neverovatnih vrsta egzoticnog cveca

Egzotično cveće je fantastičan način da svojoj bašti dodate neobične boje ili oblike. Popularno egzotično cveće uključuje anturijume, gardenije i pasiflore. U ovom članku ćemo otkriti 30 neverovatnih vrsta egzotičnog cveća i nekoliko napomena o njihovoj nezi.

Šta cvet čini egzotičnim?
Egzotične biljke su alohtone vrste koje rastu u određenim ekosistemima ili geografskim regionima. Iako egzotične biljke nisu poreklom iz Sjedinjenih Država, mnoge i dalje ovde rastu prilično srećno. To znači da u našim baštama možemo uzgajati čudesno egzotične biljke i cveće.

Pre nego što dodate egzotičnu biljku u svoju baštu, proverite da nije navedena kao invazivna vrsta. Svaka država ima listu zabranjenih invazivnih vrsta.

30 zapanjujućih vrsta egzotičnog cveća

1. Brazilska fuksija

Brazilske fuksije su kompaktni, egzotični grmovi poreklom iz Brazila. Uprkos svom imenu, brazilska fuksija nije prava fuksija. Umesto toga, dolazi iz porodice akantusa (Acanthaceae), dok prave fuksije pripadaju porodici noćurka (Onagraceae).

Brazilske fuksije cvetaju od kasne jeseni do proleća u tropskim oblastima. Dok cvetaju, ovi grmovi su opterećeni cevastim žutim cvetovima koji postaju crveni prema osnovi. Brazilske fuksije narastu do 4 stope i poznate su i kao cvetovi petardi.

Brazilske fuksije najbolje rastu u USDA zonama od 10 do 11. Ovim tropskim grmovima je potrebna delimična senka i dobro drenirajuće zemljište koje i dalje zadržava malo vlage.

Mini tabela za dole (ista za svaku stavku na listi).

Naučno ime: Justicia floribunda
Native Range: Brazil
Zahtevi za sunčevu svetlost: delimična senka
Boje cvetanja: žuta, crvena
Sezona cvetanja: Kasna jesen do proleća

2. Brazilski jasmin

Brazilski jasmin je plodna tropska loza porijeklom iz Brazila. Brazilski jasmin nije pravi jasmin. Umesto toga, dolazi iz roda Mandevilla u okviru porodice pasjih batina (Apocinaceae).

Brazilski jasmin proizvodi levkasto ružičasto-crvene cvetove sa pet latica. Raste kao višegodišnja biljka u zonama od 10 do 11 i jednogodišnja u drugim oblastima. Ove drvenaste loze penju se do 15 stopa visoko.

Brazilskom jasminu su potrebni topli, vlažni uslovi i dobro drenirajuća peskovita tla koja još uvek zadržavaju malo vlage. Ove tropske vinove loze preferiraju puno sunce, ali tolerišu delimičnu senku. Budite pažljivi kada rukujete brazilskim jasminom jer stabljike sadrže otrovni beli lateks.

Naučno ime: Mandevilla sanderi
Native Range: Brazil
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce ili delimična senka
Boje cvetanja: ružičasta, crvena
Sezona cvetanja: od proleća do jeseni

3. Blue Passionflover

Plava pasiflora je jedno od najpopularnijih egzotičnih cveća. Ove drvenaste tropske loze potiču iz porodice pasiflore (Passifloraceae) i poreklom su iz Južne Amerike. Plave pasiflore najbolje rastu u zonama od 6 do 9 i mogu tolerisati temperature do 14ºF.

Ovo cveće proizvodi složene cvetove sa plavim nitima okruženim belim laticama. Ove biljke takođe proizvode jestive plodove narandže. Međutim, plodovi mogu imati neprijatan ukus.

Plave pasiflore vole puno sunce ili delimičnu senku i narastu do 40 stopa. Ovim egzotičnim lozama je potrebna visoka vlažnost i labava, dobro drenirajuća tla koja zadržavaju malo vlage.

Naučni naziv: Passiflora caerulea
Izvorni raspon: Južna Amerika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce ili delimična senka
Boje cvetanja: plava, bela
Sezona cvetanja: od leta do jeseni

4. Juniper-leaf Grevillea

Grevillea sa lišćem kleke je bodljikavo zimzeleno grmlje iz porodice Proteaceae. Ovi egzotični grmovi su poreklom iz delova Novog Južnog Velsa i Kvinslenda u Australiji.

