Najpopularnije sezonsko cveće po mesecima

Najbolje sezonsko cveće po mesecima za poklone i gajenje

Priroda je puna zapanjujuće raznolikosti, što je dobro za svakog ko voli biljke. Zahvaljujući velikom broju biljnih vrsta, lako možete pronaći fantastično cveće za bilo koji mesec u godini. Takođe smo došli da povežemo određeno cveće sa određenim praznicima, kao što su Dan zaljubljenih, Dan majki, rođendani i Božić. Istražićemo neke zapanjujuće sezonsko cveće na ovoj detaljnoj listi za svaki mesec. Mnogi od cveća koje se ovde pominju čine spektakularne cvetove za poklone i dom. Drugi su odličan način da zadržite boju u vašoj bašti tokom cele godine.


Sezonsko cveće po mesecima zimi

Sa kratkim danima i niskim temperaturama, zima može izgledati kao period mirovanja za baštu. Ali još uvek ima dosta cveća. Pažljivo planiranje može vam pomoći da održite fantastičan prikaz boja čak i kada nastupi hladnoća.

Zimska sezona daje vrtu priliku da se odmori, duboko udahnuvši pre nego što započne novu sezonu rasta u proleće. U kasnu zimu, takođe ćete početi da primećujete prve zvezde proleća – krokuse, ciklame i snežne kapljice.

Za vlasnike biljaka zima je vreme pripreme. Najbolje je godišnje doba za čišćenje alata i pranje saksija spremnih za prolećno cveće.

decembar

Centralna tačka decembra je, naravno, Božić. Dok se naši umovi okreću poklonima, ima i mnogo prazničnog cveća u kome možemo uživati.

Božikovina, imela i šipak su fantastične komponente za domaći venac ili isečenu stabljiku. Božićne zvezde se tradicionalno koriste kao kućne biljke za izlaganje ili se daju kao pokloni zahvaljujući svojim upečatljivim crvenim cvetovima. Helleborus niger, inače poznat kao božićna ruža, pravi sjajan rezani cvet za vaše vaze.

Decembarski rođendani su takođe dobro zastupljeni, sa tri rođena cveta; božikovina, papirnati beli narcis i božićna zvezda.

Amarillis
Božićna ruža (Helleborus niger)
Ciclamen
Holli
Imela
Papirno beli narcis
Poinsettias
Šipurak
Zimski klematis
Zimski jasmin
januara
januara
Iako je januar možda početak godine za nas, to je još uvek sredina perioda mirovanja bašte. Ali još uvek postoji boja za one koji žele zimski novogodišnji cvetni prikaz.

Veliki, upadljivi cvetovi karanfila i božićne ruže predstavljaju središnje delove. Duboke crvene ili narandžaste drvenaste stabljike drena mogu dodati strukturu vazama i displejima. Januar je takođe dobro opskrbljen zimskim sortama cvjetnih penjačica i vinove loze kao što su klematis, orlovi nokti i jasmin.

Za prelepu januarsku izložbu cveća, proslavite uz nekoliko karanfila ili snežaka.

Karanfili
Božićna ruža (Helleborus niger)
Ciclamen
Dren
Maćuhice
Snovdrops
Zimski akonit
Zimski klematis
Zimski orlovi nokti
Zimski jasmin

Februara

Nakon usporavanja tokom većeg dela zime, bašta počinje da se meša u februaru. Počeće da se pojavljuju šarmantni tepisi od krokusa, dok rani narcisi mogu početi da niču. Oštri beli zvonasti cvetovi snežnih pahuljica i dalje su jaki, a pojavljuju se i grupe slatko-mirisnih dafova.

Naravno, najznačajnija cvetna prilika u februaru je Dan zaljubljenih. Iako su crvene ruže tradicionalni poklon, zašto ne pomešati stvari sa nekim veličanstvenim narcisima ili lepim peruanskim ljiljanima? Februar služi trio rodnog cveća; perunike, peršun i ljubičice.

Krokusi
Narcis (narcis)
Daphnes
Irises
Magnolija
peruanski ljiljani (Alstroemeria)
Primrose
Crvene ruže
Snovdrops
Ljubičice
Sezonsko cveće po mesecima u proleće
Proleće vidi kako mnogo neverovatnog cveća oživljava dok se biljke potpuno bude iz zimskog sna. Vrt postepeno postaje svetliji zahvaljujući pojavljivanju sijalica. Zamislite veselu žutu boju narcisa, duboku plavu i ljubičastu muskariju i opojne mirise zumbula.

Peršun se pojavljuje u prekrasnim mrljama, dok grmovi kamelije počinju da pokazuju svoje lepo aranžirane bele ili ružičaste cvetove. I drveće i žbunje počinju da izbijaju u bogate eksplozije cveta.

