada je gornji sloj zemlje još uvek vlažan. Koristite samo kontejnere sa dovoljno drenažnih rupa i ne ostavljajte lonac u posudi za kapanje punom vode. Slično tome, ako koristite poklopac za saksiju, uvek uklonite biljku da biste je zalili i sačekajte da se sav višak vode iscedi pre nego što je vratite na poklopac.

Ako ste previše zalivali, počnite sa presađivanjem biljke. Gljivica koja izaziva trulež korena može da živi u zemljištu i nastavi da se širi ako se ne ukloni u potpunosti. Odrežite zahvaćeno korenje do zdravog rasta i ređe zalivajte napred.

2) Previše suvi uslovi

Dok je prekomerno zalivanje čest uzrok opadanja lišća Krotona, nedovoljno zalivanje je mnogo češće. Debele stabljike ove biljke i vatreni voštani listovi navode neke da veruju da Krotonovi više vole suvo nego vlažno zemljište. To dovodi do dugih perioda između zalivanja, izazivajući stres i opadanje listova.

Krotoni zaista čuvaju malo vode u svojim debelim listovima i stabljikama, ali zahvaljujući tropskim staništima, najsrećniji su u stalno vlažnom (ali ne vlažnom) zemljištu. Kada je lišena ove vode, biljka postaje pod stresom i pokušava da sačuva vlagu tako što ispušta višak listova. Ako se uslovi ne reše, biljka će izgubiti sve listove i na kraju će doći do kraja svog života.

Ako ste zalivali, tlo je možda postalo zbijeno i hidrofobno. U ovom slučaju, donje zalivanje je najbolji način za temeljno zasićenje tla, sprečavajući oticanje i ravnomerno dostizanje svih korena. Povećajte periode između zalivanja, dodajući još čim se gornjih 2 inča zemlje osuši.

Starije biljke mogu da izdrže mnogo duže bez vode od mlađih. Ali, da bi najbolje uspele, poželjno je duboko i dosledno zalivanje.

3) Problemi sa temperaturom i vlažnošću
Tropska staništa Krotona nisu uticala samo na njihovu ljubav prema vodi, već i na vrstu temperature i vlažnosti koja im je potrebna. Vatrene boje lišća aludiraju na potrebne uslove – neverovatno toplo i vlažno. Odmaknite se predaleko od ovih uslova i možda ćete primetiti da vaš Croton iz sata u sat opada.

Vlažnost je obično faktor koji igra kada je u pitanju opadanje lišća. Potrebno je najmanje 40%, ali čak i ovo može biti premalo za neke tipove. Ciljajte na oko 60% – 70% za udoban kompromis između vas i biljaka.

Ako želite da povećate vlažnost oko biljaka, imate nekoliko opcija:

Zamagljivanje: Privremeno podiže vlagu, ali treba da se radi nekoliko puta dnevno da bi bilo efikasno.
Posude za šljunak: neznatno podižu vlažnost oko biljke, ali ne dovoljno da pomognu ako ste znatno ispod 40%.
Grupisanje biljaka: Blago povećava vlažnost u tom području, stvarajući mini mikroklimu u vašem domu.
Odabir prostorija sa visokom vlažnošću: Kupatila i kuhinje u blizini izvora vode su odlična mesta za Crotone, sve dok primaju dovoljno svetla.
Ovlaživač: Skup, ali najbolji način da dramatično podignete vlažnost na nivo ako vam je vazduh veoma suv.
Temperatura takođe igra ulogu u opadanju lišća. Ove biljke mogu da podnesu temperature do oko 40 F, ali se bore na svim temperaturama ispod toga. Oni mogu reagovati na ovaj hladni stres tako što će ispustiti lišće da bi preživeli. Držite svoje Crotone u sobama iznad 65F tokom cele godine da biste izbegli ovaj problem.

4) Nedovoljna ekspozicija svetlosti

Krotoni su biljke koje vole svetlost, uspevaju u svetlim prostorijama na indirektnom svetlu. Nisu prikladni za oblasti sa slabom osvetljenošću i doživljavaju značajan stres kada im nije dovoljno sunca. Primetićete nekoliko znakova ovog stresa, od žutog i opadanja listova do potpunog opadanja celih listova sa biljke.

Ovaj problem je svakako najlakše rešiti – premestite biljku na svetlije područje i rast bi se polako vratio u normalu. Izbegavajte da idete direktno u suprotnu krajnost od direktnog sunca, jer je to izazvalo opekotine i dodatni stres koji može na kraju ubiti biljku. Polako uvodite svoj Croton u svetlije oblasti dok ne bude u idealnom području sa jakim indirektnim svetlom i čak sat ili dva direktnog jutarnjeg sunca.

Iako manje uobičajeno, prekomerna sunčeva svetlost takođe može prouzrokovati da lišće postane smeđe i opada biljka. Krotoni koji se uzgajaju kao sobne biljke brzo će izgoreti ako se stave na intenzivnu direktnu sunčevu svetlost. Postaje smeđi i hrskavi, ovi izgoreli listovi se neće oporaviti i na kraju mogu u potpunosti da opadaju biljku. Držite ih podalje od direktne svetlosti u podne i popodne da biste sprečili opekotine. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolju poziciju za biljke krotona u vašem domu ili kancelariji.