Grevillea sa listovima kleke cveta od zime do ranog leta. Sićušni paukovi žuto-zeleni ili crveni cvetovi izlaze iz velikih centralnih cvetnih glava. Grevilije sa listovima kleke takođe imaju bodljikave listove nalik kleki.

Grevilijama sa listovima kleke potrebno je sunce i labavo, dobro drenirajuće zemljište koje je blago kiselo. Ovi bodljikavi grmovi najbolje rastu u zonama od 8 do 9, ali mogu tolerisati temperature i do 14ºF.

Naučni naziv: Grevillea juniperina
Native Area: Australija
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: žuta, crvena
Sezona cvetanja: od proleća do leta

5. Anđelove trube (Brugmansija)

Anđeoske trube su prelepo egzotično cveće koje je prvobitno raslo na Andima u Južnoj Americi. Ovi drvenasti grmovi pripadaju porodici velebilja (Solanaceae). Smatra se da su anđeoske trube izumrle u divljini i da opstaju samo u kultivaciji.

Anđeoske trube proizvode velike cvetove u obliku trube u nekoliko prekrasnih boja. Mnogi cvetovi brugmansije proizvode divne mirise uveče.

Anđeoskim trubama je potrebno puno sunca gde god je to moguće. Ovim velikim egzotičnim grmovima su potrebna konstantno vlažna tla koja i dalje dobro dreniraju.

Brugmansija se može uzgajati na otvorenom sve dok temperature ostaju iznad 50ºF. Najbolje rade u zonama od 9 do 11.

Naučno ime: Brugmansia spp.
Izvorni raspon: Južna Amerika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce ili delimična senka
Boje cvetanja: zelena, narandžasta, roze, crvena, žuta, bela
Sezona cvetanja: od leta do jeseni

6. Lantana ‘Calipo’

Obična lantana „Calippo“ je sorta obične lantane iz porodice verbena (Verbenaceae). Lantane su porijeklom iz tropskih regiona Amerike. Međutim, ovi grmovi nalik lozi su navedeni kao invazivni u mnogim oblastima, uključujući Arizonu i Floridu.

Biljke Lantane proizvode zaobljene grozdove šarenih cevastih cvetova tokom cele godine. U zonama 9 do 11, lantane su višegodišnje biljke. Rastu kao jednogodišnje biljke u hladnijim predelima. Listovi imaju jak miris citrusa i grubu teksturu poput brusnog papira.

Lantane uspevaju na većini dobro dreniranih zemljišta i potrebno im je puno sunca. Ovim brzorastućim egzotičnim grmovima potrebni su vlažni uslovi i tople temperature oko 55ºF.

Naučno ime: Lantana camara ‘Calippo’
Native Range: Tropska Amerika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: plava, narandžasta, crvena, žuta, roze, bela
Sezona cvetanja: od proleća do jeseni

7. Žuti majmunski cvet ‘Glavne pčele’

Mimulus k cultorum ‘Major Bees’ je sorta žutog majmunskog cveta (Erithranthe lutea) iz porodice lopose (Phrimaceae). Do nedavno, ova vrsta je bila deo roda Mimulus, ali je reklasifikovana 2012. godine.

Mimulus k cultorum ‘Major Bees’ daje jarko žute cvetove sa crvenim mrljama. Ovo predivno egzotično cveće je višegodišnje u zonama od 6 do 9 i jednogodišnje na drugim mestima. Za cveće se kaže da podseća na lice majmuna.

Ove vesele biljke narastu do 20 inča visoke i široke. Više vole hladovinu i potrebna im je vlažna, plodna tla koja i dalje dobro dreniraju.

Naučno ime: Mimulus k cultorum ‘Glavne pčele’
Izvorni raspon: Severna i Južna Amerika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Delimično sunce ili delimična senka
Boje cvetanja: žuta, crvena
Sezona cvetanja: leto

8. Indijski lotos

Indijski lotos je jedan od najpoznatijih egzotičnih cvetova i blisko je povezan sa budizmom i hinduizmom. Ove vodene trajnice pripadaju porodici Nelumbonaceae.

