Znacenje ljiljana i simbolika u jeziku cveca

Značenje, simbolika i kulturni značaj kana ljiljana
Da se ​​ne mešaju sa potpuno nepovezanim ljiljanima, kana ljiljani nisu pravi ljiljani, već su zapravo cveće koje pripada porodici biljaka koja sadrži biljke đumbira i banana. Ljiljani kane nude prelepo lišće i raskošne cvetove koji imaju zapovedno prisustvo u svakoj bašti ili buketu. Ovaj vodič će proći kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici Canna Lili na jeziku cveća, kao io njihovom kulturnom značaju širom sveta danas.


Simboličko značenje kana ljiljana – osnovne stvari
Ljiljani kana imaju nekoliko različitih simboličkih značenja na jeziku cveća, uključujući lepotu, zaštitu, slavu, moć, nadu, poverenje i poverenje u nebo. Oni su takođe cveće koje simbolizuje pročišćenje.

Canna je rod koji sadrži 12 prihvaćenih vrsta biljaka koje se obično nazivaju kana ljiljanima. Rod Canna je jedini rod koji pripada porodici biljaka Cannaceae u okviru reda Zingiberales. Neki od najbližih rođaka kana ljiljana uključuju biljke đumbira i spiralne đumbire, pored banana, rajske ptice, helikonije i strelice.

Botaničke karakteristike
Canna ljiljani su zeljaste, cvetne, višegodišnje biljke. Odlikuju se rizomatičnim korenovim sistemom, velikim lišćem i upadljivim cvetovima. Biljke su prilično velike, sa divljim vrstama koje dostižu visinu od skoro 10 stopa. Imaju debele stabljike poput trske koje proizvode naizmenične listove. Listovi su obično zelene boje, ali ponekad imaju šarene oznake i druge nijanse poput kestenjaste ili braon boje.

Cvetovi su veliki i asimetrični, sa tri sepala, tri male i skrivene latice i blistavim prašnicima. Delovi cveća koji izgledaju kao latice su u stvari veliki staminodi. Cvetovi se proizvode u grozdovima duž metlica ili klasova. Cvetaju u svim nijansama žute, crvene ili narandžaste, pored nekoliko kombinacija tih boja. Dok mnogi cvetovi kana ljiljana imaju jarko obojene cvetove, drugi imaju prigušenije, pastelne tonove.

Istorija i poreklo

Sve vrste kana ljiljana potiču iz tropskih i suptropskih regiona Amerike, gde su ih drevni narodi široko uzgajali zbog nutritivnih prednosti njihovog skrobnog korena.

Najraniji spomeni kana ljiljana u Evropi potiču od botaničara iz 16. veka, Karola Kluzija, iz zemlje Artoa, koja se danas nalazi u severnoj Francuskoj. Snimio je Canna indica, koja je u Evropu uvezena iz Zapadne Indije preko Istočne Indije.

Etimološko značenje
Biljka i rod su dobili imena po kani, latinskoj reči za trsku ili trsku. Ovo je referenca na stabljiku biljke nalik na trsku. U uobičajenom nazivu, izraz ljiljan se odnosi na izgled cvetova biljke nalik na ljiljan.

Koristi i prednosti

Canna ljiljani imaju mnogo koristi i prednosti. Njihovi rizomatični korenski sistemi su bogati skrobom i mogu ih jesti i ljudi i životinje. Pored svog lišća i stabljika, obično se koriste kao hrana za stoku. U delovima Indije, kana ljiljani se fermentišu u alkohol.

Vlakna lista su korišćena za pravljenje papira, pa čak i žica nalik juti.

Seme canna ljiljana takođe ima nekoliko upotreba. Oni su uobičajeni sastojak u tortiljama, pored toga što se koriste kao perle za nakit i u muzičkim instrumentima kao što su kajamb, hošo i zvečka od tikve. Seme takođe proizvodi ljubičastu boju.

Ljiljani kana takođe privlače različite oprašivače, uključujući kolibrije, što ih može učiniti zdravim izborom za dodavanje u baštu kojoj je potrebno oprašivanje.

Danas se kana ljiljani obično uzgajaju i cene širom sveta zbog svoje lepote u baštama. Postoji nekoliko sorti i hibrida koji su pogodni za gajenje u umerenim klimatskim uslovima (iako su višegodišnji samo ako su prezimljeni na toploj lokaciji). Mnoge sorte kana ljiljana nagrađene su nagradom za zasluge u bašti Kraljevskog hortikulturnog društva.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova ljiljana kane

Značenje ljiljana i simbolika u jeziku cveća
Iako ljiljani kana nedostaju u originalnom tekstu Jezika cveća, oni su poprimili nekoliko simboličkih značenja, uključujući lepotu, zaštitu, slavu, moć, nadu, poverenje i poverenje u nebo.

