<a href=Kako orezati biljke ljiljana mira osnovni vodič” width=”1024″ height=”827″ />

Sve što treba da znate o obrezivanju mirnih ljiljana kod kuće

Jedna od najčešćih sobnih biljaka širom sveta, ljiljan mira je deo roda Spathiphillum. Poznat je po bogatoj simbolici, kao i po tamnozelenom lišću i svetlo belim cvetovima jedinstvenog izgleda. Iako biljka Peace Lili generalno zahteva manje nege od drugih sobnih biljaka, ipak će joj trebati pažnja da bi nastavila da raste najbolje. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što trebate znati o tome kada i kako orezati biljke ljiljana ljiljana kod kuće.

Obrezivanje biljaka ljiljana mira – najvažnije
Orezujte biljke Peace Lili svaki put kada razviju mrtve, oštećene ili osušene listove. Dajte im rezidbu za oblikovanje po potrebi, ali samo jednom ili dva puta godišnje tokom aktivne vegetacije. Dozvolite period od najmanje 4 nedelje nakon rezidbe pre nego što ponovo počnete sa hranjenjem ili đubrenjem.

Uloga rezidbe u opštoj nezi biljaka

Orezivanje je zvanični izraz za sečenje ili uklanjanje biljnog materijala. Potreban je za mnoga drveća i grmlje koji se koriste u uređenju pejzaža, ali je takođe koristan za većinu popularnih kućnih biljaka. Ovo uključuje ljiljan mira.

Dobra je ideja da obrezujete sobne biljke da biste uklonili sve žute, smeđe, opuštene, oštećene ili osušene listove. Ovo sprečava širenje bolesti u celoj biljci. Podrezivanje je takođe potrebno da bi se zadržao prirodni ili željeni oblik mnogih biljaka, uključujući kućne biljke i voćke. U nekim slučajevima, obrezivanje se koristi za kontrolu oštećenja od štetočina ili za sprečavanje zaraze.

Ograničavanje količine lišća ili stabljika koje biljka ima kontroliše njen rast, osiguravajući da ulaže više energije u delove biljke koje želite da zadržite. Za biljke poput ruža, to je ključna tehnika za podsticanje cvetanja i sprečavanje prevelikog rasta lišća. Neke sobne biljke se takođe mogu podstaći da cvetaju pažljivim obrezivanjem. Orezivanje je takođe tehnika koja se koristi za prikupljanje materijala za razmnožavanje mnogih biljnih vrsta.

Iako se obrezivanje prvenstveno radi iz kozmetičkih razloga, ono igra ključnu ulogu u opštoj nezi biljaka tako što održava dobru cirkulaciju vazduha oko unutrašnjosti biljke i obeshrabruje bolesti.

Očekivanja rasta – Koliko brzo, visoke i ekspanzivne biljke ljiljana mira rastu u zatvorenom prostoru?

Ljiljan mira nije biljka koja brzo raste (čak i kada se nalazi na idealnom položaju), ali ipak uspeva da dostigne svoju zrelu veličinu do treće do pete godine rasta. Može narasti između šest inča do jedne stope godišnje tokom prve tri godine. Ovo je i po visini i po širini, koju biljka ljiljana mira ima tendenciju da dobije podjednako.

Neke vrste iz roda Spathiphillum mogu dostići širinu od četiri do šest stopa nakon skoro decenije rasta, ali nisu uvek dostupne kao kućne biljke. Većina zrelih biljaka Peace Lili prestaje da dobija na visini i širini kada su visoke od dva do tri metra.

Biljku je moguće održavati manjom bilo redovnim obrezivanjem ili povremenom deljenjem da bi se stvorilo više manjih biljaka. Ljiljan mira će dostići zrelost samo u prvih nekoliko godina rasta ako se redovno đubri tokom aktivnih sezona proleća i leta.

Koje je najbolje doba godine za obrezivanje biljke ljiljana mira?

Kao i većina sobnih biljaka, biljke Peace Lili najbolje se obrezuju kada aktivno rastu. Ovo je u proleće, leto i ranu jesen. Izbegavajte obrezivanje ovih biljaka dok su polu-spavane u jesen i zimu ili nakon što su nedavno presađene.

Većina biljaka na otvorenom, kao što su drveće i žbunje, najbolje se orezuju u periodu mirovanja, tako da ćete možda morati da postavite podsetnik da obrezujete svoje sobne biljke u suprotno doba godine. Ljiljanu mira treba šansa da zameni izgubljeno lišće i podrezani materijal što je pre moguće. Čak i ako oblikujete biljku ili je delite, najbolje je da se bavite ovim zadacima tokom proleća i leta.

Jedini izuzetak je uklanjanje mrtvog ili osušenog lišća. Suvo lišće se može bezbedno ukloniti u bilo koje doba godine jer samo zatrpava biljku. Ovo se posebno odnosi na sve labavo što otpada dodirom, ali čak i oštećeni ili žuti listovi koje morate da odsečete mogu se ukloniti zimi.

Koji su osnovni alati za obrezivanje biljaka ljiljana?

Biljke ljiljana mira imaju specifičnu naviku rasta gde formiraju mnogo tankih stabljika koje podržavaju pojedinačne listove umesto jedne zajedničke stabljike. Kao rezultat toga, trebalo bi da smatrate da je ova biljka relativno laka za orezivanje samo dobrim parom oštrih makaza.