U svom rodnom području, indijski lotos raste u jezercima ili poplavljenim poljima. Indijski lotos proizvodi veliko zeleno lišće i prelepe cvetove u čašama. Svaki cvet cveta samo tri dana i zatvara se noću pre nego što se ponovo otvori ujutru.

Indijski lotos treba uzgajati u kontejneru ili sigurnom ribnjaku. Ova biljka može postati invazivna, pa je držite u ograde. Indijskom lotosu je potrebno puno sunca i bogata, teška tla kao što je glina.

Naučni naziv: Nelumbo nucifera
Izvorni raspon: Indija i istočna Azija
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: roze, bele
Sezona cvetanja: leto

9. Paperbars (Melaleuca)

Rod Melaleuca sadrži oko 300 vrsta egzotičnih grmova i drveća. Rod pripada porodici mirta (Mirtaceae). Mnoge od ovih biljaka su obično poznate kao papirna kora ili drvo čaja.

Papirna kora raste ili kao grmlje ili drveće, dostižući visinu između 3 i 115 stopa. Većina papirnih kora ima tanku koru nalik papiru i proizvodi šarene cvetne klasove koji podsećaju na cvetove četkice. Neke vrste, kao što je Melaleuca kuinkuenervia, smatraju se invazivnim u nekim državama.

Papirnoj kori je potrebno puno sunca i dobro drenirajuća tla. Mnoge vrste neće cvetati dok ne budu stare nekoliko godina. Paperbarks je najbolji u zonama od 9 do 11.

Naučno ime: Melaleuca spp.
Native Area: Australija i Nova Kaledonija
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: krem, bela, žuta, crvena, ljubičasta, roze
Sezona cvetanja: od proleća do leta

10. Bluebell Creeper

Plave puzavice su ukrasno egzotično cveće iz porodice Pittosporaceae. Iako je poreklom iz Zapadne Australije, navedena je kao invazivna biljka u drugim delovima zemlje. Bluebell puzavice su zimzeleni penjački grmovi.

Bluebell puzavice proizvode plave, ružičaste ili bele viseće zvonasto cveće i sjajno zeleno lišće. Cvetove u jesen prate ljubičasti plodovi nalik kobasicama. Puzavice Bluebell mogu se popeti i do 6 stopa u visinu.

Plavi puzavci trebaju dobro drenirajuću zemlju koja još uvek zadržava malo vlage. Ovi egzotični grmovi najbolje rastu u zonama od 10 do 11 i tolerišu temperature do 20ºF. Više vole puno sunce ili delimičnu senku.

Naučno ime: Billardiera heterophilla
Native Range: Zapadna Australija
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce ili delimična senka
Boje cvetanja: plava, roze, bela
Sezona cvetanja: od leta do jeseni

11. Jacaranda

Rod Jacaranda sadrži oko 50 vrsta egzotičnih stabala koja oduzimaju dah iz porodice trubačke loze (Bignoniaceae). Poreklom iz Južne Amerike, drveće Jacaranda je uvedeno u druga područja. U nekim regionima, ova stabla su sada invazivna.

Drveće Jacaranda raste između 65 i 100 stopa visoko, iako su patuljaste sorte dobre za kontejnere. Drveće Jacaranda proizvodi fabujalovi, mirisni plavi ili ljubičasti cvetovi. Plava žakaranda (Jacaranda mimosifolia) je najpopularnija vrsta.

Drveće Jacaranda preferira puno sunca i tople uslove u zonama 10 i 11. Međutim, mogu da podnesu povremene temperature i do 20ºF. Drveću Jacaranda je potrebna peskovita, dobro drenirajuća tla.

Naučno ime: Jacaranda spp.
Izvorni raspon: Južna Amerika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: plava, ljubičasta, bela
Sezona cvetanja: od proleća do leta

12. Biljka kandže jastoga (Heliconia)

Rod Heliconia, takođe poznat kao biljke kandže jastoga, jedini je rod u porodici Heliconiaceae. Ovo šareno egzotično cveće dobilo je ime po prepoznatljivom obliku cvetnih listova. Helikonije takođe imaju velike, dugačke zelene listove slične onima kod biljaka banana.