I za biljke i za vlasnike biljaka, proleće je najprometnija sezona. Proleće je daleko najbolje vreme za presađivanje i razmnožavanje sobnih biljaka i početak setve semena za željeno cveće. Takođe je odlično vreme za orezivanje mnogih vrsta ruža ili klematisa spremnih za cvetanje.

Glavni prolećni praznik je Uskrs, sa fokusom na preporod i obnovu (i čokoladu). Uskrs može pasti krajem marta, ali se obično održava u aprilu. Dan majki takođe je deo prolećnog kalendara, koji se dešava u martu u Velikoj Britaniji i maju u SAD.

marta
marta
Prvi pravi ukus proleća obično dolazi u martu kada sve više biljaka počinje da cveta. Narcisi, zumbuli, muskari i peršun nastavljaju da rastu, a pridružuju im se i viburnumi i slatke ljubičice. Oprašivači mogu početi da se pojavljuju, vrt ožive.

U zavisnosti od tačnog vremena, mart takođe može značiti dva ključna praznika: Uskrs i Dan majki (ako živite u UK). Narcisi su među najpopularnijim cvećem za ove dve prilike jer simbolizuju proleće i imaju verski značaj za Uskrs. Narcis je takođe zvanično rođeni cvet za mart.

Kamelije
Narcis (narcis)
Daphnes
Hellebores
Hijacinti
Iris reticulata
muskari (zumbul od grožđa)
Primrose
Slatke ljubičice
Viburnums

April
April stiže kako se zemlja zagreva i prolećna bašta je u punom jeku. Pčele i leptiri putuju od cveta do cveta, stvarajući prelepu predstavu boja. Zvončići i lale su najpoznatije cveće u aprilu, pridruženo raskošnim cvetovima gardenija i kumera.

Ovo je takođe odličan mesec za početak setve letnjeg semena, kao što su suncokret, cinije, neven u saksiji i ljubav u magli. Odbijte sve istrošeno cveće da bi cvetalo.

Aprilski cvetovi su divna tratinčica i zavodljivi slatki grašak.

Anemones
Bluebells
Cvetanje višanja
Daisies
Nezaboravci
Gardenije
Hellebores
Ranunculus
Tulipani
Slatki grašak
Može
Može
Kako ulazimo u maj, vreme postaje sunčanije i toplije. Odličan je mesec za rezano cveće, zahvaljujući karanfilima, božurima, lalama i cveću koji se ne mogu pohvaliti. Maj je takođe idealno vreme za početak uzgoja gomolja dalija napolju, spremnih za leto i jesen.

Karanfili zauzimaju ponosno mesto u maju jer prave odlično cveće za Majčin dan. Ružičasti ili beli karanfili su odličan izbor. Još jedan neophodan cvet za maj je đurđevak, koji je zvanično rođeni cvet ovog meseca.

Karanfili
Euphorbias
Geraniums
Iskrenost
Đurđevak
Peonies
Stock flovers
Tulipani
Viole
Vallflovers
Sezonsko cveće po mesecima u leto
Leto je nesumnjivo vrhunac godine cvetanja. Zaslepljujući prikazi boja su u izobilju tokom cele sezone, praćeni opojnim mirisima i stalnim zujanjem pčela. Toplo vreme i intenzivna sunčeva svetlost podstiču mnoge od najimpresivnijih cveća u godini kao što su suncokreti, hortenzije i ljiljani.

Mnoge od ovih sorti čine odlično rezano cveće, posebno hortenzije i božuri. Kada uzgajate letnje cveće, ne zaboravite da ih nastavite sa zaglavljivanjem dok cvetovi ističu. Ovo pomaže da se podstakne dodatni nalet svežeg cveća kako sezona odmiče. U veoma toplim i suvim periodima, uvek dobro zalivajte cveće da biste izbegli probleme.

juna
Jun može biti spektakularna predstava boja, kako iznutra tako i spolja. Karanfili i roze – oba su pripadnici roda Dianthus – trenutno su najbolji. Obe čine fantastične dodatke vazi sa rezanim cvećem. Druge prelepe biljke za upotrebu su lisice, hibiskus, perunike i lupine.

Ruže počinju da cvetaju tokom leta, dajući vam dramatično cvetanje i umirujuće mirise. Nastavite da uništavate sve vene cvetove na vašim biljkama kako biste im pomogli da nastave da cvetaju.

Ljubitelji biljaka sa junskim rođendanima mogu da proslave sa dva najlepša rodna cveta – orlovi nokti i ruže.

Karanfili
Fokgloves
Hibiskus
Honeisuckle
Irises
Lavanda
Ljiljani
Lupins
Peonies
Roses

Jul
Za mnoge klime na severnoj hemisferi, jul je vrhunac leta. Dani su dugi, topli i sunčani, što je odlično za cveće. U julu su ljubitelji biljaka razmaženi izborom zahvaljujući agapantusu, hortenzijama, suncokretima i cinijama. Svi prave odlično rezano cveće.

