najboljih vrsta krotonskih biljaka za uzgoj kod kuce

Najšarenije i eklektične biljke Kroton za vaš dom ili baštu

Krotoni su poznati i voljeni zbog svog svetlog lišća i intrigantnih šara. Većina ovih biljaka čini odlične kućne biljke, ili ih možete posaditi na otvorenom u toplijim predelima. Osim toga, svi oni su laki za održavanje i dobar izbor za početnike. Ako tražite savršenu biljku da dodate prskanje, pogledajte ovu listu od 17 najpopularnijih vrsta krotonskih biljaka za uzgoj kod kuće.


O biljkama Kroton
Rod Kroton obuhvata bezbroj cvetnih biljaka uključujući niz biljaka, žbunja i drveća. Potiču iz porodice Euphorbiaceae, koje su pretežno porijeklom iz tropske klime u indo-malajskim i centralnoameričkim regionima.

Kroton biljke su omiljene zbog svog sjajnog, blistavog lišća koje prikazuje niz tonova boja koje obuhvataju tropsko zeleno, ružičasto, crveno, žuto i još mnogo toga.

Većina biljaka krotona je toksična ako se konzumira, pa je najbolje da se oslonite na stranu opreza i držite ove biljke podalje od kućnih ljubimaca i dece, posebno ako rastete u zatvorenom okruženju.

Međutim, ove biljke su odlični prirodni prečišćivači vazduha i obavljaju sjajan posao uklanjanja štetnih toksina iz vazduha!

Zahtevi za negu i održavanje biljke Kroton:

Kroton biljke su relativno jednostavne biljke koje se ne održavaju kod kuće. Pratite ove ključne korake i vaš će dobro napredovati:

Svetlo – pronađite lokaciju u svom domu koja prima puno svetle, indirektne svetlosti za vašu biljku krotona tokom većeg dela dana. Negde blizu prozora okrenutog prema jugu ili istoku bilo bi savršeno sa malom zaštitom od polupovučene roletne ili senke.
Zemlja – saksija sa mešavinom zemlje koja dobro drenira hranljivim materijama (pogledajte naš sveobuhvatni vodič za najbolju mešavinu zemljišta za biljke krotona).
Voda – biljke krotona vole vlagu, ali ih nikada ne treba ostavljati da stoje u zasićenoj bazi tla. Zalivajte svakih 7 do 10 dana u proleće i leto kada se gornjih nekoliko inča zemlje oseća suvo na dodir. Potrebe za vodom će se smanjiti u kasnim jesenjim i zimskim mesecima.
Đubrenje – đubrite biljke krotona mesečno u proleće i leto samo sa višenamenskom hranom za kućne biljke rastvorljive u vodi.
Presađivanje – imajte za cilj povećanje veličine ako je potrebno uoči nove vegetacijske sezone u rano proleće kada je potrebno.
Štetočine i bolesti – biljke krotona su uglavnom otporne na bolesti u zatvorenom prostoru, ali mogu biti podložne uobičajenim štetočinama i malim insektima.
Obrezivanje – da biste održali oblik i podstakli novi rast, vredi periodično obrezovati biljku krotona.
Razmnožavanje – ako želite da proširite svoju kolekciju, većina vrsta krotonskih biljaka takođe se može razmnožavati.
Za više, pogledajte naš sveobuhvatni vodič za negu biljaka Kroton i savete za uzgoj kod kuće.

17 najboljih vrsta krotonskih biljaka za uzgoj kod kuće:
Ovde ćete pronaći kolekciju naših omiljenih biljaka krotona za uzgoj kod kuće. Uključili smo nekoliko osnovnih saveta za negu za svaki plus nekoliko zanimljivih činjenica o njihovoj istoriji, poreklu i botaničkim karakteristikama:

1) Petra Kroton (Codiaeum variegatum ‘Petra’)

Petra kroton ima ovalne zelene listove prekrivene jarko žutim, crvenim i narandžastim pegama. Poreklom je iz jugoistočne Azije i južnog Pacifika.