Helikonijama su potrebni topli, tropski uslovi u zonama 10b do 11. Ovo impresivno egzotično cveće ne podnosi mraz ili hladnoću, pa im je potrebna zimska zaštita u drugim zonama. Helikonijama je takođe potrebno sunce ili delimična senka i plodna, dobro drenirajuća tla. Većina sorti raste između 3 i 6 stopa.

Naučno ime: Heliconia spp.
Izvorni raspon: Tropska Amerika, Zapadni Pacifik
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce ili delimična senka
Boje cvetanja: zelena, narandžasta, crvena, žuta
Sezona cvetanja: od leta do jeseni

13. Frangipani (Plumeria)

Takođe poznata kao frangipani, plumeria pripada porodici pasjih pasa (Apocinaceae). Ovi prelepi listopadni cvetni grmovi bili su sveti za kulture Asteka i Maja. Ljudi na Havajima i drugim pacifičkim ostrvima koriste cvetove frangipanija za pravljenje lei venaca.

Frangipani proizvode mnoštvo bogato mirisnih cvetova na svojim sočnim stabljikama. Cveće ne proizvodi nektar i vara moljce da ih oprašuju. Ovom cveću su potrebni topli, vlažni uslovi u zonama 10 do 12. Imaće teškoće ako temperature padnu ispod 40ºF.

Frangipaniju je potrebno puno sunca i dobro drenirajuća tla. Ovo fantastično cveće je otporno na sušu i so, što ih čini pogodnim za priobalna područja.

Naučni naziv: Plumeria spp.
Domaći areal: Centralna i Južna Amerika, Karibi, Florida, Havaji
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: roze, bele, crvene, žute
Sezona cvetanja: od proleća do leta

14. Kineski hibiskus

Takođe poznat kao havajski hibiskus ili tropski hibiskus, kineski hibiskus pripada porodici sleza (Malvaceae). Izvorno porijeklom iz Vanuatua, kineski hibiskus se proširio na mnoge tropske regije. Ovi cvjetni zimzeleni grmovi mogu doseći do 16 stopa visine i 10 stopa u širinu.

Kineski hibiskus ima prelepe cvetove sa pet naboranih latica. Svaki cvet ima istaknute prašnike sa narandžastim vrhovima. Kineski hibiskus dobro raste u zonama 9 do 12.

Kineski hibiskus najbolje raste na suncu i potrebna mu je vlažna, dobro drenirajuća tla. Ovim izuzetnim egzotičnim cvećem takođe je potrebno zaštićeno mesto. Kineski hibiskus takođe može da raste u zatvorenom prostoru u hladnijim regionima.

Naučni naziv: Hibiscus rosa-sinensis
Native Range: Vanuatu
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce ili delimična senka
Boje cvetanja: crvena, narandžasta, žuta, breskva, roze, ljubičasta, bela
Sezona cvetanja: od leta do jeseni

15. Cvetna banana

Iako se slave zbog svojih plodova, većina vrsta biljaka banana takođe daje prelepo cveće. Cvetna banana (Musa ornata) je jedna takva vrsta u porodici banana (Musaceae).

Kada biljka banane koja cveta napuni dve ili tri godine, počinje da proizvodi cveće. Oni se sastoje od ružičastih ili ljubičastih listova koji okružuju narandžaste ili žute cvetove. Cvetna banana takođe ima velike plavo-zelene listove koji mogu narasti do 6 stopa.

Cvetajuće biljke banana zahtevaju puno sunca i tople uslove u zonama 9 do 11. Uzgajajte ih u zaštićenim predelima sa vlažnim, bogatim zemljištem koje takođe dobro drenira.

Naučno ime: Musa ornata
Native Range: Jugoistočna Azija
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: narandžasta, žuta, roze, ljubičasta
Sezona cvetanja: leto

16. Orhideje

Orhideje su jedno od najpopularnijih i najfinijih egzotičnih cveća. Porodica Orchidaceae sadrži najmanje 28.000 priznatih vrsta. Mnoge popularne orhideje se uzgajaju kao kućne biljke, ali neke vrste se mogu uzgajati na otvorenom.

Orhideje se nalaze u većini delova sveta i nastanjuju nekoliko klima. Orhideje rastu kao epifitske ili kopnene biljke. Većina orhideja proizvodi neverovatno šareno i detaljno cveće sa upečatljivim oznakama.

