Vodič za negu uskršnjeg ljiljana

Da li vam je teško da održite svoje ljiljane da cvetaju? Pa, mi smo tu da vam pomognemo da razvijete zeleni palac! Bez obzira da li ste zainteresovani za poklone ili ste upravo dobili Uskršnji ljiljan, imamo nekoliko profesionalnih saveta kako da to cveće procveta.

Uskršnji ljiljani su beli cvetovi u obliku trube koji su postali sve popularniji zbog svog atraktivnog cvetanja i divnog mirisa. Poreklom sa južnih ostrva Japana, 95 odsto uskršnjih ljiljana sada dolazi iz oblasti duž granice Kalifornije i Oregona. Mogu da narastu do tri stope i cvetaju od aprila do juna, što ih čini savršenim za Uskršnje praznike.

Ako ste upravo uzeli uskršnji ljiljan u saksiji da biste ulepšali svoj dom za proleće, sledite dole navedene korake kako da se brinete o svom uskršnjem ljiljanu u saksiji.

Korak 1: Odmotajte svoju biljku odmah kada dođete kući. Dekorativna ambalaža u koju često dolaze može zaliti biljku i uzrokovati truljenje ili propadanje korena.

Korak 2: Uklonite prašnike. Prašnici su visoke stabljike koje rastu iz središta cveta. Uklanjanje može produžiti život cveta i sprečiti da polen zaprlja netaknute bele latice.

Korak 3: Pronađite svetlu tačku za rast. Izbegavajte bilo koje delove vašeg doma sa previše direktne sunčeve svetlosti jer će to sigurno skratiti njihov životni vek.

Korak 4: Držite ga na hladnom. Budite sigurni da je vaša biljka zaštićena od bilo kakvih izvora toplote ili ventilacionih otvora i pokušajte da vaš dom držite između 60 ° F i 68 ° F.

Korak 5: Zalijte kada je zemlja suva na dodir. Izbegavajte prekomerno zalivanje ili puštanje u vodu, ali ne dozvolite ni da ostane suva tokom dužeg vremenskog perioda.

Korak 6: Uklonite sve uvele cvetove. Obrezivanje svih latica koje venu pomoći će promovisanju novog rasta.

Kada vaš ljiljan preživi hladnije prolećne dane, možete ga posaditi napolju i uživati tokom celog leta! U nastavku imamo i kratak vodič koji opisuje kako posaditi uskršnji ljiljan u saksiji.

Sadite svoj uskršnji ljiljan napolju

Sačekajte dok cveće ne završi sa cvetanjem: Da biste uspešno presađivali ljiljan u svoju baštu, sačekajte da sve cveće izbledi i prođe sva opasnost od mraza.

Orezujte svoju biljku: Obavezno uklonite sve mrtve ili umiruće cvetove. Nakon što ste obrezali sve cvetove, izaberite oblast sa jakim, indirektnim svetlom.

Posadite lukovicu: Posadite lukovicu na istu dubinu na kojoj je bila u saksiji, a zatim dodajte nekoliko inča malča oko korena. Izbegavajte postavljanje mnogo blizu stabljike jer može izazvati truljenje.

Dobro zalijte dok biljka cveta i nastavite sa obrezivanjem: Kada originalni listovi počnu da smeđi, podrežite ih do zelenih listova. Uskoro ćete početi da vidite novi rast! Obavezno dobro zalijte na početku i tokom perioda rasta.

Budite strpljivi i đubrite pre hladnijih meseci: Za neke biljke, možda ćete morati da sačekate do sledećeg leta da biste videli drugi cvet. Odrežite stabljiku kada počne da postaje smeđa u jesen i nanesite velikodušnu količinu malča da izolujete korenje tokom zime.

Uskršnji ljiljani i hrišćanstvo

Uskršnji ljiljani se vezuju za hrišćanstvo kao simbol vaskrsenja Hristovog. Oni se takođe pominju u Bibliji. U Lukinoj knjizi, sam Isus kaže: „Pogledajte ljiljane kako rastu: ne trude se, ne predu; a ipak vam kažem da se Solomon u svoj svojoj slavi nije obukao kao jedan od ovih.” Ova tradicija se nastavlja u hrišćanskim crkvama oko Uskrsa kada svoje oltare ukrašavaju krstovima i prelepim belim ljiljanima.

Uskršnji ljiljani i paganizam

Uskršnji ljiljani su takođe često povezani sa majčinstvom, zbog čega su odličan poklon za Majčin dan da pokažete mami koliko je cenite. Kažu da su nastale iz majčinog mleka koje je palo od Here, boginje žena i braka prema grčkoj mitologiji.

U svim religijama, ovo divno belo cveće simbolizuje čistoću i milost.

Sada kada ste upućeni u negu, presađivanje, pa čak i istoriju uskršnjih ljiljana, morate da nađete jedan koji će biti prikazan kao vaš uskršnji centar. Ako vam je potreban zgodan podsetnik, odštampajte ili sačuvajte ovaj brzi vodič sa osnovnim savetima za negu uskršnjeg ljiljana.