Opšti zahtevi za negu: petra kroton preferira najmanje pet sati jakog, ali indirektnog sunca. Održavajte temperaturu između 60-85ºF i održavajte umerenu vlažnost. Zalivajte kada se gornja dva inča zemlje osuši. Gnojite razblaženim đubrivom za sobne biljke jednom mesečno.
Pogodno za zatvoreno i/ili na otvorenom: Ovaj kroton se može uzgajati u zatvorenom prostoru u bilo kojoj oblasti. Takođe se može uzgajati na otvorenom u zonama 9B-12.
Veličina i očekivanja rasta: Kada se uzgaja na otvorenom, petra kroton može narasti do osam stopa! Kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, njegova veličina će biti ograničena kontejnerom i okruženjem. Uz odgovarajuće uslove, ove biljke mogu dostići visinu od šest stopa u zatvorenom prostoru.

2) Zanzibar Kroton (Codiaeum variegatum ‘Zanzibar’)

Zanzibarski kroton ima dugačke, tanke listove koji su kombinacija zelene, žute, crvene i narandžaste boje. Zbog dugih listova često može da podseća na ukrasnu travu.

Opšti zahtevi za negu: Ovaj kroton preferira polusenku na otvorenom i indirektno svetlo u zatvorenom prostoru. Preferira temperature između 60-85ºF, kao i umerenu do visoku vlažnost. Dozvolite da se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši između zalivanja i hranite dva puta godišnje univerzalnim đubrivom.
Pogodno za zatvoreno i/ili na otvorenom: Ovaj kroton možete uzgajati na otvorenom u zonama 11-12 tokom cele godine. Možete ga držati napolju u drugim oblastima sve dok ga unesete unutra pre prvog mraza. Takođe čini odličnu kućnu biljku.
Veličina i očekivanja rasta: Zanzibarski kroton može narasti do šest stopa visok i pet stopa širine kada se uzgaja na otvorenom.

3) Lauren’s Rainbov Kroton (Codiaeum variegatum ‘Lauren’s Rainbov’)

O: Lorenin dugini kroton ima tanke listove postavljene na visoke stabljike. Listovi obično imaju jednu boju kao osnovu i drugu boju koja se proteže po sredini.

Opšti zahtevi za negu: Kao i mnogi krotoni, ovaj preferira delimično senku ili svetlo, ali indirektno svetlo. Da biste bili srećni, održavajte visoku vlažnost i zalivajte kada se gornja dva inča zemlje osuši. Održavajte temperaturu vazduha između 55-85ºF.
Pogodno za zatvoreno i/ili na otvorenom: Ovaj kroton možete uzgajati u zatvorenom prostoru u bilo kojoj oblasti, sve dok imate dovoljno svetlosti i vlage. Takođe se može uzgajati na otvorenom u zonama 10-12.
Očekivanja u pogledu veličine i rasta: Lorenin kroton duge može dostići do pet stopa visok i pet stopa širok pod pravim uslovima.

4) Kroton zlatne prašine (Codiaeum variegatum ‘Zlatna prašina’)

Kroton od zlatne prašine ima tamnozeleno lišće koje izgleda kao da je poprskano žutom bojom. Što je svetlija lokacija, to je žuto lišće.

Opšti zahtevi za negu: Ovaj kroton voli najmanje šest sati jakog, ali indirektnog svetla. Kada se uzgaja na otvorenom, ciljajte na jutarnju svetlost i popodnevnu hladovinu. Održavajte temperaturu između 60-85ºF i održavajte umerenu do visoku vlažnost. Zalivajte samo kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši.
Pogodno za zatvoreno i/ili na otvorenom: Ovaj kroton možete uzgajati na otvorenom u zonama 10-12. Takođe čini odličnu kućnu biljku sve dok obezbedite dovoljno svetlosti.
Očekivanja u pogledu veličine i rasta: Kada se uzgaja na otvorenom u toplim oblastima, raste umerenom brzinom, maksimalno do deset stopa. U zatvorenom prostoru, sporo raste i dostiže visinu od tri stope.

5) Banana Kroton (Codiaeum variegatum ‘Banana’)

Banana kroton je mala biljka koja je savršena za male prostore. Ima jarko zelene duguljaste listove koji su prekriveni žutim komadićima i mrljama.