Većini orhideja je potrebna jaka, indirektna svetlost u zatvorenom prostoru ili delimična senka na otvorenom. Različite vrste orhideja zahtevaju različite temperature i klime. Epifitskim orhidejima su potrebni specijalizovani medijumi za uzgoj napravljeni od kore i mahovine.

Naučni naziv: Orchidaceae
Native Range: Većina sveta
Zahtevi za sunčevu svetlost: Delimična senka
Boje cvetanja: plava, ljubičasta, roze, narandžasta, crvena, žuta, zelena, bela
Sezona cvetanja: jesen do proleća

17. Voštani cvet dugog lista

Voštani cvetovi dugog lista su egzotični cvetni grmovi iz porodice ruta (Rutaceae). Ove prekrasne biljke su porijeklom iz jugoistočne Australije.

Voštani cvetovi dugih listova imaju papirnate ili kožne listove i ružičaste ili bele cvetove. Listovi proizvode aromatičan miris. Stabljike su prekrivene izbočinama nalik bradavicama.

Voštanom cveću dugog lista potrebno je sunce ili delimična senka, posebno u vrućim klimatskim uslovima. Ovi grmovi dobro rastu u zonama 8 do 10. Voštano cveće sa dugim listovima uspeva na većini dobro drenirajućih zemljišta i raste na kamenitim, peščanim padinama u svom prirodnom području.

Naučni naziv: Philotheca mioporoides
Native Area: Jugoistočna Australija
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce ili delimična senka
Boje cvetanja: roze, bele
Sezona cvetanja: jesen do proleća

18. Tarveed Fiddleneck

Tarveed fiddleneck je prelep cvet poreklom iz zapadne Severne Amerike. Potiče iz porodice boražine (Boraginaceae). Ova vrsta se takođe proširila širom Sjedinjenih Država, pa čak i u Evropu i Australiju.

Tarveed fiddleneck proizvodi klasove žutih ili narandžastih cevastih cvetova sa pet latica. Raste kao jednogodišnja biljka i ima tanke, dlakave zelene listove.

Tarveed fiddleneck preferira puno sunce ili delimičnu senku. Ovim biljkama su takođe potrebna dobro drenirajuća tla koja još uvek zadržavaju malo vlage. Uvek nosite rukavice, jer tarveed gusle može izazvati iritaciju kože.

Naučno ime: Amsinckia licopsoides
Native Range: Zapadna Severna Amerika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce ili delimična senka
Boje cvetanja: žuta, narandžasta
Sezona cvetanja: od proleća do leta

19. Šećer (protea)

Šećerni grmovi su poreklom iz Južne Afrike i potiču iz porodice Proteaceae. Ovi egzotični cvetni grmovi uspevaju u toplim, suvim uslovima u zonama 9 do 12. Šećerni grmovi čine odlično rezano ili sušeno cveće.

Šećerni grmovi imaju velike cvetne glave sa šarenim listovima koji se zavijaju nagore. Većina sorti šećernog grma naraste između 6 i 25 stopa. Uprkos prelepom cveću, ovi grmovi mogu da podnesu vruću, sunčanu klimu.

Šećernim grmovima je potrebno puno sunca i labava, dobro drenirajuća tla. Peščana tla su idealna. Šećerni grmovi ne mogu tolerisati temperature ispod 23ºF. Uspostavljeni šećerni grmovi su prilično otporni na sušu, pa ih zalivajte jednom nedeljno.

Naučno ime: Protea spp.
Izvorni raspon: Južna Afrika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: narandžasta, žuta, crvena, bela, roze, zelena
Sezona cvetanja: od zime do proleća

20. Orijentalni ljiljani

Uz azijske ljiljane, orijentalni ljiljani su među glavnim grupama ljiljana. Obe grupe su „pravi ljiljani“ iz porodice Liliaceae. Orijentalni ljiljani se nalaze širom severne hemisfere, uključujući istočnu i jugoistočnu Aziju.

Orijentalni ljiljani su poznati po svojim velikim, šarenim cvetovima. Ovi izuzetni egzotični cvetovi imaju šest latica i velike prašnike. Orijentalni ljiljani proizvode slatke mirise, za razliku od azijskih ljiljana.