5) Štetočine i bolesti mogu izazvati opadanje listova kod biljaka Croton
Krotoni koji se uzgajaju kao kućne biljke nemaju toliko problema sa štetočinama i bolestima kao oni koji se uzgajaju na otvorenom. Ali, to ne znači da su imuni na ove probleme. Od tripsa do antraknoze, mnogi problemi mogu uticati na vaš Croton i dovesti do opadanja lišća.

Redovno proveravajte svoju biljku na znake štetočina i bolesti. Neki su vidljivi, dok se drugi skrivaju ili pokazuju simptome tek kada se problem ukorijeni. Mnoge štetočine se mogu kontrolisati primenom ulja neema ili relevantnog insekticidnog sapuna. Bolesti su malo teži za upravljanje, zahtevaju redovno orezivanje i primenu preventivnih sprejeva kako bi se sprečilo širenje problema.

Umesto da se bavite ovim problemima kada se pojave, najbolje je da se usredsredite na prevenciju. Stavite u karantin sve nove biljke koje donesete kući i učinite da provera na štetočine i bolesti postane deo vaše redovne rutine. Uvek se pozabavite svim problemima neposredno pre nego što izmaknu kontroli i održavajte svoje biljke što je moguće zdravijim kako biste im pomogli da sami odvrate probleme.

6) Previše ili premalo đubriva

Hranljive materije su osnova uspeha vaše biljke. Ako ih imate previše ili premalo, oni takođe mogu uzrokovati neuspeh vaše biljke. Krotoni nisu teški hranitelji, ali najbolje rastu u kontejnerima kada se hranljivi sastojci dopune tokom vegetacije u proleće i leto.

Ako je vaš Croton bio u istoj saksiji nekoliko godina, verovatno je potrošio sve dostupne hranljive materije u tlu. Bez njih, biljka ne može da održava korenje, stabljike i naravno – lišće – što dovodi do njihovog opadanja. Presađivanje i redovan raspored đubrenja trebalo bi da reši problem i vrati vašu biljku u dobro zdravlje.

Suprotan ekstrem takođe može prouzrokovati opadanje lišća sa biljke. Umesto da pomogne biljci da bolje raste, višak đubriva u tlu izaziva izgorevanje korena i lišća i na kraju otpada.

Nikada nemojte dodavati više đubriva nego što je preporučeno na pakovanju da biste sprečili nepotrebno oštećenje. Ako ste previše gnojili, isperite zemlju filtriranom vodom dok ne postane bistra i odložite đubrenje nekoliko meseci dok se biljka ne oporavi.

7) Ekološki šok ili stres

Kao i mnoge sobne biljke, Crotonovi ne cene promene u okruženju. Bilo kakve dramatične promene u uslovima rezultiraju stresom i šokom, što dovodi do toga da biljka opada lišće kako bi sačuvala energiju i vlagu da bi preživela.

Ovo su samo neke od radnji koje mogu izazvati stres ili gurnuti biljku u šok:

Nagle promene u uslovima osvetljenja
Nedosledne rutine zalivanja
Nagle promene temperature, kao što je hladna propuha
Prekomerno obrezivanje
Presađivanje
Propagacija
Pažljivo rukujte svojim Crotonom i pravite suptilna prilagođavanja tokom dužih perioda kako biste omogućili biljci da se navikne na novo okruženje.

8) Starost biljke Croton
Opadanje lišća nije uvek rezultat problema ili razlog za zabrinutost. Stariji listovi mogu početi da žute i opadaju biljku zbog starosti. Ovo je deo prirodnog životnog ciklusa i nema nikakve veze sa neadekvatnom negom.

Uzgajanje srećnih, zdravih biljaka Crotona kod kuće
Uzgajanje srećnih, zdravih biljaka Crotona kod kuće
Pridržavajte se ovih osnovnih principa da bi vaš Croton bio srećan i izbegli probleme sa opadanjem lišća u budućnosti:

Svetlost: Ceo dan jarke, indirektne sunčeve svetlosti ili sat ili dva nežnog direktnog jutarnjeg sunca. Nema direktnog svetla u podne ili popodne.
Voda: Zalijte kada se gornjih 2 inča zemlje osuši.
Temperatura i vlažnost: Između 65F i 85F sa vlažnošću iznad 40%.
Zemljište: Lagana i dobro drenirajuća sobna biljka mešavine dopunjene perlitom i kokosovim vlaknom ili tresetnom mahovinom za poboljšanu aeraciju i zadržavanje vlage.
Đubrivo: Hranite svakih 4-6 nedelja uravnoteženim đubrivom za sobne biljke.

Česta pitanja o ispadanju lišća Croton biljke:

Da li je malo opadanja lista normalno za biljke Croton?
Jedan ili dva lista povremeno će pasti sa biljke zbog starosti. Ovo nije razlog za zabrinutost i deo je prirodnog životnog ciklusa biljke.

Da li će otpalo lišće biljke Croton ponovo izrasti?
Ako se problem koji uzrokuje opadanje listova reši, biljka će razviti nove listove duž novog rasta. Da biste podstakli novi rast, malo odrežite grane.

Koliko dugo Croton biljkama treba da dostignu zrelost?
Ovi spori uzgajivači mogu dostići zrelost za oko 2-3 godine.

Upakovati

Iako zabrinjavajuće, ispadanje lišća u vaš Croton nije razlog za paniku. Pronađite najverovatniji uzrok, primenite ispravku i trebalo bi da vidite novi rast listova za kratko vreme.