Opšti zahtevi za negu: Posadite svoj kroton od banane u dobro drenirano zemljište i vodu kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši. Održavajte temperaturu između 60-85ºF i uverite se da je vlažnost umerena do visoka. Obezbedite najmanje pet sati jakog, ali indirektnog svetla.
Pogodno za zatvoreno i/ili na otvorenom: Možete uzgajati banana kroton na otvorenom u zonama 10-12. Možete ga uzgajati iu zatvorenom prostoru na svetlim prostorima.
Očekivanja veličine i rasta: Ovo je biljka koja sporo raste i dostiže visinu od šest stopa. Međutim, često ostaje samo metar ili dva visoka u zatvorenom prostoru.

6) Kroton hrastovog lista (Codiaeum variegatum ‘Hrastov list’)

Kao što njegovo uobičajeno ime sugeriše, kroton hrastovog lista ima listove sa režnjevima koji podsećaju na listove nekih hrastova. Listovi su zeleni sa svetlo žutim oznakama koje postaju crvene kako biljka stari. Ljudi ovu biljku nazivaju i odličnim krotonom.

Opšti zahtevi za negu: Krotonu hrastovog lista potrebno je svetlo, ali indirektno sunce. Održavajte temperaturu između 60-85ºF. Koristite dobro drenirajuću mešavinu za saksije i dobro zalijte kada se gornja dva inča zemlje osuši.
Pogodno za unutrašnju i/ili na otvorenom: Kroton hrastovog lista možete uzgajati na otvorenom sve dok temperature ne dođu do smrzavanja. Možete ih uzgajati i u zatvorenom prostoru.
Očekivanja veličine i rasta: Može dostići visinu do 6 stopa.

7) Majka i ćerka Kroton

Majka i ćerka krotoni imaju nepogrešivo listove koji dovode do njihovog imena. Duguljasti listovi izgledaju kao da je mali list pričvršćen za veći list. U stvari, to je jedan list pričvršćen preko srednjeg rebra.

Opšti zahtevi za negu: Dajte ovoj biljci između pet i osam sati jakog, ali indirektnog svetla svakog dana. Održavajte temperaturu između 60-85ºF i visoku vlažnost. Zalivajte kada se gornja dva inča zemlje osuši.
Pogodno za unutrašnju i/ili na otvorenom: Možete rasti na otvorenom u zonama 10-12 ili u zatvorenom u saksiji.
Očekivanja veličine i rasta: Ovaj kroton je obično visok samo metar ili dva u zatvorenom prostoru, ali može narasti preko četiri stope na otvorenom.

8) Mammi Kroton (Codiaeum variegatum ‘Mammi’)

Mami krotoni imaju dugačke, šarene listove koji se uvijaju i uvijaju prema gore. Oni su možda najpopularniji i najprepoznatljiviji kroton.

Opšti zahtevi za negu: Održavajte temperaturu između 60-85ºF, zalivajte kada se gornjih nekoliko inča zemlje osuši i održavajte visoku vlažnost. Uverite se da biljka dobije najmanje pet sati jakog, ali indirektnog svetla.
Pogodno za zatvoreno i/ili na otvorenom: Ovaj kroton možete uzgajati napolju u zonama 9-12 ili u zatvorenom prostoru u bilo kom području.
Očekivanja veličine i rasta: Mami krotoni mogu narasti do tri stope u visinu i dva metra u širinu.

9) Eleanor Roosevelt Kroton (Codiaeum variegatum ‘Eleanor Roosevelt)

Takođe poznat kao neuredni slikarski kroton, Eleanor Roosevelt kroton ima duguljaste zelene listove sa žutim mrljama.

Opšti zahtevi za negu: Obezbediti šest do sati jakog, ali indirektnog sunca i visoke vlažnosti. Koristite dobro drenirajuću zemlju i vodu kada je gornji centimetar zemlje suv.
Pogodno za zatvoreno i/ili na otvorenom: Eleanor Roosevelt možete uzgajati u zatvorenom bilo gde ili na otvorenom u zonama 10-12.
Očekivanja veličine i rasta: Biljke mogu narasti do šest stopa.

10) Endru Kroton (Codiaeum variegatum ‘Andrev’)

Andrev kroton ima dugačke listove tamnozelene i krem boje. Listovi ponekad razvijaju talasastu teksturu.