Orijentalni ljiljani uspevaju u zonama od 4 do 9 i potrebno im je sunce ili delimična senka. Ljiljani preferiraju bogata, kisela tla koja dobro dreniraju, ali zadržavaju malo vlage. Orijentalni ljiljani su višegodišnje biljke koje rastu iz lukovica.

Naučno ime: Lilium spp.
Izvorni opseg: severna hemisfera
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce ili delimična senka
Boje cvetanja: ružičasta, crvena, bela
Sezona cvetanja: od leta do jeseni

21. Canna Lili ‘Tropicana’

Canna ljiljani su egzotično cveće koje oduzima dah u porodici Cannaceae. Prvobitno poreklom iz južnih regiona Amerike, nekoliko sorti je razvijeno širom sveta. Jedna od najupečatljivijih je serija Canna ljiljana „Tropicana“.

Uzorci Canna ‘Tropicanna’ proizvode blistavo narandžasto ili crveno cveće i dramatično šareno zeleno lišće. Neki članovi serije takođe imaju čokoladno-braon lišće. Sorte Canna ‘Tropicana’ najbolje uspevaju u zonama od 8 do 11.

Canna ljiljani uspevaju na punom suncu i cvetaju od leta do jeseni. Neke sorte dostižu visinu i do 6 stopa. Kanna ljiljanima su potrebna bogata, dobro drenirajuća tla koja zadržavaju malo vlage.

Naučno ime: Canna ‘Tropicana’ serija
Domaći rasprostranjeni: južni deo SAD i Centralna i Južna Amerika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: narandžasta, žuta
Sezona cvetanja: od leta do jeseni

22. Gardenias

Gardenije su popularni egzotični cvetni grmovi koji dobro rade u baštama. Rod Gardenia potiče iz porodice kafe (Rubiaceae) i sadrži oko 130 priznatih vrsta.

Grmovi gardenije rastu između 3 i 50 stopa. Ove biljke proizvode sjajne zimzelene listove i prelepe, zamršene cvetove. Kod nekih vrsta, svaki cvet može narasti do 5 inča širok. Mnoge vrste Gardenia takođe imaju mirisne cvetove.

Gardenije dobro rastu u zonama od 6 do 11 i preferiraju tople, vlažne uslove. Gardenijama je potrebna delimična senka u toplijim predelima, ali tolerišu puno sunce u hladnijim klimama. Gardenije takođe zahtevaju vlažna, plodna tla.

Naučno ime: Gardenia spp.
Izvorni raspon: Afrika, Azija, Australija, Pacifička ostrva
Zahtevi za sunčevu svetlost: Delimična senka
Boje cvetanja: roze, bele, žute
Sezona cvetanja: od proleća do leta

23. Calla Lilies

Poznati i kao arum ljiljani, Calla ljiljani su prelepo egzotično cveće iz južne Afrike.

Uprkos svom imenu, ove zeljaste trajnice nisu pravi arum ili pravi ljiljani. Umesto toga, oni pripadaju rodu Zantedeschia u porodici arum (Araceae).

Kala ljiljani daju velike cvetove koji se sastoje od lopatica i žutog padiksa. Ove višegodišnje biljke rastu iz lukovica i dolaze u ranim, srednjim i kasnim varijantama.

Kala ljiljanima je potrebno puno sunce ili delimična senka i uslovi u zonama 8 do 10. Kala rastu kao jednogodišnje biljke u hladnijim predelima. Ovo egzotično cveće zahteva bogata, dobro drenirajuća tla koja još uvek zadržavaju malo vlage.

Naučno ime: Zantedeschia spp.
Native Range: Južna Afrika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce ili delimična senka
Boje cvetanja: roze, bele, žute
Sezona cvetanja: od proleća do leta

24. Anthuriums

Poznate i kao cveće flaminga ili biljke čipkastih listova, anturijumi su popularne tropske sobne biljke iz porodice arum (Araceae). Neki anturijumi imaju čudesno egzotično cveće sa sjajnim crvenim ili ružičastim mrljama i spadiksom. Drugi imaju velike tamnozelene listove sa venama.