Uobičajene boje cvetova kana ljiljana i njihovo značenje i simbolika
Kao i kod drugih vrsta cveća, boje cvetova takođe nose svoje značenje i simboliku koja može da promeni ili doprinese celokupnom simboličkom značenju cveta.

Crvena – Crvena generalno simbolizuje romantičnu ljubav na jeziku cveća.
Narandžasta – Narandžasta predstavlja i uzbuđenje na jeziku cveća.
Žuta – U cveću žuta je boja prijateljstva, odanosti, sreće, pozitivnosti i optimizma.
Ružičasta – Ružičasta simbolizuje nežnu naklonost, divljenje, ženstvenost i nežnost. Tamnije nijanse ružičaste predstavljaju zahvalnost.
Belo – belo cveće tradicionalno simbolizuje simpatiju, eleganciju, čistoću i nevinost.

Kao i vodeni ljiljani, kana ljiljani su prilično jaki. Kao rezultat toga, oni mogu izdržati mnoge toksine i često se koriste za uklanjanje toksina iz okoline – posebno močvarnih područja. Iz tog razloga, oni se takođe mogu posmatrati kao simbol pročišćenja, čišćenja i snage.

Canna Lilies u umetnosti
Možda su neki od najpoznatijih kana ljiljana među onima koji su predstavljeni u seriji od nekoliko slika crvenog ljiljana Džordžije O’Kif sa akvarelom i uljanim bojama od 1915. do 1927. Od ove serije, najprepoznatljivija slika je Crvena kana. Završena 1924. godine, ova slika ima pogled izbliza na živopisni cvet crvenog ljiljana. Sa nijansama ljubičaste i naglascima u zlatno žutoj, cvet kane se proteže kako bi ispunio platno veličine 30 puta 18 inča jarkim bojama i nabubrelim oblicima.

Prikladne prilike za poklon za cveće kana ljiljana

Zahvaljujući brojnim simboličkim značenjima, kana ljiljani su prikladni za skoro svaku priliku. Posebno su lepi kada se daju kao deo buketa čestitki. Mogu se dati i osobi koja tek treba da započne novi poduhvat ili nekome kome je potrebno dodatno poverenje i nada.

Pošto ponekad mogu da simbolizuju poverenje u nebo, oni su takođe dobar izbor za primaoca koji je na duhovnom putu ili je postigao versku prekretnicu kao što je krštenje, prvo pričešće ili potvrda.

Pored toga, kana ljiljani su odgovarajući izbor za buket za Dan očeva, jer su tradicionalni poklon za Dan očeva na Tajlandu.

Najčešća pitanja o cvetu ljiljana kane

Šta simbolizuju cvetovi ljiljana?
Kana ljiljani imaju nekoliko različitih simboličkih značenja, uključujući lepotu, zaštitu, slavu, moć, nadu, poverenje i poverenje u nebo. Oni su takođe cveće očišćenja.

Da li kana ljiljani simbolizuju ljubav?
Kana ljiljani uglavnom ne simbolizuju ljubav. Crveni ili ružičasti ljiljani kana, međutim, mogu poprimiti simbolično značenje ljubavi ili naklonosti zbog boje cveta.

Da li se ljiljani vraćaju svake godine?
Canna ljiljani su višegodišnje biljke, što znači da se vraćaju svake godine. Međutim, moraju se uzgajati u tropskoj ili suptropskoj klimi ili premestiti na topliju lokaciju za zimovanje u hladnijim klimama.

Koliko dugo cvetovi ljiljana traju?
Cvetovi kananih ljiljana traju oko nedelju dana, ali će nastaviti da cvetaju tokom leta i jeseni sve dok se uklone istrošeni cvetovi.

Da li su kana ljiljani toksični?
Canna ljiljani nisu toksični za ljude, pse, mačke ili konje.

Značenje i simbolika kana ljiljana – poslednja reč

Postoji razlog zašto je oblik kana ljiljana bio dovoljno moćan da fascinira i hipnotizira umetnicu Džordžiju O’Kif više od jedne decenije. Ovo cveće je prelepo i primamljivo, a njihova sama veličina može zaista zapovedati baštom. Da biste uživali u moći, slavi, lepoti i savršenstvu kana ljiljana, posadite sorte pogodne za umerene zone u svojoj bašti i obavezno ih zaštitite od hladnog zimskog vremena.