Opšti zahtevi za negu: Posadite u dobro drenirano zemljište i zalijte kada se gornja dva inča zemlje osuši. Održavajte visoku vlažnost i temperaturu između 60-85ºF.
Pogodno za zatvoreno i/ili na otvorenom: uzgajajte u zatvorenom prostoru ili sadite na otvorenom u zonama 9-12.
Očekivanja veličine i rasta: Andrev kroton može narasti do deset stopa na otvorenom, ali uglavnom ostaje ispod pet stopa u zatvorenom prostoru.

11) Crveni Iceton Kroton (Codiaeum variegatum ‘Red Iceton’)

Crveni ledeni kroton ima šiljaste listove koji počinju žuti i vremenom postaju crveni i ružičasti. Većina biljaka će imati kombinaciju crvenih i žutih listova.

Opšti zahtevi za negu: Sadite u oblasti koja prima jako, ali indirektno svetlo. Održavajte temperaturu između 60-85ºF i vodu kada je gornji inč zemlje suv.
Pogodno za unutrašnju i/ili na otvorenom: uzgajajte u zatvorenom ili sadite na otvorenom u zonama 10-12.
Očekivanja veličine i rasta: Crveni ledeni kroton može dostići do osam stopa visine na otvorenom.

12) Pikasova četkica Kroton (Codiaeum variegatum ‘Pikasova četkica)

Ovaj kroton ima dugačke, tanke listove koji podsećaju na četkicu poprskanu jarkim bojama.

Opšti zahtevi za negu: Sadite u oblasti sa jakim, ali indirektnim svetlom ili jutarnjim suncem. Održavajte visoku vlažnost i održavajte temperaturu između 60-85ºF. Uverite se da koristite dobro drenirajuću zemlju i vodu samo kada je gornjih nekoliko inča vode suvo.
Pogodno za unutrašnju i/ili na otvorenom: uzgajajte u zatvorenom ili sadite na otvorenom u zonama 9-11.
Očekivanja veličine i rasta: Može narasti do šest stopa visoko i pet stopa široko, ali ostaje manje u zatvorenom prostoru.

13) Zlatna zvezda Kroton (Codiaeum variegatum ‘Zlatna zvezda’)

Kroton zlatne zvezde ima dugačke, tanke zelene listove sa sitnim žutim mrljama.

Opšti zahtevi za negu: Obezbedite negu sličnu ostalim krotonima. To znači tople temperature, jarko, ali indirektno svetlo i visoku vlažnost.
Pogodno za zatvoreno i/ili na otvorenom: Kroton zlatne zvezde može se uzgajati na otvorenom u zonama 9-12.
Veličina i očekivanja rasta: Kroton zlatne zvezde raste nekoliko stopa u zatvorenom prostoru i može dostići do osam stopa visok na otvorenom

14) Kroton Veličanstveni (Codiaeum variegatum ‘Magnificent’)

Ovaj kroton opravdava svoje ime sa širokim zelenim listovima prekrivenim svetlim mrljama žute, ružičaste, narandžaste i još mnogo toga.

Opšti zahtevi za negu: Ako se sadi na otvorenom, Kroton magnificent preferira šarenu hladovinu ili jutarnje sunce. Pokušajte da održavate temperaturu između 60-90ºF uz održavanje visoke vlažnosti. Koristite dobro drenirajuću zemlju ili mešavinu za saksije i zalijte kada su gornja dva inča zemlje suva.
Pogodno za zatvoreno i/ili na otvorenom: Ovaj kroton možete uzgajati u zatvorenom prostoru u oblasti sa jarkim, ali indirektnim suncem. Takođe možete planirati na otvorenom u zonama 9-11.
Očekivanja veličine i rasta: Ova biljka može dostići visinu od 4 do 6 stopa kada je zrela.

15) Žbun u plamenu Kroton (Codiaeum variegatum ‘Buš u plamenu’)

Žbun u plamenu kroton ima živopisne listove prošarane žutom, zelenom, ružičastom, crvenom i još mnogo toga. Uverite se da biljka dobija puno indirektnog sunca ako želite svetle boje.