Kao kućne biljke, anturijumima je potrebna jaka, indirektna svetlost i topli, vlažni uslovi. Zalivajte anturijume otprilike jednom nedeljno i obezbedite bogata, dobro drenirajuća zemljišta.

Neki anturijumi se mogu uzgajati na otvorenom u zonama 11 i 12. Anturijuma na otvorenom je potrebna delimična senka i zaštićeno mesto. Takođe su im potrebne tople temperature i visoka vlažnost.

Naučni naziv: Anthurium spp.
Native Range: Centralna i Južna Amerika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Delimična senka
Boje cvetanja: crvena, roze, bela, žuta
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

25. Celosia

Celosia su predivno egzotično cveće koje je prilično lako za negu. Ove jednogodišnje biljke potiču iz porodice amaranta (Amaranthaceae). Iako se uglavnom koristi kao ukrasno bilje, Celosia se takođe uzgaja kao prehrambeni usevi u delovima Azije i Južne Amerike.

Cveće Celosia dolazi u tri glavna tipa; šiljasta celozija (Celosia cristata), pernata celozija (Celosia argentea) i šiljasta celozija (Celosia spicata). Svaka vrsta proizvodi malo drugačije cvetne glave.

Celosia uspeva u zonama 2 do 9 kao jednogodišnje biljke, ali može biti višegodišnje u zonama od 10 do 12. Cveću Celosia je potrebno puno sunca i dobro drenirajuće zemljište koje zadržava malo vlage.

Naučno ime: Celosia spp.
Native Range: Istočna Afrika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: ružičasta, ljubičasta, narandžasta, crvena, žuta, bela
Sezona cvetanja: od proleća do jeseni

26. Rajska ptica

Biljke Rajske ptice su impresivno egzotično cveće koje se može uzgajati u zatvorenom ili na otvorenom. Ovo cveće pripada porodici Strelitziaceae i potiče iz Južne Afrike.

Biljke Rajske ptice proizvode plave i narandžaste cvetove nalik kljunu koji izbijaju iz zelenih površina. Raspored ovih cveća podseća na perje rajske ptice.

U zatvorenom prostoru, biljkama Rajske ptice je potrebno jako svetlo i topli, vlažni uslovi. Biljke Rajske ptice takođe trebaju dobro drenirajuće zemljište koje još uvek zadržava malo vlage. Na otvorenom, biljke Rajske ptice najbolje rastu na sunčanim područjima u zonama 10 do 12.

Naučno ime: Strelitzia spp.
Izvorni raspon: Južna Afrika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: plava, bela, narandžasta, žuta
Sezona cvetanja: od zime do proleća

27. Calico

Poznato i kao elegantna Holanđanska lula, cveće od kaliko je intrigantno egzotično cveće iz Južne Amerike. Ove biljke su zimzelena penjačka loza iz porodice matičnjaka (Aristolochiaceae).

Cvetovi kaliko su kremasto beli sa tamno smeđim ili ljubičastim oznakama. Ovo neobično cveće podseća na lulu duvana i proizvodi miris strvine. Ovo privlači insekte kao što su leptiri i muve da oprašuju biljku.

Cveće kaliko je navedeno kao invazivna vrsta u nekim južnim državama, pa proverite svoju lokalnu listu. Cveću kaliko je potrebno puno sunce ili delimična senka i uspeva u zonama od 9 do 12. Cveće kaliko ne podnosi temperature ispod 45ºF.

Naučno ime: Aristolochia elegans
Izvorni raspon: Južna Amerika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce ili delimična senka
Boje cvetanja: smeđa, ljubičasta, bela
Sezona cvetanja: leto

28. Veeping Bottlebrush

Četkice koje plaču su egzotični cvetni grmovi iz porodice mirta (Mirtaceae). Četkice za boce koje plaču su izvorno porijeklom iz Australije. Međutim, hortikulturari su uzgajali nekoliko sorti, uključujući Callistemon viminalis ‘Hot Pink’.

Callistemon viminalis ‘Hot Pink’ zaslepljuje svojim ružičastim, pernatim cvetnim klasovima od leta do jeseni. Ova sorta naraste do 5 stopa u visinu i 3 metra u širinu. Otporan je do 23ºF i uspeva u zonama od 9 do 11.

