Kada cvetaju pustinjske ruze

Pustinjske ruže su intrigantne biljke koje se obično uzgajaju kao kućne biljke. Ove biljke su poznate po svojim šarenim cvetovima nalik ruži. Međutim, da biste izvukli maksimum iz tog cveća, morate znati kada je u sezoni. U ovom članku ću objasniti kada cvetaju pustinjske ruže.


O pustinjskim ružama
Uprkos uobičajenom imenu, pustinjske ruže nisu povezane sa pravim ružama. Umesto toga, pustinjske ruže ( Adenium obesum ) su zimzeleni grmovi iz porodice pasjih pasa (Apocinaceae). Ove fascinantne biljke su poreklom iz delova Afrike i Arapskog poluostrva.

Ovi listopadni ili zimzeleni sukulenti imaju debele stabljike i podloge nalik na deblo koje razbijaju površinu tla. Pustinjske ruže imaju atraktivne cevaste cvetove nalik ruži sa pet crvenih i ružičastih latica . Pustinjske ruže takođe imaju spirale jednostavnih, kožnih listova. Vodite računa kada uzgajate pustinjske ruže, jer mogu proizvesti otrovni sok.

Kada cvetaju pustinjske ruže?
Pustinjske ruže se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru kao sobne biljke ili na otvorenom u USDA zonama 10 do 12 . Pustinjske ruže cvetaju od kasnog proleća do leta, bez obzira na to gde ih uzgajate. Tokom jeseni i zime, pustinjske ruže će baciti svoje cveće, a takođe mogu da ispadaju i lišće dok miruju.

U toplim, tropskim klimama sa izuzetno blagim zimama, pustinjske ruže mogu uživati u dužem periodu cvetanja. U nekim oblastima, ove neobične biljke mogu čak i cvetati veći deo godine.

Koliko dugo traju pustinjske ruže?
Pustinjske ruže obično cvetaju od kasnog proleća do leta, obično između aprila i jula. Kada se pojave ružičasti i crveni cvetovi nalik ruži, svaki cvet će trajati oko deset dana. Pustinjske ruže mogu nastaviti da cvetaju kada stariji cvetovi izblede. Redovno umrtvljivanje pustinjske ruže tokom cele sezone pomaže da se podstakne više cveća.

Kako se brinuti za pustinjske ruže

Uslovi uzgoja
Pustinjske ruže se mogu uzgajati na otvorenom u zonama 10 do 12 ili kao sobne biljke u hladnijim regionima. Ovi sukulenti moraju biti zaštićeni od niskih temperatura i ne mogu da podnesu mraz. Pustinjske ruže preferiraju temperaturu okoline između 65 i 85ºF (18 do 29ºC). Mogu se uzgajati napolju na zaštićenom mestu sve dok noćne temperature ne padaju ispod 50ºF (10ºC).

Pustinjskim ružama je potrebno šest do osam sati punog sunca kada se uzgajaju na otvorenom. U zatvorenom prostoru, pustinjskim ružama je potrebno šest do osam sati jarke, indirektne sunčeve svetlosti. Prozori okrenuti prema istoku ili jugu su idealna mesta za pustinjske ruže koje rastu u zatvorenom prostoru. Dajte pustinjskim ružama na otvorenom djelimičnu hladovinu u popodnevnim satima kako biste ih zaštitili, posebno u toplim i suvim ljetima.

Soil Rekuirements
Pustinjske ruže imaju slične zahteve za zemljištem kao i kaktusi i drugi sukulenti. Pustinjskim ružama su potrebna labava, dobro drenirajuća tla koja su neutralna do blago kisela. Za optimalnu drenažu koristite mešavine zemlje koje sadrže mnogo šljunka ili peska. Idealan raspon pH tla za pustinjske ruže je 6,0 do 6,5.

Zalivanje
Tokom vegetacije, pustinjskim ružama potrebna su tla koja ostaju blago vlažna. Tokom zime pustinjske ruže treba zalivati otprilike jednom mesečno. Dobar način da proverite da li vaša pustinjska ruža dobija dovoljno vode je da vidite da li je stabljika debela i natečena.

Đubrenje
Tokom proleća i leta, đubrite svoju pustinjsku ružu jednom mesečno koristeći uravnoteženo tečno đubrivo. Uvek razblažite đubrivo prema uputstvima na pakovanju. Prestanite da đubrite svoju pustinjsku ružu tokom jeseni i zime kako biste joj omogućili da miruje.

Obrezivanje i odsecanje glave
Deadhead, vaša pustinjska ruža je rasla tokom cele sezone cvetanja da biste podstakli da nikne više cvetova. Pustinjskim ružama ne treba mnogo rezidbe osim uklanjanja delova biljke oštećenih niskim temperaturama. Kada novi rast bude vidljiv u proleće, uklonite sve oštećene delove vaše pustinjske ruže.

Česta pitanja kada cvetaju pustinjske ruže

U koje doba cvetaju pustinjske ruže?
Pustinjske ruže cvetaju od kasnog proleća do sredine leta, obično između aprila i jula. Tokom zime uspavaju nakon što izgube cveće i lišće.

Koliko je potrebno da pustinjska ruža procveta?
Pustinjske ruže obično mogu da cvetaju u roku od sedam do osam meseci od setve. Obezbeđivanje puno sunčeve svetlosti i mesečne doze đubriva pomoći će vašoj pustinjskoj ruži da se brzo razvije.

Zašto moja pustinjska ruža ne cveta?
Vaša pustinjska ruža možda neće cvetati ako ne dobije dovoljno sunčeve svetlosti. Niske temperature takođe mogu oštetiti vašu pustinjsku ružu, sprečavajući je da procveta.

Okončanje
Pustinjske ruže cvetaju od kasnog proleća do sredine leta, obično između aprila i jula. Svaki cvet obično traje oko deset dana. Pustinjske ruže se mogu uzgajati napolju u USDA zonama 10 do 12 ili u zatvorenom prostoru kao sobne biljke u hladnijim područjima.