Opšti zahtevi za negu: Postavite ovu biljku negde gde će dobiti pet do osam sati jakog, ali filtriranog svetla. Zalijevajte samo kada se gornja dva inča zemlje osuši i gnojite nekoliko puta godišnje. Uverite se da vlažnost ostane umerena i visoka i da temperatura ostane između 60-85ºF
Pogodno za unutrašnju i/ili spoljašnju upotrebu: Možete posaditi žbun na vatri krotona na otvorenom u zonama 10 i 11. Možete ga uzgajati iu zatvorenom prostoru na sunčanom mestu.
Veličina / očekivanja rasta: Veličina varira u zavisnosti od okruženja, ali obično je nekoliko stopa visoka u zatvorenom prostoru i malo veća na otvorenom.

16) Sunčana zvezda Kroton (Codiaeum variegatum ‘Sunčana zvezda’)

Sunčani zvezdasti kroton ima duguljaste zelene listove prekrivene razbacanim delovima žute boje. Što je lokacija svetlija, to će se ova biljka više razviti.

Opšti zahtevi za negu: Ovaj kroton preferira najmanje pet sati jakog, ali indirektnog svetla. Održavajte temperaturu između 60-85ºF i obezbedite umerenu do visoku vlažnost. Zalivajte kada se gornja dva inča zemlje osuši i đubrite đubrivom za sobne biljke nekoliko puta svake godine.
Pogodno za zatvoreno i/ili na otvorenom: Ovu biljku možete uzgajati u zatvorenom prostoru na suncu i spot. Može se saditi i na otvorenom u zonama 9-11.
Očekivanja veličine i rasta: Ovaj kroton može narasti do deset stopa na otvorenom, ali obično ostaje između jednog i pet stopa.

17) Gospođa Iceton Kroton (Codiaeum variegatum ‘gospođa Iceton’)

Ovaj kroton ima velike listove sa šiljastim vrhovima. Listovi su osnovne boje zelene, crvene, narandžaste ili ljubičaste boje i izgledaju lagano poprskani drugom bojom.

Opšti zahtevi za negu: Obezbedite najmanje šest sati jakog, ali indirektnog svetla da biste podstakli punu obojenost. Održavajte temperaturu između 55-85ºF i pomerite biljke u saksiji u zatvorenom prostoru kada temperature padnu ispod ovog opsega.
Pogodno za unutrašnju i/ili na otvorenom: Ovaj kroton je odlična sobna biljka, ili ga možete uzgajati na otvorenom u zonama 9-12.
Veličina i očekivanja rasta: Gospođa Iceton Kroton može narasti do pet stopa na otvorenom. U zatvorenom prostoru obično raste između jedne i tri stope.

Upakovati:

Sada kada znate za neke od dostupnih vrsta krotona, vreme je da izaberete nekoliko koje volite. Uz biljke boja, oblika i veličina, možete pronaći neke za svaku oblast vašeg doma i bašte.

Česta pitanja o biljci Kroton:

Da li je biljkama Kroton potrebna direktna sunčeva svetlost?
Biljke krotona najbolje uspevaju u svetlim sunčanim uslovima. Samo budite sigurni da im obezbedite mali odmor od intenzivnog direktnog svetla, posebno ako se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Lokacija blizu prozora okrenutog prema jugu ili istoku bila bi savršena sa delimičnom zaštitom od povučene roletne.

Da li je biljka Kroton pogodna za unutrašnju i spoljašnju upotrebu?
Biljke krotona mogu se uzgajati i u zatvorenom i na otvorenom ako živite u pogodnoj klimi. Većina biljaka krotona potiče iz tople, vlažne, tropske klime, tako da oni koji žive u veoma severnoj klimi sa hladnim prolećima i hladnim zimama treba da razmisle o uzgoju biljke u zatvorenom prostoru ako je moguće.

Kako napraviti kroton šarenim?
Biljke krotona vole vlagu i vlažnost, tako da je osiguravanje da je vaša biljka dovoljno zalivena (ne preterano zalivena!) ključna za osiguravanje sjajnog, šarenog lišća. Mesečno đubrenje u proleće i leto takođe će pomoći ovim lepoticama da zrače boju.

Za šta je dobra biljka kroton?
Kroton biljke čine odlične ukrasne biljke u kući i bašti pored toga što su odličan prirodni prečišćivač vazduha prema NASA-inoj studiji čistog vazduha.

Da li je biljka kroton otrovna?
Sve biljke krotona se smatraju otrovnim ako se progutaju i uvek je oprezno rukovati ovom biljkom tokom rutinskog održavanja.