Zašiljene makaze za orezivanje daju vam najveću kontrolu nad rezovima, tako da ne odsečete više stabljika nego što ste nameravali. Čak i ako odlučite da biste koristili kućne makaze, dezinfikujte ih na isti način na koji biste rukovali svim alatima za orezivanje. Izopropil alkohol ili rastvori izbeljivača sprečavaju širenje biljnih bolesti između upotrebe.

U mnogim slučajevima moguće je uštipnuti novi rast samo vrhovima prstiju ili noktima. Međutim, ovo može ostaviti neravne ivice i može postati teško na žilavim starijim stabljikama. Pokušajte da držite pri ruci par makaza za orezivanje ili male makaze za nokte za brzo podrezivanje kad god biljci zatreba.

Biljke ljiljana mira se takođe smatraju blago toksičnim, tako da je pametno nositi rukavice kada obavljate bilo kakvo obrezivanje ili podrezivanje vaše biljke.

Kako orezati biljke ljiljana mira

Biljkama ljiljana mira ne treba mnogo rezidbe da bi postigle svoj zreli oblik, za razliku od bonsai drveća ili biljaka poput Lucki Bambusa. Međutim, i dalje biste trebali razmotriti obrezivanje u nekim okolnostima.

Prvo, budite spremni da odsečete sve lišće koje ugine od starosti i cvetne stabljike kada se osuše i postanu smeđe. Ova biljka prirodno odbacuje lišće nakon određenog vremenskog perioda. Ostavljanje suvog i mrtvog lišća pomešano samo će podstaći bolesti, stvarajući skrovišta za uobičajene štetočine ljiljana i dati biljci sveukupni otrcani izgled. Očistite biljku najmanje jednom u tri meseca da bi izgledala najbolje.

Prvo uklonite tanko, pretrpano i slabo lišće da biste zadržali najjači rast. Uz pravilno đubrenje, možda će biti potrebno malo razređivača unutrašnjeg dela biljke da bi se sprečilo prenatrpanost koja može sprečiti da se lišće potpuno razvije. Uvijeni i prenatrpani listovi ne samo da biljci daju šiljast izgled, već mogu i da podstaknu bolest zadržavajući vlagu i ostatke.

Izbegavajte uklanjanje više od 10% lišća biljke u bilo kom trenutku, ne uključujući oboleli ili oštećeni materijal. Manja rezidba će stimulisati novi rast, dok će biljku rutinskim štipanjem sprečiti prekomerni rast.

Ne orezujte biljku ljiljana mira više od jednom ili dva puta godišnje, osim ako ne pokušavate da je intenzivno oblikujete. Ove biljke ne reaguju dobro na mnogo seckanja zdravog biljnog tkiva. Pokušajte da ograničite svoje rezove na samo jedan ili dva napora rezidbe tokom vrhunca rasta svake godine.

Kako oblikujete biljke ljiljana mira?

Većini biljaka ljiljana mira potrebno je malo oblikovanja. Za razliku od biljaka vinove loze ili onih koje imaju jedno stablo nalik deblu, nije uvek lako podstaći gde će se novi rast pojaviti na ovim biljkama. Međutim, svakako možete otvoriti centar biljke za bolju cirkulaciju vazduha ili oblikovati biljku sa spoljnih ivica.

Ako želite uspravniju ili usku biljku ljiljana mira, dobro je podrezati oko ivica biljke dok ne postignete oblik koji želite. Postignite izgled u obliku vaze pažljivim obrezivanjem samo spoljašnjih listova kako biste otkrili uže unutrašnje lišće.

Za dramatičniju promenu veličine i oblika biljke, razmislite o njenoj podeli. Ovo vam omogućava da ponovo započnete sa dve do tri manje biljke koje se lakše mogu upravljati koje je možda lakše održavati orezivanje.

Briga o biljci ljiljana mira nakon orezivanja

Biljku ljiljana mira treba oplođivati oko mesec dana pre rezidbe radi najboljeg oporavka. Naravno, nije uvek moguće tako planirati unapred. Nema potrebe da odlažete suštinsku rezidbu samo zato što biljka već neko vreme nije bila oplođena. Izbegavajte nanošenje đubriva ili preterano zalivanje biljke odmah nakon rezidbe. Dajte mu nekoliko dana da se oporavi pre nego što zalijete svoj mirni ljiljan.

Biljke ljiljana mira retko venu ili pokazuju znake šoka samo od rezidbe, ali to se može desiti ako je biljka takođe podeljena. Pobrinite se da nivo svetlosti bude relativno nizak, tako da biljka ne pati od sunčevog udara dok se oporavlja. Pazite i na hladne propuhe. Biljke ljiljana ne vole direktno sunce ili značajne promene temperature u bilo kom trenutku, ali su posebno osetljive na njih odmah nakon rezidbe. Biljka bi trebalo da nastavi normalan rast u roku od nekoliko dana nakon obrezivanja.

Kako orezati biljke ljiljana mira – poslednja reč
Divlje i žbunaste biljke Peace Lili su stvar preferencije. Ako želite kućnu biljku lepšeg izgleda, zgrabite makaze i pokušajte da svojoj biljci pažljivo orezujete jednom ili dva puta godišnje.

Ako tražite svoju sledeću biljku ljiljana mira, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju mirne ljiljane širom zemlje.