Isprobajte letnji aranžman sa suncokretima ili cinijama. Jul predstavlja krešendo boje za sezonu pre nego što počnemo da se krećemo ka jeseni. Larkspur, takođe poznat kao delfinijum, je zvanični cvet rođenja za jul.

Agapantus
Gerbera daisies
Hortenzije
Jasmine
Larkspur (Delfinijumi)
Ljubav u magli
lonac neven (neven)
Suncokreti
Tigrovi ljiljani
Cinije
avgusta
avgusta
Avgust nam daje poslednje zvanične muke leta pre nego što nastupi jesen. Cveće je još živo, ali mnoge vrste mogu početi da blede. Srećom, još uvek možete uživati u obilnom cvetanju hortenzija i agapantusa. Avgust je takođe jedan od najboljih meseci za spektakularne boje begonija, kosmosa i dalija.

Proslavite svoj avgustovski rođendan sa dva fantastična cveta rođenja; šarene kule gladiola i šarmantni cvetovi maka. Obe ove vrste su sjajne kao rezano cveće. Gladiolus, posebno, može trajati do 12 dana.

Agapantus
Begonije
Kosmos
Dalije
Gladiolus
Hortenzije
Nevena
Nasturtiums
Poppies
Suncokreti
Sezonsko cveće po mesecima u jesen
Kako visina i vrućina leta ustupaju mesto hladnijem vremenu u jesen, cveće i dalje pruža neverovatne prikaze. Dalije, gerbera tratinčice, makovi i rudbekije su u punom jeku. Jesen nam takođe donosi Dan zahvalnosti i Noć veštica, sa nekim cvećem odgovarajuće tematike, poput kineskih fenjera.

Za mnoge letnje trajnice koje su završile cvetanje, sada je vreme da ih sečete, spremne za sledeću godinu. Ovo je takođe najbolje doba godine za sadnju ili sađenje lukovica koje želite da cvetate sledećeg proleća. Razmisli zumbuli, muskari i narcisi.

Takođe postoji nekoliko fantastičnih rezanih cveća tokom jeseni. Astere, hrizanteme, peruanski ljiljani i zmajevi su nesumnjivo zvezde emisije, zajedno sa poslednjim dalijama.

septembar

Septembar se nalazi na prelazu između kasnog leta i rane jeseni, dajući ljubiteljima biljaka najbolje od oba sveta. Kako lišće žbunja i drveća postepeno počinje da postaje narandžasto, još uvek postoji neko predivno cveće koje proizvodi cvetove. Krokosmije, dalije, ehinaceje i gerbera tratinčice odmah padaju na pamet.

Septembarsko cveće nudi obilje boja i karaktera za vašu proslavu. Ovo rođeno cveće su astre i jutarnja slava – oba imaju živopisne cvetove.

Asters
Kleomes
Crocosmia
Dalije
Ehinacea
Fuksija
Gerbera daisies
Jutarnja slava
Poppies
Verbena
oktobar
oktobar
Dok se oktobar kreće, jesen je zvanično stigla. Paleta boja pretvara se u prelepe nijanse narandžaste i crvene, stvarajući vatreni prikaz. Prskanje boja takođe pružaju impresivni cvetovi hrizantema i cvetni tornjevi salvija.

Oktobar nam donosi i Noć veštica, koja baš pristaje narandžastim bojama ovog doba godine. Zašto ne koristite kineske fenjere da simulirate male bundeve za svečanu izložbu rezanog cveća? Ljubitelji biljaka sa oktobarskim rođendanima mogu da uživaju u kosmosu i nevenima kao svom rođenom cveću.

Asters
Kineski fenjeri
Hrizanteme
Kosmos
Dalije
Nevena
Poppies
Rudbeckias
Salvias
Snapdragons

novembra
Novembar završava jesen pre početka zime, ali još uvek nudi neke navale boja. Asteri, zmajevi i peruanski ljiljani neki su od najpopularnijih novembarskih cveća.

Dan zahvalnosti se održava u novembru, pa zašto ne koristiti rezano cveće za središnji deo stola? Hrizanteme, ljiljani i ruže su odličan izbor. Uživajte u vatrenom prikazu hrizantema i božura kao rođenog cveća za proslavu rođendana u novembru.

Amarillis
Asters
Hrizanteme
Clematis
Ljiljani
Nerines
Peonies
peruanski ljiljani (Alstroemeria)
Roses
Snapdragons
Okončanje

Kako godišnja doba raste i pada, opsesivne biljke tretiraju se beskrajnim prikazom cveća. Uvek se može uživati od zumbula i lala u proleće do amarilisa i papirnobelog narcisa zimi.

Rođendani i praznici tokom cele godine takođe su dobro predstavljeni fantastičnim nizom cveća. Narcisi su zvezde Uskrsa i Majčinog dana, dok božićne zvezde i Helleborus niger dodaju praznični cvetni osećaj Božiću.