Četkice za boce koje plaču trebaju puno sunca i zaštićena mesta. Ovim grmovima su takođe potrebna vlažna, ali dobro drenirajuća tla.

Naučno ime: Callistemon viminalis ‘Hot Pink’
Native Area: Australija
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: roze
Sezona cvetanja: od leta do jeseni

29. Calathea Flovers

Iako su kalateje veoma cenjene kao sobne biljke, ove tropske trajnice takođe proizvode cveće. Međutim, potreban je rad da bi se naterale da procvetaju u zatvorenom prostoru.

Calathea pripadaju porodici strelica (Marantaceae) i poreklom su iz tropskih delova Amerike. Cvetovi kalateje se sastoje od tri latice i tri čašice koje mogu biti ljubičaste, bele ili žute. Kalateje takođe proizvode lišće za privlačenje insekata.

Kao kućne biljke, kalateji su potrebna indirektna svetlost i dobro drenirajuća tla. Kalateji takođe trebaju topli, vlažni uslovi. Zalivajte kalateje kad god se gornja dva inča zemlje osuši.

Naučno ime: Calathea spp.
Native Range: Tropska Centralna i Južna Amerika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Delimična senka
Boje cvetanja: ljubičasta, bela, žuta
Sezona cvetanja: leto

30. Amarillis

Amarilis je jedno od najpopularnijih i najcenjenijih egzotičnih cveća. Amarilis je poreklom iz Južne Afrike i pripada porodici Amarillidaceae.

Amarilis imaju dramatične cvetove u obliku lijevka, nalik ljiljanima, koji su obično beli, ljubičasti ili ružičasti. Cveće često ima i šarene crvene vene. Cveće amarilisa raste iz lukovica koje treba posaditi zimi.

Amarilis je otporan u zonama od 7 do 10. Ovim egzotičnim cvetovima je potrebno puno sunca i dobro drenirajuće zemljište koje i dalje zadržava vlagu. Amarilisu su takođe potrebne tople temperature tokom vegetacije i hladniji uslovi tokom zime da bi stimulisali njegovo cvetanje.

Naučno ime: Amarillis spp.
Izvorni raspon: Južna Afrika
Zahtevi za sunčevu svetlost: Puno sunce
Boje cvetanja: bela, roze, ljubičasta
Sezona cvetanja: od leta do jeseni
Često postavljana pitanja o vrstama egzotičnog cveća:
Koji je najpopularniji egzotični tropski cvet?
Mnogi egzotični cvetovi su popularni kod baštovana. Poznato egzotično cveće poput orhideja, rajske ptice, anturijuma i orijentalnih ljiljana obično je najpopularnije.

Možete li uzgajati egzotično cveće u hladnim klimatskim uslovima?
U zavisnosti od njihovih preporučenih USDA zona, možete uzgajati neko egzotično cveće u hladnim klimatskim uslovima. Obično to znači da ih uzgajate u zatvorenom prostoru ili u stakleniku. Većini egzotičnog cveća su potrebni topli, vlažni uslovi da bi uspela. Međutim, neki mogu biti iznenađujuće tolerantni na niske temperature.

Koje je popularno egzotično cveće za uzgoj u Brazilu?
Popularno egzotično cveće koje raste u Brazilu uključuje begonije, brazilski jasmin, brazilske fuksije i orhideje Cattleia labiata.

Kada cvetaju egzotične orhideje?
Većina egzotičnih cvetova orhideja cveta između jeseni i proleća. Međutim, ovo zavisi od njihovih preporučenih USDA zona i okolne klime. Uvek proverite kada bi vaša izabrana vrsta trebalo da cveta.

Koja je razlika između tropskog cveća i egzotičnog cveća?
Tropsko cveće su primerci koji rastu u tropskoj klimi. Termin „egzotično cveće“ je samo način da se opiše neautohtono cveće koje se ne nalazi u određenim oblastima.

Okončanje:
Egzotično cveće može dodati neverovatne boje i forme svakom baštenskom prostoru. Popularno egzotično cveće uključuje anturijume, gardenije, orhideje, orijentalne ljiljane i pasiflore. Većina egzotičnog cveća zahteva tople, vlažne uslove. Međutim, i dalje možete uzgajati egzotično cveće u hladnoj klimi, bilo u zatvorenom prostoru ili u stakleniku.